Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش سرویس حوادث جام نیـوز، پریچهر و امیر فکر همه جاراکرده بودند به جز اثرانگشت مجید (مقتول)که راز جنایت هولناک آنان را فاش کرد...

حاج محمد مدتی بود قصد داشت حوضچه کوچکی در گوشه حیاط خانه اش بسازد تا اینکه یک روز فرغون اصغرآقا، همسایه شان را به امانت گرفت و به همراه پسرش به سراغ تپه ماسه ای که خارج از محدوده شهر در نزدیکی خانه شان بود، رفتند؛ چون ماسه ها مدتها مانده و سفت و محکم شده بودند باید به هم می خوردند و سرند می شدند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هنوز دقایقی از کار حاج محمد و پسرش نگذشته بود که یک دفعه کیسه پلاستیکی مشکی رنگی که کنار ماسه ها افتاده بود و با مقداری ماسه پوشیده شده بود نظر جواد (پسر حاج محمد) را جلب کرد!

او در ابتدا اعتنایی نکرد اما وقتی دید که بوی تعفنی از داخل آن می آید، کنجکاو شد که ببینند، داخل کیسه چیست؟

ساعت 11 یکی از روزهای گرم تابستان صدای زنگ تلفن اداره مبارزه با جرایم جنایی آگاهی به صدا درآمد، آن طرف خط، افسر نگهبان کلانتری بود که اعلام می کرد در یکی از محله های حاشیه شهر، دو نفر که در حال سرند کردن ماسه بودند، کیسه زباله ای مشکی رنگی که حاوی اعضای بدن یک انسان بود را کشف کرده اند، به دنبال اعلام این خبر، سریعا تیم تشخیص هویت به همراه مأموران جنایی اداره آگاهی به محل اعزام شدند.

پس از بررسی های کارشناسی، مشخص شد که محتویات کیسه بدن مثله شده انسان؛ شامل پای چپ (که از زانو قطع شده بود)، دست راست (که از بالای بازو قطع شده بود) و هیچ گونه آثار کشمکش و درگیری و ضرب و جرح بر روی دست و پای مثله شده، یافت نشد.شواهد، حاکی از این بود که صاحب دست و پای قطع شده، بدون هیچ گونه درگیری و ضرب و جرحی به قتل Murder رسیده است.

با توجه به اینکه طبق نظر کارشناسان، مدت زمان زیادی از قتل مقتول نمی گذشت، انگشتان دست راست پیدا شده، توسط کارشناسان انگشت نگاری اداره تشخیص هویت آگاهی، انگشت نگاری شدند و با توجه به اینکه آثار و مدارک دیگری در دست نبود، این موضوع تا کشف سرنخ های جدید و مرتبط در هاله ای از ابهام باقی ماند. یک هفته بعد

حسن و جواد و دوستانشان، معمولا هفته ای یکی دو بار برای بازی فوتبال، به زمین خاکی که در حاشیه شهر قرار دارد، می روند. آن روز هم طبق معمول، قرار گذاشته بودند که ساعت چهار بعدازظهر برای بازی به زمین فوتبال بروند؛ مشغول بازی شده بودند که حسن شوت محکمی به سمت دروازه زد که توپ چند متر آن طرف تر به سمت تپه خاکی (که در آن حوالی بود) رفت، ناصر که دروازه بان بود،برای آوردن توپ به سمت تپه خاکی رفت.

لحظاتی بعد، بچه ها دیدند که ناصر سراسیمه در حالی که بینی اش را گرفته و معلوم نبود که با صدای بلند چه می گوید با عجله به سمت آنان می آید!

این بار نیز کیسه زباله مشکی ای، پیدا شده بود که حاوی قطعات بدن یک انسان بود، در بررسی محتویات کیسه مشخص شد که؛ محتویات آن شامل دست چپ (که از بالای بازو قطع شده بود) و پای راست (که از زانو قطع گردیده بود) روی این دست و پای کشف شده نیز مانند مورد مشابه قبلی، هیچ گونه آثار ضرب و جرحی مشاهده نگردید.

