Web Analytics Made Easy - Statcounter

در شرایطی که لبنانی‌ها درگیر پرونده حساس مرزبندی دریایی با فلسطین اشغالی هستند، مسئولان لبنان هنوز اقدام جدی برای تشکیل دولت انجام نداده‌اند و همین مسئله موجب شده حزب‌الله در تلاش برای ایجاد سازوکاری جهت پایان دادن به بحران سیاسی این کشور باشد. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، بحران، بن‌بست، گره کور و .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. اصطلاحاتی آشنا در پرونده سیاسی لبنان هستند؛ به طوری که دست کم در یک دهه گذشته لبنانی‌ها در هیچ دوره‌ای نتوانسته‌اند امور سیاسی خود را به شکل عادی و بر مبنای توافق ملی اداره کنند. البته این ویژگی متعلق به همه کشورهای عربی منطقه است که با نظام غیرپادشاهی اداره می‌شوند و رویدادهای سیاسی همچون انتخابات در آنها انجام می‌گیرد. نمونه بارز دیگر در این زمینه عراق است که مسئولان آن بعد از گذشت چندین ماه از انتخابات پارلمانی هنوز راهکاری برای تشکیل دولت یا انتخاب رئیس جمهور نیافته‌اند.

تداوم مداخلات خارجی و گره کور سیاسی لبنان

وضعیت بن‌بست سیاسی در لبنان بعد از انتخابات پارلمانی ماه مه گذشته حاکم شده و حتی محافل این کشور تمایل چندانی به صحبت درباره تشکیل دولت یا انتخاب رئیس جمهور جدید نیز ندارند. شاخص‌ها به خوبی نشان می‌دهد که گذشته از اختلافات داخلی و ناتوانی دولت لبنان در مدیریت پرونده سیاسی این کشور، مداخلات خارجی در همه ادوار عمده علت ایجاد و تداوم بحران سیاسی بوده است. متاسفانه از 30 سال قبل تاکنون دولت‌هایی که در لبنان روی کار آمده‌اند هرگز نتوانستند به دور از مداخلات خارجی به سرکردگی محور آمریکایی-سعودی، کشور خودشان را اداره کنند.

نکته تاسف‌بارتر اینجاست که این دولت‌ها حتی برای شکل‌گیری نیز نیاز به مجوز محور مذکور دارند و در صورتی که شروط و مطالبات این محور برآورده نگردد وضعیتی مشابه شرایط فعلی در پرونده سیاسی لبنان به وجود می‌آید. 22 ژوئن 2022 برابر با 2 تیر 1401 به فاصله کوتاهی از انتخابات پارلمانی لبنان، «نجیب میقاتی» که سال گذشته نیز بعد از ناکامی «سعد حریری» نخست‌وزیر اسبق این کشور در تشکیل دولت، به منصب نخست‌وزیری رسیده بود مجددا به عنوان مامور تشکیل کابینه انتخاب شد و همانند حریری قول داد تا نهایتا در عرض دو هفته از دولت جدید رونمایی و انجام اصلاحات را آغاز کند. اما اکنون با گذشت بیش از 2 ماه از آن تاریخ هیچ چشم اندازی برای تشکیل دولت دیده نمی‌شود.

از طرف دیگر دوره ریاست‌جمهوری «میشل عون» نیز در تاریخ 31 اکتبر یعنی حدود دو ماه دیگر به پایان می‌رسد و هنوز هیچ نامزد رسمی و حتی غیررسمی برای جانشینی وی معرفی نشده است. این بدان معناست که در سایه تعلل برخی طرف‌ها از جمله خود نجیب میقاتی و نزدیکان وی در تشکیل کابینه، احتمالا لبنان وارد خلاء ریاست‌جمهوری نیز بشود. این وضعیت زمانی خطرناک‌تر می‌شود که لبنانی‌ها اکنون با پرونده‌های حساسی همچون مرزبندی دریایی با فلسطین اشغالی درگیر هستند و برای موفقیت در این پرونده نیاز به یک دولت و رئیس جمهور رسمی دارند.

