Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-04@02:30:27 GMT

سد آبریز کهگیلویه و بویراحمد در راه تکمیل مطالعات فنی

تاریخ انتشار: ۵ شهریور ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۸۵۰۳۵۶

سد آبریز کهگیلویه و بویراحمد در راه تکمیل مطالعات فنی

به گزارش ایرنا، استان کهگیلویه و بویراحمد با دارا بودن بیش از ۱۱ میلیارد مترمکعب بارش سالیانه و نیز ۸.۵ میلیارد متر مکعب روآناب از جمله استان های شاخص کشور در پتانسیل آبی بشمار می رود که آنچنانکه باید تاکنون زیرساخت های لازم برای استفاده از این ثروت خدادادی نصیب ساکنانش نشده است .

این حجم بارش اغلب در چهار ماه سال اتفاق می افتد و در هشت ماه دیگر که بیشترین مصرف آب شرب ، صنعت و کشاورزی وجود دارد شاهد کمترین بارش و یا عدم وجود هر گونه بارش در بیشتر نقاط استان هستیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

رودخانه مارون که در زیر حوزه مارون جراحی در جریان است یکی از رودخانه های مهم جنوب کشور قلمداد می شود و تمام «آورد» این رودخانه از استان کهگیلویه و بویراحمد سرچشمه می گیرد که براساس آنچه که مسئولان آب منطقه ای این استان می گویند معادل ۲ میلیارد مترمکعب در واقع آورد و روان آب را در طول سال در خود جای داده است.

این رودخانه در جنوب غربی ایران قرار گرفته و از ظرفیت های مهم استان کهگیلویه و بویراحمد و بخصوص شهرستان کهگیلویه بوده که سالهای زیادی است آب این رودخانه رونق کشاورزی استانهای پایین دست را شتاب بخشیده است.

حوالی مهرماه ۹۸ بود که رضا اردکانیان وزیر وقت نیرو تاکید کرد که عملیات احداث سد مارون ۲ معروف به آبریز با هدف انتقال آب به ۳۰هزار هکتار از زمین های تشنه شهرستان های کهگیلویه و چرام  آغاز خواهد شد و دولت سابق مصمم به ساخت این طرح است.

اما آنگونه که انتظار می رفت کاری از پیش نرفت تا اینکه با روی کار آمدن دولت عدالت محور سیزدهم در همه حوزه ها به ویژه عدالت در توزیع آب گام های مثبتی برای اجرای این طرح توسعه محور برداشته شده و نور امید برای تکمیل آن در دل مردم استان روشن شده است.

دغدغه مردم شهرستان های کهگیلویه، لنده و چرام طی این سالها از مسئولان و بخصوص دولت سیزدهم با توجه به وجود دشت های وسیع و اراضی مستعد کشاورزی و ظرفیت های بالقوه در بخش های مختلف صنعتی و گردشگری احداث سد آبریز در بالادست رودخانه مارون است.

حجت الاسلام سید محمد موحد نماینده مردم شهرستانهای کهگیلویه، بهمئی، چرام و لنده در مجلس شورای اسلامی پیش از این گفته بود که مجوز زیست محیطی طرح سد مارون ۲ نیز با حضور استاندار از سوی مسئولان محیط زیست صادر شده و برای اجرا هیچگونه مشکلی ندارد و با احداث این سد فرصت های زیادی برای ایجاد اشتغال پایدار و رونق اقتصادی استان نیز ایجاد خواهد کرد.

مزیت های سد آبریز از نگاه مدیرعامل آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد

به گفته کارشناسان احداث سد آبریز در کهگیلویه نه تنها مزیت های فراوانی برای استان کهگیلویه و بویراحمد خواهد داشت بلکه استان های همجوار  نیز از قابلیت های این سد کلاهی از این نمد نصیب شان خواهد شد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد در این ارتباط با حضور در دفتر خبرگزاری جمهوری اسلامی مرکز یاسوج بمناسبت هفته دولت گفت: رودخانه مارون معادل ۲ میلیارد متر مکعب در واقع آورد و روانآب را در طول سال در خود جای داده و کل آورد رودخانه مارون از این استان است.