نکته جالب توجه اینجا بود که پس از بررسی های دقیق و موشکافانه اداره تشخیص هویت، محرز گردید که هر دو دست و پای کشف شده متعلق به یک نفر می باشد چرا که تطبیق آثار انگشتان دو دست،این موضوع را تأیید می کرد، البته پزشکی قانونی نیز این موضوع را پس از بررسی مجدد و دقیق تأیید کرد.

اکنون تنها سرنخی که می توانست به کارآگاهان برای تعیین هویت مقتول کمک کند، بررسی سوابق کیفری مقتول در بایگانی اداره آگاهی بود که مشخص گردید صاحب انگشتان فاقد هرگونه سابقه کیفری می باشد.

در این مرحله، کارآگاهان به این نتیجه رسیدند که مقتول هیچ گونه سابقه کیفری ندارد و احتمالا مورد ستم و جنایت قرار گرفته، اما این فرضیه کمکی به آنان نمی کرد و همچنان موضوع در هاله ای از ابهام بود.

چهار روز بعد

پس از گذشت چهار روز از کشف دومین کیسه، در فاصله یک کیلومتری کشف اول، کیسه زباله مشکی رنگ دیگری که بوسیله اهالی محل به واسطه بوی تعفنی که از آن می آمد، پیدا شد که با بررسی محتویات کیسه سوم، مشخص شد که محتویات کیسه شامل سر یک انسان که پوست صورت و سر آن کنده شده و غیرقابل شناسایی بود و از طرفی آثار ورود گلوله در قسمت پشت سر کاملا مشهود بود.

پس از کالبد شکافی، مرمی مربوط به گلوله، در جمجمه مقتول کشف شد. از دیگر محتویات کیسه سوم، دو عدد ران چپ و راست مثله شده مقتول بود که در آنها آثار فساد نعشی مشهود بود که شروع به کرم زدن کرده بودند. همچنین آلت قتاله (چاقو) که با آن جسد را مثله کرده بودند به همراه یک جفت دستکش آشپزخانه نیز از محتویات دیگر کیسه سوم بودند.

با کشف سومین کیسه و محتویات آن و در کنار هم قرار گرفتن آن با محتویات دو کیسه قبلی، پازل پیکر یک انسان تقریبا کامل شده و با توجه به شباهت های ظاهری این سه کیسه با همدیگر و همچنین شباهت های علمی که با همدیگر داشتند، انتصاب اندام و قطعات کشف شده به یک انسان مذکر توسط پزشکی قانونی مسلم و محرز گردید اما به دلیل شرایط خاص جسد شناسایی هویت مقتول از قطعات ظاهری وی میسر نگردید.

بنابراین تحقیقات جامع و کاملی در راستای احراز هویت واقعی مقتول و شناسایی قاتل The Murderer یا قاتلان احتمالی در دستور کار کارآگاهان قرار گرفت تا پرده از راز این جنایت هولناک برداشته شود.

کارآگاهان پس از ارائه فرضیات مختلف و همچنین بررسی سوابق مقتول و نحوه به قتل رسیدن او از روی مشخصات ظاهری بدنش، احتمال اینکه موضوع یک مسئله خانوادگی یا ناموسی باشد را بیشتر از فرضیات دیگر قوی کرد. بنابراین در نخستین قدم به بررسی پرونده های فقدانی اعلام شده یک ماه گذشته پرداختند.

