Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش اقتصادآنلاین؛ برجام، مهم‌ترین متغیری که این روزها معاملات بورس را تحت تاثیر قرار داده‌است. شاید عبارت های «نمادهای ریالی و دلاری» را طی این مدت بارها شنیده باشید. فرض بر این است که با احیای احتمالی برجام،‌ قیمت دلار کاهشی شود و در این میان تحلیلگران و کارشناسان،‌ اعداد و ارقام مختلفی هم از قیمت دلار پس از برجام ارائه داده‌اند؛ از ۲۰ هزار تومان تا ۳۰ هزار تومان.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این میان نمادهایی که صادرات محور هستند و یا قیمت محصولاتشان بر اساس قیمت دلار تعیین می‌شود،‌ نمادهای دلاری نامیده می‌شوند. در نقطه مقابل، نمادهایی که فروش ریالی دارند و بیش از آنکه درآمدشان تحت تاثیر قیمت دلار باشد،‌ هزینه آن ها با نرخ دلار بالا و پایین می‌شود، نمادهای ریالی محسوب می‌شوند.

در این میان احیای احتمالی برجام و ورود به بازارهای جهانی و کاهش هزینه مبادلات بین‌المللی، منفعتی است که نه تنها شرکت‌های بورسی، بلکه اقتصاد ایران از آن بهره خواهد برد. اما این موضوع تحت تاثیر تغییرات درآمد و هزینه شرکت‌ها است. به بیان دیگر،‌ هرچند رفع تحریم‌های اقتصادی اثر مثبتی بر تمام صنایع خواهد داشت اما معامله گران بورسی حداقل در کوتاه مدت، وزن بیش‌تری را به اثر درآمدی و هزینه‌ای تغییرات قیمت دلار می‌دهند. این موضوع را می تواند در معاملات نمادهای دلاری و ریالی طی چند هفته گذشته مشاهده کرد؛ هرگاه اخبار مثبت برجامی بر اخبار منفی غلبه کرده است،‌ اقبال به نمادهای ریالی بیش تر شده  و فشار فروش در نمادهای دلاری افزایش یافته است و برعکس.

شرکت‌های خودروسازی،‌ از جمله ریالی‌های بازار هستند که در دو هفته گذشته با افزایش تقاضا همراه بوده‌اند. اما آیا با توجه به تجربه برجام در سال های گذشته، رفع تحریم ها تغییر محسوسی در روند سودآوری این شرکت ها خواهد گذاشت؟ برای پاسخ به این پرسش،‌ نگاهی به روند سودسازی ۵ خودروسازی بزرگ کشور طی یک دهه گذشته می اندازیم؛ این شرکت‌ها عبارتند از خزامیا، خودرو، خدیزل، خپارس و خساپا.

بررسی صورت های مالی این شرکت‌ها طی یک دهه گذشته نشان می‌دهد که تحریم‌ها به شدت بر روند سودسازی خودروسازان مؤثر بوده‌است؛ در ابتدای دهه ۹۰ با تشدید تحریم‌ها،‌ در مجموع این ۵خودروساز زیان ده شدند، اما در سال‌های پس از برجام و به طور مشخص بین سال‌های ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۵ دوباره شاهد سود سازی آن‌ها بودیم؛ اما از سال ۱۳۹۶ دوباره خودروسازان زیان ده شدند. نمودار زیر روند مجموع سود(زیان)‌خالص ۵ خودروسازی را طی یک دهه گذشته نشان می‌دهد:

بنابراین به نظر می رسد که پاسخ پرسش ابتدایی،‌ مثبت باشد؛ یعنی احیای احتمالی برجام تاثیر بسزایی را در روند سودسازی خودروسازان به همراه خواهد داشت.

اما بیاییم کمی عمیق تر به موضوع نگاه کنیم و پرسش ابتدایی را کمی تغییر دهیم؛ آیا مشکل صنعت خودروسازی فقط ناشی از تحریم ها است؟

برای آنکه تا حدودی به این پرسش پاسخ دهیم، اینبار بیاییم به جای بررسی سود خالص،‌ روند سود ناخالص خودروسازان را بررسی کنیم. روند سود ناخالص این شرکت ها هم روند مشابهی را نشان می دهد، یعنی در سال‌های تحریم، سود ناخالص آن ها به شدت کاهش پیدا می کرد. اما مقایسه روند سود ناخالص و خالص یک تفاوت مهم را نشان می‌دهد؛ حتی در دوران تحریم‌های ابتدای دهه ۹۰، این شرکت ها زیان ناخالص نساخته بودند و تنها از سال ۱۳۹۷ خودروسازان زیان ناخالص ساخته اند؛ به بیان دیگر طی چهار سال منتهی به سال ۱۴۰۰، خودروسازان محصولات خود را به قیمتی می فروختند که حتی هزینه ساخت آن ها را هم پوشش نمی داد. نمودار زیر روند سود(زیان) ناخالص ۵ شرکت خودروساز بزرگ کشور را نشان می‌دهد:

عوامل متعددی را در این موضوع می توان مؤثر دانست؛ از جمله شدت تحریم‌ها. با این وجود به نظر می رسد دو نکته مهم در شکل گیری این شرایط بیش از همه نقش داشته است؛ یک سیاست قیمت‌گذاری دستوری و دوم ساختار معیوب و عدم بهره‌وری مناسب صنایع خودرویی. بنابراین می توان گفت که احیای احتمالی برجام قطعاً تاثیر مثبتی بر روند سودآوری خودروسازان خواهد داشت اما مشکل این صنعت فراتر از برجام است و در صورتیکه این مشکلات یعنی سیاست‌های دستوری، شرایط انحصاری بازار خودرو و ساختار معیوب آن ها اصلاح نشود، با هر شوک بیرونی دیگری دوباره این شرکت‌ها با مشکلاتی این چنینی و حتی بیش‌تر روبرو خواهند شد.

