Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-05-08@04:27:29 GMT

روابط ایران و آمریکا از انتظار تا واقعیت

تاریخ انتشار: ۸ شهریور ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۸۸۱۵۶۷

روابط ایران و آمریکا از انتظار تا واقعیت

گروه سیاست سایت فردا: سید ابراهیم رئیسی به تازگی در پاسخ به خبرنگاری که از او پرسید آیا در حاشیه اجلاس سازمان ملل با بایدن دیدار خواهی داشت یا نه، با صراحت پاسخ داد: «خیر». اما در واقعیت سیاسی آیا بعد از احیای برجام و رفع تحریم‌ها رابطه ایران و آمریکا نه خوب بلکه قدری عادی می‌شود یا خیر؟

امیرعلی ابوالفتح، تحلیلگر مسائل سیاست خارجی، درباره این موضوع به «فردا» گفت: «طبیعی است که می‌شود روابط ایران و آمریکا بهبود یابد اما این موضوع بیشتر به آمریکا بازمی‌گردد زیرا عمده علت تیره و تار بودن روابط دو کشور، آمریکا بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آمریکا قدرتی بزرگ است که از قضا مداخله‌گر هم هست و دائم دیده‌ایم در کشورهای مختلف دخالت کرده است؛ از جمله ایران که نخستین دخالتش در کودتای 28مرداد سال32 بود و بعد از آن شرایط را به نحوی پیش برد که امروز وقتی نگاه می‌کنیم، می‌بینیم میزان خسارت‌هایی که از جانب آمریکا بر ما تحمیل شده، کم نبوده است؛ بنابراین این آمریکاست که باید گام‌های مهمی در راستای عادی‌شدن روابطش با ایران بردارد. فرصت‌هایی در چهاردهه گذشته وجود داشته است که آمریکا از آنها استفاده نکرده و به نوعی فرصت‌سوزی کرده است».

او ادامه داد: «برجام فرصت خوبی برای آمریکا بود تا اعتمادسازی کند و این توافق می‌توانست الگوی خوبی برای مسائل دیگر باشد تا آرام‌آرام اختلافات و چالش‌های میان ایران و آمریکا رفع شود اما آمریکا فرصت‌سوزی کرد و با خروج بی‌دلیلش از برجام بر عمق بی‌اعتمادی‌ها افزود و حالا هم اگر برجام احیا و تحریم‌ها رفع شود و آمریکا به تعهداتش کاملا عمل کند، بازهم زمان بسیار زیادی می‌خواهد تا اعتمادسازی صورت بگیرد».

این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی درباره نقش رژیم صهیونیستی در تعیین مناسبات خارجی آمریکا به ویژه با ایران بیان کرد: «طبیعی است که رژیم صهیونیستی نقش پررنگی در تعیین سیاست خارجی آمریکا در حوزه منطقه غرب آسیا دارد و مقامات آمریکایی هم این موضوع را انکار نمی‌کنند اما تعیین‌کنندگی رژیم صهیونیستی مطلق نیست؛ برای مثال ما شاهد روابط گرم آمریکا با برخی از کشورهای غرب آسیا هستیم که با رژیم صهیونستی ارتباطی ندارند. در واقع این‌طور نیست که الزما روابط تهران و واشنگتن از تلاویو بگذرد. آمریکا می‌خواهد منافعش تأمین شود و در صورتی که از تأمین منافعش مطمئن شود، یا اسرائیل را نادیده می‌گیرد یا آن را قانع می‌کند».

