Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایسنا/خراسان رضوی انتشار ۱۰ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال اوراق مالی اسلامی برای ساماندهی بافت‌های فرسوده آبکوه، وکیل‌آباد و حر عاملی مشهد در شورای شهر به تصویب رسید.

در پنجاهمین جلسه علنی ششمین دوره شورای اسلامی شهر مشهد که امروز، ۳۱ مرداد ماه، در تالار شهر برگزار شد، اعضای شورای اسلامی شهر با انتشار اوراق مالی اسلامی برای بافت‌های فرسوده شهری و ساماندهی حاشیه‌نشینی و سکونتگاه‌های غیر رسمی از محل بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور موافقت کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

طبق ماده واحده این لایحه به شهرداری مشهد اجازه داده می‌شود به منظور تامین بخشی از منابع مالی مورد نیاز برای بازسازی بافت‌های فرسوده و ساماندهی حاشیه‌نشینی و سکونتگاه‌های غیر رسمی نسبت به انتشار اوراق مالی اسلامی با سود علی‌الحساب مورد توافق با بانک مرکزی با تضمین بازپرداخت ۱۰۰ درصد اصل و سود توسط شهرداری در سال ۱۴۰۱ اقدام کند.

طبق بندهای این لایحه ۲۵۰۰ میلیارد ریال از این اوراق به بافت فرسوده حر عاملی، ۳۰۰۰ میلیارد ریال به بافت فرسوده آبکوه و ۵۰۰۰ میلیارد ریال به بافت فرسوده وکیل‌آباد اختصاص پیدا خواهد کرد.

بر اساس تبصره‌های این لایحه اوراق مالی اسلامی می‌بایست از طریق بانک‌های مورد تایید بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران منتشر شود. شهردار مشهد مکلف است بر اساس ضوابط و مجوزهای بانک مرکزی نسبت به انجام معاملات ثانویه اوراق در بورس و انجام ساز و کار مربوطه طبق قوانین و مقررات بورس اقدام کند. همچنین شهردار مشهد مکلف است نسبت به انعقاد قراردادهای مورد لزوم(عاملیت، ضمانت و...) در چارچوب ضوابط بانک عامل و مجوزهای بانک مرکزی و سازمان بورس در بازار سرمایه اقدام کند.

بر اساس دستورالعمل و مجوز اعطایی بانک مرکزی، شهرداری مشهد به عنوان ناشر مکلف است نسبت به ارائه وثایق و تضامین مورد تایید و قبول بانک ضامن، جهت حصول اطمینان بانک در بازپرداخت اصل و سودهای علی‌الحساب اقدام کند. همچنین شهرداری مشهد مکلف است پرداخت ۱۰۰ درصد سود را در دوره‌های سه ماهه و ۱۰۰ درصد اصل مبلغ را در پایان دوره مشارکت که چهار سال است، تعهد کند. شهرداری مشهد همچنین مکلف است جزئیات اراضی و املاکی را که به عنوان وثایق و تضامین ارائه می‌کند را طی گزارشی به اطلاع اعضای شورای اسلامی شهر برساند.

سهم بافت فرسوده آبکوه از اوراق مالی اسلامی در لایحه ارائه شده توسط شهرداری ۱۴۰۰ میلیارد ریال بود که با پیشنهاد مجید طهوریان عسکری، رئیس کمیسیون ویژه توسعه و بهسازی توس شورای اسلامی شهر مشهد و تصویب آن در صحن علنی به ۳۰۰۰ میلیارد ریال افزایش پیدا کرد.

مجید طهوریان عسکری، رئیس کمیسیون ویژه توسعه و بهسازی توس شورای اسلامی شهر مشهد، در این جلسه در قالب یک پیشنهاد اظهار کرد: شورای شهر مشهد سال‌هاست موضوع بافت فرسوده آبکوه را پیگیری می‌کند اما شاید تا امروز نتوانسته باشیم اقدامات جهشی خوبی در این بافت اجرا کنیم. این پیشنهاد را مطرح می‌کنم که عدد ۱۴۰۰ میلیارد ریال پشنهاد شده برای آبکوه به حداقل ۳۰۰۰ میلیارد ریال افزایش پیدا کند تا همکاران دسترسی‌های بافت آبکوه را هرچه سریعتر آزاد و بتوانند داخل آبکوه پروژه تعریف کنند.

وی افزود: در حال حاضر در آبکوه نیاز به پروژه‌های جهشی احساس می‌شود که امیدواریم با دریافت این اوراق بتوانیم رسالت خود را برای منطقه و محله آبکوه ایفا کنیم.

در ادامه جلسه سید ابراهیم علیزاده، رئیس کمیسیون برنامه، بودجه، فناوری اطلاعات و منابع انسانی شورای اسلامی شهر مشهد، در قالب یک سوال اظهار کرد: بر اساس بند ۱۳ ماده ۸۰ قانون تشکیلات و وظایف شوراها تصویب وام‌های پیشنهادی منوط به بررسی دقیق مبلغ، مدت و میزان کارمزد است. چرا در این لایحه تنها مبلغ آمده و برای مدت و میزان آن هیچگونه تعریفی ارائه نشده است؟

همچنین حمید ضمیری، رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر مشهد، در قالب یک تذکر عنوان کرد: در گذشته تجربیات شهرداری در حوزه مدیریت هزینه اوراق به درستی صورت نگرفته و شهرداری مشهد باید مراقب باشد روش‌های گذشته تکرار نشود. ما در گذشته به گونه‌ای مدیریت هزینه داشتیم که با رسوب منابع، زخمی شدن بافت در نقاط مختلف و همچنین پراکندگی هزینه‌ها روبه‌رو بودیم. تقاضا دارم این موضوع آسیب‌شناسی شود.

