Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-07@12:23:07 GMT

گمانه زنی های رسانه ای از سفر منطقه ای ظریف

تاریخ انتشار: ۱۲ مهر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۹۴۶۴۵۸

گمانه زنی های رسانه ای از سفر منطقه ای ظریف

تهران- ایرنا- سفر «محمدجواد ظریف» به دو کشور عمان و قطر با تحلیل های سیاسی و اقتصادی در رسانه های انگلیسی زبان جهان همراه بود که ابعاد سیاسی وبین المللی آن به ویژه در مورد آینده روابط تهران-دوحه برجسته تر بود.

به گزارش گروه تحلیل و پژوهش خبری ایرنا، گرچه برخی رسانه ها از نظر اقتصادی به ارزیابی سفر وزیر امور خارجه کشورمان به دو کشور حاشیه خلیج فارس پرداختند اما توجه به محور سیاسی این سفر به ویژه دیدار ظریف با مقام های قطری مهم و پر رنگ تر بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

رسانه ها و تحلیلگران حضور وزیر امور خارجه در دوحه را از این جهت که نخستین سفر وی به این کشور پس از آغاز تنش در میان کشورهای عربی حوزه خلیج فارس بود بااهمیت و دارای پیام ارزیابی کردند.

** از سرگیری روابط گرم تهران-دوحه
از نظر تحلیلگران سفر ظریف به قطر که با تلاش دوحه برای برقراری روابط کامل دیپلماتیک با ایران همراه شده، برجسته تر از دیگر مسائل است. با توجه به شرایط سیاسی در میان کشورهای حوزه خلیج فارس، این اقدام هنگامی مهم تر جلوه می کند که مقام های دوحه در زمانی تمایل به نزدیکی با ایران را بیان می کنند که برخی کشورها همچون عربستان و امارات می خواهند با افزایش فشار بر دوحه مانع نزدیکی آن به ایران شوند.
تارنمای شبکه خبری «الجزیره» در گزارش خود از سفر وزیر امورخارجه به کشورهای حوزه خلیج فارس نوشت: محمد جواد ظریف برای نخستین بار پس از آغاز بحران میان قطر و چهار کشور عربی به دوحه سفر کرد.
این گزارش هدف این دیدار را گفت وگو در مورد روابط دو کشور دانست زیرا یکی از دلایل تنش میان کشورهای عربی، روابط قطر با ایران عنوان شده است.
الجزیره افزود: وزیر امور خارجه ایران با امیر قطر و وزیر امور خارجه این کشور دیدار می کند. وزارت امور خارجه ایران نیز هدف این سفر را توسعه روابط با کشورهای حوزه خلیج فارس، افزایش همکاری های اقتصادی و بررسی آخرین تحولات در سوریه، عراق و یمن عنوان کرد. به تازگی مقام های دوحه و از جمله وزیر امور خارجه این کشور به صورت رسمی اعلام کرده اند اقداماتی که رقبای عربی قطر در چند ماه اخیر در زمینه توقف مبادلات تجاری خود با قطر انجام دادند، دوحه را وادار ساخت تا روابط نزدیک تری را با تهران برقرار سازد.
این شبکه خبری افزود: شیخ «محمد بن عبدالرحمن آل ثانی» وزیر امور خارجه این کشور در این زمینه اظهار داشت چهار کشور عربستان، امارات، مصر و بحرین، پی در پی قطر را متهم می کنند که روابط نزدیکی را با ایران برقرار کرده است اما آن ها در همین حال دوحه را مجبور می کنند تا به سمت تهران حرکت کند.
وی گفت «آن ها قطر را مانند هدیه ای به ایران تقدیم می کنند».قطر بیشتر از یک ماه قبل اعلام کرد روابط کامل دیپلماتیک خود را با ایران برقرار می سازد.
شبکه خبری «فاکس نیوز» و خبرگزاری «آسوشیتدپرس» نیز به سفر وزیر امور خارجه کشورمان به دوحه توجه بیشتری نشان دادند به ویژه آنکه آن را در چارچوب تنش میان چند کشور عربی حوزه خلیج فارس مهم ارزیابی کردند. آسوشیتدپرس در این زمینه نوشت: ظریف برای گفت وگو با مقام های عالی رتبه قطری به دوحه رفته است. این سفر درحالی رخ داد که چهار کشور عربی هنوز تحریم و فشارهای خود علیه این امیرنشین نفت خیز را حفظ کرده اند.
این گزارش نیز با اشاره به ایجاد روابط کامل دیپلماتیک دوحه با تهران افزود: بخشی از تحریم هایی که اکنون از سوی عربستان سعودی و برخی متحدان آن علیه قطر برقرار شده به علت چیزی بود که این کشورها از آن به عنوان روابط گرم دوحه با تهران یاد می کردند.
فاکس نیوز نیز منافع محکم اقتصادی و تجاری به ویژه در زمینه منابع مشترک گازی را از جمله دلایل برای نزدیکی دوطرف برشمرد.
نکته جالبی که شبکه تلویزیونی ای.بی.سی نیوز آمریکا در گزارش خود از سفر ظریف به دوحه به آن اشاره کرد این بود که «بر اساس یک پژوهش آکادمیک که هفته گذشته منتشر شد شهروندان کشورهای عرب حوزه خلیج فارس (که از آن ها با عنوان شورای همکاری یاد می شود) ایران را آنگونه که رهبران عربی مدعی هستند به عنوان یک تهدید وجودی نمی دانند».
بخشی از گزارش این شبکه آمریکایی به اظهارات ظریف در مورد تحولات منطقه اختصاص داشت که گفته بود هیچ یک از بحران های منطقه راه حل نظامی ندارد و همه طرف ها باید اولویت خود را توجه به تلاش مشترک منطقه ای برای رسیدن به ثبات و امنیت قرار دهند.