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: ایران خودرو سایپا بورس برجام احیای احتمالی برجام شرکت ها نشان می دهد سود ناخالص قیمت دلار روند سود تحریم ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۸۵۱۰۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عزم کشت و صنعت مغان برای تبدیل شدن به مرکز تولید بذر صیفی‌جات

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز اردبیل، صمد بهزاد در بازدید شاهین رستم‌پور مشاور معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی از شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان گفت: مذاکرات و پیگیری‌های لازم از طریق وزارت جهاد کشاورزی برای تولید بذور سبزی و صیفی‌جات در این شرکت انجام شده است.
وی تاکید بر لزوم فراهم شدن فضای مناسب و بستر علمی در تولیدات زراعی شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان افزود: این مجتمع اقتصادی به دنبال تحقق تولید محصولات کشاورزی پول‌ساز با راندمان بالا بوده و این امر را در دستور کار قرار داده است.
مدیرعامل شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان با بیان این که در کنفرانس کشاورزی اوراسیا مقرر شد که ایران بذر مورد نیاز کشور‌های منطقه را تامین کند و مقدمات آن در وزارت جهاد کشاورزی فراهم شده است، اظهار کرد: برای تحقق این هدف، با دعوت از کارشناسان و تولیدکنندگان اوراسیا، توان مجتمع عظیم ملی کشت و صنعت مغان را در زمنیه تولید بذر به صورت شایسته معرفی خواهیم کرد.
مشاور معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور باغبانی نیز در این بازدید با تاکید بر بهره‌برداری از ظرفیت‌های کشت و صنعت مغان در زمینه‌های مختلف گفت: باید با برنامه‌ریزی دقیق در حوزه تولید بذر، ارقام جدیدی را معرفی کرده و با جایگزینی ارقام پربازده و اقتصادی، عملکرد تولیدی این شرکت را افزایش دهیم.
شاهین رستم‌پور آینده کشاورزی ایران را منوط به فراهم شدن بستر تولیدات پایه، علمی و فعالیت تحقیقاتی مجتمع‌‎هایی مانند کشت و صنعت مغان دانست و افزود: با استفاده از ظرفیت موجود در این بنگاه اقتصادی بزرگ استان اردبیل، می‌توان نهال‌های خوبی را در این شرکت تولید و به باغات کل کشور معرفی کرد.
وی با اشاره به آینده درخشان شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان در حوزه تولید بذر و نهال اظهار کرد: کشت و صنعت مغان با همکاری متخصصان بین‌المللی بذر به زودی تولید بذر محصولاتی همچون خیار، گوجه فرنگی، فلفل، بادمجان، کدو، هندوانه، ملون و لوبیا را شروع خواهد کرد.
مشاور معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور باغبانی بیان کرد: پس از آزمایش اولیه و تایید لاین برای سال آتی و معرفی برند مشترک می‌توان بازار خوبی را در زمینه تولید بذر برای شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان فراهم و از واردات بذور مختلف جلوگیری کرده و بازار داخلی را با بذور تولیدی برند مغانه تامین کرد.
رستم‌پور سرمایه‌گذاری در بخش تولید بذر را دارای سود کلان عنوان و تاکید کرد: شرکت کشت و صنعت مغان می‌تواند با برنامه‌ریزی پنج ساله در امر تولید بذور صیفی و نهال، چند برابر تولیدات فعلی خود سود کسب کند.

دیگر خبرها

  • عزم کشت و صنعت مغان برای تبدیل شدن به مرکز تولید بذر صیفی‌جات
  • شوک شدید به بازار طلا / زیان سکه‌بازان سنگین شد
  • تعریف دولتمردان برجام از خود به خاطر نابودی یک دهه فرصت رشد اقتصادی!
  • موسویان: «فراخوان بزرگ» تبدیل به «فضاحت بزرگ» شد
  • پرهزینه و زیان‌ده؛ پول قرارداد پرداخت بازیکنان استقلال و پرسپولیس از جیب کارگران و بازنشستگان!
  • اداره سرمایه انباشته وقف باید علمی باشد/ تحقق شعار سال در حوزه کشت و صنعت
  • فضاسازی تبلیغی پارلمان اروپا علیه عملیات «وعده صادق»
  • کره شمالی: تحریم‌های آمریکا به حلقه‌ای بر گردن واشنگتن تبدیل شده است
  • مروری بر بودجه در سال ۱۴۰۳؛ دست دولت در جیب مردم برای جبران کسری!
  • لزوم وجود مدیریت واحد مرزی به منظور جلوگیری از توقف زیان‌بار کامیون‌ها