آرش مصلح افزود: بر روی رودخانه مارون سدی احداث شده به نام سد مارون که گرچه مخزن آن در کهگیلویه و بویراحمد می باشد اما سد در خوزستان احداث شده است.

وی تصریح کرد: سد ۱.۲ میلیارد متر مکعب حجم دارد و چون بدنه مارون سیلابی بوده ، در طول ۲۰ سال اخیر بخشی از سد به واسطه سیلاب از رسوب پر شده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد ابراز داشت: با توجه به اینکه سد مارون یک چند واحد نیروگاهی دارد آب گل آلودی که وارد مخزن می شود تهدیدی برای پره های توربین خواهد بود.

مصلح ادامه داد: ۴۹۰ میلیون متر مکعب حقابه استان از حوزه مارون است که به همین دلیل مقرر شد سدی در بالادست احداث شود و مردم استان کهگیلویه و بویراحمد از آبی که حق شان است را نیازی نباشد که چندین پمپ گذاشته شود بلکه با کاهش هزینه ها میزان حقابه خود را در قالب کانال هایی منشعب از سد دریافت کنند.

وی عنوان کرد: از طرفی با احداث این سد مشکل کنونی صنایع کهگیلویه همچون کارخانه آجر دهدشت، پتروشیمی دهدشت، تنگ سپو در این شهرستان با تامین آب لازم و پایدار برطرف خواهد شد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: احداث این سد آب را به صورت ثقلی می آورد و مصرف برقی وجود ندارد و دیگر خطر سیلاب هم وجود نخواهد داشت.

مصلح عنوان کرد: مصرف آب در کهگیلویه و بویراحمد، فارس، خوزستان تابستان است و چنانچه تمام این برداشت ها از رودخانه انجام گیرد رودخانه ای باقی نمی ماند.

وی تاکید کرد: حتما باید آب زمستان مهار شود تا در تابستان از آن استفاده بشود و لذا بر این اساس ایده سد آبریز از اینجا آغاز شد که سدی به حجم ۱۳۵ میلیون متر مکعب ساخته شود.

سرانجام آبریز

مصلح گفت: کهگیلویه و بویراحمدی که ۲ میلیون مترمکعب تولید آب در مارون دارد و حدود ۴۹۰ میلیون متر معکعب هم سهم دارد ۱۳۵ میلیون متر مکعب آن را حق دارد در زمستان بگیرد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد ادامه داد : بنابراین این میزان سهم آبی بدون پمپاژ و ثقلی برای لنده، کهگیلویه و چرام برای مصرف مردم ( شرب، کشاورزی، صنعت، خدمات) آورده شود.

مصلح ادامه داد: سد آبریز با این وضعیت مطالعه شد و مجوز تخصیص آب، زیست محیطی، پدافند غیرعامل، باستان شناسی و فنی گرفت.

وی تصریح کرد: هم اینک سد در حال مطالعات تکمیلی فنی برای مسائل ژئوتکنیک، نهایی شدن ارتفاع، تونل و غیره است که در یک فضای بسیار علمی و آرام به نتیجه می رسد و هیچ گونه نگرانی وجود ندارد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد ابراز داشت: با احداث این سد تمام شهرستان های پایین دست در کهگیلویه، چرام و لنده از نعمت آب آن بهره مند خواهند شد و تولید برق پایدار خواهد داشت.

مزیت های آبریز

مصلح ادامه داد: در حال حاضر نگرانی مناطقی همچون لنده، چاروسا و دیشموک در استان کهگیلویه و بویراحمد در خصوص برق دارند که با احداث این سد از بین خواهد رفت.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: چنانچه این سد احداث شود، نیروگاه سد آبریز بدون هیچ گونه آلودگی ۳۰ مگاوات تولید برق پاک خواهد داشت.

وی تاکید کرد: در عین حال سد جدید رسوب های سد مارون را نیز کنترل خواهد کرد و عمر مفید سد مارون را که یک سد ملی است بالا می برد.