مرزبندی لبنان با فلسطین اشغالی و سناریو جدید آمریکا در پرونده سیاسی بیروت

علاوه بر چالش‌های همیشگی در پرونده سیاسی لبنان برخی ناظران معتقدند که حساسیت پرونده مناقشه مرزی با رژیم صهیونیستی نیز نمی‌تواند در بن‌بست سیاسی لبنان تاثیرگذار نباشد. پیش از این چندین بار منابع لبنانی فاش کردند که آمریکایی‌ها که اصطلاحا نقش میانجی در پرونده مرزبندی لبنان و فلسطین اشغالی را دارند نمی‌خواهند که این پرونده در دوره ریاست جمهوری میشل عون که از متحدان حزب‌الله است حل گردد. روشن است که علت این امر به ورود مستقیم مقاومت لبنان در خط مناقشه مرزی با صهیونیست‌ها و حمایت تیم رئیس جمهور از مواضع حزب‌الله  برمی‌گردد.

واقعیت آن است که قبل از ورود مستقیم حزب‌الله و سید «حسن نصرالله» دبیرکل این جنبش به خط دفاع از حقوق دریایی لبنان، همه طرف‌های خارجی مرتبط با این پرونده برخورد راحتی با آن داشتند و خیلی به این مسئله اهمیت نمی‌دادند؛ به ویژه اینکه رژیم صهیونیستی به آسانی تحت حمایت آمریکا همواره تجاوزاتی به منطقه مورد مناقشه با لبنان انجام داده و انرژی مورد نیاز خود را استخراج می‌کرد. اما بعد از موضع‌گیری‌های قاطع مقاومت و تهدیدات سید حسن نصرالله علیه اشغالگران که تا مرز تهدید به اتخاذ گزینه نظامی نیز رسید، مسیر پرونده مناقشه مرزی تغییر کرد و همه چیز برعکس شد.

بعد از آن صهیونیست‌ها با حالتی سراسیمه شروع به بررسی خطرات امنیتی و نظامی پرونده مناقشه مرزی با لبنان کرده و به متحدان خود در سراسر جهان اطلاع دادند که با یک تهدید جدی مواجه هستند. بنابراین عملا همه متوجه شدند که وضعیت این پرونده کاملا متفاوت شده و قاعده اصلی آن به موضع مقاومت برمی‌گردد و بر اساس مهلتی که سید حسن نصرالله تعیین کرده، صهیونیست‌ها کمتر از یک ماه فرصت دارند؛ به این صورت که تا اواسط سپتامبر یا باید حقوق کامل لبنان را به آن بازگردانده و شرکت‌های حفاری بین‌المللی اجازه فعالیت برای لبنان را داشته باشند یا اینکه اسرائیل نیز حتی حق حضور در منطقه مورد مناقشه را نخواهد داشت.

بر همین اساس و بعد از تلاش‌های ناکام «آموس هوکشتاین» فرستاده آمریکایی (که اصطلاحا نقش میانجی را در پرونده مرزبندی لبنان و فلسطین اشغالی ایفا می‌کند) برای نجات تل‌آویو از مخمصه بزرگی که گرفتار آن شده، آمریکایی‌ها سناریو تازه‌ای برای باج‌خواهی از لبنان ترسیم کرده‌اند. این سناریو به پرونده سیاسی لبنان و شرط‌بندی اسرائیل و آمریکا روی ایجاد هرج و مرج در لبنان مربوط می‌شود.

آمریکایی‌ها با استفاده از تجارب گذشته به این نتیجه رسیده‌اند که با توجه به وزنه سنگین سیاسی حزب‌الله در لبنان و جایگاه مردمی بالایی که مقاومت در این کشور دارد، دولت مورد نظر واشنگتن و متحدان آن در لبنان هرگز تشکیل نخواهد شد. به همین منظور ایالات متحده با همکاری مهره‌های خود در لبنان تلاش دارد تشکیل کابینه در این کشور را دست کم تا بعد از پایان دوره ریاست جمهوری میشل عون به تعویق بیاندازد تا دولت موقت اختیارات رئیس جمهور را به دست بگیرد. میشل عون و جریان آزاد ملی به ریاست جبران باسیل از دو دهه گذشته جزء متحدان پایدار حزب‌الله به شمار می‌روند و در دفاع از منافع ملی لبنان مواضعی واحد و یکپارچه دارند. همین مسئله تاکنون مانع بزرگی در مسیر اجرای برنامه‌های آمریکا بوده؛ حتی با وجود اینکه دولت‌های متعدد لبنان به ریاست افراد چون فواد سنیوره و سعد حریری و نجیب میقاتی و ... همواره تلاش داشته‌اند در راستای جلب رضایت عربستان و آمریکا عمل کنند.

