Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-05-02@02:57:36 GMT

صادق ملکی: فضایی مثبت بین ایران و روسیه حاکم است

تاریخ انتشار: ۹ فروردین ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۲۷۴۹۹۳۵

صادق ملکی: فضایی مثبت بین ایران و روسیه حاکم است

بین الملل>دیپلماسی - صادق ملکی کارشناس و تحلیلگر ارشد سیاسی در گفت و گو با خبرآنلاین گفت: با توجه به جایگاه دو کشور ایران و روسیه در نظام بین الملل و نوع نگاه تهران و مسکو به جهان دور از ذهن است که این روابط بتواند به سطح راهبردی ارتقاء یابد.

محمد اکبری:

با سفر رئیس جمهوری ایران به مسکو هشتمین دیدار او با پوتین در سه سال و نیم گذشته شکل گرفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این دیدارها نشان از جایگاه دو کشور در سیاست خارجی هم دارد. حسن روحانی در نشست هیات های عالیرتبه ایران و روسیه تاکید کرد که روابط دو کشور وارد مرحله ای تازه شده است و ما اکنون می توانیم در این مرحله از روابط پایدار و بلند مدت سخن بگوییم. رییس جمهور، اختصاص نخستین سفر خارجی خود را در سال جدید به روسیه، بیانگر اهمیتی برشمرد که تهران برای روابطش با همسایگان منطقه ای و بویژه مسکو قائل است. روابط ایران و روسیه گام به گام در حال توسعه و شتاب در همه حوزه هاست و این به نفع منافع دو ملت و همچنین منطقه است. این موضوعات نشان می دهد که گسترش روابط دو کشور نه از سر اجبار بلکه حاصل اراده طبیعی دو کشور و در راستای هم افزایی و پیشبرد منافع ملی طرفین است. در این باره با صادق ملکی کارشناس و تحلیلگر ارشد سیاسی گفت و گو کرده ایم که از نظر می گذرانید.

در گذشته دیده می شد که روابط ایران و روسیه تحت الشعاع روابط روسیه با امریکا و بر این اساس دارای فراز و نشیب بوده است. به نظرتان در چهار سال گذشته این روابط ثبات نسبی را دارا بوده است؟



این موضوع که در روابط بین کشورها، روابط کشورها متأثر از نوع روابط انان با دیگر قدرت‌ها باشد، امری طبیعی است . روابط ایران و روسیه نیز از این‌امر مستثنا نبوده و نیست. کشورها از روابط خود دنبال اهداف خاص بوده و می باشند. روابط ایران و روسیه در شیبی آرام رو به گسترش است اما این روابط راهبردی نیست و با توجه به جایگاه دو کشور در نظام بین الملل و نوع نگاه تهران و مسکو به جهان دور از ذهن است که این روابط بتواند به سطح راهبردی ارتقاء یابد. در نگاه عادی نیز بر فرض مثل اگر تحول مثبتی میان تهران و واشگتن اتفاق بیافتد این روابط تحت تأثیر قرار می گیرد. دقت کنیم روس ها بخاطر ما به خاورمیانه و بطور مشخص سوریه باز نگشته اند. مسکو محاسبات خاص خود را داشته و دارد. محاسبات روس ها در خاورمیانه از جنس محاسبات ایران نبوده و هیچ‌گاه هم نخواهد شد.مگر ما ماهیتاً دچار تغییر شویم، آنگاه نیز شاید نگاه ما به آمریکا نیز تغییر نماید. ایران در نظام بین الملل یک استتثنا بوده و می باشد. استقلال عمل و نوع نگاه ایدولوژیک مانع ایجاد روابط بر اساس نرم بین الملل توسط ایران می گردد. ما همچنان دارای یک غربت تاریخی بوده و هستیم. نوع نگاه روس ها به اسراییل ، آمریکا و... با ما ماهیتاً متفاوت است. روس ها معامله‌گر هستند و در شرایط خاص که منافع آنان ایجاب نماید ما را فدای ملاحظات کلان خود می نمایند. با وجود این این سخن به معنای تلاش برای گسترش همکارها نبوده و نیست اما در ارزیابی روابط نباید دچار اشتباه محاسباتی گردیم. روس ها با عربستان ، ترکیه که رقبای ما در منطقه هستند روابطی گسترده‌تر دارند. حتی جمعیت مسلمان انان ایجاب می نماید در نقطه نهایی برای کنترل انان و اینکه از جانب مسلمانان خود مورد تهدید قرار نگیرند بیشتر ملاحظات اهل تسنن را مدنظر قرار دهند. دنیای سیاست دنیای منافع بوده و می‌باشد لذا اگر ضرورت یابد روس ها براحتی می‌تواند ریل روابط خود را نه تنها با ایران بلکه هر کشور دیگری تغییر دهند. نکته مهم در ارتباط با ایران این موضوع است که ما به معنی واقعی در جهان هیچ متحد استراتژيك نداریم و این بیشتر حاصل نگاه ما به نظام بین الملل و صحنه سیاست می باشد.