مجید دبیریان، نایب‌ رئیس کمیسیون اقتصادی، ‌سرمایه‌گذاری و مشارکت‌های شورای اسلامی شهر مشهد نیز در قالب سوالی از رئیس سازمان اقتصادی، سرمایه‌گذاری و مشارکت‌های مردمی شهرداری مشهد گفت: دوستان ما در شهرداری بگویند که اعداد مشخص شده را بر چه مبنایی برای بافت‌های مختلف معین کرده‌اند؟

در بخش دیگری از بررسی این لایحه هاشم دائمی، رئیس کمیسیون حقوقی شورای اسلامی شهر مشهد، در قالب یک تذکر اظهار کرد: یک سال از عمر مدیریت شهری گذشته و ما سازمانی به نام بازآفرینی ایجاد کرده‌ایم. انتظار ما این بود پس از تاسیس این سازمان روند اصلاح مجموعه بافت‌های فرسوده ما با سرعت عمل قابل توجهی پیش برود. عمده هدف همکاران برای طرح این اوراق ایجاد تملک برای اجرای پروژه‌های‌شان است. آیتمی اثربخش و مهم که در ادوار گذشته بعضی از مدیران آبکوه دنبالش بودند اما در حال حاضر کمرنگ شده، مشارکت مردم در بهسازی بافت‌های فرسوده است.

محمود عیدی، رئیس سازمان اقتصادی، سرمایه‌گذاری و مشارکت‌های مردمی شهرداری مشهد، در پاسخ به سوالات و تذکرهای مطرح شده اظهار کرد: میزان کارمزد انتشار اوراق مالی را شورای پول و اعتبار تعیین می‌کند که این عدد در حال حاضر ۱۸ درصد است. اعداد تعیین شده قابل تغییر توسط شورای شهر و مصوبه شورا برای ما لازم‌الاجرا خواهد بود. ما از اینجا به بعد پیگیر موضوع خواهیم بود. تاکنون این اعداد به دستگاه‌های مربوطه ابلاغ نشده و طبق اعداد مصوب شورا برای انجام عملیات اقدام خواهیم کرد.

وی در رابطه با معیار تعیین این اعداد توسط شهرداری افزود: ارقامی که از این اوراق چه به صورت پلاک به پلاک و چه به صورت یک محل مصرف خواهد شد، تعیین شده است. این اعداد از روی برنامه آمده و طبق برنامه تعیین شده برای هر بافت ارائه شده‌اند.

حجت‌الاسلام حسن منصوریان، رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر مشهد، با اشاره به افزایش میزان اوراق تعیین شده برای بافت فرسوده آبکوه و در قالب پیشنهادی اظهار کرد: در راستای افزایش اوراق تعیین شده در بند ۲ برای بافت فرسوده آبکوه به عنوان یک ظرفیت، پیشنهاد می‌کنم به این دلیل که از لحاظ اجتماعی نباید تفاوتی بین مردم آبکوه و مردم بافت فرسوده وکیل‌آباد باشد، این بند را نیز به ۱۰ هزار میلیارد افزایش دهیم تا خدایی ناکرده شائبه اینکه فرد خاصی از آن منطقه در این مصوبات نقش دارد، به‌وجود نیاید.

پیشنهاد حجت‌الاسلام حسن منصوریان رای کافی را توسط اعضای شورای شهر نیاورده و رد شد.

تصویب لایحه نرخ کرایه تاکسی در خطوط مبادی اطراف حرم

از دیگر مصوبات این جلسه موضوع ارائه لایحه نرخ کرایه تاکسی در خطوط مبادی اطراف حرم و ورودی شهر مشهد به اطراف حرم مطهر رضوی در سال ۱۴۰۱ بود که در جلسه گذشته شورا کلیات آن بررسی و تصویب شده بود.

طبق مواد این لایحه به منظور جبران تاخیرهای پیش‌بینی نشده در خطوط مبادی اطراف حرم مطهر رضوی(شامل خطوط شیرازی، باب‌الجواد، طبرسی و نواب صفوی)، ۱۵ پالس تاخیر(دقیقه) در کرایه‌ها منظور می‌شود.

همچنین طبق تبصره ۶ اصلاحی این لایحه به شهرداری مشهد(سازمان تاکسیرانی) اجازه داده می‌شود با توجه به الگوی سفر در راه آهن، پایانه مسافربری و اطراف حرم مطهر رضوی برای سفرهای کمتر از سه کیلومتر(خارج از محدوه پیوست) معادل سه کیلومتر مسافت آزاد در تاکسی‌متر منظور و کرایه مربوطه در ورودی لحاظ شود.