مصلح عنوان کرد: عمر مفید نیروگاه و توربین های سد مارون را بالا می برد و  در واقع احداث آبریز در راستای تقویت  سد مارون خواهد بود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد ابراز داشت: حتی زمانی که مشکلی برای سد مارون پیش بیاید می تواند آب برای سد مارون هدایت کند و کما اینکه پایین دست سد کوثر در استان خوزستان سدی به نام آسک وجود دارد که به عنوان بازوی کمکی عمل کرده است.

وی گفت: همین تابستان امسال تاکنون سه بار آب از سد کوثر رها شده به سمت سد آسک را از بحران نجات دهد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: امسال ۲۵ میلیون متر مکعب اب برای خوزستان رها شده است و چنانچه این آب رها نمی شد هیچ کشاورزی در زیدان، سردشت، هندیجان و دیگر موارد نمی توانست کشت انجام دهد.

مصلح افزود: سد های زنجیره تاثیرات مطلوبی می توانند بر همدیگر داشته باشند و به همین دلیل است که مدعی هستیم احداث سد آبریز بر روی مارون تاثیر مثبت دارد.

وی تصریح کرد: کهگیلویه و بویراحمد سال هاست که آب بهبهان، هندیجان، ماهشهر و دیگر مناطق را تامین می کند و آب مرز جغرافیایی ندارد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: سد آبریز می تواند ۲۰ هزار تا ۲۵ هزار اراضی را تامین آب کند و چنانچه سد آبریز احداث شود سالانه تنها ۲۸ هزار میلیارد تومان برای کشاورزان کهگیلویه، لنده و چرام منفعت دارد.

سد آبریز توجیه پذیرترین سد کهگیلویه و بویراحمد

مصلح  ادامه داد: اجرای سد آبریز نیاز به آرامش برای احداث آن دارد تا در فضایی آرام و علمی ساخته شود و این سد توجیه پذیرترین سد کهگیلویه و بویراحمد است و نسبت فایده و هزینه آن بالاست.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: سد آبریز در لایحه بودجه است و مبلغ آن به میزان ۴۰ میلیارد تومان در نظر گرفته شده است و باید تمام مدارک و مجوزهای آن تجمیع شوند و مطالعات فنی تکمیل شوند.

مصلح بیان کرد: سد آبریز ۲ مطالعه فاز یک و فاز دو دارد و سه سطح تایید دارد و هم اینک در کمیته فنی آب کشور نیاز به تکمیل مطالعات قطعی دارد.

وی عنوان کرد: نسخه نظام  و دولت در حوزه مدیریت منابع آبی به گونه ای است که ضمن شتاب بخشی به روند اجرایی کارها ، پروژه های آب طوری مدیریت شود که حق هیچ استان، قوم و یا گروه خاصی ضایع نشود.

مشخصات سد آبریز 

عملیات احداث سد مارون ۲ معروف به آبریز با هدف انتقال آب به ۳۰هزار هکتار از زمین های تشنه شهرستان های کهگیلویه و چرام که مورد تاکید وزیر نیرو در سفر مهرماه سال ۹۸ به این استان بود.

با ساخت این سد ، آب بصورت ثقلی از یک تونل به طول چهار هزار ۹۰۰ متر به لوله‌هایی به طول هفت هزارو ۴۰۰ متر انتقال و با احداث تونلی به طول شش هزارو ۴۵۰ متر آب به دشت های شهرستان های کهگیلویه و چرام انتقال می یابد .

مطالعات فاز اول و دوم این طرح از سوی منابع آب اجرایی شده است.این سد با ارتفاع  ۱۵۰ متر و بصورت آر سی سی اجرا می شود.

  بر اساس تخصیص وزارت نیرو ۱۵۰ میلیون متر مکعب آب از این سد به دشت های کهگیلویه و چرام منتقل خواهد شد.

سد آبریز که برای آبیاری بیش از ۳۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی شهرستان های کهگیلویه و چرام پیش بینی شده است شکوفایی و توسعه بخش کشاورزی در این مناطق را در پی خواهد داشت.

سد آبریز با توجه به تولید ۲۸ هزار مگاوات برق هم برای دولت و هم برای مردم منطقه سودآوری زیادی دارد.