به نظر شما طی 4 سال گذشته فضای جدیدی در این رابطه به وجود آمده یا همان روال عادی بوده است؟

فضای جدید حتماً ایجاد شده است. سفر روحانی خود در بخش مهمی حاصل این فضا مثبت است. روسیه با بحران سوریه بطور جدی به خاورمیانه بازگشته و در این نقطه با ما در بخش‌های دارای اهداف و منافع مشترک است اما این سخن به معنای آن نیست که در کلان سیاست‌های ما منطبق با یکدیگر باشد. در پیروزی حلب ایران و روسیه در کنار هم بودند اما در رفع محاصره دو شهر شیعه نشین ما همراهی از مسکو را ندیدم. در روابط سیاسی دو کشور با توجه به مشکلاتی که با نظام بین الملل دارند از یکدیگر بهره می گیرند. اگر برای هر دو گشایشی ایجاد شود روابط انان متأثر از این گشایش خواهد شد. در شرایط فعلی روابط تهران - مسکو روابط رو به گسترش است اما اینکه این گسترش حاصل یک اراده طبیعی یا ناشی از اجبار است باید اندیشید.

به نظر شما در سفر آقای روحانی به روسیه بیشتر مسائل دوجانبه مطرح شد یا مسائل بین المللی نظیر سوریه؟

این سفر در قالب سفر دوجانبه بوده و تاریخ آن از پیش تعیین شده بود. اما سفر دوجانبه آقای روحانی به مسکو بدون شک نمی تواند بدون مذاکره در رابطه با منطقه و موضوع سوریه، عراق و مسائلی که مبتلا به شرایط نظام بین الملل است، باشد. لذا بخشهایی از مذاکرات آقای روحانی و پوتین فارغ از مسائل دوجانبه، مسائل منطقه ای و بین المللی بوده است.

49312

کلید واژه‌ها : ایران و روسیه -

منبع: خبرآنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۲۷۴۹۹۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آمریکا ۸۱ فروند بمب‌افکن اسقاط برای کی‌یف خرید؛ اهداف پنهان واشنگتن زیر ذره‌بین رسانه‌ها

به گزارش قدس آنلاین، تارنمای این رسانه آمریکایی با انتشار این خبر به نقل از کی‌یف پست (Kyiv Post) نوشت: (در مجموع) ارزش خرید این جنگنده ها حدود یک میلیارد تنگه (واحد پول قزاقستان) معادل ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار دلار آمریکا است.

بنابراین گزارش، قزاقستان که درصدد به روز رسانی ناوگان نیروی هوایی خود است، اقدام به حراج ۱۱۷ فروند جنگنده بمب افکن های دوران شوروی سابق از جمله میگ-۳۱، میگ-۲۷، میگ-۲۹ و سوخو-۲۴ متعلق به دهه های ۱۹۷۰ تا ۱۹۸۰ کرده است.

این گزارش حاکی است: هرفروند از جنگنده های منسوخ دوران شوروی سابق که توسط آمریکا خریداری شده به قیمت ۱۹ هزار و ۳۰۰ دلار بوده است.

