Web Analytics Made Easy - Statcounter

همشهری آنلاین یکتا فراهانی : سرطان پستان هنگامی ایجاد می شود که بعضی سلول‌های پستان شروع به رشد غیر طبیعی می‌کنند. این سلول‌ها باسرعت بیشتری نسبت به سلول‌های سالم تقسیم می‌شوند. بنابراین تشکیل یک توده می‌دهند.

با وجود اینکه بررسی‌های علمی، عوامل هورمونی، وراثت، سبک زندگی و محیطی را در علل بروز سرطان موثر می‌دانند؛ اما هنوز کاملا مشخص نیست چرا بعضی افراد بدون دخالت هیچ یک از این عوامل، باز هم  به سرطان مبتلا می‌شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دکتراحمد میر، جراح عمومی و متخصص سرطان  سرطان پستان؛ شایع‌ترین سرطان زنان

دکتراحمد میر، جراح عمومی و متخصص سرطان در مورد دلایل بروز سرطان پستان می‌گوید: «سرطان پستان در همه جای  دنیا شایع‌ترین سرطان در بین زنان است. یعنی ۲۵ درصد کل سرطان‌هایی را که خانم‌ها می‌توانند به آن مبتلا شوند تشکیل می‌دهد.

سرطان پستان هم می‌تواند ناشی از عوامل ژنتیکی باشد و هم نباشد. سرطان ‌های ژنتیکی شاید فقط ۱۰ تا ۱۵ درصد سرطان‌های پستان را به خود اختصاص بدهند. در صورتی که بقیه موارد سرطان‌های پستان اتفاقی هستند.»

حساسیت زنان به توده‌های موجود در پستان

به گفته دکتر میر، زنان معمولا  نسبت به توده‌هایی که در پستان‌شان وجود دارد حساس هستند. این موضوع  از آن جهت می‌تواند مفید واقع شود که آنها همیشه مراقب چنین تغییراتی  باشند؛ تغییراتی که می‌تواند ایجاد یک توده، تغییررنگ، حالت و فرم یا فرو رفتگی  و تغییر  حالت پوست پستان باشد که به آن پوست پرتقالی هم گفته می شود.  

زنان باید نسبت به همه این موارد آگاه باشند تا برای معاینه و بررسی دقیق آنها به موقع به پزشک متخصص مراجعه کنند. همه این موارد حتما باید بررسی و پیگیری شوند.

دکتر میر می‌گوید خانم‌هایی که افراد درجه یک خانواده‌ آنها سابقه ابتلا به سرطان پستان را دارند باید معاینه  و بررسی پستان را از بیست و پنج‌سالگی آغاز کنند. در غیر این صورت، بررسی و این گونه کنترل‌ها می‌تواند تا چهل‌سالگی به تعویق بیفتد.

معاینات شخصی ماهانه

به عقیده دکتر میر، زنان باید آموزش ببینند از سنین جوانی یعنی قبل از بیست و پنج سالگی پستان خود را ماهی یک بار (ترجیحا  روز پایان پریود) معاینه کنند. البته  این کار به معنای بررسی دقیق و معاینه پزشکی نیست. بلکه فقط کمک می‌کند هر خانمی به مرور با نسج،  فرم و پوست پستان خود آشنا شود تا با مشاهده کوچک‌ترین تغییری در آن  به پزشک مراجعه کند.

اولین چیزی که ممکن است باعث تشخیص فرد برای بروز مشکلی در پستان شود پیدایش یک توده در آن است. اما پس از آن اگر با مشکلی مانند تغییر در  فرم یا پوست نوک  پستان مواجه شود به معنای رشد نسبتا زیاد تومور پستان است.

یافتن توده در پستان

نخستین چیزی که زنان باید هنگام معاینه پستان خود مد نظر قرار دهند یافتن توده است. ضمن آنکه هر گونه تغییر در بافت و شکل پستان نیز باید بررسی و علت یابی شود.