بنابراین واشنگتن تصور می‌کند که تداوم بن‌بست سیاسی لبنان 2 گزینه را پیش روی این کشور قرار می‌دهد: اول اینکه در سایه هرج و مرج به وجود آمده ناشی از بحران سیاسی، لبنانی‌ها نمی‌توانند به مواضع قبلی خود در حمایت از ثروت‌های نفتی و گازی در دریا متعهد بمانند. دوم اینکه دست کم رسیدگی به پرونده مناقشه مرزی تا دو ماه دیگر و بعد از دوره ریاست جمهوری عون به تعویق خواهد افتاد که در این صورت یا دولت موقت به ریاست میقاتی به طور رسمی مدیریت پرونده مذکور را به دست گرفته و آن را طبق خواسته‌های آمریکا پیش می‌برد یا اینکه حداقل اسرائیل طی این مدت از تهدیدهای حزب‌الله در امان مانده و می‌تواند به راهکاری مناسب برای تحقق اهداف خود در منطقه مورد مناقشه با لبنان برسد.

حزب‌الله: رئیس جمهور آینده باید قدرت دفاع از حاکمیت لبنان را داشته باشدبرنامه حزب‌الله برای حل بحران سیاسی لبنان هم‌زمان با مدیریت پرونده مرزبندی دریاییدیدار بی‌نتیجه میقاتی و عون برای تشکیل دولت لبنان

برنامه حزب‌الله برای پایان دادن به بحران سیاسی لبنان

بر همین اساس بسیاری از منابع سیاسی لبنان معتقدند دو دیداری که اخیرا نجیب میقاتی با عون برگزار کرده بیشتر در قالب یک مانور سیاسی بود و میقاتی قصد داشت وانمود کند که در تشکیل دولت جدی است و به این ترتیب توپ در زمین میشل عون بیفتد. اما در چنین شرایطی حزب‌الله تصمیم گرفته تا هم زمان با مدیریت پرونده مرزبندی دریایی لبنان، وارد خط حل بحران سیاسی نیز بشود. سید حسن نصرالله در سخنرانی اخیر خود بر لزوم تشکیل دولتی کارآمد در راستای دفاع از منافع ملی لبنان تاکید کرد. بعد از آن منابع آگاه لبنانی اعلام کردند که مقامات حزب‌الله کنار «نبیه بری» رئیس پارلمان لبنان طرحی را برای فعال‌سازی روند تشکیل کابینه در نظر گرفته‌اند؛ به‌طوری که نه مانع از تشکیل و شروع به کار دولت جدید شوند نه اینکه می‌خواهند  رونمایی از این کابینه عجولانه صورت بگیرد و درواقع تلاش دارند دولتی کارآمد و  مناسب سر کار بیاید.

بعد از آخرین دیدار میان میقاتی و عون در هفته گذشته نیز نمایندگان سیاسی حزب الله وارد خط میانجی‌گری شده و در تلاش برای نزدیک کردن دیدگاه‌های دو طرف هستند تا با تشکیل دولت جدید ساز و کار انتخاب رئیس جمهور نیز فراهم گردد. در همین زمینه مسئولان حزب‌الله با جریان آزاد ملی به ریاست جبران باسیل که اخیرا مواضع تندی ضد نجیب میقاتی گرفته و او را مانع اصلی حل بحران سیاسی لبنان و نقض قانون اساسی می‌داند تماس گرفته و از آن خواستند تا با اتخاذ موضعی آرام در روند تشکیل کابینه و خروج از بن‌بست سیاسی همکاری کند.

