Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-04-27@18:21:58 GMT

ثروتی دست نخورده که زیر زمین ایران خوابیده است

تاریخ انتشار: ۳۱ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۸۱۲۳۶۷

ثروتی دست نخورده که زیر زمین ایران خوابیده است

ایران با داشتن 1/7 درصد از معادن جهان یکی از غنی ترین ذخایر زیرمینی را داراست. این ادعا در این شرایط اثبات می شود که سهم ایران از کل جمعیت جهان یک درصد است. غنای ذخایر زیرزمینی ایران در بخش معادن، نفت و گاز این سرزمین را به یکی از ثروتمندترین کشورهای منطقه و جهان تبدیل کرده اما چرا این ثروت عظیم سبب رشد و توسعه ای که در غرب با حسرت از آن سخن می گویند، نمی شود؟

پیش از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، ایران یک مقصد بکر و قابل توجه برای کشورهای استعماری بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نفت ایران طی سال های زیادی توسط انگلیسی ها به یغما رفت در عین حال معدن نیز به دلیل نبود دانش کافی و ابزار مورد نیاز برای استخراج در نتیجه نااهلی حکومت ها تاراج شد. با ملی شدن صنعت نفت این ثروت عظیم از ید استعمار خارج و به کام مردم نشست اما همچنان طمع به طلای سیاه ایران برقرار بود. 

بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران با ملی شدن معادن و ذخایر زیرزمینی با عنوان انفال به طور کلی هر گونه بهره برداری شخصی و خارجی از این اموال ممنوع و دست و چشم استعمار از غارت ثروت خدادادی که متعلق به مردم بود هم کوتاه شد. انتظار می رفت در این شرایط به تدریج این اموال ملی و مردمی راهی برای توسعه و پیشرفت کشور باشد اما به دلیل نبود همان ابزار تخصصی و البته دانش کافی دست نخورده ماند. در عین حال در نتیجه برخی بی تدبیری ها، رانت ها و البته نبود نظارت، برخی از منابع به صورت خام استخراج و فروخته می شد درحالی که این ثروت قابل توجه می توانست به جای خام فروشی راهی برای اشتغال و صادرات غیر نفتی باشد اما نشد و نبود!  در واقع هرچند دست استعمار به صورت مستقیم از این منابع کوتاه شد اما خام فروشی به دلیل کمبودهای مختلف خود نمادی از استعمار شد! البته اکنون تلاش هایی برای جلوگیری از این خام فروشی در حال انجام است .

چند عامل در بی رونقی تولید معادن موثر است. امضاهای طلایی و لابی های پشت پرده در بهره برداری از معادن دست بسیاری از تولید کنندگان حرفه ای را در این راه بسته است. در حالی که مقام معظم رهبری بر جایگزینی معدن به جای نفت تاکید کرده اند اما طی سال های گذشته هیچ اقدام موثری در بی اثر کردن این امضاها انجام نشد.

از سوی استخراج از معدن اولین مرحله برای تولید است. استخراج از معادن نیازمند نیروی حرفه ای و اموزش دیده و بیش از آن ماشین های تخصصی و فوق تخصصی و به روز است که ایران در این دو بخش از هر دو محروم است. همواره اخبار تلخ فروریختن معادن به گوش می رسد که این مساله قطعا نتیجه همین نبود نیروی حرفه ای و ماشین آلات تخصصی و به روز است که اکنون دولت و مجلس قصد شکستن این دیوار و یک انقلاب معدنی را با واردات ماشین های تخصصی دارند.

به گفته یکی از نمایندگان عضو کمیسیون عمران مجلس ماشین آلات معدنی در ایران عمری 50 ساله دارند! در واقع این ماشین آلات نیم قرن پیش به کشور وارد شده و اکنون مستهلک و غیر قابل استفاده شده اند. 

طی سال های گذشته با تاکید مقام معظم رهبری بر رونق تولید در همه ابعاد در این بخش برای رفع موانع و رونق اقداماتی انجام شد. بومی سازی کالاهای که در کشور توان و شرایط ساخت آنها وجود داشت از جمله اقدامات مناسبی بود که به این توصیه ها جامه عمل پوشاند. البته در این بخش نیز گلایه هایی هست اما درحوصله این مقال نیست اما تولید در برخی از بخش ها به دلیل مذموم بودن واردات شرایط را سخت کرد. برخی از تولیدات به دلیل نداشتن ارز افزوده و کیفیت مناسب عملا هدر دادن سرمایه ملی و مغفول ماندن از بخش هایی است که با این سرمایه هدر رفته می توانستند تولید واقعی داشته باشند. اصرار بر تولید برخی از ماشین آلات سنگین در بخش معدن و راه سازی نمونه ای از این تلاش نادرست بود. 
آزمون خطا در شرایط فعلی کشور راه نادرستی است که نتیجه ای جز هدر دادن منابع ملی و از رونق افتادن بخش های مختلف نیست. جلوگیری از واردات این ماشین ها علی رغم ناتوانی از ساخت آنها هرگز اقتصاد معدن را فعال و رونق نمی دهد.