از میان سه پرونده اعلام فقدانی یک ماه گذشته، پرونده اعلام فقدانی آقای جعفری با توجه به مشخصات اعلام شده از سوی همسرش (خانم طبری)، شباهت های زیادی با مشخصات مقتول داشت و با توجه به اینکه شاکی پرونده تاریخ اعلام فقدان شوهرش را قبل از کشف اولین کیسه اعلام کرده بود و همچنین پس از آن چندین بار به افسر پرونده مراجعه و اعلام داشته بود که شوهرش با تلفن کارتی از شهرستان تماس گرفته و اعلام کرده است که قصد بازگشتن به خانه را ندارد، بررسی این موضوع با توجه به مشکوک بودن آن، به صورت ویژه در دستور کار قرار گرفت به همین منظور تحقیقات لازم با زیر نظر گرفتن حرکات و رفتار شاکی به طور غیرمحسوس در دستور کار قرار گرفت.

با توجه به اینکه احتمال داده می شد خانم طبری اطلاعاتی از شوهرش دارد و کتمان می کند، مأموران به سراغ برادر شوهر وی رفته و در خصوص چگونگی مفقودیت برادرش از او تحقیق کردند که وی اظهار داشت: برادرش حدود یک سال است که ازدواج کرده و چون ازدواجشان ناخواسته و تحمیلی بوده، در این مدت روابط خوبی با همسرش نداشته؛ از طرفی، با دوستان و اطرافیان و اقوامش روابط خوبی داشته و هیچ گاه سابقه نداشت که او بدون اطلاع خانواده اش این همه مدت غیبت کند!

با توجه به صحبت های برادر فقدانی، این فرضیه که موضوع قتل خانوادگی باشد، قوت بیشتری گرفت، بنابراین کارآگاهان با اخذ آدرس محل های کار فقدانی، تحقیقات در این خصوص را از آنجا ادامه دادند، چون فقدانی در محل کارش که یک شرکت خدماتی – تولیدی بود به تازگی مشغول شده بود و هنوز هیچ گونه مدارک خاصی ارائه نداده بود، نتیجه ای به دست نیامد و با بررسی به عمل آمده هم مشخص شد که وی در محل کارش با کسی عداوت و مشکلی نداشته و صاحب کارش نیز اظهار داشت که او از حدود یک ماه پیش خبری از فقدانی ندارد.

مأموران در گام بعدی به محل کار قبلی فقدانی که در یکی از شهرستانهای اطراف مشهد بود، رفته و تحقیقات را از آنجا پی گرفتند که آنجا هم مدرکی که بتواند به آنان کمک کند، پیدا نکردند؛ البته هنگام خروج، رئیس شرکت که گویی تازه متوجه منظور مأموران شده بود، گفت که فقدانی سال گذشته مبلغ 500 هزار تومان به عنوان مساعده دریافت کرده و در قبال آن رسید داده که فکر می کنم علاوه بر امضاء، در زیر رسید اثر انگشت هم زده باشد.

شاه کلید پرونده

با مشاهده رسید، امید در چهره کارآگاهان نقش بست؛ چرا که آثار انگشت اشاره فقدانی در پای رسید، دارای نقوش واضح و قابل بهره برداری بود. در واقع به دست آمدن آن رسید و آثار انگشت فقدانی، شاه کلید حل معمای پرونده بود، چرا که مشخص شد که این دو اثر انگشت کاملا با هم تطابق دارند و این خود، نشان از روشن شدن دو موضوع مهم پرونده بود؛ اولا هویت مقتول (فقدانی) آقای جعفری برای کارآگاهان محرز و مسلم شده، ثانیا با توجه به تناقض گویی های شاکی مبنی بر اینکه شوهرش پس از ناپدیدشدن، چندین بار با وی تلفنی صحبت کرده است (در حالی که در این مدت شوهرش به قتل رسیده بود) وی، به عنوان مظنون درجه اول قتل شوهرش شناخته شد.

به دنبال این موضوع، مأموران با اخذ دستورات لازم از قاضی پرونده، همسر مقتول را به عنوان مظنون اصلی پرونده دستگیر کردند.

در تحقیقات و بازجویی های فنی و پلیسی از این زن، وی ابتدا منکر هرگونه جنایت و اطلاع از قتل شوهرش شد اما پس از ارائه دلایل و مدارک و نظریه کارشناسان، بالاخره لب به اعتراف گشود و سکوت یک هفته ای اش را شکست و ...