حجت‌الاسلام حسن منصوریان، رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر مشهد، در رابطه با این لایحه و در قالب یک سوال اظهار کرد: پس از برگزاری جلسه گذشته در افکار عمومی مطرح شد که ظاهرا کرایه‌ها افزایش پیدا خواهد کرد. شفاف بگویید که این افزایش کجا، چگونه و به چه اندازه خواهد بود؟

احمد محبی، مدیر عامل سازمان تاکسیرانی مشهد، در پاسخ به این سوال اظهار کرد: در گذشته نرخ تاکسی‌های اطراف حرم با تاکسی‌های سطح شهر یکی بود که این موضوع باعث بی‌انگیزگی تاکسیرانان اطراف حرم شد. به دلیل این موضوع ۱۵ دقیقه پالس برای این افراد در نظر گرفتیم. با این پالس ۶۰۰۰ تا ۶۲۰۰ تومان به کرایه این تاکسی‌ها در صورتی که از شعاع سه کیلومتری اطراف حرم خارج شوند، اضافه خواهد شد.

نامگذاری چند معبر فرعی مشهد به نام شهدا

نامگذاری معابر فرعی با حفظ شماره به نام شهدا از دیگر مصوبات امروز شورای شهر مشهد بود که بر اساس آن معبر فرعی دانشگاه سه واقع در خیابان دانشگاه به نام شهید شفیع شفیعی و معابر فرعی کوهسنگی سه، ۱۳، ۲۱ و ۲۵ واقع در خیابان کوهسنگی به ترتیب به نام‌های شهید عباسعلی برومند، شهید محمد گلچین، شهید سیدرضا سیدحسینی مقدم و شهید مسعود قریش‌آبادی نامگذاری خواهد شد.

همچنین در این جلسه لوایح آیین‌نامه انضباطی سازمان مدیریت و نظارت بر تاکسیرانی و آیین‌نامه مدیریت، توسعه و نوسازی خطوط و ناوگان سازمان تاکسیرانی با رای اعضای شورای شهر به تصویب رسید.  

حسن موحدیان، رئیس شورای اسلامی شهر مشهد در بخش دیگری از این جلسه با اشاره به سی‌ویکم مرداد ماه، روز صنعت دفاعی و تبریک مناسبت یکم شهریور ماه به عنوان روز پزشک اظهار کرد: از زمان شیوع ویروس منحوس کرونا خدمات شبانه‌روزی این عزیزان بیش از پیش به چشم آمده و لازم است یاد و خاطره شهدای گرانقدر مدافع سلامت مشهدی را گرامی بداریم.

وی افزود: یکی از اقدامات این دوره از شورای شهر مشهد نامگذاری یکی از خیابان‌های شهر به نام شهدای سلامت بود اما به نظر می‌رسد که ما باید یک المان و یادمان دائمی شهدای سلامت را در یکی از مکان‌های مناسب شهر نصب کنیم.

رئیس شورای شهر مشهد ضمن گرامیداشت هفته دولت که از دوم شهریور ماه آغاز خواهد شد نیزدتصریح کرد: هفته دولت یادآور مظلومیت شهدای بزرگی چون شهیدان رجایی و باهنر است. از خصوصیات این ۲ بزرگوار ساده‌زیستی و تلاش شبانه‌روزی برای حل و گره‌گشایی از کار مردم بود که امروز خوشبختانه پس از گذشت چهار دهه دولتمردان ما این راه را ادامه داده و شبانه‌روزی تلاش می‌کنند تا آلام مردم را کاهش دهند.

موحدیان ادامه داد: انجام سفرهای استانی با همین نیت است. در خیلی از بحران‌ها شخص رئیس‌جمهور و وزرا خصوصا وزیر کشور حضور جدی و شبانه‌روزی دارند. این همذات‌پنداری کمک می‌کند مردم نیز همکاری بیشتری برای حل مسائل داشته باشند. حل مسائل بدون همکاری و همیاری مردم امکان‌پذیر نیست. امیدواریم شورای ششم که همین روحیه را در سال اول داشته، در سال دوم نیز با روحیه و همت مضاعف مشکلات شهر را احصا کرده و در پی حل این مشکلات باشد.

وی ضمن اشاره به روز بزرگداشت علامه مجلسی و روز کارمند هم عنوان کرد: کارمندان به عنوان رکن اصلی اجرای سیاست‌های دولت شناخته می‌شوند؛ توجه به نیروی انسانی باعث شکوفایی این رکن است.  

انتهای پیام 

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اجتماعی شورای شهر مشهد شهرداری مشهد انتشار اوراق مالی اسلامی تاكسيراني شورای اسلامی شهر مشهد اوراق مالی اسلامی بافت فرسوده آبکوه بافت های فرسوده شورای شهر مشهد شهرداری مشهد رئیس کمیسیون میلیارد ریال اعضای شورای شبانه روزی بانک مرکزی قالب یک اطراف حرم برای بافت تعیین شده وکیل آباد خواهد شد بر اساس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۸۱۶۴۱۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ساخت 2هزار خانه در تهران توسط چین

معاون شهردار تهران، گفت: در محتوای قرارداد با چینی‌ها دیده شده که آن‌ها در مقیاس‌های بزرگ‌تر، یعنی ساخت ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ واحد مسکونی در قالب محله، ورود پیدا کنند و کار در بافت فرسوده با روش «کلید به کلید» و بر اساس ضریب ۱.۴ برابر مساحت بنا نسبت به هر نفر با مشارکت شهرداری انجام شود. ناطقان: معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران، جزئیات طرح شهرداری برای «ساخت مسکن چینی» و همچنین مذاکرات اولیه با چینی‌ها را تشریح کرد.
 