منبع: الف

کلیدواژه: ماشین آلات

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۸۱۲۳۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سرمایه وقف به سمت رفع نیاز مردم در حرکت است

به گزارش حوزه فرهنگ و هنر خبرگزاری تقریب، حجت الاسلام سیدمهدی خاموشی در حاشیه نمایشگاه دستاوردهای سازمان اوقاف و امور خیریه در نشست هم اندیشی و بررسی چالش های پیش رو در جمع مسئولان شرکت‌های دانش بنیان اظهار داشت: سرمایه وقف به سمت رفع نیاز مردم در حرکت است و هر نیازی دانشمندان و بازار بگوید ضرورت دارد به همان سمت طی مسیر کنیم.

رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه گفت: معضل تکمیل نبودن «زنجیره تولید» از تولید تا صادرات از چالش‌ها است، به عنوان مثال در صنعت تولید پرورش ماهی همه روی تولید کار می کنند، اما چقدر امکان صادرات وجود دارد؟ بررسی چالش‌های قانونی و حاکمیتی و رفع موانع آن در تکمیل غذا، پرورش و فناوری نیز از دیگر موارد اعلام شده بود.

وی تصریح کرد: موضوع بیمه بحث دیگری که در نشست هم اندیشی و بررسی چالش های پیش رو از سوی برخی شرکت‌های دانش بنیان عنوان شد که اوقاف کار خود را در این حوزه به نحو احسن انجام داده اما مدیران سازمان‌ها باید همکاری کنند موانع برطرف شود.

خاموشی ادامه داد: در کشورمان اقلیم خشک و مرطوب داریم در جایی ۶۰۰ میلیمتر بارش و در جایی دیگر، ۱۰ میلیمتر بارش داریم. مدیریت ما باید علمی شود. در اقلیم استوایی کارهای انجام نشده داریم که باید انجام دهیم. استان هایی مانند هرمزگان، بوشهر، جنوب فارس، کرمان و سیستان و بلوچستان زمین مساعد برای کشت‌های خاص دارند. در جنوب فارس فعالیت خود را شروع کرده ایم و سطح کشت را افزایش داده ایم.

وی با بیان اینکه فرآوری در کشورمان در حال رشد است، عنوان کرد: باید در رابطه با بهره‌وری زمین‌های خشک فکر کنیم. رهبر معظم انقلاب اسلامی مکرر به سواحل مکران اشاره کرده اند، در این زمین ها کشت انبه، آلوورا و کاکتوس بسیار مناسب است.

نماینده ولی فقیه در سازمان اوقاف و امور خیریه بیان داشت: بحث دوم اینکه ما در کشورمان بحران گوشت قرمز داریم و قیمت تمام شده برای مصرف‌کننده زیاد است و تولید کننده هم مشکل دارد باید دام ها را به سمت جایی ببریم که نزولات زیاد دارد و سطح کشت بالاست. ارزان سازی خوراک را می توانیم داشته باشیم.

خاموشی افزود: در استان گلستان این تجربه را داریم؛ در حال توسعه دام سبک هستیم. در بحث دریا می خواهیم سطح اشتغال در دریا را افزایش دهیم. با افزایش تولید اشتغال خرد ایجاد می شود، فروش زیاد و میادین فعال می شود و زنجیره ۵ هزار تن تولید، دو هزار نفر را مشغول می کند.

وی گفت: به زودی در بوشهر به ۵ هزار تن تولید می‌رسیم. آبزی پروری باید بر روی رژیم غذایی مردم تاثیر بگذارد. با قیمت‌های رقابتی این اتفاق محقق می‌شود.

نماینده ولی فقیه در سازمان اوقاف و امور خیریه بیان کرد: باید تبلیغ و توجیه پزشکی وجود داشته باشد. ما باید ۲۰ درصد بازار را هدف گذاری کنیم. کشور آفریقا برای انعقاد تفاهم نامه در حوزه پرورش ماهی در قفس بسیار استقبال کردند. صادرات با روش علمی، صحیح و درست کار کردن محقق می شود. اگر به چند صد هزار تن تولید برسیم صادرات شکل می گیرد.

رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه افزود: صنایع باید ارزآوری داشته باشند، جایگزین کردن کالای داخلی در ارزبری مهم است. کاری که با مشارکت اوقاف و جهاد دانشگاهی در شرکت سینافناوران ماندگار شکل گرفت که دام ممتاز تولید شد. در این زمینه نیز با آفریقا تفاهم نامه منعقد شده که ارزآوری خواهد داشت. ما وظیفه داریم در کل زمین‌ها و رقبات‌ به بهره‌وری بالا فکر کنیم.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • اعلام همکاری قزاقستان در بخش معادن با افغانستان
  • سرمایه وقف به سمت رفع نیاز مردم در حرکت است
  • عکس| دو تصویر ناب از «ماشین دودی»؛ نخستین لوکوموتیو ایران
  • پسکوف: پارلمان اروپا «ماشین روس هراسی» است
  • خدمات فنی و مهندسی متخصصان ایرانی ماندگار است
  • رئیس‌جمهور: ایران می‌تواند به فرآوری معادن در آفریقا کمک کند
  • تکنولوژی عامل اصلی فعال‌سازی معادن پیر
  • راننده از ترس پلنگ فرار کرده رفته تو ماشین / درخواست کمک گرفتنش خیلی جالبه (فیلم)
  • بانکداران خارجی در راه عربستان | کاکائو چه چالشی برای دنیا ایجاد کرد؟
  • تحلیل‌های غیر کارشناسی، امنیت سرمایه‌گذاری را از بین می‌برد