Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-01@13:01:01 GMT

هیچ سفارشی در روند انتخاب آثار نداشتیم

تاریخ انتشار: ۳۱ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۸۱۲۰۱۴

هیچ سفارشی در روند انتخاب آثار نداشتیم

به گزارش قدس آنلاین، ششمین دوره جشنواره تلویزیونی مستند، ابتدای خردادماه ۱۴۰۱ با اعلام فراخوان در ۴ بخش «فیلم مستند»، «مجموعه مستند»، «عکس مستند» و «مستندنگاری» آغاز به کار کرد. بر اساس فراخوان جشنواره، شرکت‌کنندگان تا ۲۰ تیرماه فرصت داشتند تا در سایت جشنواره ثبت‌نام کرده و آثار خود را ارسال کنند.

مطابق با اعلام روابط عمومی جشنواره، ۱۷۵ مستند کوتاه و ۶۵ مستند بلند به دبیرخانه جشنواره ارسال شد و از میان آن‌ها ۱۸ مستند بلند و ۳۲ مستند کوتاه به بخش مسابقه ششمین دوره جشنواره تلویزیونی مستند راه یافتند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در پی اعلام اسامی آثار راه یافته به ششمین جشنواره تلویزیونی مستند، ابهاماتی در خصوص نحوه گزینش و انتخاب آثار راه یافته در بخش‌های مستند کوتاه و بلند به دبیرخانه جشنواره در روزهای گذشته مطرح شده است. شفاف نبودن هیأت انتخاب آثار جشنواره، عدم اطلاع رسانی در خصوص آثار ارسال شده به دبیرخانه ششمین دوره از جشنواره تلویزیونی مستند و راه یافتن آثاری از جشنواره‌های برگزار شده در سال گذشته از مهمترین ابهامات پیرامون این دوره از جشنواره مستند تلویزیونی به شمار می‌رفت.

از همین رو، برای شفاف‌تر شدن موضوع و بررسی ابهامات مطرح شده پیرامون نحوه انتخاب آثار راه یافته به جشنواره تلویزیونی مستند، با مهدی میرتیموری دبیر اجرائی ششمین دوره جشنواره تلویزیونی مستند به گفتگو پرداختیم.

مهدی میرتیموری، دبیر اجرائی ششمین دوره جشنواره تلویزیونی مستند، در خصوص گزینش آثار راه یافته به بخش‌های مستند کوتاه و بلند این جشنواره گفت: فرآیند گزینش آثار در جشنواره تلویزیونی مستند همانند دیگر جشنواره‌ها به صورت فراخوان عمومی طی می‌شود. به این صورت که آثاری از سراسر کشور به دبیرخانه ارسال می‌شود، سپس در پروسه انتخاب اولیه قرار می‌گیرد و آثار راه یافته به بخش نهایی جشنواره در ۳ بخش مستند کوتاه، نیمه کوتاه و بلند به دست هیأت‌ انتخاب‌های هر بخش می‌رسد.

میرتیموری افزود: بر این اساس آثار جشنواره توسط هیأت انتخاب بازبینی می‌شود و طبق برنامه ریزی جدول پخش، آثار در چرخه نمایش، داوری مردمی و داوری کارشناسان جشنواره قرار می‌گیرد.

دبیر اجرائی ششمین دوره جشنواره تلویزیونی مستند در رابطه با علت شفاف نبودن هیأت انتخاب آثار راه یافته به این جشنواره عنوان کرد: انتشار اسامی اعضای هیأت انتخاب این قبیل جشنواره‌ها امر مرسومی نیست. در جشنواره‌های استاندارد بین‌المللی معمولا رویه به این شکل است که در کنار دبیر جشنواره، مشاوران دبیر جشنواره این نقش را بر عهده دارند و هیأت انتخابی وجود ندارد. دبیر جشنواره بر مبنای سیاست‌های جشنواره و از میان انتخاب‌های مشاوران خود آثار را برمی‌گزیند.

وی درباره علت عدم انتشار اسامی هیأت انتخاب گفت: علت عدم انتشار مشاوران و هیأت انتخاب، تبعات احتمالی است که برای این افراد ممکن است در پی داشته باشد و دچار چالش و مشکلات شوند. از سویی ممکن است حتی بحث سفارش یک اثر خاص مطرح شود یا پس از انتخاب، مشاوران و هیأت انتخاب دچار مشکل شوند.

میرتیموری در خصوص ضوابط جشنواره در رابطه با نمایش آثاری که در جشنواره‌های پیشین نیز به نمایش در آمده بیان کرد: محدودیتی برای نمایش آثاری که در جشنواره‌های دیگر به نمایش در آمده نداریم، البته اولویت با آثاری است که پیش از این پخش تلویزیونی نداشته اند. در واقع این فرصت برای همه آثار فراهم است که در جشنواره حضور پیدا کنند. برای هرکدام از بخش‌های جشنواره، یک هیأت انتخاب مجزا از میان افراد شناخته شده و باسابقه در حوزه تخصصی مربوطه تشکیل شده است.