به گزارش دنیای اقتصاد، حمیدرضا صارمی با تاکید براینکه فرآیند مذاکره با شرکت‌های ساختمانی چینی، صرفا با سازندگان بخش خصوصی این کشور بوده و هنوز توافق یا قرارداد نهایی صورت نگرفته است، اصل برنامه شهرداری را «واگذاری زمین‌های ذخیره» به چینی‌ها برای اجرای طرح «کلید به کلید» در مناطق پایین شهر عنوان کرد.
 

یک وام حساب شده - فوری - تا ۷۵ میلیون تومان - بدون ضامن
بر اساس این طرح، اراضی قهوه‌ای یا همان زمین‌های ذخیره (قطعات بزرگ متراژ بالای یک هکتار) در بافت فرسوده تهران، برای «محله سازی» به روش کلید به کلید به چینی‌ها واگذار می‌شود آن هم در چارچوب یوزانس به این معنا که همزمان با تامین منابع مالی ساخت، انتقال تکنولوژی نیز به تهران صورت خواهد گرفت.
 
معاون شهردار تهران از «معمای رشد ۲.۴ برابری درآمد عوارض ساختمانی در لایحه بودجه ۱۴۰۳ شهرداری تهران» و «ابهامی که بسازوبفروش‌ها نسبت به آن دارند» نیز رمزگشایی کرد و در عین حال حدود میزان افزایش عوارض ساخت مسکن را اعلام کرد.
 
*در لایحه بودجه ۱۴۰۳ شهر تهران که از سوی شهرداری به شورای شهر ارائه شد، درآمد حاصل از انواع عوارض ساختمانی معادل ۱۴۴‌درصد افزایش یافته است؛ آیا این افزایش به معنای آن است که سال آینده مبلغ عوارض ساختمانی دو برابر می‌شود یا شهرداری با پیش‌بینی افزایش تیراژ ساخت‌وساز، افزایش درآمد از این محل را تخمین زده است؟
 
در این زمینه لازم است نگاهی به روند رشد آمار صدور پروانه ساخت‌وساز در تهران داشته باشیم. آمار صدور پروانه ساختمانی در سال ۱۴۰۰ معادل ۵‌هزار پروانه و به طور دقیق ۵۶۰۰ پروانه بود؛ سال گذشته، این میزان به حدود ۱۰‌هزار و ۱۰۰ پروانه رسید. برای امسال پیش‌بینی می‌شود تیراژ ساخت مسکن در پایتخت به حدود ۱۶‌هزار پروانه ساختمانی برسد.
 
توجه به این نکته نیز ضروری است که معمولا در ۱۰ ماه اول سال، تقریبا ۶۰‌درصد درآمد حوزه شهرسازی از محل عوارض ساخت محقق می‌شود و حدود ۴۰‌درصد باقی‌مانده در دو ماه پایانی سال تحقق یافته و وصول می‌شود. سال گذشته شورای شهر تهران حدود ۲۵ همت درآمد از محل انواع عوارض ساختمانی برای شهر تهران درنظر گرفته بود که وصولی شهرداری از این محل حدود ۴۱ همت بود. امسال شورای شهر درآمد حاصل از انواع عوارض ساختمانی را بر اساس پیشرفت حاصل شده به ۳۷ همت رسانده است که البته همین الان در وصول مبالغ فیش‌های عوارض ساخت برای صدور پروانه ها، از این ۳۷ همت نیز عبور کرده ایم و درآمدی بیش از این میزان حاصل شده است.
 
اگر با در نظر گرفتن مجموع شرایط اقتصادی، اجتماعی و... وضعیت کشور شبیه سال‌های گذشته باشد و اتفاق غیرمنتظره‌ای رخ ندهد، احتمالا تا پایان امسال درآمد حاصل از انواع عوارض ساختمانی برای شهر تهران رقمی بیش از ۶۵ همت خواهد بود. کف حداقلی مورد پیش‌بینی برای این نوع از درآمد نیز ۴۷ همت تخمین زده می‌شود. همچنین با در نظر گرفتن ۴۱ همت وصولی سال گذشته اگر ۳۰‌درصد برای امسال به این رقم اضافه شود، درآمد حاصل از عوارض ساختمانی، تقریبا به بیش از ۵۰ همت خواهد رسید.
 
اما برای سال آینده، پیش‌بینی ما درآمدزایی از محل «فراوانی» پروانه هاست و نه «افزایش هزینه» صدور پروانه‌ها یا رشد محسوس در ارقام عوارض ساختمانی؛ از سوی دیگر، شورای شهر تهران به هیچ عنوان با افزایش عوارض ساخت‌وساز موافق نیست و تحت هیچ شرایطی اجازه افزایش بیش از ۳۰‌ درصد نرخ عوارض ساختمانی را در سال آینده نخواهد داد. هر چند شورا نیز بر این امر واقف است که سهم عوارض ساختمانی در هزینه تمام‌شده و قیمت نهایی ساخت مسکن، چیزی حول و حوش یک‌درصد است و عملا رقم ناچیزی از کل هزینه ساخت محسوب می‌شود. اما با توجه به شرایط کشور با افزایش بیش از ۳۰‌ درصد در نرخ عوارض ساختمانی موافقت نمی‌کند.
 