-به خدا جناب سروان، من اصلا نمی خواستم که شوهرم را بکشیم، فقط می خواستم به امیر برسم، اما اصرارهای امیر بود که متقاعد شدم برای از سر راه برداشتن شوهرم، باید او را بکشیم.

-امیر دیگر کیست؟

- جوانی است که از سالها پیش با هم آشنا هستیم و قرار بود با هم ازدواج کنیم،اما ...

-خوب ادامه بده، شوهرت را چرا و چگونه کشتید؟

-همان طور که گفتم، من و امیر مدتها بود که با هم آشنا بودیم و قرار بود که با هم ازدواج کنیم، اما به خاطر شرایط نامناسب امیر و مخالفت های سرسختانه خانواده ام، نتوانستیم به هم برسیم تا اینکه مجید به خواستگاری ام آمد و من ناخواسته مجبور شدم که به عقد او درآیم و در مدت کوتاهی نیز زندگیمان را شروع کردیم.

وقتی امیر، موضوع را فهمید، تهدیدم کرد که بلایی سرمن و خانواده ام خواهد آورد و من هم چون امیر را می شناختم و می دانستم که در تصمیمش جدی است، تصمیم گرفتم هر طور شده، طلاقم را از مجید بگیرم تا بتوانم با مرد دلخواهم ازدواج کنم.

با توجه به اینکه برای این جدایی عذر و بهانه ای نداشتم، شروع به بهانه گیری و ناسازگاری کردم و مدام می گفتم که طلاقم را باید بدهی اما او زیر بار نمی رفت و می گفت، نمی خواهد زندگی اش را که به تازگی شروع کرده بدون هیچ عذر موجهی از دست بدهد. ( زن در این لحظه سکوت می کند)

-خب ادامه ماجرا...

- این موضوع را با امیر در میان گذاشتم و او پیشنهاد داد حالا که این طوری است باید یک جوری از شر او خلاص شویم، البته من در ابتدا به هیچ عنوان زیربار این موضوع – که او را بکشیم – نرفتم، اما با اصرارهای امیر بالاخره متقاعد شدم که تنها راه رسیدن به هم، از میان برداشتن شوهرم است.

بنابراین با یک نقشه حساب شده، یک شب قبل از اینکه شوهرم از سر کار بیاید، امیر به خانه ما آمد و در یکی از اتاقها در کمین شوهرم ماند تا اینکه شوهرم به خانه امد و امیر هم در فرصت مناسبی با اسلحه ای که از قبل تهیه کرده بود، از پشت گلوله ای به سر او شلیک کرد و.....

- جسد شوهرت را چرا مثله کردین؟

- چون فکر می کردیم، این طوری به هیچ صورت شناسایی نخواهد شد! اما دیگر فکر اثر انگشتش را نکرده بودیم!

- برای چه بلافاصله مفقودیت شوهرت را اعلام کردی؟

- برای اینکه از مظان اتهام دور مانده و پلیس را گمراه کنم!

با اعترافات صریح متهمه، همدست وی نیز (امیر) که با اطلاع از دستگیری همسر مقتول، متواری گشته بود پس از یک هفته با تلاش های شبانه روزی مأموران هنگامی که قصد عبور غیرقانونی از مرز را داشت، دستگیر شد و پس از اقرار به قتل با قرار قانونی روانه زندان Prison شد تا در آینده ای نزدیک به همراه همسر مقتول به کیفر جنایت شان برسند.

رادیو سهام

110

این اخبار داغ را از دست ندهید:

جوانان لویزانی که در خانه فساد و فحشا گیر افتادند در چه حال کثیفی دستگیر شدند + عکس

ماجرای بچه یخ زده ای که در بیابان های تهران به دنیا آمد و لخت بود! + عکس

زن جوانی که بعد از قرار هوسرانی با مردان قلب آن ها را به دندان می کشید! + عکس

این جوان فقط ۶ روز برای زنده ماندن زمان دارد!

