Web Analytics Made Easy - Statcounter

عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی در دوره تشکیلات «حامیم» جنش دانشجوی ایران را نماد عقلانیت، انقلابی گری، ولایت مداری و مبارزه با استکبار دانست.

به گزارش گروه استان‌های خبرگزاری دانشجو، اردوی آموزشی تشکیلاتی «حامیم» دانشجویان فعال فرهنگی سیاسی دانشگاه‌های استان البرز، با سخنرانی محمد قربانی گلشن آباد، عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی در مورد «جنبش دانشجویی ایران معاصر» آغاز شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



قربانی گلشن آباد در ابتدا با تبیین مفهوم جنبش دانشجویی گفت: درباره معنا و مضمون جنبش دانشجویی اختلاف نظر‌هایی درباره ماهیت جنبشی آن وجود دارد که به نوع نگاه و اقسام رویکردها، بر می‌گردد.

عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی افزود: آنچه که روشن است در دهه شصت میلادی اعتراضات و حرکت‌های دانشجویی سراسر اروپا و آمریکا را در نوردید و کلمه "جنبش" از همان زمان برای این حرکات دانشجویی به کار برده شد. فارغ از آنچه که دهه شصت و هفتاد در غرب افتاد، بنده با استدلال‌هایی معتقد به جنبشی بودن حرکت‌ها و تحرکات دانشجویی در ایران اسلامی هستم و به عبارتی به جنبش دانشجویی ایران معاصر، به لحاظ جامعه شناختی، معتقدم.

وی تصریح کرد: با تأسیس دانشگاه تهران در سال ۱۳۱۳ و دانشگاه تبریز در سال ۱۳۱۸ و سایر دانشگاه‌ها در سنوات بعدی، دانشجویان شروع به تأسیس گروه‌های دانشجویی کردند که عمدتا بر سیاق و مدار مسائل صنفی بود و هنوز ماهیتی جنبشی نداشت و یک دلیل اساسی این بود که در آن برهه عمده کسانی‌که وارد دانشگاه‌ها می‌شدند از طبقه اشراف، اعیان و آریستوکرات جامعه بودند ولیکن به مرور زمان دانشجویانی از طبقات میانی و متوسط وارد دانشگاه شده و به تبع آن فضای اجتماعی دانشگاه‌ها متفاوت‌تر از گذشته شد.

قربانی ادامه داد: در نهضت ملی شدن صنعت نفت می‌توان اولین تحرکات جدی و جریانساز دانشجویان را رهگیری کرد. چند ماه بعد از کودتای ۲۸ مرداد و در آذر ماه ۱۳۳۲ معلوم شد که "ریچارد نیکسون"، معاون وقت رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا به ایران سفر خواهد کرد.

وی یاداور شد: دانشجویان دانشگاه تهران در اعتراض به سفر نیکسون و همینطور ورود "دنیس رایت" کاردار سفارت بریتانیا، تجمع اعتراضی کرده و به دنبال آن دژخیمان رژیم منحوس پهلوی به تجمع دانشجویان یورش برده و سه نفر از آن‌ها به نام‌های "احمد قندچی"، "مصطفی بزرگ نیا" و "مهدی شریعت رضوی" را در کریدور دانشکده فنی دانشگاه تهران به شهادت رساندند. گزارش این واقعه را شهید دکتر مصطفی چمران با عنوان "سه قطره خون" ارائه کرده و مرحوم دکتر علی شریعتی نیز دست نوشته‌ای تحت عنوان. " سه آذر اهورایی" در این باره دارد؛ بنابراین ۱۶ آذر۱۳۳۲، نشان و نماد مبارزه جنبش دانشجویی ایران با امپریالیسم بین‌الملل و به ویژه ایالات متحده آمریکاست و البته تمام ویژگیها، مختصات و مشخصات حرکت "جنبشی"، در این واقعه، قابل مشاهده و ارزیابی است. ۱۶ آذر ۱۳۳۲ تبدیل به نقطه عطف تاریخی برای جنبش دانشجویی ایران شد که هر سال توسط جریان‌ها و تشکل‌های دانشجویی گرامی داشته می‌شود.

قربانی افزود: با شروع نهضت اسلامی حضرت امام خمینی (رحمه الله علیه)، در همان اوائل دهه چهل، دانشجویان به دیدار حضرت امام می‌روند و ایشان هم توصیه‌های مهم و راهبردی می‌کنند که نقشه راه مبارزه انقلابی دانشجویان مسلمان می‌شود؛ بنابراین دانشجویان از همان طلیعه و آغاز شروع نهضت اسلامی، میدان دار و پرچمدار مبارزه با رژیم ستمشاهی تحت زعامت و رهبری حضرت امام بودند.