*امسال مبلغ عوارض ساختمانی به ازای ساخت هر مترمربع بنای مسکونی در مناطق مختلف تهران به چه میزان است؟ منظور کل رقمی است که یک سازنده به شهرداری پرداخت می‌کند.
 
در حال حاضر متوسط مبلغ عوارض ساختمانی، برای ساخت ساختمان‌های تا پنج‌طبقه در کل تهران مترمربعی حدود ۳۳۰‌هزار تومان است. بر اساس فیش‌های صادر‌شده برای سازنده‌ها از بابت تعیین عوارض ساختمانی، این میزان از مترمربعی حداقل ۴۰‌ هزار تومان شروع می‌شود.
 
در سال‌جاری، تاکنون، شهرداری تهران ۸۷۰۰ فیش عوارض ساختمانی صادر کرده است. از این تعداد کمترین رقم فیش عوارض در منطقه یک شهر تهران معادل مترمربعی ۱۲۰‌هزار تومان بوده است. البته میانگین ارقام عوارض ساخت‌وساز در این منطقه از این رقم بیشتر است؛ در منطقه ۲ کمترین رقم فیش عوارض ساخت مترمربعی ۴۳۰‌هزار تومان و در منطقه ۳ حدود یک میلیون تومان بوده است. اما میانگین مبلغ عوارض ساختمانی در این منطقه، سه میلیون تومان به ازای هر مترمربع بوده است.
 
کمترین میزان عوارض ساخت‌وساز در سال‌جاری به ازای هر مترمربع در منطقه ۴، ۳۰۰‌هزار تومان، در منطقه ۵، ۳۷۰‌هزار تومان، منطقه ۶، ۴۷۰‌هزار تومان، منطقه ۷، ۲۸۰‌هزار تومان، منطقه ۸، ۲۹۰‌هزار تومان، منطقه ۹، ۱۶۹‌هزار تومان، منطقه ۱۰ معادل ۶۲‌هزار تومان، منطقه ۱۱، ۸۴‌هزار تومان، منطقه ۱۲، ۸۱‌هزار تومان، منطقه ۱۳، ۴۸‌هزار تومان، منطقه ۱۴، ۲۰‌ هزار تومان و منطقه ۱۶، ۴۶‌هزار تومان بوده است.
 
کمترین میزان عوارض ساختمانی مربوط به منطقه ۱۷ و معادل ۵۱‌ هزار تومان به ازای هر مترمربع بوده است. متوسط مبلغ عوارض ساختمانی در این منطقه نیز به ازای هر مترمربع ۴۰۰‌ هزار تومان و متوسط مبلغ عوارض ساختمانی در منطقه ۱۵ هم ۳۰۰‌هزار تومان بوده است. در منطقه ۱۵ شهر تهران، در سال‌جاری، تاکنون حدود ۲ هزار پروانه ساختمانی صادر شده است که رشد قابل‌توجهی در آمار صدور پروانه ساختمانی در این منطقه محسوب می‌شود.
 
اما روند‌ها نشان می‌دهد که در سال‌جاری در منطقه ۱، ۲ و ۳ آمار صدور پروانه ساخت کاهش پیدا می‌کند. به این علت که در شرایط حاضر، مسکن سرمایه ای، لوکس و گران‌قیمت، متقاضی چندانی ندارد و سرمایه‌گذار‌ها هم به خاطر رکود و شرایط فعلی تمایل چندانی به سرمایه‌گذاری و ساخت مسکن در مناطق شمالی تهران ندارند. آنچه هم اکنون در شهر تهران مشاهده می‌شود این است که بیشتر مسکن مصرفی ساخته می‌شود و این موضوعی مهم است.
 
در منطقه ۱۸ نیز کمترین میزان عوارض ساختمانی بر حسب هر مترمربع ۴۰‌هزار تومان و متوسط آن مترمربعی ۲۳۰‌هزار تومان است. در منطقه ۱۹، کمترین عوارض مترمربعی ۷۴‌هزار تومان و میانگین آن ۲۹۰ هزار تومان است. در منطقه ۲۰ کمترین عوارض ساختمانی مترمربعی ۷۱‌هزار تومان و میانگین آن ۲۶۰‌هزار تومان است. در منطقه ۲۱ کمترین مبلغ عوارض ساخت در فیش‌های صادر‌شده در سال‌جاری، مترمربعی ۱۵۰‌هزار تومان و میانگین آن ۵۳۶‌هزار تومان بوده است. در منطقه ۲۲ کمترین مبلغ عوارض ساخت در فیش‌های صادر‌شده مترمربعی ۱۹۹‌هزار تومان و متوسط آن هم ۹۲۰‌هزار تومان بوده است.
 
در مجموع متوسط مبلغ عوارض صدور پروانه ساخت، بدون احتساب مبالغ ناشی از تخلفات ساختمانی و بدون محاسبه هزینه نظارت فنی، در سال ۱۴۰۲ تقریبا مترمربعی ۳۳۰‌هزار تومان بوده است. بنا داریم برای سال آینده تغییراتی انجام دهیم تا فرمول محاسبه عوارض ساختمانی به واسطه این تغییرات ساده‌تر شود. هم اکنون فرآیند صدور پروانه ساختمانی سیستمی است و نظارت فنی نیز سیستمی می‌شود و تقریبا فساد در آن به نزدیک صفر می‌رسد. چرا که فرمول پیچیده، خود عامل فساد است. پارسال هم فرمول را کاملا ساده سازی کردیم.
 
