Web Analytics Made Easy - Statcounter

یکی از راه‌های نجات فرهنگ و هنر این است که آدم‌های غیرمتخصص از عرصه فرهنگ و هنر کنار بروند. آدم‌هایی که بیشتر سیاسی هستند و با رابطه مدیر شده‌اند. اگر این‌ها از هنر خارج شوند و هنر و فرهنگ را به هنرمندان باتجربه و کاردان بسپارند بخش زیادی از مشکلات امروز حل می‌شود.

به گزارش خبرنگار ایمنا، پشت هر عکسی مفهوم و تفکری عمیق نهفته است و عکاس پیام خود را در قالب شناسایی مشکلات جامعه به مردم و مسئولان می‌رساند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

عکس انتقال‌دهنده گیرا و رسای پیام‌ها و دغدغه‌ها در جامعه امروز و بلکه جامعه جهانی است. رسانه‌ای به فراگیری همه کره زمین که تأثیر آن بر کسی پوشیده نیست. عکس و عکاسی، هنری است که حرفه‌ای شدن در آن به سرانجامی خوش در جشنواره‌های ملی و جهانی می‌انجامد و نام و نشان ایران و ایرانی را بالا می‌برد.

عکاس با عکس‌های خود به‌جای استفاده از کانال ارتباطی زبان و نوشته، از طریق تصویر مفاهیم خود را انتقال می‌دهد و مخاطب را به سمت خود سوق می‌دهد. دنیای تصویر و عکس همواره برای انسان جالب و جذاب بوده و کمتر فردی است که از عکس گرفتن فراری باشد و به آن علاقه نشان ندهد.

«علی‌اصغر یوسفی» هنرمند، عکاس و خبرنگار اراکی ازجمله عکاسان موفقی است که باگذشت حدود ۱۰ سال از کار حرفه‌ای در این هنر، چندین عنوان بین‌المللی، استانی و ملی کسب کرده که آخرین آن شرکت در دومین مسابقه بین‌المللی «خطوه» بود که به همت آستان قدس حسینی و باهمکاری فدراسیون بین‌المللی هنرهای عکاسی و انجمن عکاسی عراق برگزار شد.

به بهانه کسب عنوان برترین عکس در رقابت خطوه عراق در بخش «خطوات الی الله؛ گام‌هایی به‌سوی خدا» با این عکاس و فیلم‌ساز گفت‌وگو کرده‌ایم که در ادامه می‌خوانید.

جشنواره «خطوه» را چگونه ارزیابی کردید؟

این جشنواره عکس توسط آستان مقدس عتبات حسینی در سه بخش برگزار می‌شود. عکس‌های مستند درباره آئین‌های عزاداری و پیاده‌روی اربعین، یکی از بخش‌های اصلی این جشنواره بود. رقابت بخش دیگر نیز مربوط به معماری و بخش سوم درباره حیات‌وحش و طبیعت بود که من در بخش گام‌هایی به‌سوی خدا رتبه دوم را کسب کردم.

هفته گذشته اختتامیه این جشنواره در حرم نورانی امام حسین (ع) در کربلا برگزار شد. نمایشگاه آثار در داخل محوطه حرم مطهر برگزارشده بود و مراسم اختتامیه نیز در سالن اجتماعات بارگاه منور حسینی اجرا شد.

عکس برگزیده شما چه ویژگی‌ها و مختصاتی داشت؟

عکس از آئین‌های محرمی و پیاده‌روی اربعین است. محیط پیرامونی عکس با حضور یک خانم چادری همراه است. نورهایی از بالابر سر این زن می‌تابد انگار مسیری به سمت نور مطلق و خداوند را جست‌وجو و دنبال می‌کند. کوچه‌هایی که این زن در آن‌ها قدم می‌زند یک مسیر اعتقادی است که منتهی به همان نوری می‌شود که بالای سر او قرار دارند و درنهایت به حقانیت و معنویت ختم می‌شوند.

