Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-30@03:10:55 GMT

نبود صنایع تبدیلی چالش فراروی معادن خراسان شمالی

تاریخ انتشار: ۲ شهریور ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۸۲۹۱۷۲

نبود صنایع تبدیلی چالش فراروی معادن خراسان شمالی

به گزارش خبرنگار ایرنا، سالانه پنج میلیون و ۸۰۰ هزار تُن ماده معدنی از معادن خراسان شمالی استخراج و بیشتر آن به صورت خام فروشی از استان خارج می شود فرآوری این مواد معدنی در استان خراسان شمالی که از لحاظ شاخص های اقتصادی رده های آخر استان های کشور قرار دارد، می تواند جهش بزرگی برای اقتصاد بیمار این خطه از شمال شرق کشور ایجاد کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خراسان شمالی سرشار از مواد معدنی بوکسیت، باریت، مرمر، کلسیت، هماتیت، روی و سرب است که به صورت خام در سایر استان‌ها به فروش می رسد و معادن کلسیت و هماتیت استان نیز غیرفعال و هشت معدن باریت در شهرستان راز و جرگلان به صورت نیمه فعال مواد اولیه صنعت رنگسازی و حفاری نفت را تولید می کند و در عمل هیچ سودی از آن عاید استان نمی شود.

اعداد و ارقام نشان می‌دهد که تاکنون از این ظرفیت عظیم معدنی در استان به خوبی استفاده نشده است و از ۲۵۰ معدن ثبت شده، کمتر از نیمی از آن ها فعال و مابقی غیرفعال است و گفته می شود علت مهم غیرفعال بودن این معادن، نبود و یا ضعف صنایع تبدیلی در این زمینه است.  

نبود صنایع تبدیلی موجب شده تا دلالان دست به کار شوند و با ورود به این بازار آشفته سودی به جیب ببرند و مواد معدنی با ارزش این خطه را با سود کمی در اختیار بازار خارج از استان قرار دهند.  

آلومینا تنها ظرفیت فرآوری ماده معدنی 

مجتمع آلومینای ایران تنها واحد فرآوری مواد معدنی در خراسان شمالی است، با اینکه این مجتمع بخش بسیار اندکی از ظرفیت مواد معدنی استان را فرآوری می کند اما آلومینای ایران واحد تولیدی منحصربه‌فرد و تنها تولیدکننده پودر آلومینا در کشور است که این محصول به عنوان ماده اولیه چهار واحد تولیدی از جمله ایرالکو، المهدی، سالکو و نیز تولید شمش در جاجرم به مصرف می‌رسد.  

مجتمع آلومینای ایران در شهرستان جاجرم در ۱۵۰ کیلومتری جنوب بجنورد و پنج کیلومتری شمال شهر جاجرم واقع است که در سال ۱۳۸۰ به بهره‌برداری رسید و این مجتمع صنعتی بعنوان قطب تولید پودر آلومینیوم در کشور برای سه هزار و ۵۴۰ نفر فرصت شغلی مستقیم فراهم کرده است.    

معاون صنایع و معادن اداره کل صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی در این‌باره به خبرنگار ایرنا می گوید: کارخانه آلومینای ایران واقع در شهرستان جاجرم تنها ظرفیت در استان برای فرآوری ماده معدنی است، باقی مواد معدنی استان به علت نبود صنایع تبدیلی از استان خارج می شود.

علی اصغر رضازاده می افزاید: معادن کلسیت، باریت، سنگ های تزیینی و هماتیت از جمله معادن خوب و با ارزشی است که به برداشت می شود و به صورت خام از استان خارج می شود و اگر سرمایه گذاری مناسب و خوبی برای ایجاد صنایع و فرآوری این مواد معدنی ایجاد شود، ارزش افزوده آن نصیب معدن‌کاران استان می شود.

وی می گوید: فرآوری صنایع مربوط به مواد معدنی سرب و روی از اولویت ها برای ایجاد صنایع تبدیلی و فرآوری معدنی استان است، ظرفیت های خوبی به لحاظ معادن سرب و روی در اسفراین وجود دارد و نیاز است تا برای ایجاد واحد فرآوری در این منطقه پیگیری های لازم انجام شود، برخی از معادن به علت نبود توجیه اقتصادی برای حمل و نقل و انتقال به سایر استان ها غیر فعال است و برداشت از آن انجام نمی شود.  