در فرمول ۱۴۰۰ روش بیشتر به عدالت نزدیک بود، اما پیچیده بود. روش محاسبه برای ۱۴۰۳، اما بسیار شفاف و ساده است. پیش‌بینی می‌کنیم در لایحه‌ای که به شورای شهر ارائه خواهد شد، پیشنهاد افزایش مبالغ عوارض ساختمانی بر مبنای تورم مطرح شود. هر چند تورم مسکن در سال‌جاری، رقمی بیش از تورم عمومی بوده است. پیش‌بینی من این است که شورا قطعا اجازه بیش از ۲۰ تا ۳۰‌درصد افزایش در این زمینه را به شهرداری نخواهد داد.
 
برای مبالغ عوارض ساختمانی ۱۴۰۲ نیز ۲۵‌ درصد افزایش مصوب شد. هر چند به اذعان خود سازنده ها، مشکل آنها، ارقام ناشی از عوارض ساخت نیست؛ آن‌ها نسبت به طولانی بودن دوره و مدت زمان انتظار برای صدور پروانه ساخت گلایه دارند و درخواستشان این است که زمان صدور پروانه ساخت کاهش یابد.
 
جزئیات ساخت مسکن چینی ؛ کلید‌ به کلید چینی در تهران
 
*برای کاهش مدت زمان صدور پروانه ساختمانی اقدام موفقیت آمیزی صورت گرفته است؟
 
در دوره فعلی، مدت زمان صدور پروانه شهرسازی که از سوی معاونت شهرسازی شهرداری تهران صادر می‌شود، تقریبا به طور متوسط به کمتر از یک ماه کاهش یافته است. اما صدور پروانه ساختمانی و مدیریت زمان آن در اختیار معاونت شهرسازی نیست. هر چند طول دوره صدور پروانه ساخت هم بسته به اینکه پروژه در کدام منطقه باشد، متفاوت است.
 
مثلا در مناطق پایین شهر که زمین‌ها کوچک‌مقیاس هستند پروانه ساخت به طور متوسط در بازه زمانی کمتر از دو ماه صادر می‌شود. اما همین زمان در مناطق بالای شهر به حدود یک‌سال هم می‌رسد. بر اساس آمار‌ها متوسط زمان صدور پروانه ساخت در مناطق بالای شهر تهران از ۷ ماه تا یک‌سال است. آنچه مسلم است اینکه در مناطق بالا به لحاظ طول دوره صدور پروانه ساختمانی، نمره قابل قبولی وجود ندارد.
 
*شهرداری تهران مذاکره با چین برای ورود شرکت‌های ساختمانی این کشور به بازار مسکن شهر تهران را پیش می‌برد؛ ورود چینی‌ها به بازار مسکن و ساخت‌وساز شهر تهران چقدر جدی است؟
 
یکی از برنامه‌های شهردار تهران سفر به کشور چین در این روزهاست. یکی از موضوعات این سفر، توافق با چینی‌ها برای بحث یوزانس در مسکن است. این مذاکرات قرار است با شرکت‌های بخش خصوصی چین انجام شود. موضوع این توافق‌ها هم این است که چینی‌ها با ورود به بازار مسکن پایتخت، با روش‌های صنعتی سازی، مسکن بسازند؛ ورود همزمان تکنولوژی و سرمایه برای ساخت این مسکن‌ها نیز از تعهدات آن‌ها خواهد بود.
 
*سازوکار این ساخت‌وساز‌ها به چه صورتی خواهد بود؟ آیا قرار است شهرک‌سازی شود؟
 
در قالب این قراردادها، محله‌سازی انجام می‌شود؛ بیشتر این ساخت‌وساز‌ها نیز قرار است در زمین‌های ذخیره یا همان اراضی قهوه‌ای انجام شود. بحثی هم در ارتباط با بافت فرسوده در این زمینه مطرح است. مطلبی که وجود دارد اینکه در حال حاضر، هزینه صدور پروانه ساختمانی در بافت فرسوده رایگان است، اما الان بخش خصوصی داخلی در این زمینه کاری با مقیاس بزرگ انجام نداده است. مثلا بالاترین تیراژ ساختمانی که بخش خصوصی برای ساخت‌وساز در بافت فرسوده اقدام به دریافت پروانه کرده بود، برای ساخت ۹۰ واحد مسکونی بود که از طریق تملک و تجمیع زمین در بافت فرسوده این ساخت‌وساز انجام شد.
 
هر چند این نمونه ۹۰ واحدی هم یک استثنا است؛ چون عمدتا سازنده‌ها در بافت فرسوده بین ۴ تا ۱۰ واحد می‌سازند. در محتوای قرارداد با چینی‌ها دیده شده که آن‌ها در مقیاس‌های بزرگ‌تر، یعنی ساخت ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ واحد مسکونی در قالب محله، ورود پیدا کنند و کار در بافت فرسوده با روش «کلید به کلید» و بر اساس ضریب ۱.۴ برابر مساحت بنا نسبت به هر نفر (یعنی فرضا واگذاری ۱۴۰ مترمربع بنای نوساز در ازای ۱۰۰ مترمربع خانه فرسوده)، با مشارکت شهرداری انجام شود. البته این طرح هنوز خام است و باید کامل‌تر شود.
 