وی در ادامه به جریان شناسی جنبش دانشجویی پرداخته و گفت: جریان‌ها و گروه‌های متعدد و متنوعی در میان جنبش دانشجویی ایران وجود دارد که می‌توان در ساحت جریان شناختی، به سه دسته عمده اسلامگرایان، لیبرال‌ها (ناسیونالیست ها-لیبرالیست ها) و چپ‌ها (سوسیالیست ها- مارکسیست ها) تقسیم کرد. آنچه که مسلم است بعد از شروع نهضت حضرت امام خمینی (ره) و به ویژه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، جنبش دانشجویی ایران کاملا منطبق بر اهداف، منویات و آرمان‌های امامین انقلاب اسلامی پیش رفته و به تعبیری جنبش دانشجویی ایران، ذات و هویتی کاملا اسلامی و انقلابی دارد که در قالب تشکل‌های متعدد و متنوعی در حال فعالیت و کنشگری هستند از جمله سازمان بسیج دانشجویی، اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان، اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان مستقل، دفتر تحکیم وحدت، جنبش عدالتخواه دانشجویی و اتحادیه‌های دانشجویی که به صورت ویژه در واحد‌های دانشگاه آزاد اسلامی، فعالیت می‌کنند.

این استاد دانشگاه در ادامه ضمن اشاره به تلاش جریان‌های ضدانقلاب جهت نفوذ به فضای دانشگاهی و محافل روشنفکری، گفت: در کنار جریان غالب اسلامی و انقلابی در فضای دانشگاهی؛ جریان‌های معارض، اپوزیسیون و ضد انقلاب هم در تلاش هستند که شاخه دانشجویی خود را در محیط دانشگاهی فعال کنند؛ مشابه آنچه که گروهک‌های چپ گرا انجام می‌دهند و یا لبیرالها. به عنوان مثال سازمان منافقین (سازمان مجاهدین خلق) به دنبال ایجاد کانون‌های شورشی است که تاکنون نتیجه‌ای نگرفته یا آنچه که شاخه دانشجویی برخی از گروهک‌های چپ مارکسیستی و سوسیالیستی تحرکات شوم و در عین حال نافرجامی جهت اسائه ادب به احکام نورانی اسلام از جمله حجاب انجام دادند.

وی گفت: لیبرال‌ها و نولیبرال‌ها نیز به دنبال فعالسازی شاخه دانشجویی خود از جمله شورای احیا، تادا، سازمان ادوار و ... هستند که نتیجه بخش نبوده ولیکن جریان روشنفکری غربگرا؛ پشتیبانی فکری، لجستیک معرفتی و در کنار آن دوپینگ رسانه‌ای آن را برعهده داشته و به همین دلیل در شبکه‌های اجتماعی و فضای مجازی، ضریبی چند برابری از تحرکات معدود آن‌ها به مخاطب القا می‌شود.


قربانی با اشاره به راهبرد‌های ضدانقلاب در محیط دانشگاه گفت: شایسته است به چند راهبرد جریان معارض در فعالسازی شاخه دانشجویی خود اشاره مختصری داشته باشیم: یکم؛ کنش‌ها و واکنش‌های سیاسی را در زر ورقی از اقدامات و فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی می‌پیچند که طبعا با تاکتیک اغفال و نفوذ، راهبری کنند؛ بنابراین رصد وضعیت فرهنگی و اجتماعی فضای دانشگاهی، امری مهم، ضروری و حیاتی است. دوم؛ روش و متد جذب تشکیلاتی بر اصول هدونیسم (لذت گرایی) استوار کرده اند که با بهره برداری از اقتضائات جوانی، جذابیت‌های صوری ایجاد نموده تا بتوانند نفرات بیشتری را جذب تشکلات کنند. راهکار مبارزه با آن، ایجاد فضای شاد و با نشاط مبتنی بر ارزش‌های اسلامی و ایرانی در فضای دانشگاهی است.

این استاد دانشگاه تصریح کرد: سوم؛ تلاشی فوق العاده جهت ایجاد همبستگی با اعتراضات صنفی چه در داخل دانشگاه و چه در سطح جامعه دارند به عنوان مثال به دنبال هم افزایی با جامعه کارگری، زنان و یا حتی نهاد‌های مدنی فعال در حوزه محیط زیست و یا حتی مجامع و کانون‌های خیریه هستند. روشن است راهکار خنثی سازی آن، توسعه و تسری فعالیت‌های جنبش دانشجویی اصیل ایران اسلامی، به حوزه‌های فرهنگی و اجتماعی و نیز اتصال و امتداد با نهاد‌های مدنی است که الحمدالله توجهی جدی در این حوزه از سوی تشکل‌های دانشجویی، قابل مشاهده است.