غیر از عراق در چه کشورها و جشنواره‌هایی عناوین برتر را کسب کرده‌اید؟

در بیش از یک‌صد جشنواره ملی و بین‌المللی حاضر بوده‌ام و چندین جایزه ملی و بین‌المللی از این رویدادها کسب کرده‌ام. رتبه اول جشنواره بین‌المللی art for autism آمریکا، عنوان شایسته تقدیر و بهترین عکاس جشنواره بین‌المللی صنایع‌دستی ترکیه، رتبه سوم جشنواره wanderlust انگلیس و دیپلم افتخار جشنواره بین‌المللی بردیچیف اوکراین از مهم‌ترین عناوینی است که در آن‌ها شرکت کردم و رتبه آوردم. درمجموع ۱۰ سال است که به شکل جدی مشغول عکاسی به شکل حرفه‌ای هستیم. البته رشته اصلی من کارگردانی سینما بود اما از سال ۹۱ به‌صورت جدی عکاسی را دنبال کرده‌ام.

وضعیت امروز عکاسی و عکاسان چگونه است؟

این سوال دو بخش دارد که ابتدا در رابطه با عکاسان توضیح می‌دهم. عکاسان ایران رو به ترقی و پیشرفت هستند. در همه جشنواره‌های عکس سطح دو و یک دنیا، همواره شاهد کسب افتخار عکاسان ایرانی هستیم.

در همین جشنواره عکس خطوه در کربلای حسینی، بیش از نیمی از رتبه‌های برتر را عکاسان ایرانی از آن خود کردند. کمتر از نیمی از آثار از عکاسان دیگر کشورها بودند. در بخش معماری دو عکاس و در بخش طبیعت هم یک نفر ایرانی از برترین‌ها بودند. حتی در مدال‌ها و دیگر بخش‌ها، عکاسان ایرانی سهم بسزایی داشتند.

درمجموع وضع عکاسی هم ازنظر تولید کیفی آثار، کسب رتبه‌های جهانی و ترجمه منابع روزآمد مطلوب و رو به ترقی است و منابع فارسی و ترجمه‌ای رشته عکاسی فراوان و در دسترس است. این در حالی است که در همین کشور عراق منابع عکاسی ترجمه‌شده بسیار کم بود.

اما وضعیت عکاسان کشورمان به‌ویژه در استان مرکزی خوب نیست. بی‌توجهی مسئولان. رسیدگی نکردن به وضعیت هنرمندان عکاس و حتی هنرمندان دیگر رشته‌های هنری، چه در بین مسئولان استانی و چه مسئولان بالاتر چالش جدی فرهنگ و هنر است. باید گفت هنر و هنرمند جایگاهی در فکر و عملکرد مدیران ندارد و احساس نیازی به هنر نمی‌شود. گویی مسئولان امر هنر و به‌ویژه عکاسی را فراموش یا رها کرده‌اند.

اگر هم در دنیا حرکتی برای عکاسی می‌شود این با تلاش عکاس و نه مسئولان ما صورت گرفته که از زندگی و وقتشان می‌زنند و اثر هنری تولید می‌کنند وگرنه در نسبت با سایر کشورها و حتی همین کشورهای همسایه خودمان وضعیت عکاسی ما بحرانی است.

خود من چندین جایزه بین‌المللی داشته‌ام و این افتخار برای استان مرکزی و کشور ایران است، اما تا به امروز حتی یک نفر مسئول فرهنگی و دولتی حتی سراغی نگرفته و شاید خبر هم ندارند که این افتخار کسب‌شده است.

هنر در بین مسئولان چه جایگاهی دارد؟

اساس نگاه مسئولان در ایران به هنر تبلیغاتی است. هنر را درجایی قبول می‌کنند که در اختیار سیستم تبلیغاتی یک فرد یا نهاد خاص باشد. چیزی به نام هنر، هنرمند و تقویت هنری نداریم. در همین شهر اصفهان در ۱۰ سال اخیر چند جشنواره جدی هنری برگزارشده؛ با توجه به اینکه اصفهان عکاسان متبحر زیادی دارد و از پایه‌های هنر و فرهنگ ایران‌زمین است چه اقدام درخوری برای این جامعه هنری انجام‌شده است.