*آیا برای این موضوع مقیاس جغرافیایی خاصی هم در نظر گرفته شده است؟ از جمله اینکه این پروژه‌ها قرار است در چه مناطقی احداث شوند؟
 
بخش عمده‌ای از مناطق مدنظر برای ورود چینی ها، محور جنوب خیابان انقلاب اعم از مناطق ۹ تا ۱۶، بافت فرسوده محسوب می‌شوند. به عنوان مثال ۸۰‌درصد منطقه ۱۶ زمین قهوه‌ای است و کارکردی ندارد (جزو اراضی ذخیره شهری است)؛ در این زمین‌ها سکونت نیست؛ یا انبار است یا کارخانه یا متروکه و خام است. در واقع brown field، یا اراضی قهوه‌ای، آن ناحیه را به یک فضای مرده تبدیل کرده است؛ وقتی جایی brown field یا زمین قهوه‌ای شکل می‌گیرد به یک نحوی شب‌ها سوت و کور شده و زیست شبانه در آن شکل نمی‌گیرد. در شب این مناطق کاملا به فضا‌های مرده تبدیل می‌شود.
 
یکی از موضوعات ما با چینی‌ها همین منطقه ۱۶ و اراضی قهوه‌ای این منطقه است. علاوه بر این هر سرمایه‌گذاری در بافت فرسوده کنار ما قرار بگیرد و برای مشارکت اعلام آمادگی کند، مورد حمایت خواهد بود. قبلا دفاتر توسعه محله‌ای داشتیم، اما امسال دو دفتر توسعه گری برای ورود توسعه دهنده‌ها راه اندازی کرده‌ایم. رسالت این دفاتر توضیح توجیه پذیری سرمایه‌گذاری در محدوده‌های هدف ساخت‌وساز (عمدتا بافت فرسوده) است. ما این قول را می‌دهیم که سرمایه‌گذارانی که سرمایه‌های خود را به بافت فرسوده بیاورند در مقایسه با ساخت مسکن لوکس سود بیشتری کسب کنند. چون قیمت زمین در بافت فرسوده پایین‌تر است، هزینه صدور پروانه و عوارض ساخت رایگان است و ما هم کمک می‌کنیم زمان صدور پروانه را به کمتر از یک ماه برسانیم.
 
اگر توسعه گران به دفاتر توسعه گری مراجعه کرده و آماده مشارکت شوند مردم هم این آمادگی را دارند که وارد پروسه مشارکت و ساخت شوند. تجربه نشان داده است که به ندرت پرونده‌های توسعه گری مسکن در بافت‌های فرسوده با مشکل مواجه می‌شود. چون خواسته مردم در این محله‌ها خواسته زیادی نیست؛ ساکنان بافت فرسوده تنها توقع دارند در ازای مسکن فرسوده‌ای که دارند مسکن نوسازی‌شده به آن‌ها واگذار شود.
 
*در اراضی ذخیره و آماده ساخت شاید سرمایه‌گذاران داخلی هم با مشاهده فراهم بودن مشوق ها، زمین و معافیت‌های عوارض ساخت و حاشیه سود مناسب، برای همکاری اعلام آمادگی کنند؛ اما مساله بافت فرسوده تنها با ساخت مسکن در اراضی ذخیره یا زمین‌های خالی شهری برطرف نمی‌شود؛ بخش مهم و اصلی نوسازی بافت فرسوده، اتفاقا نوسازی پلاک‌های فرسوده بافت‌های میانی شهر و در برخی موارد تک‌پلاک‌های واقع در مناطق و محله‌های فرسوده است؛ آیا قرار است چینی‌ها در این بخش نیز ورود کنند؟
 
خیر؛ این تک‌پلاک‌ها باید از طرف خود مالکان نوسازی شود. در مورد این‌ها تنها کاری که می‌توانیم انجام دهیم در نظر گرفتن و اعطای مشوق ساخت است؛ یعنی با وجود اینکه نباید مشوق بدهیم باز هم مشوق می‌دهیم و اگر در دو سمت یک تک‌پلاک فرسوده، ساختمانی پنج‌طبقه ساخته شده باشد، به تک پلاک‌فرسوده نیز مجوز و تراکم پنج‌طبقه می‌دهیم. این یکی از موضوعاتی است که تاکنون هم انجام نمی‌شده، اما نظر شورای شهر و رئیس شورا این بود که این موضوع به کمیسیون ماده ۵ برود و دبیر شورای‌عالی شهرسازی و معماری هم اعلام کرد که با این موضوع موافقت می‌شود. یکی از دغدغه‌های ما همین است که تلاش کنیم تک‌پلاک‌های باقی‌مانده هم با نهایت مشوق‌ها نوسازی شود.
 
با وجود اینکه نقدی به مالکان این تک‌پلاک‌ها وارد است و آن اینکه این افراد کسانی بوده اند که وقتی نوسازی بلوکی و تجمیعی انجام می‌شده به‌رغم مراجعات و اصرار‌های مکرر سایر مالکان و سازنده‌ها حاضر به مشارکت و تجمیع نشده اند. در واقع این‌ها مستحق جایزه نیستند، اما چون هدف ما تسریع امر نوسازی است به این مالکان هم مشوق داده می‌شود تا نوسازی کنند. هر چند مشوق تک‌پلاک‌ها همچنان به اندازه مشوق ساخت‌وساز روی پلاک‌های تجمیعی نیست. مثلا اگر کسی دو پلاک را تجمیع کند تخفیف ۸۰ درصدی و تجمیع سه پلاک تخفیف ۱۰۰ درصدی عوارض ساخت‌وساز خواهد داشت. دلیلی که تیراژ ساخت مسکن در شهر تهران در سال‌جاری افزایش یافت نیز همین مشوق‌هایی بود که در بافت فرسوده داده شد.
 