بلوکه شدن؛ سد راه فرآوری

بلوکه شدن معادن نیز موضوع دیگری است که در سال های اخیر سد راه فرآوری معادن خراسان شمالی شده است و این بار بلوکه شدن پهنه های معادن جنوب استان توسط سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور به منظور تکمیل اطلاعات و بررسی مواد معدنی انجام شد و تا نهایی شدن این اکتشافات، معادن بلوکه و کسی حق برداشت نداشت، نکته قابل تامل این است که این مطالعات زمانبر بود و اخیرا این معادن آزاد شدند.

 پهنه های مزبور مربوط به شهرستان های اسفراین، فاروج و جاجرم به سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور واگذار شد که این سازمان نقشه برداری هوایی و انجام مطالعات در این منطقه را به اجرا درآورد.

سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور، ژئوفیزیک هوایی خراسان شمالی را با استفاده از بالگرد بر روی هفت هزار کیلومتر مربع از پهنه‌های اکتشافی این استان به انجام رساند.  

نماینده مردم اسفراین در مجلس شورای اسلامی پیشتر در گفت و گو با خبرنگاران از خام فروشی مواد معدنی استان انتقاد کرد بود.

امان الله حسین پور در این زمینه می گوید: هفت هزار کیلومتر از پهنه معدنی خراسان شمالی بلوکه شده است و باید این ذخایر شناسایی و این وضعیت از بلاتکلیفی خارج شود و هر چه سریعتر به بهره‌برداران دارای اهلیت داده شود.

وی می افزاید: برخی از معادن استان به افراد غیر اهلیت واگذار شده و در مواردی معدن به صورت خانوادگی ثبت‌ شده است که برداشتی از آن انجام نمی‌شود که نیاز است برای این ثروت بلااستفاده برنامه ریزی شود.  

وی درباره معدن سرب و روی در منطقه آلبلاغ شهرستان اسفراین نیز می گوید: این معدن ظرفیتی بزرگی است که می تواند سبب رونق اشتغال و رونق اقتصادی در منطقه باشد، مردم این منطقه با مشکلات مالی و اقتصادی روبه رو هستند و بهره‌برداری از معدن سرب و روی آلبلاغ باید به نفع مردم است و اکتشافات در آن باید با تولید ثروت برای مردم همراه باشد.  

جذب سرمایه گذار؛ راه نجات معادن

شرایط فعلی اقتصاد خراسان شمالی با انواع مشکلات مواجه است و همواره جایگاه های آخر شاخص های اقتصادی در بین استان ها را به خود اختصاص می دهد و فرآوری مواد معدنی می تواند اقتصاد این استان را نجات دهد و به باور کارشناسان باید سرمایه گذاری در این زمینه انجام شود.

تاکنون اقدام در خور توجهی برای جذب سرمایه گذاری واحدهای تولیدی و صنایع تبدیلی و فرآوری معدنی و ممانعت از خام فروشی در این استان انجام نشده است و در این میان نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی سال هاست که مردم استان را از سودی که استحقاقش را دارند، محروم می کند.

رییس سازمان نظام مهندسی معدن خراسان شمالی در این‌باره می گوید: نبود و ضعف صنایع تبدیلی بخش معدن در استان و یا کافی نبودن ذخیره برای سرمایه گذاری بلند مدت برای این معادن موجب شده تا معدن کاران استان وادار به خام فروشی شوند.

مهدی سجادی می افزاید: عمده مواد معدنی باریت، کلسیت، سرب و روی، مرمر و مرمریت از استان خارج می شود و مرمر پرتغالی تنها سنگی است که به صورت خام از کشور خارج می شود و با توجه به لوکس و گران بودن این ماده معدنی و عدم مصرف در داخل، معدن کار مجبور است این سنگ با ارزش را برای درآمد زایی بیشتر صادر کند.

رییس سازمان نظام مهندسی معدن خراسان شمالی می گوید: برای برطرف کردن مشکل معدن کاران خراسان شمالی باید تسهیلات ارزان قیمت به فعالان معدنی پرداخت کرد و از ظرفیت بخش خصوصی بیش از این استفاده کرد و ضرورت دارد تا شرایط مناسب برای سرمایه گذاری بخش خصوصی در استان فراهم شود و همچنین بروکراسی پیچیده اداری را در دستگاه های دولتی حذف کرد.

وی می افزاید: قسمت جنوبی استان پتانسیل بهتری به لحاظ معادن دارد و این معادن که سال ها در دست سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور به منظور مطالعات اکتشافی بلوکه بود اخیرا آزاد شده و باید برنامه ریزی برای برداشت در این معادن انجام شود.

در کشور ۶۸ ماده معدنی شناسایی شده است که ۲۸ مورد آن در خراسان شمالی یافت می شود اما این مواد همچون ثروتی نهفته در انتظار نگاهی است که تبدیل به کیمیا شود و ارزش افزوده آن نصیب استان شود.  