تارنمای این رسانه آمریکایی نوشت: هرچند قصد آمریکا از این خرید که توسط شرکت های واسط خارجی صورت گرفته، هنوز مشخص نیست اما انتظار می رود تا جنگنده های خریداری شده توسط آمریکا از قزاقستان به عنوان منبعی برای قطعات یدکی جنگنده های کنونی اوکراین که همچنان درحال انجام ماموریت هستند و یا به عنوان جنگنده های «فریبگر» بر روی زمین در مناطق جنگی مورد استفاده قرار گیرند.

بیزینس اینسایدر در ادامه این گزارش نوشت: قزاقستان که پیشتر به صورت رسمی بخشی از اتحاد جماهیر شوروی سابق بود، بعدها همکاری نزدیک خود را با روسیه به عنوان یکی از متحدان دیرینه (مسکو) حفظ کرد اما از زمان حمله روسیه به اوکراین، قزاقستان هرچه بیشتر به سمت غرب تمایل پیدا کرده است.

بنا بر تحلیل کی‌یف پست، تلاش‌های این کشور آسیای مرکزی برای ارتقای قابلیت‌های نظامی‌اش همزمان با تعامل فزاینده آن با کشورهای غربی، نشانگر دور شدن از روابط تاریخی خود با مسکو است.

قزاقستان معضل بعدی روسیه پس از اوکراین؟

تارنمای خبری بیزینس اینسایدر نوشت: برخی از ناظران داخلی روسیه، توجه مسکو به جریانات قزاقستان در کنار تقابل با اوکراین را خواستار شدند.

در همین ارتباط، ولادیمیر سولوویوف (Vladimir Solovyov) مفسر و تحلیلگر روس هشدار داده است که کشورش باید به این واقعیت که قزاقستان مشکل بعدی روسیه است، توجه کند؛ چراکه به گفته وی این کشور می تواند همان روند نازی [شدن] که در اوکراین رخ داد را در آنجا (قزاقستان) آغاز کند.

گفتنی است؛ رئیس جمهوری روسیه ۲۱ فوریه ۲۰۲۲ (دوم اسفند ۱۴۰۰) با انتقاد از بی‌توجهی غرب به نگرانی‌های امنیتی مسکو، استقلال جمهوری‌های خلق دونتسک و لوهانسک را در منطقه دونباس به رسمیت شناخت.

ولادیمیر پوتین سه روز پس از آن، پنجشنبه ۲۴ فوریه (پنجم اسفند ۱۴۰۰) عملیاتی نظامی که آن را «عملیات ویژه» خواند، علیه اوکراین آغاز کرد و به این ترتیب روابط پرتنش مسکو - کی‌یف به رویارویی نظامی تبدیل شد.

آمریکا و کشورهای غربی در پاسخ به این اقدام روسیه، تاکنون تحریم‌های گسترده‌ای را علیه مسکو اعمال و میلیاردها دلار تسلیحات و تجهیزات نظامی به کی‌یف ارسال کرده‌اند.

منبع: خبرگزاری ایرنا

دیگر خبرها

  • مسکو: پهپاد اوکراین بر فراز «بلگورود» منهدم شد
  • دستور وزیر دفاع روسیه به ارتش برای اختصاص تسلیحات بیشتر در جنگ اوکراین
  • نمایشگاه غنایم جنگ اوکراین در مسکو/تسلیحات ۱۲کشور مقهورارتش روسیه
  • زنیت قهرمان لیگ برتر والیبال روسیه شد
  • حمله پهپادی اوکراین به مناطقی در روسیه
  • دیپلمات صهیونیست: دنیا تغییر کرده است/ باید مشخص کنیم در کدام سمت هستیم
  • وحشت بلومبرگ از قدرت ائتلاف‌سازی ایران
  • نمایش تسلیحات غنیمتی روس ها در «پارک پیروزی» مسکو | ویدئو
  • آمریکا ۸۱ فروند بمب‌افکن اسقاط برای کی‌یف خرید؛ اهداف پنهان واشنگتن زیر ذره‌بین رسانه‌ها
  • پشت‌ پرده مذاکرات مسکو و کی یف / توافق روسیه و اوکراین چطور از دست رفت؟