دکتر میر می‌گوید معاینات سونوگرافی، ام آر آی یا  ماموگرافی در مورد کسانی که پیشینه ابتلا به سرطان پستان در خانواده درجه یک خود دارند، از بیست و پنج سالگی آغاز می شود. البته تا  قبل از  ۴۰ سال ترجیح داده می‌شود ماموگرافی برای شخص تجویز نشود. پس از آن هم با توجه به اینکه میزان اشعه‌ای که  در مامو گرافی به فرد داده می شود زیاد است، ماموگرافی نباید بیش از سالی یک بار انجام شود؛ مگر در موارد خاص و با تجویز پزشک متخصص.  در ایران نیز به طور عادی هر دو سال یک بار برای افراد بالای ۴۰ سال ماموگرافی تجویز می شود.  

البته اگر سابقه ابتلا به سرطان پستان در خانواده وجود نداشته باشد این معاینات هم از چهل سالگی به بعد تجویز می‌شوند.

نشانه های طبیعی

این جراح عمومی و متخصص سرطان می‌گوید هر علامتی در پستان مانند احساس درد یا سوزش خطرناک نیست. یعنی این نشانه ها به تنهایی نمی‌توانند غیر عادی باشند. درد و سوزش در پستان پدیده ای عادی است. اما حتما باید بررسی شوند.

در بسیاری موارد، درد پستان هم طبیعی است و الزاما به معنای  سرطان و وجود غده  بدخیم نیست. اما فرد با وجود هرگونه  علامتی  در پستان خود باید در درجه نخست به یک ماما، پزشک عمومی یا متخصص زنان مراجعه کند و  از دلایل تغییر در پستان خود آگاه شود. ضمن آنکه احساس درد همراه با وجود یک توده می تواند قابل بررسی باشد. ولی شخص نباید بی جهت نگرانی داشته باشد.

عوامل موثر در ابتلا به سرطان پستان

به عقیده دکتر میر، عوامل زیادی در پیدایش سرطان پستان دخیل هستند. بعضی از این عوامل تحت کنترل افراد نیستند مانند عامل وراثت و عامل سن که خود شخص نمی‌تواند در آنها دخالتی داشته باشد.  

توجه داشته باشیم در محدوده  ۴۰ تا ۷۵ سالگی احتمال ابتلا به سرطان پستان بیشتر خواهد بود.  البته این به آن معنا نیست که قبل و بعد از این سنین امکان ابتلا به این بیماری وجود نداشته باشد؛ اما ریسک کمتری برای ابتلا  دارد.

دکتر میر می‌گوید شروع زود هنگام قاعدگی و تاخیر در یائسگی نیز می‌تواند عامل دیگری برای احتمال بیشتر زنان به سرطان پستان به شمار بیاید. اینها عوامل غیر قابل کنترل هستند. اما آنچه خود فرد می تواند در آن نقش داشته باشد و ریسک ابتلا به این سرطان را کاهش دهد بچه‌دار شدن و شیر دادن است. همان گونه که افزایش وزن و ابتلا به چاقی نیز عامل تاثیر گذاری برای افزایش خطر ابتلا به سرطان پستان به حساب می‌آید.

استفاده از قرص‌های ضد بارداری قبل از یائسگی به مدت طولانی (۵ تا ۱۰ سال)  نیز از عوامل  تشدید کننده ریسک ابتلا به سرطان پستان محسوب می شوند.

تاثیر تغذیه و سبک زندگی  

این متخصص سرطان و جراح عمومی به خانم ها توصیه می‌کند در سنین پایین بچه دار شوند، حتما به فرزند خود شیر بدهند و مراقب افزایش وزن و ابتلا به چاقی باشند، ورزش کنند و تغذیه سالم داشته باشند و به مدت طولانی  نیز از هورمون های ضد بارداری استفاده نکنند.

ضمن اینکه بسیاری از توصیه هایی که معمولا در فضاهای مجازی مبنی بر تاثیر استفاده از بعضی مواد غذایی مانند قهوه، چای سبز، جگر یا سوسیس و کالباس و ...بر افزایش ابتلا به سرطان پستان می شود  توصیه های علمی نیستند. تاکنون هیچ تحقیق علمی معتبری در این خصوص دیده نشده و بیشتر در حد نوشته‌هایی در نشریات نامعتبر و غیر علمی هستند.