زنی که واقعا گوشش را شوهرش برید! + تصویر بی پوشش زن بی نوا!

دختر همسایه از همان نگاه اول متوجه همه ماجرا شد / دختر آبروداری کرد تا اینکه..

دختران فراری ترمینال غرب شب ها کجا می رفتند؟! / راننده اتوبوس ها چه می گفتند؟

منبع: جام نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۲۷۴۴۷۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کم آبی در کمین لرستان/ بارش‌های پرتکرار هم حریف خشکسالی نشد

لرستان همواره در رده استان های پربارش کشور قرار داشته که به دلیل بهره مندی از حدود ۲ هزار و ۵۰۰ کیلومتر رودخانه دائمی، کشاورزی همچنان یک پایه ثابت اقتصاد آن بوده و ارزش تولیدات این بخش به ۸۰ هزار میلیارد ریال می رسد که برای استان محرومی چون لرستان رقم خوب و قابل قبولی است.

حدود سه میلیون تن انواع تولیدات کشاورزی از جمله بیش از ٢ میلیون و ٢٠٠ هزار تن محصولات زراعی ، ٣٠٠ هزار تن باغی و بیش از ۴۰۰ هزار تن انواع محصولات دامی سالانه در این استان تولید می شود که البته برای این حجم از تولیدات کشاورزی حدود ۹۳ درصد آب های سطحی و زیرزمینی نیز توسط حدود ۱۶۰ هزار بهره بردار این بخش مصرف می شود.

۸۰۰ هزار هکتار زمین کشاورزی در لرستان وجود دارد که به دلیل بارش های مطلوب و وجود رودخانه و چشمه در اغلب مناطق استان، دهه های قبل استقبال چندانی برای تبدیل اراضی دیم به آبی صورت نگرفت و در حالیکه متوسط زمین های آبی کشاورزی کشور ۴۵ تا ۴۶ درصد عنوان می شود اما این رقم در لرستان بین ۲۳ تا ۲۵ درصد است.

به دلیل گستردگی اراضی دیم، کشاورزی لرستان هر سال چشم انتظار سخاوت آسمان است اما با وجود بارش های پرتکرار از مهرماه تا پایان سال گذشته، نصیب چندانی از بارندگی های بهاره نداشته است و همچنان در معرض خشکسالی قرار دارد.

به گفته معاون توسعه و پیش بینی هواشناسی لرستان تا اوایل اردیبهشت ماه امسال، بارندگی ها نسبت به مدت مشابه سال زراعی قبل حدود ۱۲ درصد کاهش یافته است و بارندگی های موثر بهاره نیز وضعیت چندان مطلوبی ندارد.

زینب اکبری می گوید: متوسط بارش پهنه ای در لرستان از ابتدای سال زراعی جاری تاکنون ۴۲۹ میلیمتر بوده که در مقایسه با سال گذشته ۱۲ و در مقایسه با آمار بلندمدت سال زراعی ۱۸ درصد کاهش داشته است.

اما پدیده خشکسالی که این سال ها زیاد به گوش می رسد و مدام در خصوص آن هشدار داده می شود به چه معنا است و از نظر علمی بارندگی نرمال چگونه محاسبه می شود؟

معاون توسعه و پیش بینی هواشناسی لرستان در این خصوص به ایرنا می گوید: خشکسالی از دیدگاه دستگاه های مختلف تعابیر متفاوتی دارد اما به طور کلی خشکسالی هواشناسی به معنای بارش کمتر از حد نرمال است که منجر به تغییر الگوهای آب و هوا می شود.

اکبری در خصوص ملاک محاسبه بارش های نرمال نیز گفت: میزان بارش های یک دوره آماری ۲۰ تا ۳۰ ساله ایستگاه های هر منطقه محاسبه و میانگین آن به عنوان نرمال بارش در نظر گرفته می شود.