یعنی ما مشوق‌ها را به مناطق شمالی نیاوردیم؛ بلکه مشوق‌ها را تماما در بند ۱۵ طرح تفصیلی به کمیسیون ماده ۵ و شورای‌عالی شهرسازی و معماری برده و آن را به تصویب رسانده و ابلاغ کردیم. در بافت فرسوده تهران هم اکنون تخفیف عوارض صدور پروانه ساختمانی ۱۰۰‌درصد است که دولت باید ۵۰‌درصد مبالغ تخفیف داده شده را به شهرداری برگرداند، اما در عمده موارد این پرداخت‌ها انجام نمی‌شود.
 
*امسال تیراژ صدور پروانه ساخت در بافت فرسوده حداقل سه برابر شد و در کل شهر حدود ۱۰۰‌درصد رشد داشته است؛ به این خاطر که مشوق‌ها و یارانه‌هایی که از بودجه شهر اختصاص می‌یابد، امسال بیشتر در بافت فرسوده هزینه شد. اما احتمالا در روز‌های پایانی سال مانند سال‌های قبل لایحه‌ای برای اعطای تخفیف نقدی و بخشودگی عوارض به شورای شهر می‌برید که از منابع بودجه کل شهر، به ساخت‌وساز‌های مناطق شمالی یارانه شهری بدهید. این یارانه، اما عملا انحراف منابع محسوب می‌شود، چون معلوم نیست خانه‌هایی که با این تخفیف‌ها ساخته می‌شود به دست خانه اولی‌ها می‌رسد یا چند‌خانه ای ها؟
 
به هیچ عنوان امسال، سال آینده و سال‌های بعد، شهرداری، طبق قانون اجازه اعطای هیچ‌گونه بخشودگی، مشوق و معافیتی را ندارد. قانون‌گذار دیگر این اجازه را نمی‌دهد. قانون‌گذار در لایحه عوارض و درآمد قید می‌کند که شهرداری اجازه تخفیف ندارد. سازمان بازرسی کل کشور هم بابت همه تخفیف‌ها پرونده تشکیل داده است. اما به هیچ عنوان و تحت هیچ شرایطی نه امسال، نه سال آینده و نه به هیچ مناسبتی تخفیفی داده نخواهد شد. پارسال هم که شهرداری تخفیف و بخشودگی در نظر گرفت، میانگین تخفیف اعمال‌شده ۵.۵‌درصد بود؛ ۴۰‌درصد ظاهر آن بود. چون گفته شده بود بدهی‌های زیر یک میلیارد ۴۰‌ درصد تخفیف خواهد داشت؛ اما متوسط تخفیفی که برای کل شهر تهران اعمال شد ۵.۵‌درصد بود.
 
*تخفیف ۱۰۰ درصدی عوارض بافت فرسوده آیا مشمول تراکم‌های تشویقی نیز می‌شود؛ سازنده‌ها مدعی اند برای تراکم تشویقی تخفیف عوارض وجود ندارد.
 
عوارض ساخت مسکن در بافت فرسوده تا چهار طبقه، کاملا رایگان است و رقمی از بابت عوارض ساخت از سازنده دریافت نمی‌شود. یک مشوقی هم وجود دارد مبنی بر اینکه اگر سازنده تمایل به دریافت تراکم بیش از چهار طبقه دارد اگر دو پلاک فرسوده را با هم تجمیع کند ۸۰‌درصد تخفیف و برای تجمیع سه پلاک و بیشتر ۱۰۰‌درصد تخفیف داده می‌شود. اگر به همه، این مشوق‌ها داده شود عملا تمایلی برای تجمیع باقی نمی‌ماند. ضمن آنکه کوچه‌های ۶ متری در بافت‌های فرسوده نیز اساسا ظرفیتی برای ساخت بیش از چهار طبقه ندارند و در این زمینه ممنوعیت وجود دارد. اما جایی که عرض معبر ۸ متر است اگر تجمیع صورت بگیرد به طور معمول عددی که بابت تخفیف داده می‌شود، عدد قابل‌توجهی است و برای سازنده‌ها توجیه اقتصادی بالایی دارد.

دیگر خبرها

  • ساخت 2هزار خانه در تهران توسط چین
  • اختصاص ۲۱ درصد اوراق مشارکت کشور به مشهد
  • انتشار اوراق گواهی سپرده خاص بانک رفاه کارگران تمدید شد
  • افت ۴ هزار واحدی شاخص بورس
  • (تصاویر) زندگی در بافت فرسوده کرمانشاه
  • برگزاری اولین حراج اوراق مالی اسلامی دولتی در سال ۱۴۰۳
  • تحقق ۱۰۰ درصدی نوسازی پلاک‌های بافت فرسوده در شرق تهران
  • مهم‌ترین چالش‌ها در بازار اوراق رهنی مسکن
  • جزییات برگزاری اولین حراج اوراق مالی اسلامی دولتی در سال ۱۴۰۳
  • پلمب سالن زیبایی گران‌فروش در بولوار وکیل‌آباد مشهد