ابوالفتح در پایان در پاسخ به این پرسش که آینده برجام در صورتی که دولت آینده آمریکا دولتی جمهوری‌خواه باشد را چه‌طور پیش‌بینی می‌کنید، گفت: «جمهوری‌خواهان که قسم خورده‌اند روز اولی که وارد کاخ سفید شوند، توافق بایدن را فارغ از محتوایش برهم می‌زنند اما این هم به معنای آن نیست که اگر دولتی جمهوری‌خواه در آمریکا روی کار آید حتما چنین می‌شود و در آن شرایط تصمیم جمهوری‌خواهان به معیارهایی مانند وضعیت منطقه‌، شرایط آمریکا در عرصه جهانی، میزان قدرت ایران و بسیاری مؤلفه‌های دیگر بستگی دارد؛ به ویژه آنکه آمریکایی‌ها دریافته‌اند که سیاست فشار حداکثری بر ایران پاسخ نمی‌دهد. با این اوصاف شاید اگر جمهوری‌خواهان به قدرت برسند، همان مسیری که ترامپ طی را طی نکنند و شاید حتی اگر ترامپ بار دیگر رئیس‌جمهور آمریکا شود، همان مسیری که در دولت سابقش رفت را نرود؛ کمااینکه دولت بایدن هم اصلا شبیه به دولت اوباما رفتار نکرد. بنابراین خیلی از مؤلفه‌ها هستند که تعیین‌کننده‌اند».

منبع: فردا

کلیدواژه: ایران آمریکا مذاکرات برجام امیرعلی ابوالفتح ایران و آمریکا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۸۸۱۵۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

زلزله سیاسی در معتبرترین دانشگاه‌های جهان

امیرحسین ابراهیمی،  ایالات متحده آمریکا یکی از ملتهب‌ترین روز‌های خود را طی دهه گذشته سپری می‌کند. اعتراضات دانشجویی روز‌های اخیر دانشگاه‌های مطرح امریکا تعجب بسیاری از تحلیلگران و سیاستمدران را در سراسر جهان در پی داشته است و اکثر تحلیل‌گران حوزه سیاست، پاسخ مشخصی برای این نوع از اعتراضات در این ابعاد بزرگ ندارند.

پس از تصویب کمک ۲۶ میلیارد دلاری مجلس نمایندگان آمریکا و افزایش شمار کشته شدگان جنگ غزه، اعتراضات شکل جدیدتری به خود گرفت. دانشجویان به طور مشخص خواستار پایان جنگ غزه و تعطیلی و واگذاری شرکت‌های حامی اسرائیل هستند. در بسیاری از دانشگاه‌ها، دانشجویانی که برای این تغییرات تلاش می‌کنند می‌گویند که به ارتباطات دانشگاه‌های خود با اسرائیل انتقاد دارند و این امر به ویژه در دانشگاه‌هایی که دارای موقوفات بزرگ هستند، پررنگ‌تر است، زیرا مدیران این دانشگاه‌ها بودجه سالیانه خود را در مجموعه گسترده‌ای از سرمایه‌گذاری‌ها توزیع می‌کنند، برای نمونه در سطح خرد، دانشجویان می‌گویند از همکاری با پیمانکاران رژیم صهیونیستی در دانشگاه‌ها خودداری کنید و در سطح کلان‌تر اعتراضاشان این است که از اختصاص بودجه‌های تحقیقاتی برای پروژه‌های مربوط به تسلیحات نظامی برای رژیم صهیونیستی دست بردارید!

به گفته بسیاری از تاریخ نگاران و تحلیلگران مسائل سیاسی وضعیت کنونی حاکم بر دانشگاه‌های ایالات متحده آمریکا یادآور مخالفت‌ها با جنگ آمریکا علیه ویتنام است. اما امروز دلیل اهمیت این نوع اعتراضات چیست و چرا دولتمردان آمریکایی به شدت سعی در سرکوب این نوع اعتراضات دانشجویی داشتند؟!

مشخصا با اوج گیری اعتراضات در دانشگاه‌های ایالات متحده آمریکا، دستگاه پروپاگاندا رژیم صهیونیستی و ایالات متحده آمریکا و همچنین سایر رسانه‌های غربی همه آنان یک صدا سعی در سانسور خبری این رویداد بزرگ داشتند و حتی هشتگ‌های مربوط به این اعتراضات در فضای مجازی به ویژه در اینستاگرام و فیسبوک دچار بایکوت خبری شد.

