Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار ایرنا «مهدی حیدری» روز پنجشنبه در جلسه کمیسیون فنی و عمرانی و حمل و نقل و ترافیک شورا افزود: حدود ۶۶ نقطه حادثه خیز شهری در استان همدان شناسایی شده که ۸۰ درصد این نقاط در مرکز استان یعنی شهر همدان قرار دارد و مدیریت شهری موظف است در رفع نقاط حادثه خیز اقدام کند.

وی بیان کرد: شناسایی و اصلاح نقاط حادثه خیز یکی از وظایف مهم شهرداری و پلیس راهنمایی و رانندگی است اما اقدام تاثیرگذاری را شاهد نیستیم و اجرای نادرست برنامه‌ها باعث افزایش نقاط حادثه خیز شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حیدری خاطرنشان کرد: اصلاح نقاط حادثه خیز معابر شهری باید اولویت‌بندی شود و شهرداری نسبت به رفع آن‌ها اقدام لازم را داشته باشد.

این عضو شورای اسلامی شهر همدان اضافه کرد: بر این اساس در بودجه سال آینده کاهش نقاط حادثه خیز را سرفصل کاری کمیسیون فنی عمرانی قرار می‌دهیم.

حیدری با اشاره به افزایش روز افزون‌ تعداد خودروهای شهر، اظهار داشت: ورود و افزایش تعداد خودرو باعث حجم ترافیک شهری شده و شهرداری باید بر اساس وظیفه خود پارکینگ مورد نیاز را برای این خودروها تامین کند.

وی با بیان اینکه عزم و تاکید اعضای شورای شهر همدان تکمیل طرح‌های نیمه تمام تا پایان سال جاری است، یادآور شد: تقاطع‌های غیر همسطح سردار شهید همدانی، غدیر و پارکینگ طبقاتی آقاجانی از جمله طرح‌هایی هستند که در کاهش ترافیک شهری بسیار موثر بوده و سعی ما سرعت بخشیدن به تکمیل آن است.

رییس پلیس راهنمایی و رانندگی شهرستان همدان نیز در این نشست با اشاره به محدود کردن ورودی‌های میدان امام (ره) برای تردد خودروها و موتورسیکلت‌ها، گفت: امروزه یکی از مشکلات شهرها ورود و افزایش تعداد خودروها است که منجر به افزایش ترافیک می‌شود و معابر و خیابان‌ها هم پاسخگویی ترافیک شهری نیست.

سرهنگ «فرخ جمالی» با بیان اینکه برای مدیریت بهتر ترافیک باید از راهکارهای نوین و دانش‌بنیان بهره‌ گرفت، افزود: کنترل ترافیک و تخلفات شهری با شرایط کنونی توسط نیروی انسانی جوابگو نیست و باید از ظرفیت دوربین‌های کنترل ترافیک استفاده شود.

وی نقاط پر حادثه شهر همدان را بلوارهای بعثت، آیت الله نجفی و بلوارفرودگاه برشمرد و گفت: نصب نرده در بلوارهای حادثه خیز از جمله راهکارهای کاهش تصادفات است و با توجه به اینکه همدان در مسیر عبور زائران اربعین قرار گرفته و باید اقدامات لازم جهت ایمنی مسیر انجام شود.

وی با قدردانی از مدیریت و معاونان شهرداری همدان خاطرنشان کرد: مطالبه بیشتر مردم نبود خط کشی مسیرها است که این امر توسط شهرداری انجام می‌شود اما متاسفانه ماندگاری کمی دارد.

برچسب‌ها شهرداری همدان کمیسیون فنی عمرانی شورای اسلامی شهر همدان همدان

منبع: ایرنا

کلیدواژه: شهرداری همدان همدان شهرداری همدان همدان نقاط حادثه خیز شهر همدان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۹۰۲۰۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سهم ۱۲ درصدی نایلون‌ها در پسماندهای شهر قم

مدیرعامل سازمان پسماند شهرداری قم پیشگیری از دفن مستقیم پسماند را اولویت سازمان دانست و گفت: ۱۲ درصد از پسماندهای شهر قم که در خطوط پردازش تفکیک می‌شوند، نایلون‌ها و کیسه‌های خرید است.