گاهی هنرمندان را با ورزشکاران به لحاظ شناخت فرهنگی و عمومی مقایسه می‌کنند. شباهتی این دو گروه باهم دارند؟

ازنظر شناخت عمومی شاید شباهت‌هایی داشته باشند اما این موضوع عمومیت ندارد. برخی ورزش‌ها مظلوم هستند. البته بخشی از فوتبال با بقیه متفاوت است. سازمان فرهنگی شهرداری اراک بودجه کلانی دارد. همین سال گذشته بودجه این معاونت ۱۶۰ میلیارد ریال بوده اما هیچ اقدامی در حوزه هنر عکاسی انجام‌نشده است. همان‌طور که اشاره کردم مدیران امر ارتباط مناسبی با عکاسان و هنرمندان ندارند. در سطح ملی هم تقریباً وضع به همین شکل است.

از مزایای صندوق اعتباری هنر هم استفاده کرده‌اید؟

تنها مزیت صندوق هنر، بیمه بوده که با توجه به فعالیت خبری هم که دارم متأسفانه ۳۰ ساله است و مشمول مشاغل سخت که در رسانه‌ها و مطبوعات چاپی لحاظ می‌شود، نیست. بیمه این صندوق هم تنها نام هنرمندان و نویسندگان را یدک می‌کشد و تفاوتی ازلحاظ مزایا با بیمه مشاغل آزاد ندارد.

در یک نوبت ۱۴ روز درگیر بیماری کووید -۱۹ شدم و یک عمل جراحی هم داشتم اما وقتی به مراکز درمانی مراجعه کردم، گفتند بند مربوط به کمک‌هزینه درمان به شما تعلق نمی‌گیرد؛ زیرا بیمه صندوق هنر همان بیمه مشاغل آزاد است و تفاوتی ندارد. درواقع یک بیمه معمولی است و کارکرد چندانی برای هنرمند ندارد.

عکاسی در دوران کنونی با چه چالش‌ها و آسیب‌هایی روبه‌رو است؟

آسیب‌ها گسترده و شرایط پیچیده است. کپی‌رایت که عادی شده و حتی ادارات و نهادها هم عکس‌های عکاسان را بدون اجازه آن‌ها استفاده می‌کنند. چراکه هیچ قانون مشخصی در این خصوص نداریم. باشگاه فوتبالی بود که تماس گرفتند و گفتند تصمیم دارند یکی از عکس‌های من را برنوشته کرده و نصب کنند. حالا همین باشگاه که سالانه میلیاردها تومان پول خرج باشگاه‌داری و حقوق بازیکنانش می‌کند وقتی به آن‌ها گفتم چقدر برای این عکسی که می‌خواهید برنوشته کنید هزینه در نظر گرفته‌اید پاسخی ندادند و انتظار داشتند عکس را رایگان چاپ کرده و از آن استفاده کنند.

وقتی‌که یک عکاس اثری تولید می‌کند برخی گمان می‌کنند همین‌که اسم عکاس در پایین عکس قید شود کافی است و حاضر نیستند ریالی برای اثر عکاس پرداخت کنند. این در کنار نداشتن امنیت شغلی در کار رسانه‌ای و عکاسی از مهم‌ترین مشکلات جامعه هنری، به‌ویژه عکاسان است.

چه پیشنهادی دارید که این وضعیت بهتر شود؟

یکی از راه‌های نجات فرهنگ و هنر این است که آدم‌های غیرمتخصص از عرصه فرهنگ و هنر کنار بروند. آدم‌هایی که بیشتر سیاسی هستند و با رابطه مدیر شده‌اند. اگر این‌ها از هنر خارج شوند و هنر و فرهنگ را به هنرمندان باتجربه و کاردان بسپارند بخش زیادی از مشکلات و چالش‌هایی که امروز درگیر آن‌ها هستیم حل‌وفصل می‌شوند.

این باعث می‌شود تغییر و تحولی در فرهنگ و هنر شاهد باشیم، هرچند این اتفاق بعید است چراکه همان‌گونه که اشاره کردم مسئولان اعتقادی به هنر ندارند و کاری هم که خودشان در آن دیده نشوند و عام‌المنفعه باشد انجام نمی‌دهند. مسئولان حتی یک حرکت و برنامه جدی در عکاسی نداشته‌اند و کمکی هم به این بخش هنری نداده‌اند.