**تحکیم روابط با متحد سنتی
عمان از متحدان سنتی ایران در منطقه به شمار می رود. از گذشته ها روابط تهران و مسقط از روندی باثبات و بدون تنش در حوزه های اقتصادی و سیاسی برخوردار بوده است.وزیر امور خارجه کشورمان پیش از عزیمت به دوحه، ابتدا با مقامات ارشد عمانی در مسقط دیدار کرد.
به نوشته الجزیره ایران به صورت سنتی روابط نزدیکی را با سلطان نشین عمان داشته است. دیدار ظریف از مسقط نیز بر موضوع هایی همچون انرژی، اقتصاد و حمل و نقل تمرکز داشت و در آن امکان انتقال گاز ایران به هند از طریق عمان مورد بررسی قرار گرفت. دوکشور در سال 2014 توافق کردند تا خط لوله ای را در زیر دریا برای انتقال گاز به شهر بندری سوهار عمان و سپس هند احداث کنند.
تارنمای «میدل ایست مانیتور» در زمینه دیدار ظریف از عمان نوشت: «سلطان قابوس» پادشاه عمان در نخستین دیدار عمومی که پس از ماه ها انجام داد، با وزیر امور خارجه ایران ملاقات و در زمینه روابط دوطرف به ویژه در مورد تامین منافع مشترک مردم دو کشور گفت و گو کرد.
بنا به تحلیل این موسسه رسانه ای و پژوهشی، تحولات سیاسی در خاورمیانه همچون منازعه در یمن، سوریه و عراق نیز از جمله محورهای مذاکرات روز گذشته مقام های ایرانی و عمانی بود.
بر اساس این تحلیل گرچه برخی کشورهای منطقه به دلیل اختلافات مذهبی رابطه نزدیکی با ایران ندارند اما روابط دوجانبه تهران-مسقط همیشه گرم بوده است؛ عمان ارتباط خود را با تهران حفظ کرده و حتی در برخی تنش ها نقش میانجی را نیز برعهده گرفته است.
تارنمای نشریه The National که از رسانه های مهم در امارات متحده عربی به شمار می رود در گزارشی در این زمینه نوشت: ظریف در این سفر روابط ایران و عمان را «مثال زدنی دانست» و گفت که دو کشور در شرایط دشوار منطقه به تعامل و مشاوره های مستمر خود ادامه می دهند.
تارنمای «Times of Oman» نیز در گزارش خود نوشت: ظریف در این سفر بر تلاش ها برای گسترش روابط و ادامه رایزنی ها در حوزه های مختلف اشاره داشت. وزیر امور خارجه ایران همچنین نقش این سلطان نشین را در توافق هسته ای ایران مهم دانست.
براساس گزارش رسانه عمانی، ظریف ضمن ابراز امیدواری نسبت به پایبندی آمریکا به این توافق، اعلام کرد که ایران کانال ارتباطی را با دولت کنونی آمریکا ندارد و هماهنگی ها تنها در چارچوب دیدار با گروه 1+5 انجام می شود.