سید عبدالله میر ابراهیمی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا در قم با بیان اینکه تمامی نظریات استفاده در حوزه مدیریت پسماند علمی است، اظهار کرد: مدیریت سو در حوزه مدیریت پسماند، پیامدهای زیست محیطی به‌دنبال داشته و تهدید جدی برای جامعه است.

وی آلودگی زمین، آب، خاک و هوا را از پیامدهای زیست محیطی دانست و افزود: در سال‌های اخیر با مشارکت شهروندان و حمایت مدیران استان، ادارات، مدیران شهر و شورای اسلامی شهر شاهد اتفاقات خوبی در حوزه مدیریت پسماند هستیم.

مدیرعامل سازمان پسماند شهرداری قم با تاکید بر اینکه پیشگیری از دفن مستقیم پسماند اولویت اول سازمان است، تصریح کرد: دفن مستقیم پسماند باعث ایجاد شیرابه، آلودگی آب و خاک و تولید گاز متان می‌شود و پیشگیری از این اقدام اولویت اول سازمان پسماند است.

میر ابراهیمی با اشاره به اینکه هیچ پسماندی به‌صورت مستقیم دفن نمی‌شود، عنوان کرد: در سال‌های اخیر توانستیم تمام پسماندها را در خطوط پردازش فرآوری کرده و مراحل تولید کمپوست را کامل کنیم و با این اقدام درصدی از تولید گاز متان کاهش پیدا کرده و آلودگی آب و خاک در حوزه پسماند نداریم.

مدیرعامل سازمان پسماند شهرداری قم در خصوص کیسه‌ها نایلون‌های خرید عنوان کرد: ۱۲ درصد از پسماندهای شهر قم که در خطوط پردازش تفکیک می‌شوند، نایلون‌ها است.

میر ابراهیمی ادامه داد: در شهرقم باید فرهنگ‌سازی شود تا یک مدیریت فروشگاه از باب احترام تعداد کیسه بیشتری را در میان مشتریان و مصرف کنندگان قرار ندهد.

وی در این خصوص خاطرنشان کرد: با توجه به ابلاغ قوانین و در راستای پایدار شدن قوانین در شهرها و کشورمان باید کیسه‌های خرید را حذف کنیم.

مدیرعامل سازمان پسماند شهرداری قم با اشاره به اقدام مثبت سازمان پسماند شهرداری قم گفت: توزیع کیسه‌های پارچه‌ای در میان شهروندانی که در امر تفکیک از مبدا مشارکت فعالی دارند، یکی از اقدام‌های مثبت سازمان پسماند شهرداری قم است.

کد خبر 748049

دیگر خبرها

  • نقاط حادثه خیز جاده‌های گیلان شناسایی و رفع شود
  • شهرداری همدان ۵۰ میلیارد تومان به حوزه پژوهش اختصاص داد
  • سهم ۱۲ درصدی نایلون‌ها در پسماندهای شهر قم
  • از ضرورت نگاه ویژه مدیریت شهری تا رفع مشکلات شهروندان در میز خدمت شهرداری منطقه ۲ شیراز
  • ۳ مصدوم در حادثه رانندگی در محور  تاکستان - همدان
  • رئیس شورای عالی استان ها: تلاش برای تکمیل مدیریت یکپارچه شهری
  • ساخت و ساز غیرمجاز خط قرمز مدیریت شهری مشکین‌دشت
  • تعامل مسئله‌محور می‌تواند راه نجات سازمان‌ها و رسانه‌ها باشد
  • تصویب بودجه ۲۱ میلیارد تومانی برای شهرداری پیربازار
  • برند شهر اصفهان باید حفظ شود/ آماده تعامل با رسانه‌ها هستیم