سد آبریز در محدوده روستای آبریز در شمال شرقی شهرستان کهگیلویه احداث می شود.

تحقق عدالت رویکرد غالب دولت مردمی سیزدهم است و تحقق آن در تمامی حوزه ها به وِیژه حوزه تامین منابع آبی پایدار ملموس است و امید است با وفاق و همدلی این سد تاثیر گذار در استان کهگیلویه و بویراحمد ساخته شود تا مردم از نعمت آب در حوزه های مختلف بهره مند شوند و زمین های تشنه شهرستان های این استان سیراب شوند.

برچسب‌ها کهگیلویه و بویراحمد شرکت آب منطقه ای یاسوج

منبع: ایرنا

کلیدواژه: کهگیلویه و بویراحمد شرکت آب منطقه ای یاسوج کهگیلویه و بویراحمد شرکت آب منطقه ای یاسوج مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد شهرستان های کهگیلویه و چرام استان کهگیلویه و بویراحمد میلیون متر مکعب احداث این سد رودخانه مارون میلیارد متر سد آبریز خواهد شد احداث سد سد مارون

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۸۵۰۳۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیش‌بینی ورود بیش از ۱۰ میلیون مترمکعب آب به سد کوثر

ایسنا/کهگیلویه و بویراحمد مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان کهگیلویه و بویراحمد از پیش‌بینی ورود ۱۰ میلیون مترمکعب آب به سد کوثر خبر داد.

آرش مصلح روز چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ در نشست فوق العاده ستاد مدیریت بحران استان افزود: پیش بینی میزان بارش‌ها طی سامانه بارشی پیش رو ۸۰ تا ۱۲۰ میلی متر اعلام شده است.

وی با بیان اینکه  سه سد در حال بهره‌برداری در استان داریم، اظهار کرد: سد کوثر از ۱۴ فروردین ماه تاکنون سرریز کرده است.

مدیر عامل شرکت آب منطقه ای استان کهگیلویه و بویراحمد خاطرنشان کرد: خروجی سد کوثر را از ساعت ۱۲ ظهر روز سه شنبه ۶۰ مترمکعب بر ثانیه افزایش داده ایم.

مصلح تصریح کرد: سد کوثر ۱۰ میلیون مترمکعب ظرفیت خالی دارد که پیش‌بینی می‌شود که طی بارش های اخیر ۱۰ میلیون مترمکعب آب وارد این سد شود.

وی ادامه داد: سد چم شیر گچساران ۷۰۵ میلیون مترمکعب هم اکنون ذخیره دارد که ۱۶۰۰ میلیون متر مکعب ظرفیت خالی دارد و ۸ میلیون و ۲۰۰ هزار متر مکعب آب در سد شاه قاسم ذخیره شده که هم اکنون یک میلیون متر مکعب ظرفیت خالی دارد.

به گزارش ایسنا، مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: در دولت سیزدهم در راستای ساماندهی ۱۸ طرح اجرا کرده‌ایم که پس از اجرای این طرح‌ها تاکنون هیچ خسارتی ناشی از رودخانه‌ها نداشته‌ایم.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • طراوت باران بهاری به طبیعت کهگیلویه و بویراحمد
  • دهدشت رکورددار میزان بارش‌ها
  • خروجی سد کوثر افزایش داده شد/مهار سیلابها توسط سد
  • اعلام میزان بارش های اخیر در کهگیلویه و بویراحمد
  • ۷۰ برنامه فرهنگی و محرومیت زدایی در هفته بسیج سازندگی
  • انتصاب سرپرست شرکت گاز استان کهگیلویه و بویراحمد
  • مدیرعامل شرکت گاز کهگیلویه و بویراحمد تغییر کرد
  • ۷۰ برنامه در هفته بسیج کهگیلویه و بویراحمد برگزار می‌شود
  • پیش‌بینی ورود بیش از ۱۰ میلیون مترمکعب آب به سد کوثر
  • جابه‌جایی بیش از یک میلیون تن کالا از کهگیلویه و بویراحمد