گاهی اوقات اتفاقاتی می‌افتد که لحظه‌ای است و تداوم ندارد. انتظار دارند هنرمند خودش نزدیک مدیر فرهنگی برود و درخواست‌هایی که دارد را نزد او بازگو کند؛ درحالی‌که هنرمندان توانمند و حرفه‌ای هیچ‌گاه دنبال مدیر و مسئول یک‌نهاد نمی‌رود. در همین رقابت هنری خطوه در کربلا و سایر عناوینی را که کسب کردم یک پیام تبریک عادی هم دریافت نکردم. این‌ها همه درد است و چرا در این سرزمین با این پیشینه و ظرفیت فرهنگی غنی که داریم، دچار این رکود فرهنگی شده‌ایم جای سوال جدی است.

کد خبر 600612

منبع: ایمنا

کلیدواژه: عکاسی عکاسی خبری ترکیه جشنواره عکس اراک استان مرکزی انگلیس عراق عتبات عاليات کربلا امام حسین ع اربعین پیاده روی اربعین عکس صندوق اعتباری هنر هنرمندان عکاسان خبری اوکراین هنر عکاسی شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق عکاسان ایران فرهنگ و هنر بین المللی حرفه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۸۸۳۹۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تجلیل از واحد‌های نمونه در اراک

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز اراک؛ مدیرکل تعاون کار و رفاه اجتماعی استان مرکزی در جشنواره امتنان استان گفت: بر اساس کد کارگاهی در پایان سال ۱۴۰۲ نسبت به‌ پایان سال ۱۴۰۱، تقریبا ۱۵۰۰ کارگاه به مجموعه کارگاه‌های استان اضافه شده است. 
امیدی افزود: بیش‌ از ۲۴۹ هزار نفر فهرست بیمه شده اجباری توسط کارفرمایان استان به تأمین اجتماعی ارسال می‌شود که همگی کارگر هستند. 
او عنوان کرد: فراخوان برگزاری جشنواره امتنان استان مرکزی از ۱۰ مهرماه سال گذشته شروع شد که تا اول آذرماه ادامه داشت و در نهایت منجر به ثبت‌نام ۴۴۰ کارگر، ۵۹ گروه کار و ۱۲۱ واحد در سامانه این جشنواره شد. 
مدیرکل تعاون کار و رفاه اجتماعی استان مرکزی گفت: هشت واحد برتر استانی، سه کارگر نمونه و دو گروه کار نمونه به تعداد هشت نفر در مجموع به عنوان  منتخبان این جشنواره انتخاب و در هفته کار و کارگر تجلیل شدند. 
امیدی افزود: در سطح استان مرکزی ۲۴۹ هزار کارگر در بیش از ۲۵ هزار کد کارگاهی فعالیت می‌کنند.
استاندار مرکزی در این همایش با تجلیل از مساعی کارگران گفت: تقارن چهار مناسبت هفته معلم، هفته سلامت، هفته شورا‌ها و هفته کارگر تقارن زیبایی در طول این هفته بود.
مخلص الائمه افزود: روزی که به اسم یک قشر اسم گذاری می‌شود فرصتی ایجاد می‌کند برای بیان موفقیت‌های آن حوزه و البته در این روز به بررسی مسائل و مشکلات این حوزه هم پرداخته می‌شود.
او با اشاره به اینکه در استان بیش از ۶۰ درصد بیمه شدگان اجباری از طبقه کارگری هستند خاطرنشان کرد: در حوزه صنعت و معدن و بخش کشاورزی موفقیت‌های خوبی را شاهد بودیم که در این زمینه‌ها باید از جامعه کارفرمایی و کارگری باید تجلیل کرد.

دیگر خبرها

  • عکاس خبرگزاری مهر آذربایجان‌شرقی برگزیده جشنواره ملی عکاسی سنندج
  • تقدیر از عکاس خوزستانی‌ در مسابقه عکس روز سنندج
  • مسابقه عکاسی با موضوع آب در ایران برگزار می‌شود
  • همکاری هنرمندان ایران و فرانسه برای مسابقه عکاسی درباره آب
  • تجلیل از کارگران نمونه چهارمحال و بختیاری
  • تجلیل از واحد‌های نمونه در اراک
  • برترین‌های دومین جشنواره ملی و بین‌المللی عکاسی در سنندج معرفی شد
  • دومین جشنواره ملی و بین‌المللی عکاسی در سنندج پایان یافت
  • پیش بینی وضعیت هوای استان مرکزی
  • حمایت از کارگران رونق تولید و بهره‌روری را ارتقا می‌دهد