وی اظهار داشت: به طور معمول چنانچه بارش های هر سال کمتر از ۱۰ درصد میزان نرمال باشد، خشکسالی رخ نداده است اما هرچه بارندگی سالانه نسبت به حد نرمال کاهش بیشتری داشته باشد، خشکسالی شدت بیشتری دارد.

معاون هواشناسی لرستان با اشاره به اینکه سال زراعی از ابتدای مهر ماه هرسال تا پایان شهریور سال بعد محاسبه می شود عنوان کرد: با توجه به شرایط بارش ها در سال های اخیر به ویژه ۱۰ دهه گذشته، براساس شاخص های استاندارد هواشناسی، اکثر مناطق با درجات مختلف دچار خشکسالی هستند.

اکبری با اشاره به اینکه در دوره ۱۰ ساله منتهی به پایان سال ۱۴۰۲ خشکسالی لرستان ۸۹ درصد بوده است افزود: از این میزان خشکسالی ۲۲ درصد خفیف، ۴۲ درصد متوسط، ۲۰ درصد شدید و چهار درصد بسیار شدید ثبت شده است.

کاهش حجم آب سدهای استان و سفره های زیرزمینی نیز یکی دیگر از تبعات کاهش بارندگی های بلند مدت و البته پدیده خشکسالی است به نحوی که مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان می گوید: سطح آب های زیرزمینی استان در بلندمدت منتهی به سال آبی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ بطور متوسط حدود ۶.۴ متر افت داشته است.

کاهش ۵۲۲ میلیون مترمکعبی مخازن آب های زیرزمینی

به گفته داریوش حسن نژاد، کاهش مخزن آب های زیرزمینی استان در این مدت حدود ۵۲۲ میلیون مترمکعب بوده که معادل افت سالانه حدود۲۳ سانتیمتر و کسری مخزن حدود ۱۹ میلیون متر مکعب است.

وی اظهار داشت: بیشترین افت سطح آب زیرزمینی در بلندمدت مربوط به محدوده های مطالعاتی کوهدشت و ازنا - الیگودرز به ترتیب با حدود ۲۱.۵ متر و ۹.۴ متر بوده که معادل حجم آب حدود ۱۱۸ و ۱۸۵ میلیون مترمکعب می باشد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان گفت: کاهش و شکل بارش در سال آبی جاری نسبت به دوره آماری (بلند مدت) باعث شده است که منابع آب زیرزمینی و آبدهی رودخانه های استان همچنان در مقایسه با بلند مدت با کاهش مواجه شود به نحوی که متوسط دبی اندازه گیری شده رودخانه های استان در اسفند ماه سال آبی جاری نسبت به متوسط اسفند ماه طول دوره آماری حدود ۳۹ درصد کاهش داشته اند.

کاهش ۳۳ میلیون مترمکعبی حجم آب حوضه کارون بزرگ در لرستان

حسن نژاد با اشاره به اینکه کمترین حجم بارندگی ها در اسفند ماه سال آبی ۱۴۰۲ - ۱۴۰۳ در محدوده ازنا - الیگودرز اتفاق افتاد افزود: حجم افت در حوضه کارون بزرگ حدود ۳۳ میلیون مترمکعب است.

به گفته وی بیشترین تغییرات افت در این حوضه مربوط به دشت ازنا - الیگودرز با حدود ۱.۱متر افت سطح آب و کسری مخزن حدود ۲۱.۲ میلیون متر مکعب در اسفند ماه سال ۱۴۰۲ نسبت به اسفند ماه سال گذشته است.

مدیرعامل آب منطقه ای لرستان افزود: شبکه بهینه سنجش آب زیرزمینی استان سالانه توسط ۱۰ هزار و ۲۲۱ دهنه چشمه با خروجی حدود ۹۰۲ میلیون مترمکعب، یک هزار و ۶۶۳ رشته قنات با خروجی حدود ۸۰ میلیون مترمکعب و چاه ها با حدود ۷۰۲ میلیون مترمکعب تخلیه می شود.