قربانی ادامه داد: حضور موثر تشکل‌های دانشجویان در پویش ملی " کمک مومنانه" و یا "اردو‌های جهادی" دو مثال بارز از ده‌ها فعالیت اثرگذار در این زمینه است که ضرورت دارد با حمایت بیشتر مسئولین به لحاظ کمی و کیفی توسعه یابد. چهارم؛ فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی، محیطی مناسب جهت تحرکات جریان معارض ایجاد کرده و از آن به مثابه پایگاهی جهت شبهه افکنی، غوغاسالاری و شارلاتانیسم رسانه‌ای استفاده می‌کند. طبیعی است راهکار رفع و دفع آن، در کنار مدیریت فضای مجازی و جلوگیری از "رهاشدگی" و "ول بودن" فضای مجازی توسط دستگا‌های مربوطه، نهاد‌های دولتی و حاکمیتی؛ کنش انقلابی، هم افزا و رویکرد تهاجمی به سازه‌های پوچ و پوشالی لیبرالیسم و سوسیالیسم توسط دانشجویان تشکیلاتی اهمیت فراوانی دارد. الحمدالله در این چند سال اخیر، الحق و الانصاف اقدامات فاخری در این زمینه شده ولیکن نباید به این میزان بسنده کرد و لازم است بیش از پیش، فعال باشیم. بدیهی است جریان معارض، راهبرد‌های متنوع و متناسب با اقتضائات زمینه و زمانه‌ای را پیگیری می‌کند که به دلیل ضیق مجال به همین مقدار بسنده می‌شود.

عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی سپس وارد بحث آسیب شناسی شده و تاکید کرد: اگر با رویکرد آسیب شناسانه، تشکل‌های دانشجویی انقلابی را بررسی کنیم مهمترین آسیب به زعم حقیر، فقر تئوریک و یا فقر معرفتی است؛ بنابراین مهمترین اقدامی که متوجه و معطوف به تشکل‌های دانشجویی است، استحکام مبانی معرفتی و تقویت قدرت تبیین و تحلیل است که این مسئله در طی دیدار‌های تشکل‌های دانشجویی با رهبر معظم انقلاب اسلامی، همواره مورد تاکید و تصریح ایشان بوده و علی الدوام به تحکیم مبانی معرفتی و تعمیق اندیشه ناب اسلامی و انقلابی توصیه مکرر و موکد داشته اند.

وی گفت: حقیقت این است که تشکل‌های دانشجویی ده‌ها برنامه کلان و مهم در این حوزه انجام داده و انجام می‌دهند از جمله "طرح ولایت" که حقیقتا یکی از فاخرترین برنامه‌های معرفتی است که یادگار مرحوم علامه مصباح یزدی (رحمه الله علیه) بوده و توسط بسیج دانشجویی برگزار می‌شود که توانسته دل‌ها و ذهن‌های پاک و مطهر دانشجویان را با آموزه‌های اسلام ناب، سیراب کند.


قربانی تاکید کرد: با این وجود بخش قابل توجهی از برنامه‌های معرفتی، در چند سال گذشته به دلائلی کمرنگ شد از جمله به دلیل فراگیری کرونا و نیز عدم همراهی و همکاری دولت لیبرال تکنوکرات قبلی و مدیران منصوب آن‌ها در دانشگاه‌ها که اساسا و از بیخ و بن، به دنبال تضعیف فعالیت‌های تشکل‌های دانشجویی ارزشی و انقلابی بودند و چه ظلم و جفایی بر آن‌ها وارد کردند الله اعلم.

وی گفت: الحمدالله با روی کارآمدن دولت انقلابی و انتصاب مدیران ارزشی، فرصت بی نظیری جهت رشد و اعتلا کمی و کیفی فعالیت جنبش دانشجویی ایجاد شده و نباید از این فرصت غفلت کرد. از این منظر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، اصلی‌ترین و مهمترین مجموعه‌ای است که به تحکیم و تعمیق مبانی دینی و معرفتی دانشجویان می‌پردازد. روشن است طرح معرفتی تشکیلاتی " حا میم" یک طرح فاخر و در عین حال ضروری بوده و ضمن تقدیر و تشکر بابت طراحی و عملیاتی سازی آن، ضروری است به تداوم و استمرار آن اهتمام ورزید.

