Web Analytics Made Easy - Statcounter

دهمین کنفرانس بازنگری معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای که از یک ماه قبل در نیویورک در حال برگزاری بود، بدلیل مخالفت روسیه بدون تصویب سند نهایی به کار خود خاتمه داد و ایران نیز از محتوای نامتوازن پیش نویس سند نهایی ابراز نارضایتی کرد. - اخبار بین الملل -

به گزارش خبرگزاری تسنیم، از نظر هیات روسیه، مشکل اصلی پیش نویس تهیه شده، درج بندهای سیاسی اختلافی بود که برغم پیشنهادات مکرر روسیه، این پیشنهادات مورد توجه قرار نگرفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 بندهای مورد نظر روسیه موارد مربوط به اوکراین و تاسیسات هسته ای این کشور بود که در پیش نویس نهایی ارائه شده درخواستهایی غیرقابل قبول برای روسیه در آنها درج شده بود.

اسدالله اشراق جهرمی، مدیرکل صلح و امنیت بین المللی وزارت امور خارجه در اختتامیه کنفرانس ضمن تشریح مواضع اصولی کشورمان در خصوص ان پی تی و ابراز نارضایتی از محتوای نامتوازن پیش نویس سند نهایی، از جمله در  بخش خاورمیانه اظهار داشت: موضوع ایجاد منطقه عاری از سلاح هسته ای در خاورمیانه برای جمهوری اسلامی ایران اهمیت اساسی دارد. با این حال، متن کنونی در خصوص خاورمیانه، محصول فرآیندی غیرشفاف و غیر فراگیر بود که ایران بخشی از آن نبود.

نماینده جمهوری اسلامی ایران افزود: متن خاورمیانه به مبانی و زبان مورد توافق دربارۀ مساله خاورمیانه که توسط کنفرانس‌های بازنگری در سال‌های 2000 و 2010 تأیید و تصویب شده و در آن فوریت تحقق جهانی شدن معاهده در خاورمیانه و اهمیت الحاق رژیم اسرائیل به معاهده و قرار گرفتن تمامی تأسیسات هسته‌ای آن تحت پادمان‌های جامع آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، برای تحقق هدف جهانشمولی این معاهده در خاورمیانه به وضوح مورد تأکید قرار گرفته، بی تفاوت است.

وی اضافه کرد: با این حال، تنها به دلیل موضع مخالف ایالات متحده و رد زبان مورد توافق، متن فعلی در مورد مساله خاورمیانه نتوانسته آنچه در کنفرانس های بازنگری قبلی به دست آمده بود را حفظ کند و تحولات رخ داده از سال 2010 را منعکس نماید.

اشراق جهرمی همچنین اظهار داشت: کنفرانس بازنگری نباید این حقیقت اساسی را پنهان کند که رژیم اسرائیل تنها طرفی در خاورمیانه است که به ان پی تی نپیوسته و از قرار دادن تاسیسات هسته ای خود تحت رژیم پادمان جامع آژانس بین المللی انرژی اتمی خودداری می کند. علاوه بر این، اسرائیل با کمک و حمایت ایالات متحده مانع از همه تلاش های جدی بین المللی برای ایجاد منطقه ای عاری از سلاح های هسته ای و سایر سلاح های کشتار جمعی در خاورمیانه می شود.

نماینده جمهوری اسلامی ایران ادامه داد: در مورد ستون خلع سلاح هسته ای در آخرین پیش نویس، هیچ تعهد مشخص، زمان دار و قابل اندازه گیری از سوی کشورهای دارای سلاح هسته ای برای ایجاد پیشرفت فوری در چرخه بازنگری بعدی در اجرای تعهدات خلع سلاح هسته ای بر اساس ماده ششم معاهده وجود ندارد. بندهای زیادی در بخش اقدامات پیش رو در مورد خلع سلاح وجود دارد که مکرراً توسط کشورهای دارای سلاح هسته ای به عنوان پیش شرط اجرای تعهدات خلع سلاح هسته ای مورد سوء استفاده قرار گرفته و تفسیر شده است.

وی تصریح کرد: ارزیابی ما این است که پیش نویس سند نهایی حاضر، هیچ امیدی به تغییر هر چند اندک در وضعیت موجود و ایجاد برخی پیشرفت های ملموس در جهت خلع سلاح هسته ای را نشان نمی دهد. اشراق جهرمی ضمن اشاره به لزوم ارائه تضمینهای امنیتی توسط کشورهای هسته ای به کشورهای غیرهسته ای از انعکاس صرف مواضع خطرناک سه کشور  هسته ای عضو ناتو در این زمینه ابراز نارضایتی کرد.