نیروهای سیاسی لبنان ابراز امیدواری می‌کنند که تدابیر رهبری حزب‌الله بتواند در کنار دفاع از ثروت‌های دریایی لبنان، به باز شدن گروه کور سیاسی این کشور نیز کمک کند. پیش‌بینی می‌شود که طی روزهای آینده دیدار تازه‌ای میان میشل عون و نجیب میقاتی برای صحبت درباره ساختار دولت جدید برگزار گردد و حزب‌الله نیز در تلاش است تا ضمن هشدار درباره خطرات تداوم بحران سیاسی بر منافع ملی لبنان، از هرگونه مانور تازه برای به تعویق انداختن زمان تشکیل دولت جلوگیری نماید.

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: حزب الله لبنان اخبار آمریکا لبنان حزب الله لبنان اخبار آمریکا لبنان پرونده سیاسی لبنان پرونده مناقشه مرزی دوره ریاست جمهوری پرونده سیاسی برای تشکیل دولت مرزبندی دریایی پرونده مرزبندی مدیریت پرونده فلسطین اشغالی تشکیل کابینه بن بست سیاسی بحران سیاسی نجیب میقاتی حسن نصرالله رئیس جمهور دولت جدید لبنانی ها حزب الله میشل عون

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۸۷۱۳۱۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حزب‌الله لبنان: پاسخ محکم ایران نشان داد اسرائیل بسیار ضعیف است

مقاومت اسلامی لبنان اعلام کرد پاسخ محکم ایران به رژیم صهیونیستی، امت اسلام را بیدار کرد و نشان داد رژیم صهیونیستی بسیار ضعیف است.

به گزارش ایسنا، شیخ «حسن البغدادی» عضو شورای مرکزی حزب‌الله لبنان در نشست «بررسی ابعاد عملیات وعده صادق» که به همت مجمع جهانی قادمون برگزار شد، گفت: «آمریکا به ‌واسطه قطر پیغام داد که اسرائیل را نزنید تا ما تلاش کنیم جنگ غزه تمام شود. ایران هم مهلت داد، ولی آمریکا گفت نمی‌توانیم جنگ را تمام کنیم!»

عضو شورای مرکزی حزب‌الله لبنان افزود: «لذا جمهوری اسلامی پاسخی محکم و قدرتمندانه داد و اسرائیل فهمید ایران ترسی از رویارویی ندارد.»

شیخ «حسن البغدادی» گفت: «این ضربه مستقیم، امت اسلام را بیدار کرد و نشان داد که اسرائیل بسیار ضعیف است و ثابت کرد که آمریکا می‌ترسد واکنشی نشان دهد.»

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • مقام ارشد حماس: اگر کشور فلسطین تشکیل شود سلاح‌ها را زمین می‌گذاریم
  • مقام ارشد حماس : اگر کشور فلسطین تشکیل شود سلاح‌ها را زمین می‌گذاریم و به یک حزب سیاسی تبدیل خواهیم شد
  • رضا نصری: احتمال صدور حکم بازداشت نتانیاهو از طرف دادگاه کیفری بین المللی / برای مبارزه با اسرائیل هم که شده از جنجال‌آفرینی بپرهیزید!
  • ۲ کمین بزرگ حزب‌الله لبنان علیه نظامیان اسرائیلی
  • شرط حماس برای خلع سلاح : تشکیل کشور فلسطین در مرزهای 67 و پایان اشغال
  • نصری، حقوقدان بین الملل: برای مبارزه با اسرائیل هم که شده از جنجال‌آفرینی بپرهیزید!
  • لحظه هدف قرار دادن پناهگاه صهیونیست‌ها توسط حزب‌الله |ببینید
  • تشکیل یک استان جدید در کمیسیون سیاسی دولت تصویب شد
  • تصویب تشکیل استان تهرانِ شرقی در کمیسیون سیاسی دولت
  • حزب‌الله لبنان: پاسخ محکم ایران نشان داد اسرائیل بسیار ضعیف است