قربانی در ادامه به جمع بندی مطالب خود پرداخته و تاکید کرد، اینکه رهبر حکیم انقلاب اسلامی در طول سال چندبار با دانشجویان و نخبگان جوان دیدار می‌کنند که یکی از مهمترین این دیدارها، ضیافت افطاری سالانه تشکل‌های دانشجویی با معظم له است که دانشجویان تشکیلاتی با صراحت و شفافیت، مطالب خودشان را ارائه می‌کنند نشان از اعتقاد و اعتماد حضرت آقا به دانشجویان و به ویژه به تشکل‌های دانشجویی دارد.

قربانی افزود: حقیقت این است مبتکر و مجری بسیاری از اقدامات جریان ساز کشور از جمله "اعتکاف"، "اردو‌های جهادی"، "اردو‌های آموزشی و تشکیلاتی"، "مطالبه گری از مسئولین"، "عدالتخواهی"، "هیات‌های دانشجویی"، "نشریات و مطبوعات دانشجویی" و ... محصول مجاهدت‌های دانشجویان تشکل‌های انقلابی بوده و لازم است در این ایام عزای اهل بیت علیهم السلام خدای قادر متعال را شاکر و قدردان باشیم که ایران اسلامی واجد صد‌ها هزار جوان مومن انقلابی است که به دنبال تحقق ایران قوی و مقتدر در افق بیانیه گام دوم هستند، جوانانی که چمران، باکری، باقری، همت، زین الدین، سلیمانی و ... امروز ایران اسلامی هستند.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: بسیج دانشجویی البرز جنبش دانشجویی عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی جنبش دانشجویی ایران تشکل های دانشجویی فضای دانشگاهی انقلاب اسلامی شاخه دانشجویی ایران اسلامی دانشگاه ها فضای مجازی حضرت امام جریان ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۸۰۴۶۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تقدیر مردم غزه از جنبش دانشجویی حمایت از فلسطین در جهان

مردم غزه با نگارش پیام‌هایی بر روی چادرهایی که در آنها زندگی می‌کنند، از جنبش‌های دانشجویی سراسر جهان برای حمایت از فلسطین قدردانی کردند. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، چادرهای آوارگان در رفح حاوی پیام‌های حمایت و تشکر از دانشجویان دانشگاه های سراسر جهان به ویژه دانشگاه های آمریکایی است که خواستار پایان دادن به نسل کشی جاری در غزه برای دویست و چهارمین روز متوالی هستند.

موج اعتراضات حمایت از فلسطین در محوطه‌های دانشگاه‌های آمریکا بعد از سرایت به اکثر دانشگاه‌های این کشور در حال گسترش به دانشگاه‌های سایر کشورهای دنیاست.

اعتراضات از دانشگاه کلمبیا در نیویورک از 9 روز پیش (17 آوریل) آغاز شد و دانشجویان معترض خواستار قطع رابطه این دانشگاه با نهادهای رژیم صهیونیستی که در جنگ غزه نقش دارند شدند.

معترضان در دانشگاه‌های دیگر نیز خواسته‌های مشابهی دارند. اردوگاه‌های دانشگاهی که در سراسر آمریکا ایجاد شده‌اند، دانشجویانی را از پیشینه‌های مختلف ـ از جمله فلسطینی‌ها، عرب‌ها، یهودیان و مسلمانان ـ گرد هم آورده‌اند تا بمباران غزه توسط اسرائیل را محکوم کنند.

تا کنون در جریان جنبش دانشجویی در ایالات متحده، بیش از 600 نفر از جمله دانشجویان و اساتید دانشگاه‌ها بازداشت شدند.

خیزش دانشگاه‌های آمریکا؛ حرف حساب دانشجویان چیست؟

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • جنبش دانشجویی در آمریکا مورد حمایت دانشجویان شهرکرد قرار گرفت
  • دانشجویان گیلانی از جنبش دانشجویی آمریکا و اروپا حمایت کردند
  • تشکل‌های دانشجویی غزه دوشادوش جنبش دانشگاهی تاریخ ساز در آمریکاست
  • تقدیر مردم غزه از جنبش دانشجویی حمایت از فلسطین در جهان
  • جنبش دانشجویی در آمریکا بیداری وجدان ملت‌هاست
  • چالش‌ تشکل‌ها عدم اطمینان مسئولان به قشر جوان است
  • جریان دانشجویی بستر خوبی برای پای کار آمدن قشر خاکستری در فعالیت‌های فرهنگی است
  • مهم‌ترین چالش‌ و مشکلات تشکل‌ها عدم اطمینان مسئولان به قشر جوان است
  • افول تشکل‌های دانشجویی، بدنه اجرایی کشور را تضعیف می‌کند
  • جنبش‌های دانشجویی در آمریکا از جنگ ویتنام تا غزه/اهمیت جنبش کنونی