خراسان شمالی در شمال شرق کشور واقع است و این پهنه دارای ۲۵۰ معدن است که نیمی از این معادن غیرفعال و میزان سرمایه گذاری توسط معدنکاران استان یکهزار و ۳۴۰ میلیارد ریال است.  

برچسب‌ها بجنورد سازمان صنعت معدن و تجارت استان خراسان شمالی وزارت صنعت معدن و تجارت خراسان شمالی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: بجنورد سازمان صنعت معدن و تجارت استان خراسان شمالی وزارت صنعت معدن و تجارت بجنورد سازمان صنعت معدن و تجارت استان خراسان شمالی وزارت صنعت معدن و تجارت خراسان شمالی سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور استان خارج می شود نبود صنایع تبدیلی آلومینای ایران خراسان شمالی سرمایه گذاری معدنی استان صورت خام ماده معدنی مواد معدنی خام فروشی سرب و روی استان ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۸۲۹۱۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

واگذاری ۲۸۹ محدوده معدنی در آذربایجان غربی

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان آذربایجان غربی در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان اظهار کرد: به منظور استمرار روان‌سازی فعالیت‌های کسب‌ و‌ کار بخصوص توسعه اقتصادی معدنی استان، اداره کل صمت استان ۲۸۹ محدوده معدنی، اکتشافی و بهره برداری را از طریق مزایده عمومی به اشخاص دارای صلاحیت فنی و مالی لازم واگذار خواهد کرد.

عبدالحمید سرتیپی با اشاره به اینکه ۷۶۰ محدوده معدنی و اکتشافی در سال ۱۴۰۲ به مزایده گذاشته شد افزود: در راستای سیاست‌های ابلاغی وزارت صمت و همچنین روان‌سازی و توسعه کسب‌و‌کار‌های استان علی الخصوص فعالیت‌های اقتصاد معدنی استان، اولین مزایده محدوده‌های معدنی استان در سال ۱۴۰۳ از امروز شنبه هشتم اردیبهشت آغاز و بر این اساس ۸۷ محدوده اکتشافی، ۱۱۳ محدوده اکتشافی دارای پروانه اکتشافی، ۷۴ معدن دارای پروانه بهره برداری، ۱۳ معدن دارای گواهی نامه کشف و ۲ محدوده دارای مجوز برداشت برای سرمایه گذاری جدید از طریق مزایده عمومی واگذار خواهد شد.

وی تصریح کرد: اشخاص حقیقی و حقوقی واجد شرایط برای شرکت در مزایده عمومی معادن استان می‌بایستی در سامانه اکترونیکی دولت (ستاد) به نشانی www.setadiran.ir ثبت نمام نمایند.

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان آذربایجان غربی تأکید کرد: متقاضیان مزایده می‌توانند از امروز شنبه ۸ اردیبهشت ماه تا ساعت ۱۲ روز چهارشنبه ۱۶ اردیبهشت از طریق سامانه ستاد مدارک لازم برای حضور در این مزایده را اخذ و پس از تکمیل مدارک درخواستی مجدد نسبت به بارگذاری آنها در سامانه ستاد اقدام کرده و اصل ضمانت نامه بانکی یا اصل برگ واریزی نقدی حداکثر تا ساعت ۱۲ روز چهار شنبه ۲۶ اردیبهشت ماه در قالب یک پاکت مهر و موم شده به دبیرخانه اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان آذربایجان غربی تحویل نمایند.

باشگاه خبرنگاران جوان آذربایجان غربی ارومیه

دیگر خبرها

  • ۱۰ معدن راکد استان اردبیل احیا می‌شود
  • ذوب آهن اصفهان در دوره جدید موفقیت های معدنی خوبی کسب کرد
  • ۵۳۰ میلیارد ریال از حقوق دولتی معادن استان اختصاص یافت
  • گلستان با ۸۸ درصد تحقق الگوی کشت جزو استان‌های پیش ‌رو است
  • فعالیت ۹۱ معدن در استان البرز
  • ۲۸۹ محدوده معدنی استان آذربایجان غربی از طریق مزایده واگذار می‌شود
  • وزیر صمت: پایش همه کشور در بخش معدن تا پایان سال
  • واگذاری ۲۸۹ محدوده معدنی در آذربایجان غربی
  • «خضری» در یک قدمی فرآوری ۵ ماده معدنی/جهش اقتصادی در حوزه معدن
  • لیتیوم را خام‌فروشی نمی‌کنیم/ پای ماندگاری صنایع تبدیلی در همدان می‌مانیم