دبیر اجرائی ششمین دوره جشنواره تلویزیونی مستند ادامه داد: به جرأت می‌توان گفت که همه آثار توسط هیأت انتخاب به دقت دیده شده و هیچگونه سفارشی در روند پذیرش آثار در کار نبوده است. البته هرگونه انتخاب، طبیعتا تبعاتی نیز در پی خواهد داشت. آثار راه یافته به جشنواره هنوز دیده نشده و بهتر است ارزیابی نهایی پس از نمایش تمامی آثار و مقایسه آن‌ها با آثار غایب در بخش رقابت جشنواره صورت بگیرد. البته این نکته را به جرأت می‌گویم که بهترین آثار ممکن ارسال شده به دبیرخانه در بخش رقابتی جشنواره حضور دارند.

وی افزود: نکته دیگری که می‌توان مطرح نمود این است که نحوه اکران این جشنواره تلویزیونی است و امکان محدودیت برای نمایش برخی آثار در تلویزیون نیز وجود دارد. قانون جشنواره این است که تمامی آثار باید در تلویزیون به نمایش در بیایند و امکان پذیرش آثار خارج از چارچوب جشنواره نیز وجود ندارد. آثار پذیرفته شده در جشنواره بدون شک از بهترین آثار مستند کشور در سال‌های اخیر هستند.

گفتنی است ششمین جشنواره تلویزیونی مستند در بخش‌های «فیلم مستند»، «مجموعه مستند»، «عکس مستند» و «مستندنگاری» شهریورماه ۱۴۰۱ به دبیری محسن یزدی، مدیر شبکه مستند سیما برگزار می‌شود.

انتهای پیام/

منبع: فارس

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: جشنواره تلویزیونی مستند دبیر اجرایی هیئت انتخاب آثار راه یافته انتخاب آثار هیأت انتخاب مستند کوتاه جشنواره ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۸۱۲۰۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«دریای پارس» یادگاری برای ایران به بهانه روز خلیج فارس

محمد زکی‌زاده، مستند «دریای پارس» به کارگردانی منوچهر طیاب که در مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی تولید شده است؛ موقعیت جغرافیایی، تاریخ تمدن و فرهنگ‌های گوناگون منطقه خلیج فارس و دریای عمان را به تصویر می‌کشد.

در «دریای پارس» موقعیت جغرافیایی و ژئوپلتیک خلیج فارس و دریای عمان بر اساس تاریخ تمدن عیلام، اکد، سومر، کلده، آشور، بابل، ایران و فرهنگ‌های گوناگون منطقه، مراکز تمدن‌های کهن ایرانی در کرانه خلیج فارس بررسی می‌شود.

این مستند با نام «خلیج فارس» آغاز می‌شود و با نمایش پی در پی نقشه‌های کهنی که از دیرباز از جغرافی‌دانان غربی و مسلمان مانده‌اند بر اصالت این نام صحه می‌گذارد. سپس سفر خود را از جلگه خوزستان آغاز می‌کند و به گشت و گذاری گسترده در جزیره‌های ایران می‌پردازد.

مراسم عاشورای بوشهر، لنج سازی، معابد پالمیری خارک، فجایعی که اروپاییان، دزدان دریایی انگلیس و ... در این مناطق به بار آورده‌اند، چگونگی باز پس گیری هرمز از پرتغالی‌ها از جمله مواردی است که در این فیلم نمایش داده می‌شود.

سابقه تاریخی جزیره خارک، داستان سفر واسکودوگاما پرتغالی و آمدن آلبر کرک به خلیج فارس و آغاز دوران استعمار تا دوران جنگ جهانی اول، مبارزات مردم جنوب علیه استعمار، موقعیت جزایر قشم، کیش، تنب بزرگ، تنب کوچک دیگر سرفصل‌های این فیلم را تشکیل داده است.

منوچهر طیاب مستندساز، نویسنده و منتقد که یکی از چهره‌های تاثیرگذار دنیای مستند به شمار می‌رود، در سال ۱۳۱۶ در تهران به دنیا آمد. او دانش‌آموخته رشته معماری از دانشگاه فنی وین و تحصیل‌کرده رشته کارگردانی سینما و تلویزیون و طراحی صحنه از دانشکده سینمایی آکادمی دولتی موسیقی و هنر‌های نمایشی وین بود.

او از سال ۱۳۴۲ با ساخت فیلمی درباره سفال‌های قدیمی ایران به مستندسازی روی آورد و نزدیک به ۱۰۰ فیلم ارزشمند میراث فرهنگی و تاریخی را کارگردانی کرده است. طیاب استاد رشته سینما در دانشکده هنر‌های دراماتیک و تلویزیون، سرپرست رشته سینماتوگرافی و عکاسی دانشکده علوم ارتباطات اجتماعی تهران و عضو هیئت داوران یونسکو در جشنواره بین‌المللی فیلم کوتاه لهستان بود و از جمله آثار مستند او می‌توان به «البرز»، «زاگرس گهواره تمدنی کهن»، «نقاشی ایران»، «دروازه ملکوت»، «وانگه روان جهان گله کرد» و ... اشاره کرد.