برای اکثریت واضح است که نیروی پلیس ایالات متحده آمریکا معروف به خشونت و سرکوب می‌باشد، اما علی رغم آنکه افراد معترض، دانشجویان جوان هستند بازهم پلیس امریکا به شدت به سرکوب آنان پرداخته است. با توجه به آنکه این دانشجویان عمدتا در بهترین دانشگاه‌های جهان در حال تحصیل بوده اند و از نخبگان آینده ساز ایالات متحده آمریکا هستند این خشونت سازمان یافته بر علیه آنان هیچ توجیهی ندارد و این نشان می‌دهد که تا چه اندازه ساختار سیاسی حاکم بر ایالات متحده آمریکا وابسته به رژیم صهیونیستی است و حتی حمایت از صهیونیست‌ها می‌تواند سبب شود که دولتمردان آمریکایی بر بسیاری از ارزش‌ها که سال‌ها مدعی آن بودند چشم پوشی کنند.

رهبران ایالات متحده آمریکا هرگز تصور نمی‌کردند در مقابل نسلی قرار بگیرند که با وجود آنکه دستگیر می‌شوند، تعلیق می‌شوند و اخراج می‌شوند و حتی در مقابل باتوم‌های نیرو‌های امنیتی قرار می‌گیرند، اما دغدغه مردمی را داشته باشند که هزاران هزار کیلومتر از آنان دورتر است. حتی ایجاد رعب و وحشت و ترس توسط نهاد‌های امنیتی حاکم بر ایالات متحده آمریکا نیز مانع از این نشد که دانشجویان و برخی از اساتید آنان نسبت به نسل کشی غزه بی تفاوت بمانند و با وجود تمام این تهدیدات و فشار‌ها در کنار فلسطینیان ایستادند.

دستگاه دروغ پراکنی و پروپاگاندا رژیم صهیونیستی طی سال‌ها سعی کرد تمام اتفاقاتی که در دنیا بر علیه سیاست‌های استثمارگرایانه او وجود داشت را با برچسب زدن و متهم کردن به بی سوادی و تحجر سرپوش بگذارد، اما امروز در مقابل نسلی از جوانان قرار گرفته است که همگی در ممتازترین دانشگاه های جهان در حال تحصیل هستند و بخش زیادی از آنان نیز یهودی می‌باشند و مسئله اینجاست که حتی از برچسب یهودی ستیز بودن نیز نمی‌تواند استفاده کند و سیاست همیشگی، قربانی بودن را در پیش بگیرد.

شاید حجم سرکوب اعتراضات این واقعیت را نشان دهد که تمام برنامه‌های رژیم صهیونیستی با همکاری و پشتیبانی ایالات متحده آمریکا صورت گرفته است و امریکا در تمام آنان نقش داشته است. آنچه که مشخص است این اعتراضات، سرآغازی بر پایان پشتیبانی بی چون و چرای آمریکا از اسرائیل خواهد بود، زیرا نسل جوان آمریکایی تصمیم گرفته است دیگر سیاست سکوت را در پیش نگیرد و نسبت به این نسل‌کشی در جریان است واکنش نشان دهد و بدنبال پاک کردن صورت مسئله همانند دولتمردان خود نباشد.

تحلیلگر بین الملل

دیگر خبرها

  • اتحاد مثلث علیه منافع ایران/ بررسی تأثیرات توافق امنیتی میان آمریکا و عربستان بر روابط سعودی‌ها با ایران
  • افشای عمدی فایل صوتی ظریف به روایت سعید لیلاز /با خرابکاری در نطنز، این سایت چند ماه از کار افتاد /ایران زمین بازی را عوض کرده است
  • فیلم| آمریکا از برجام خارج شده است و به تعهدات خود عمل نکرده است
  • سیاست همسایگی دولت سیزدهم
  • روابط ایران و اقلیم کردستان عراق دوستانه است
  • شرط‌بندی ضد انقلاب روی مهره سوخته اسرائیل
  • ایران آمادگی بورس تحصیلی دانشجویان اخراج شده از دانشگاه‌های آمریکا را دارد
  • بورسیه دانشجویان اخراج شده از دانشگاه‌های آمریکا
  • چرا سفر «نیچروان بارزانی» به ایران مهم است؟
  • زلزله سیاسی در معتبرترین دانشگاه‌های جهان