۵۷ درصد مخزن سدهای لرستان خالی است

حسن‌نژاد اظهار داشت: بنابر آخرین آمار تا اوایل اردیبهشت جاری، ۵۷ درصد از حجم مخازن سدهای استان خالی است.

وی با اشاره به آخرین وضعیت مخازن سدهای لرستان بیان کرد: حجم کل مخزن سدهای مروک، ایوشان، تنگ هاله، خان‌آباد، کزنار و حوضیان ۲۰۸.۷۱ میلیون متر مکعب است که در این مقایسه سد ایوشان با ۹۴ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل، بالاترین درصد افزایش حجم آب را داشته است.

وی ادامه داد: حجم آب موجود در پشت سدهای استان ۹۰.۱۴ میلیون متر مکعب گزارش شده و در حال حاضر مجموع آب ورودی‌ ۶ سد استان ۷.۷۴ مترمکعب بر ثانیه و آب خروجی ۰.۴۵ متر مکعب بر ثانیه است.

هشدار در خصوص کاهش بارندگی ها و سطح منابع آب زیرزمینی لرستان در حالی جدی گرفته نمی شود که به گفته یک دکترای تخصصی اکولوژی گیاهان زراعی ایران از ۲۰ سال قبل وارد یک دوره ۳۰ ساله خشکسالی شده و میانگین بارندگی ۳۰ ساله ایران ۲۵۰ میلیمتر است بنابراین خسارت به بخش کشاورزی به ویژه اراضی دیم یک واقعیت اجتناب ناپذیر است.

زمان ۷۵ درصد بارندگی ها مناسب نیست

به گفته بهروز میر متوسط بارش سالانه در کشورهای اروپایی بین ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیمتر است با این تفاوت که در کشور ما تبخیر و تعرق به علت افزایش درجه حرارت، بیشتر است.

وی می گوید: مشکل دیگر این است که ۷۰ درصد بارندگی های ایران در ۲۵ درصد مساحت کل کشور رخ می دهد و تنها ۲۵ درصد از این بارندگی ها در فصل و زمان مورد نیاز آبیاری است.

این کارشناس کشاورزی اعتقاد دارد: پدیده خشکسالی تا سال ۲۰۵۰ پیش بینی شده است و ۷۵ درصد جمعیت جهان را به دلیل تغییرات اقلیمی، با خطر مواجه می کند که علاوه بر خشکسالی، بارش های سیل آسا نیز جزو این تغییرات محسوب می شود.

میر با اشاره به افزایش انتشار گازهای گلخانه ای به دلیل تغییر کاربری اراضی کشارزی توسط بشر گفت: خشکسالی در انواع هواشناسی، کشاورزی، کشاورزی هیدرولوژی یا کاهش منابع آب های زیرزمینی و رودخانه ها، و اقتصادی و امنیتی تعریف می شود که خشکسالی هواشناسی به معنای کاهش بارندگی نسبت به بلند مدت است و خشکسالی کشاورزی زمانی که رطوبت موجود خاک کمتر از میزان مورد نیاز گیاه باشد رخ می دهد.

وی گفت: میانگین ۵۰ ساله بارندگی در لرستان ۵۲۲.۹ میلیمتر است که ۲ ایستگاه شول آباد با ۹۱۵ میلیمتر و سپیددشت ۷۱۱ میلیمتر اختلاف معناداری با سایر ایستگاه ها دارند و با حذف آنها، میانگین بارندگی استان به ۳۵۰ تا ۴۰۰ میلیمتر می رسد و جزو استان هایی خواهیم بود که همیشه با تنش خشکسالی مواجه می شویم.