همچنین همزمان با برگزاری سیزدهمین دوره جشنواره بین‌المللی سینماحقیقت، ضمن نکوداشت منوچهر طیاب و نمایش آثار منتخب وی، از این پیشکسوت سینمای مستند با اهدای نشان فیروزه حقیقت تقدیر شد. طیاب غیر از مستندسازی و عکاسی به عنوان شاخه‌های اصلی فعالیت خود، در حوزه ایرانشناسی نیز نامی آشناست و در زندگی خود به طور پیوسته برای معرفی ایران با ابزار فیلم و مستند تلاش کرد.

بسیاری از مستندسازان طیاب را به عنوان یک ایرانشناس عاشق می‌شناسند که مسیر صادقانه‌ای را در زندگی پیش گرفته و او به همراه ایرج افشار، خسرو سینایی و منوچهر ستوده را از کسانی عنوان می‌کنند که گویی جهان هستی آنها را به عنوان پیامبران فرهنگ برگزیده است.

از جمله آثار منوچهر طیاب که در جشنواره‌های مختلف مورد تقدیر واقع شده‌اند، می‌توان به فیلم‌های «سفال/ سرامیک» (۱۳۴۲) - برنده دلفان نقره، «ریتم» (۱۳۴۳) - فیلم منتخب یونسکو برای تدریس در مدارس سینمایی- دیپلم افتخار از جشنواره وین، «خوزستان» (۱۳۴۳)، «دزفول/ شوشتر» (۱۳۴۴)، «کران تا کران» (۱۳۴۴)، «قالی» (۱۳۴۵)، «جزیره قشم» (۱۳۴۶)، «سپاهی دانش» (۱۳۴۷)، «مسجد جامع اصفهان» (۱۳۴۸) - دیپلم افتخار جشنواره فیلم برلین، «دریای پارس» (۱۳۴۸)، «ایران سرزمین ادیان» (۱۳۴۹) - دیپلم افتخار جشنواره وین، «سیر خط در ایران» (۱۳۴۹)، «سوی شهر خاموش- دزفول» (۱۳۴۹)، «آبادان» (۱۳۵۰)، «سوزنبان» (۱۳۵۰)، «کاریکاتوریست» (۱۳۵۰)، «جنگ خروس» (۱۳۵۰)، «شب‌های تهران- ۷ قسمت» (۱۳۵۰)، «زن‌ها و حرفه‌ها» (۱۳۵۰)، «خیمه شب‌بازی» (۱۳۵۱)، «تیاتر رو حوضی» (۱۳۵۱)، «نمایشگاه نقاش امپرسیونیست‌ها» (۱۳۵۱)، «نمایشگاه جواهرات» (۱۳۵۱)، «نمایشگاه شیشه و سفال» (۱۳۵۱)، «نمایشگاه نقاشی کودکان» (۱۳۵۲)، «کاخ چهل‌ستون» (۱۳۵۲)، «کاخ هشت‌بهشت» (۱۳۵۲)، «کاخ عالی‌قاپو» (۱۳۵۲)، «مسجد شیخ لطف‌الله» (۱۳۵۳)، «معماری دوران صفوی» (۱۳۵۴) - برنده دلفان طلایی، «معماری دوران سلجوقی» (۱۳۵۴)، «معماری دوران ایلخانی» (۱۳۵۴)، «معماری دوران تیموری» (۱۳۵۴)، «معماری آستان قدس رضوی» (۱۳۵۵)، «اصفهان هندسه‌ای بر مقیاس انسانی» (۱۳۵۵) - دیپلم افتخار جشنواره سینمایی مسکو، «ساخت کاشی معرق» (۱۳۵۵) و «تعمیر نقاشی‌های دیواری» (۱۳۵۵) اشاره کرد.

منوچهر طیاب کارگردان نام‌آشنای سینمای مستند ایران بامداد روز سه‌شنبه ۴ شهریور سال ۱۳۹۹ در سن هشتاد و سه سالگی در بیمارستانی در وین از دنیا رفت.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری سینما و تئاتر

دیگر خبرها

  • مستند «زندگی با فلسفه» در شبکه چهار سیما
  • پرمخاطب‌ترین فیلم هنر و تجربه معرفی شد
  • کارکرد انتقادی و راهبری فیلم های مستند کمرنگ شده است
  • «زندگی با فلسفه» مستند پرتره انشاءالله رحمتی استاد فلسفه
  • «ایساتیس» پرمخاطب‌ترین فیلم هنر و تجربه شد
  • راهیابی مستند «چنشتی ها» به جشنواره ملی اقوام ایرانی
  • برابر شمس آذر تمرکز و انگیزه لازم را نداشتیم
  • معرفی هیأت داوران جشنواره تئاتر «بچه‌های مسجد»
  • معرفی هیأت داوران جشنواره تئاتر بچه‌های مسجد
  • «دریای پارس» یادگاری برای ایران به بهانه روز خلیج فارس