به گفته این متخصص سرطان، هنوز هیچ مطالعه علمی در مورد ارتباط غذاهای فرآوری شده،   استفاده زیاد از موبایل یا آلودگی هوا با ابتلا به سرطان پستان دیده نشده است.

تغذیه سالم

دکتر میر، تغذیه سالم را عاملی برای پیشگیری از ابتلا به سرطان پستان می‌داند. او تغذیه سالم  را بیشتر مواد غذایی می‌داند که فرآوری نشده باشند و افزدونی‌های خوراکی کمتری در آنها وجود داشته باشند.

طبیعی است مواد غذایی فرآوری شده، ناسالم هستند و برخورداری از  تغذیه سالم بسیار خوب است و باعث کاهش ریسک ابتلا  به  بسیاری  از سرطان‌ها از جمله سرطان روده  ومعده  خواهند شد.

این متخصص سرطان به زنان توصیه می‌کند از سبزیجات و غذاهای سالم و تازه مصرف کنند؛ به گونه‌ای که بدن بتواند از تمام گروه‌های غذایی و لازم برای بدن مانند پروتئین، نشاسته، کربوهیدرات‌ها، ویتامین و ...برخوردار باشد.

ضمن اینکه استفاده از سیگار و الکل نیز باعث افزایش بروز سرطان می‌شود.

وجود کیست در پستان

به گفته دکتر احمد میر، در بسیاری موارد کیست‌ها پدیده‌های خطرناکی در پستان نیستند و بسیار هم شایع هستند. البته می‌توانند باعث احساس ناراحتی، درد و سنگینی در پستان شوند. اما می‌توان گفت بیش از ۹۰ درصد کیست‌ها سرطانی نیستند و دچار تغییرات سرطانی هم نخواهند شد.

البته گاهی در جداره  بعضی کیست‌ها به صورت اتفاقی تغییرات سرطانی ایجاد می‌شود. اما خود کیست نمی‌تواند پیش زمینه‌ای برای ابتلا به سرطان پستان به حساب بیاید.

این جراح عمومی و متخصص سرطان درمورد  تفاوت کیست یا غده می‌گوید کیست توده‌ای است که در آن مایع وجود دارد؛ در حالی که غده توده ای است که داخل آن جامد است. در مورد ارتباط تغذیه با وجود کیست و توده در پستان  نیز مطالعه علمی  قابل استنادی وجود ندارد.  

دکتر میر در مورد  ارتباط  تغذیه مانند خوردن آجیل، پوست مرغ، جگر، فست فودها  و دیگر شایعاتی که در مورد عوامل موثر در بروز کیست در پستان وجود دارد نیز می‌گوید با توجه به اینکه هنوز هیچ مقاله پزشکی و علمی در این خصوص وجود ندارد نمی توان این موارد را در بروز کیست در پستان دخیل دانست.   البته شاید بعضی متخصصان تغذیه چنین مواردی را در نشریات خارجی عنوان کرده باشند؛ اما هنوز هیچ مطالعه علمی آنها را ثابت نکرده است.

هر توده‌ای خطرناک نیست

دکتر میر می‌گوید توجه داشته باشیم در حال حاضر ابتلا به سرطان لزوما به معنای خطر مواجهه با مرگ و ابتلا به بیماری غیر قابل درمان نیست. چون بسیاری از سرطان‌ها خصوصا سرطان پستان اگر به موقع تشخیص داده و به آنها رسیدگی شود حتما درمان خواهند شد. ضمن آنکهفراموش نکنیم هر توده‌ای لزوما نشانه توده سرطانی و خطرناک نیست.

مواجهه با سرطان پستان

به گفته دکتر احمد میر، در صورت پیدایش توده در پستان، فرد حتما باید به پزشک متخصص مراجعه کندتا با توجه به سن و شرایط بیمار معاینات لازم برای او انجام شود.

در بسیاری موارد پزشک برای تشخیص درست از توده نمونه برداری خواهد کرد. توجه داشته باشیم انجام چنین کاری نیز نباید برای شخص نگران کننده  و لزوما به معنای تشخیص سرطان باشد. ضمن آنکه  بعضی باورهای غیر علمی، نمونه‌ برداری را کاری خطرناک می‌دانند چون فکر می‌کنند می‌تواند توده را تحریک و آن را تبدیل به توده سرطانی و بدخیم کند.

