Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-04@21:34:19 GMT

آمارهای عجیب و غریب به سبک مناطق آزاد

تاریخ انتشار: ۱۲ مهر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۹۴۳۳۷۳

آمارهای عجیب و غریب به سبک مناطق آزاد

طبق آمار سال‌های اخیر سرمایه‌گذاری خارجی در مناطق آزاد یک تا ۴ درصد کل سرمایه‌گذاری خارجی در کشور بوده، امابر اساس آمار اخیر دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد، این رقم به بیش از ۹۰ درصد رسیده، در حالی که آثار مورد انتظار در این مناطق مشاهده نمی شود.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، در بحبوحه ایام انتخاباتی، آمار و ارقامی از عملکرد نهادهای تحت نظر دولت منتشر شد که یکی از عجیب‌ترین آنها، آمار منتشر شده توسط دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد است؛ بر اساس این گزارش، میزان سرمایه‌گذاری خارجی در مناطق آزاد طی سه سال اخیر با رشدی 100 برابری همراه بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

طبق این آمار در سال‌های 91 و 92، مجموع 7 منطقه آزاد ایران به ترتیب تنها 32 و 27 میلیون دلار سرمایه خارجی جذب کردند و در سال 93، این میزان به بیش از 600 میلیون دلار افزایش می‌یابد. در ادامه‌ ادعای دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد، این افزایش تصاعدی در سال‌ 94 به 1291 میلیون دلار و در سال 95 به بیش از 3 میلیارد دلار بالغ می‌‌شود.

از سوی دیگر بر اساس گزارش اخیر کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل، آنکتاد (UNCTAD)، در سال 2016 مجموعا حدود 3.3 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در کشور (اعم از مناطق آزاد و سرزمین اصلی) صورت پذیرفته و در دو سال قبل، این شاخص حدود 2 میلیارد دلار بوده است.

با مقایسه آمار آنکتاد و آمار منتشر شده توسط مناطق آزاد و با فرض صحت آمار مناطق، حجم سرمایه‌گذاری در سرزمین اصلی بسیار اندک و نزدیک به صفر ارزیابی می‌‌شود و احتمالا اغلب سرمایه‌های وارده به کشور، جذب مناطق آزاد شده و سرزمین اصلی از آن بی‌بهره مانده است.

این در حالی است که سایر مسئولان کشور مدعی ورود سرمایه‌های خارجی در سرزمین اصلی و در حوزه‌هایی نظیر خودروسازی، پروژه‌های نفتی و .... هستند. لذا یا ادعای مطرح شده جهت ورود سرمایه خارجی به سرزمین اصلی فاقد صحت بوده یا دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد در انتشار این آمار، دقت کافی را مبذول نداشته است.

با توجه به روند تقریبا صعودی ورود سرمایه خارجی به سرزمین اصلی، اگر حجم سرمایه‌گذاری خارجی در مناطق آزاد از حدود 30 میلیون دلار در دو سال قبل به 3 میلیارد دلار افزایش یافته باشد، انتظار می‌رفت این رقم در کل کشور و در سال 2016 حداقل به عدد 5 میلیارد دلار نزدیک شود.

طبق آمار سال‌های گذشته، سرمایه‌گذاری خارجی در مناطق آزاد حدود یک تا 4 درصد کل سرمایه‌گذاری خارجی در کشور را شامل می‌‌شود ولی بر اساس آمار اخیر دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد، این رقم به بیش از 90 درصد رسیده، در حالیکه آثار مورد انتظار در این مناطق مشاهده نمی‌شود.

کارشناسان معتقدند در صورت جذب 4.4 میلیارد سرمایه‌گذاری خارجی در مناطق آزاد طی دو سال اخیر، باید شاهد رشد چشمگیر و توسعه چند جانبه در این مناطق می‌بودیم. همچنین با ورود این میزان از سرمایه، بایستی حدود 200 هزار فرصت شغلی در این مناطق ایجاد شده و بیکاری به صورت قابل توجهی در مناطق آزاد کشور کاهش می‌یافت، به‌گونه‌ای که از سایر نقاط کشور جهت تامین نیروی انسانی کمک گرفته می‌شد. مثلا در صورت ورود 2.6 میلیارد دلار سرمایه خارجی در قشم، نباید مشکل بیکاری برای 50 هزار خانوار مستقر در این منطقه وجود داشته باشد.

طبق آمار دبیرخانه میزان سرمایه‌گذاری خارجی مناطق آزاد ایران در سال 95، از میزان جذب سرمایه‌های خارجی کل کشور در هر یک از سال‌های 2013، 2014 و 2015 بیشتر بوده و تقریبا برابر با جذب سرمایه در سال 2016 می‌باشد؛ با توجه به وسعت و محدوده اقتصادی اندک مناطق آزاد نسبت به کل کشور و جذب این حجم از سرمایه خارجی در یک سال، باید شاهد جرقه‌ای بزرگ در این مناطق می‌بودیم.

مناطق آزاد که از سال 72 با هدف گسترش تولید و صادرات در ایران تاسیس شدند، اکنون با گذشت بیش از دو دهه از فعالیت خود، نه تنها به اهداف اصلی خود نرسیده بلکه به محلی جهت واردات بی‌رویه، قاچاق کالا و فرار مالیاتی تبدیل شده‌اند.

بر اساس گزارش آنکتاد، سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در ایران (مجموع مناطق آزاد و سرزمین اصلی)، در سال‌های 2013، 2014 و 2015 و بعد از آغاز مذاکرات هسته‌ای، با کاهش جدی مواجه بوده به‌گونه‌ای که این شاخص در سال 2015 به کمتر از نصف ارزش خود در سال 2012 می‌رسد. نهایتا در سال 2016، شاهد بهبود این شاخص نسبت به سال 2015 هستیم و در این سال حجم سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی 3.3 میلیارد دلار برآورد شده است.