پژوهشم**9130 **1601**خبرنگار: حسین عباسی نسب** انتشار: شهناز حسنی
ایرنا پژوهش، کانالی برای انعکاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearch همراه شوید.

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۹۴۶۴۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حماس: روابط ما با قطر در وضعیت عادی است

منبعی در جنبش حماس تاکید کرد روابط این جنبش با قطر در وضعیت عادی است و تغییری در آن ایجاد نشده است.

به گزارش ایسنا، یک منبع در جنبش حماس گفت: روابط ما با قطر در وضعیت عادی است و تغییری در آن ایجاد نشده است. هیچ خبری از قطری‌ها درباره بستن دفتر سیاسی ما در دوحه به ما نرسیده است.

این منبع در مصاحبه با عربی۲۱ گفت: رهبری حماس چند روز پیش به دوحه بازگشت و فعالیت خود را در آنجا به صورت عادی ادامه می‌دهد. قطر همچنان میانجی اصلی در مذاکرات با اشغالگران است.

این در حالی است که پیش از این رویترز به نقل از یک منبع آگاه ادعا کرده بود «قطر ممکن است دفتر حماس را به عنوان بخشی از بازنگری در میانجیگری خود درباره جنگ غزه ببندد.»

این منبع آگاه گفت: قطر در حال بررسی این موضوع است که آیا به حماس اجازه ادامه فعالیت دفتر سیاسی‌اش در دوحه را بدهد یا خیر. قطر همچنین می‌خواهد در موضوع میانجیگری خود در مذاکرات برای توقف جنگ غزه بازنگری کند.

منابعی به واشنگتن پست گزارش داده بودند ایالات متحده در موضعی مداخله جویانه از قطر خواسته است تا در صورت امتناع حماس از توافق با اسرائیل بر سر معامله تبادل اسرا، حماس را از خاک خود اخراج کند.

یک مقام آمریکایی در مصاحبه با این روزنامه اشاره کرد آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا آوریل گذشته پیامی را در این زمینه به محمد بن عبدالرحمان آل ثانی، وزیر خارجه قطر ابلاغ کرد.

پیشتر یک مقام قطری اعلام کرد این کشور از حملات مکرر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی به تلاش‌های دوحه خسته شده است.

نتانیاهو از نقش قطر در مذاکرات انتقاد کرده و از دوحه خواسته بود بر جنبش حماس فشار بیشتری بیاورد این درحالی است که لجاجت خود نتانیاهو مانع پیشرفت در مذاکرات بوده است.

ظهر شنبه دور نخست مذاکرات آتش‌بس در مقر سازمان اطلاعات مصر در قاهره با حضور هیئت حماس و هیئت‌های قطر، مصر و آمریکا آغاز شد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • واکنش گل محمدی به یک خبر: بحث تعهد در میان نیست/لطفا گمانه زنی نکنید
  • آمادگی ایران برای برگزاری دومین کمیسیون مشترک‌ همکاری‌ها با مالی
  • حماس: روابط ما با قطر در وضعیت عادی است
  • توافق ایران و عربستان در زمینه تسهیل صدور روادید تجاری
  • تمجید مالی از واکنش مناسب ایران علیه رژیم صهیونیستی
  • روحیه مبارزه و شجاعت ایران را تمجید می‌کنیم
  • هاکان فیدان: توسعه روابط با ایران اولویت مهم ترکیه دانست
  • دیدار امیرعبداللهیان با همتای ترک: گفتگو درباره تحولات منطقه، فلسطین و روابط دوجانبه
  • توافق مهم ایران و عربستان انجام شد | جلسه مشترک عبداللهیان و بن فرحان
  • تاکید وزیر خارجه مصر بر تقویت روابط مردمی و گردشگری با ایران