پس از تشخیص سرطان پستان برای فرد، پزشک به بیمار توضیح می‌دهد که درمان سرطان پستان امروز شامل جراحی، شیمی درمانی وپرتو درمانی است. پس از این مراحل نیز هورمون درمانی تا چند سال، تکمیل کننده درمان خواهد بود.

توده‌های کوچک

این جراح عمومی و متخصص سرطان می‌گوید اگر توده ای کوچک و  پوست و عضله را درگیر نکرده باشد، در طول جراحی پستان بیمار،  حفظ و بازسازی خواهد شد و در صورت نیاز، بیمار تحت شیمی درمانی و پرتو درمانی قرار خواهد گرفت.  

توده‌های بزرگ و بدخیم

به گفته دکتر میر در سال‌های اخیربرای توده‌های بزرگ  بدخیم و سرطانی که غدد لنفاوی را هم درگیر کرده‌اند، جایگاه و ترتیب زمانی جراحی، شیمی درمانی وپرتودرمانی تغییر می‌کند. یعنی ابتدا به بیمار توصیه می‌شود پس از چند جلسه شیمی درمانی، جراحی و در صورت لزوم نیز  پرتو ‌درمانی شود.

دکتر میر می‌گوید پژوهش های علمی ثابت کرده است شیمی درمانی قبل از عمل  به کوچک شدن اندازه توده کمک می‌کند، استیج (یا مرحله) توده را پایین می‌آورد و به خصوص متاستازهای احتمالی و کوچکی هم که در آزمایش‌های معمول مانند سی‌تی اسکن و پت اسکن دیده نمی‌شوند با این روش،  درمان خواهندشد.

چنین کاری به افزایش طول عمر بیمار نیز کمک خواهد کرد. چون آنچه در سرطان پستان، طول عمر بیمار را تعیین می‌کند پیدایش متاستاز های احتمالی در سال‌های آینده هستند.

البته امکان بروز متاستاز را نمی‌توان تخمین زد؛ ضمن آنکه باید توجه داشته باشیم هیچ گاه نیز این احتمال  از بین نخواهد رفت و به صفر نخواهد رسید. اما اگر بیمار در پنج سال اول بروز بیماری مشکلی پیدا نکرد می‌توان او را بهبود یافته تلقی کرد.

تاثیر مشکلات روانی بر بروز سرطان و روند درمان  

دکتر میر در مورد تاثیر  مشکلات ذهنی  و روانی و روحیه افراد  بر  بروز توده‌ها در بدن و چگونگی روند درمان و ایجاد متاستاز آنها می‌گوید  حالت روانی بیمار چه قبل از ابتلا به سرطان و چه در طول درمان و  بعد ازآن یکی از اساسی‌ترین و مهم ترین عوامل در بروز سرطان و روند درمان است.

  امروزه ثابت شده مشکلات و آسیب‌های روانی  در دراز مدت بر سیستم ایمنی بدن تاثیر گذار است. همچنین ضعف ایمنی بدن نیز می‌تواند باعث بروز بیماری‌های زیادی از جمله سرطان شود.

در واقع  ناراحتی، نگرانی و مشکلات روانی در طول درمان و پس از آن  نیز می‌تواند بر سیستم ایمنی بدن و قدرت و ضعف آن تاثیر زیادی داشته باشد، به گونه‌ای که ضعف سیستم ایمنی می تواند باعث بروز متاستاز  شود.

به گفته این جراح عمومی و متخصص سرطان، روحیه بیمار، ثبات روحی -روانی او و رها شدن از این گونه فشارها کمک بسیار موثری در ابتلا به سرطان و چگونگی مراحل درمان آن خواهد داشت.    