مدیرکل صلح و امنیت بین المللی وزارت خارجه ایران در خصوص ستون عدم اشاعه معاهده اظهار داشت: محتوای بخش مرور و بخش اقدامات آتی در سند پیش نویس، نه تنها تفسیر جدید و یک طرفه ای از تکالیف موجود کشورهای فاقد سلاح هسته ای بر اساس معاهده و موافقتنامه پادمان ارائه می دهد، بلکه تعهدات جدیدی را نیز بر آن ها تحمیل می کند. بر این اساس، اسناد نهایی کنفرانس های بازنگری نباید ماهیت تبعیض آمیز موجود معاهده را تشدید و تعهدات جدیدی را بر کشورهای فاقد سلاح هسته ای تحمیل کند، در حالی که کشورهای دارای سلاح هسته ای به تکالیف و تعهدات خود در زمینه خلع سلاح هسته ای پایبند نیستند و پیشرفتی در زمینه خلع سلاح حاصل نشده است.

وی همچنین گفت: در مورد ستون عدم اشاعه، محتوای بخش مرور و بخش اقدامات پیش رو در سند پیش نویس، نه تنها تفسیر جدید و یک طرفه ای از تکالیف موجود کشورهای فاقد سلاح هسته ای بر اساس معاهده و موافقتنامه پادمان ارائه می دهد، بلکه تعهدات جدیدی را نیز بر آن ها تحمیل می کند. بر این اساس، اسناد نهایی کنفرانس های بازنگری نباید تعهدات جدیدی را بر کشورهای فاقد سلاح هسته ای تحمیل کند، در حالی که کشورهای دارای سلاح هسته ای به تکالیف و تعهدات خود در زمینه خلع سلاح هسته ای پایبند نیستند.

نماینده ایران در دهمین کنفرانس بازنگری ان پی تی اضافه کرد: جمهوری اسلامی ایران در حمایت خود از حفظ یکپارچگی معاهده عدم اشاعه سلاح های هسته ای در هر سه رکن ثابت قدم است. بحران مداوم عدم پایبندی به تکالیف خلع سلاح هسته ای و همچنین عدم اجرای تعهدات مربوط به خلع سلاح توافق شده در کنفرانس های بازنگری، اعتماد به معاهده را به طور جدی تضعیف کرده است. بر این اساس، نیاز فوری به پیشرفت در اجرای تعهدات خلع سلاح هسته ای توسط کشورهای دارای سلاح هسته ای وجود دارد. توازن ان پی تی باید با اجرای کامل، مؤثر و فوری تعهدات خلع سلاح هسته ای بازیابی شود.

به گزارش ایرنا، برگزاری آخرین جلسه دهمین کنفرانس بازنگری ان پی تی در روز جمعه به وقت محلی چندین بار به تعویق افتاد. سرانجام جمعه شب به وقت محلی، هنگامی که این جلسه برگزار شد، رئیس جلسه، پیش نویس سند نهایی را ارائه کرد که روسیه اعلام کرد با چند پاراگراف پیش نویس مشکل داریم و نمی توانیم به اجماع بپیوندیم و رئیس جلسه نیز اعلام کرد که اجماع نداریم و این کنفرانس سند محتوایی ندارد.

دهمین کنفرانس بازنگری ان پی تی پس از دو سال و نیم تعویق از روز اول آگوست / 10 مرداد ماه  با حضور نمایندگان 188 کشور عضو در محل دبیرخانه سازمان ملل در نیویورک آغاز به کار کرده بود  که روز جمعه به وقت محلی (26 آگوست/چهارم شهریور ماه ) آخرین روز برگزاری آن بود.

کنفرانس بازنگری ان پی تی از سال 1970 هر پنج سال یکبار برگزار می شود که دو سال پیش به دلیل همه گیری کرونا برگزار نشد و امسال دهمین کنفرانس برگزار شد که  سه محور اصلی  این کنفرانس، خلع سلاح هسته ای، عدم اشاعه و استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای بود و کشورهای دارنده سلاح هسته ای و نیز کشورهای فاقد سلاح هسته ای هر دو در این کنفرانس فعال بودند.

برخی کشورها در دوره های گذشته نیز باعث شکست کنفرانس ان پی تی شده بودند از جمله در سال 2015 چند کشور غربی باعث شکست این کنفرانس شدند.

قرار است یازدهمین کنفرانس بازنگری معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای  سال 2026 در مقر سازمان ملل متحد در نیویورک برگزار شود.