این دکترای تخصصی اکولوژی گیاهان زراعی با اشاره به وجود ۶۰ نقطه همگن، اقلیم و ریزاقلیم های مختلف در لرستان و بروز ۲ خشکسالی در سال های ۹۹ تا ۱۴۰۱، افزود: لرستان طی سال زراعی ۱۴۰۰- ۱۴۰۱ جزو هفت استان خشکسال کشور و سال زراعی گذشته جزو ۱۳ استان کم بارش بود.

به گفته میر در سال زراعی جاری نیز لرستان تا ۳۰ آذر جزو پنج استان کم بارش کشور بود و بر خلاف پیش بینی های هواشناسی در ابتدای سال مبنی بر تعجیل در بارندگی، پاییز زودرس و افزایش بارش ها، متاسفانه این مهم در اکثر نقاط کشور و لرستان صدق نکرد.

وی ادامه داد: بارش ها با تاخیر مواجه و در مقایسه با بلند مدت تا تاریخ ۳۰ آذر ۱۴۰۲، حدود ۱۰۵ میلیمتر کاهش بارندگی در استان ثبت شد که بارش ها از بهمن ماه روند به نسبت خوبی گرفت و کمی جبران شد اما همچنان با خطر کم آبی مواجه هستیم.

ازنا و الیگودرز، کم بارش ترین ها

این دکترای تخصصی اکولوژی گیاهان زراعی گفت: از ابتدای سال زراعی جاری تاکنون میانگین بارندگی ها در استان ۴۳۵ تا ۴۰۰ میلیمتر بوده است که الیگودرز با ۲۸۷ و ازنا با ۲۸۸ میلیمتر، هم تاخیر در بارش ها و هم کمبود و کاهش بارندگی داشته اند و این امر در کاهش تولید محصولات استراتژیکی مانند جو و دیم تاثیرگذار خواهد بود.

میر با اشاره به کمبود بارش ها در برخی نقاط خرم آباد و دشت سیلاخور نیز افزود: هم اکنون با وقفه ۲۰ تا ۲۵ روزه بارش های بهاره در کل استان مواجه هستیم و با پیش بینی خوش بینانه برای بارش های بهاری، باز هم احتمال کاهش ۳۰ تا ۳۵ درصد عملکرد در ازنا و الیگودرز وجود دارد.

وی همچنین در خصوص روند اجرای طرح الگوی کشت در لرستان تصریح کرد: الگوی کشت فراقوه ای و فراسازمانی است و باید وزارتخانه های مختلف تعامل کنند تا چالش ها مدیریت شود به نحوی که تدوین الگو وظیفه وزارت جهاد کشاورزی و اجرای آن نیازمند همکاری دستگاه های بیرونی است.

وی تاکید کرد: اهداف کوتاه مدت کشاورز باید با اهداف میان مدت و بلند مدت کلان هماهنگ باشد همچنین کشت محصولات بهاره باید به پاییزه تغییر یابد تا بارش های بیشتری نصیب زمین شود.

باشگاه خبرنگاران جوان استان ها استان‌ها

دیگر خبرها

  • آواربرداری پس از نقشه‌برداری از خانه‌های آتش‌گرفته / ضرورت تسریع خدمات‌رسانی
  • نقشه ژنتیکی پرواز: پستانداران چگونه تکامل یافتند تا در هوا شناور بمانند؟
  • (ویدئو) نجات ۱۶ توله خرس سیاه در خطر انقراض از استخراج کیسه صفرا
  • دستگیری ۲ خواهر قاتل پدر در تهران
  • دستگیری ۳ قاتل فراری در ۳ عملیات ضربتی | عامل قتل با وینچستر دستگیر شد
  • نقش کلیدی لوازم پزشکی در بهبود سلامت بیماران
  • معمای اتوبان
  • کم آبی در کمین لرستان/ بارش‌های پرتکرار هم حریف خشکسالی نشد
  • آغاز رسمی طرح جایگزینی کیسه‌های پارچه‌ای با پلاستیکی در بروجرد
  • مردی با جیب پر از چک‌پول توسط برادرش به قتل رسید