کد خبر 697772 برچسب‌ها سرطان سرطان سینه بیماری - بیمارستان شیمی درمانی پزشکی

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: سرطان سرطان سینه بیماری بیمارستان شیمی درمانی پزشکی ابتلا به سرطان پستان توجه داشته باشیم گفته دکتر خطرناک نیست شیمی درمانی بروز سرطان تغذیه سالم پستان خود ضمن آنکه سرطان ها پنج سال توده ای توده ها یک توده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۷۴۸۶۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آیا برنامه سلامت خانواده بهتر از پزشک خانواده است؟

اجرای برنامه سلامت خانواده و نظام ارجاع، از سال گذشته با ۵۹ شهر کلید خورد و در ادامه بر تعداد شهرهای تحت پوشش برنامه افزوده شد.

این برنامه که وزارت بهداشت اصرار زیادی بر اجرای آن دارد، تا حدود زیادی شبیه برنامه پزشک خانواده است که گفته می‌شود برنامه سلامت خانواده جایگزین آن شده است. اما، روند اجرای برنامه سلامت خانواده در شهرهایی که کلید خورده است، نشان می‌دهد که تفاوت چندانی با برنامه پزشک خانواده ندارد. با این تفاوت که تغییراتی در ترکیب تیم مراقب سلامت به وجود آمده است.

حسین فرشیدی، معاون بهداشت وزارت بهداشت، در دفاع از برنامه سلامت خانواده و نظام ارجاع؛ معتقد است که با توجه به اهمیت مراقبت‌های بهداشتی اولیه PHC و آثار ارزشمند آن، دولت سیزدهم و وزارت بهداشت به دنبال توسعه این مدل هستند و با توجه به عدم پوشش مناسب خدمات سلامت خانواده در سطح شهرها، طرح پزشک خانواده در شهرها برای ما اهمیت دارد و متأسفانه پزشکان ما کوریکولوم درسی مناسب در این زمینه با محتوای آموزشی لازم را نداشته‌اند. لذا بهتر است مراقبان سلامت را از کارشناسان حوزه پرستاری یا مامایی در مراکز شهری داشته باشیم که بعد از دو سال طرح، آن گونه که پزشکان برنامه‌ریزی می‌کنند، قصد خداحافظی و رفتن به دوره تخصص را نداشته باشند و چنین افرادی، مسئول پیگیری و درمان ساکنان شهرها خواهند بود و followup را در حوزه درمان نیز به عهده خواهند داشت.

وزارت بهداشت مدعی است که اساس برنامه سلامت خانواده، بر این نکته قرار گرفته که هر شهروند ایرانی یک مراقب سلامت و هر خانم ایرانی نیز یک مامای مراقب داشته باشد و هر شهروند و خانواده‌اش، علاوه بر مراقب سلامت سطح اول، یک پزشک خانواده نیز داشته باشند که در صورت نیاز ارجاع به وی انجام شود و در صورت نیاز به سطوح بالاتر ارجاع داده و پیگیری‌ها صورت می‌گیرد.

در این طرح، مراقب سلامت به عنوان رکن اصلی است که می‌تواند کارشناس بهداشت یا پرستاری باشد و باید یک کارشناس مامایی نیز در ازای هر بلوک ۳۰۰۰ نفره در نظر گرفته شود و رکن دیگر این برنامه، یک پزشک خانواده با حداقل مدرک پزشکی عمومی و گذراندن آموزش‌های لازم است و در مرکز جامع سلامت دندانپزشک، کارشناسان ناظر، کارشناس سلامت روان، کارشناس تغذیه و دیگر حرفه‌های مورد نیاز نیز حضور دارند.

در سطوح اولیه ارائه خدمات سلامت، پایگاه‌های سلامت خانواده را خواهیم داشت و سپس با ظرفیت ۴ بلوک از چنین زیرمجموعه‌هایی؛ مرکز خدمات جامعه سلامت را داریم که در آن خدمات تجمیع می‌شوند و تعداد ۴۰ تا ۸۰ هزار نفر را پوشش می‌دهند و در این سطح کارشناسان بهداشت محیط، بهداشت حرفه‌ای و مدیریت سلامت هم جزو برنامه هستند.