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: دهمین کنفرانس بازنگری ان پی تی کشورهای دارای سلاح هسته ای تعهدات خلع سلاح هسته ای کنفرانس های بازنگری جمهوری اسلامی ایران پیش نویس سند نهایی سلاح های هسته ای تعهدات جدیدی ابراز نارضایتی سلاح هسته ای اجرای تعهدات بین المللی هسته ای عدم اشاعه هسته ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۸۵۸۶۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هشدار روسیه به آمریکا درباره استقرار سلاح هسته‌ای در لهستان

به گزارش صدای ایران به نقل از فارس، «ماریا زاخارووا»، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه روز پنجشنبه گفت چنانچه آمریکا تصمیم به مستقر کردن تسلیحات هسته‌ای خود در لهستان بگیرد، مسکو این تسلیحات را به عنوان «اهداف مشروع» در زمان وقوع جنگ مستقیم با ناتو در نظر می‌گیرد.


به نوشته «خبرگزاری آناتولی»، زاخارووا در یک نشست مطبوعاتی از اظهارات چند روز پیش «آندژی دودا»، رئیس جمهور لهستان در یک مصاحبه که آمادگی کشورش برای میزبانی از تسلیحات هسته‌ای آمریکا را اعلام کرده بود انتقاد کرده و این موضع رئیس جمهور لهستان را «تحریک آمیز» خواند.


زاخارووا بیان داشت: «طرح چنین صحبت‌های تحریک‌آمیزی از سوی رهبران لهستان اتفاق جدیدی نیست. مقام‌های لهستانی بلندپروازی خودشان برای آن که به شکل سفت و سخت‌تری به تسلیحات هسته‌ای آمریکایی مستقر در اروپا متوسل شوند پنهان نکرده‌اند و از مدت‌ها پیش درباره آن حرف زده‌اند.»


سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه خاطر نشان کرد حرف‌های مقام‌های لهستانی درباره استقرار تسلیحات هسته‌ای همواره با سیاست خصمانه آنها نسبت به روسیه ارتباط مستقیم داشته است.


او در نشست مطبوعاتی هشدار داد: «همانطور که می‌دانید در صورتی که تسلیحات هسته‌ای آمریکا در خاک لهستان مستقر شوند به سرعت فهرست اهداف مشروع روسیه مربوط به وضعیت تقابل نظامی مستقیم با ناتو به‌روزرسانی خواهد شد.»


زاخارووا در این نشست در واکنش به تصمیم اخیر سوئیس برای مسدود کردن دارایی‌های روسیه به ارزش ۳.۱۴ میلیارد دلار شامل ذخایر حاکمیتی متعلق به بانک مرکزی روسیه گفت: «در اینجا نباید درباره مسدود کردن صحبت شود بلکه یک اختلاس، دزدی و راهزنی اتفاق می‌افتد.»


این مقام ارشد وزارت امور خارجه روسیه تاکید کرد یک چنین اقداماتی «به مثابه نقض فاحش هنجار‌های قوانین بین‌المللی، شامل اصول برابری حاکمیتی کشور‌ها و منشور سازمان ملل است.»


او ادامه داد: «هر گونه دست‌اندازی به منافع و حقوق مالکیتی کشور ما، صرف نظر از هر نامی که روی آن بگذاریم، چیزی به جز یک دزدی وقیحانه و خودسرانه در نظر گرفته نمی‌شود.»


او در این مورد نیز هشدار داد روسیه بر مبنای اصل مقابله به مثل به آن پاسخ خواهد داد و تدابیر تلافی‌جویانه‌ای که لزوما متقارن نخواهند بود اتخاذ خواهد کرد.


زاخارووا بیان داشت مسکو ابزار‌های اقتصادی و سیاسی متعددی برای پاسخ به اقدامات غیردوستانه دارد که در صورتی که مقام‌های سوئیس بر اجرای یک چنین دسیسه‌های ناعادلانه‌ای اصرار بورزند، کشور آنها را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

دیگر خبرها

  • اعلام آمادگی مکرون برای استفاده از سلاح هسته ای علیه روسیه
  • اروپا نیاز به قوای هسته‌ای مستقل دارد
  • رئیسی: تحریم نوعی جنگ است | در دکترین ما سلاح هسته‌ای وجود ندارد
  • نخست‌وزیر عراق: جامعه بین‌المللی جنگ غزه را متوقف کند
  • رئیسی: تحریم نوعی جنگ است/ در دکترین ما دسترسی به سلاح هسته ای وجود ندارد
  • تهدید به بازنگری در دکترین هسته‌ای؛ آیا امیدی برای توافق باقی مانده؟
  • کریمی قدوسی و ادعای سلاح هسته ای!
  • گاف تاریخی محمدجواد کریمی قدوسی چه بود؟
  • روسیه: هر سلاح اتمی‌ای وارد لهستان شود، آن را هدف مشروع تلقی می‌کنیم
  • هشدار روسیه به آمریکا درباره استقرار سلاح هسته‌ای در لهستان