منتقدان چه می‌گویند

محمدجواد کبیر، عضو شورای آینده‌نگاری، نظریه‌پردازی و رصد کلان سلامت، با عنوان این مطلب که حدود ۶۳ درصد بیمه شدگان کشور تحت پوشش تأمین اجتماعی هستند، گفت: اجرای یکپارچه این طرح به نظر می‌رسد که قابل تحقق نباشد زیرا بیمه شدگان همگانی بیمه سلامت به خوبی قابل پوشش هستند، اما بیمه تأمین اجتماعی تکلیفش روشن نیست.

وی افزود: اگر به نظام ارائه خدمت در PHC توجه کنیم، به نقش عوامل محیطی مانند سالم‌سازی آب و…، نیز پرداخته می‌شد که در شهرها قابلیت اجرا ندارد. همچنین اگر بخواهیم بر خانواده متمرکز شویم؛ باید در شهرها به اختیارات و خواسته‌های مردم هم با توجه به گستردگی انتخاب‌های آنان در مقایسه با روستا توجه کنیم.

امیدوار رضایی، عضو پیوسته فرهنگستان و عضو شورای آینده‌نگاری نیز گفت: در نظام جمهوری اسلامی باید همه اقدامات و برنامه‌ها بر اساس سیاست‌های کلی نظام باشد و از ابلاغ سیاست‌های کلی سلامت ۱۰ سال می‌گذرد و در مجمع تشخیص مصلحت روی آن کار شده و در بند ۷ این سیاست‌های کلی آمده است که قانون به صورت مصوبات مجلس یا لوایح وزارتی باید زیربنای اصلی هر برنامه‌ای باشد که تاکنون در برنامه سلامت خانواده این نکته دیده نشده است.

حسین ملک افضلی، عضو پیوسته فرهنگستان و عضو شورای آینده‌نگاری، نظریه‌پردازی و رصد کلان سلامت گفت: باید در شهرها با توجه به سطح بالای تحصیلات مردم، برنامه را به جای مراقب محور بودن، در قالب پزشک محور بودن طراحی کنیم؛ زیرا پزشکان جایگاه والایی برای جلب اعتماد مردم در اجرای این برنامه دارند و مراقبان سلامت زیر نظر پزشکان فعالیت کنند.

وی افزود: پیشنهاد بنده تکمیل کار کارشناسی با کمک خبرگان این عرصه و داشتن صبر لازم قبل از آغاز عجولانه برنامه فعلی است که منابع را به‌هدر خواهد داد و این برنامه قرار نیست تمام مشکلات حوزه سلامت یا PHC را حل کند و باید منابع مالی و انسانی آن تأمین شود و در نگاه حداکثری باید مشکلات انباشته PHC در سنوات گذشته را با کمک آن حل کرد.

فاطمه درخشانی، عضو پیوسته و عضو شورای آینده‌نگاری، نظریه‌پردازی و رصد کلان سلامت در بیان دیدگاه خود گفت: در این طرح به بحث پرداخت بیمه‌ها در مقایسه با دوره‌های گذشته که پزشک خانواده را اجرا می‌کردیم، کمتر توجه شده است.

وی افزود: در اجرای طرح پزشک خانواده در تجربه‌ای که ما داشتیم، مردم به پزشک عمومی اعتماد کافی نداشتند. اکنون که قرار است مراقب سلامت با مدرک کارشناسی، مسئولیت این برنامه را داشته باشد، باید ببینیم اعتماد مردم تا چه حد است.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • به‌زودی تشخیص سه نوع خطرناک سرطان با یک قطره خون ممکن می‌شود
  • متوسط طول عمر پستانداران چقدر است؟
  • آیا برنامه سلامت خانواده بهتر از پزشک خانواده است؟
  • آیا برنامه سلامت خانواده قوی تر از پزشک خانواده است
  • کاهش هزینه‌های غربالگری سرطان پستان با دستگاه ایران‌ساخت
  • آیا تمام مبتلایان به ویروس اچ پی وی به سرطان مبتلا می شوند؟ تفاوت واکسن گارداسیل و پاپیلوگارد
  • الگوهای غذایی با پیش آگهی سرطان پستان چه ارتباطی دارد؟
  • ۷ دلیل که باید انار بخورید
  • (ویدیو) هشدار مهم سردار رادان به رؤسای پلیس؛ مراقب باشید!
  • کنترل استرس و روش‌های خاص طب سنتی برای آن