انتهای پیام/

R1012188/P1010113/S7,81/CT1

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۹۴۳۳۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رشد ۴۸ درصدی تجارت خارجی کشور در فروردین ۱۴۰۳

به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری علم و فناوری آنا از گمرک، تجارت خارجی کشور (مجموع صادرات و واردات) با احتساب نفت خام، میعانات گازی، خدمات فنی مهندسی و برق در فروردین ماه سال جاری با ۴۷.۶۳ درصد افزایش به رقم ۱۰ میلیارد و ۴۲۰ میلیون دلار رسید.

از مجموع صادرات و واردات کشور، هفت میلیارد و ۶۸۰ میلیون دلار به صادرات و ۲ میلیارد و ۷۴۰ میلیون دلار آن به واردات اختصاص داشت.

بر اساس این گزارش، تراز تجاری کشور با احتساب نفت خام، میعانات گازی، خدمات فنی مهندسی و برق در فروردین ماه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل به میزان چهار میلیارد و ۹۴۰ میلیون دلار مثبت بوده است.

این گزارش با اشاره به اینکه صادرات بدون احتساب نفت خام، میعانات گازی، خدمات فنی مهندسی، برق و صادرات از محل تجارت چمدانی در این مدت به میزان سه میلیارد و ۱۷۰ میلیون دلار بوده است، می‌افزاید: تراز تجاری کشور بدون نفت هم در فروردین ماه در مقایسه با مدت مشابه قبل ۴۳۰ میلیون دلار مثبت بود.

این گزارش حاکیست، صادرات نفت خام، کوره و میعانات گازی در فروردین ماه سال جاری چهار میلیارد و ۱۸۰ میلیون دلار بوده است.

همچنین ارزش صادرات کشور در فروردین ماه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۶.۸۵ درصد کاهش نشان می‌دهد.

این گزارش با اشاره به اینکه سه قلم عمده کالای صادراتی در فروردین ۱۴۰۳ به پروپان مایع شده با ۲۱۸ میلیون دلار، متانول با ۲۰۱ میلیون دلار و قیر نفت با ۱۸۰ میلیون دلار اختصاص داشت، می‌افزاید: میانگین ارزش هر تن کالای صادراتی در این مدت با ۷.۹۶ درصد کاهش به رقم ۳۲۸ دلار رسیده است.

در این مدت، ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار تن کالا به خارج از کشور صادر شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۹.۶۶ درصد کاهش داشته است.

چین مقصد نخست صادرات کشور 

عمده‌ترین مقاصد کالا‌های صادراتی ایران در فروردین ماه سال جاری شامل کشور‌های چین، عراق، امارات متحده عربی، ترکیه، پاکستان، افغانستان و عمان بوده است که این هفت کشور، ۷۸ درصد از وزن و ۸۳ درصد از ارزش کل صادرات کشور را به خود اختصاص دادند.

براساس این گزارش، در فروردین ماه سال جاری، میزان صادرات کالا‌های پتروشیمی سه میلیون و۳۰۰ هزار تن به ارزش یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار بوده که به لحاظ وزن ۲۵.۷ درصد و از حیث ارزش ۲۴ درصد کاهش نشان می‌دهد.

این گزارش می‌افزاید: در بین ۱۰ قلم عمده کالا‌های صادراتی، گاز‌های نفتی و هیدروکربور‌های گازی شکل مایع شده، اوره و میله‌های آهنی و فولادی از بیشترین افزایش و گاز طبیعی مایع شده، شمش از آهن و فولاد و بوتان مایع شده از بیشترین کاهش در ارزش برخوردار بودند.

گزارش گمرک درباره واردات کالا به کشور در فروردین ماه سال جاری، می‌افزاید: در این مدت ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تن کالا به ارزش ۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار وارد کشور شد که به لحاظ وزن ۳۳.۳۸ درصد افزایش و از حیث ارزش ۱۱.۳۶ درصد کاهش داشته است.

اقلام عمده وارداتی

ذرت دامی با ۳۵۳ میلیون دلار، کنجاله سویا با ۱۸۱ میلیون دلار و گوشی‌های تلفن هوشمند با ۱۰۶ میلیون دلار، سه قلم عمده کالا‌های وارداتی در فروردین ماه سال جاری بوده‌اند.

بیشترین افزایش در بین ۱۰ قلم نخست کالا‌های وارداتی به طلا به اشکال خام، کنجاله سویا و روغن دانه آفتابگردان و بیشترین کاهش در ارزش نیز به قطعات منفصله جهت تولید اتومبیل سواری با کد تعرفه ۹۸۸۷۰۳۱۲، دانه سویا و برنج اختصاص داشت.

متوسط ارزش گمرکی هر تن کالای وارداتی در فروردین ماه سال جاری یک‌هزار و ۱۲۲ دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۳.۵۴ درصد کاهش داشته است.

مبادی اصلی واردات

بر اساس این گزارش، هفت کشور نخست طرف معامله با ایران در فروردین ماه سال جاری شامل امارات متحده عربی، چین، ترکیه، هلند، آلمان، هند و هنگ‌کنگ در مجموع ۷۲ درصد از وزن و ۷۸ درصد از ارزش کل واردات کشور را به خود اختصاص دادند.

میزان ترانزیت خارجی کشور از مسیر ایران در فروردین ماه سال جاری با ۴۷ درصد افزایش، به رقم یک میلیون ۶۰۰ هزار تن رسید.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • دلیل عجیب و غریب تعطیلی یک تالار در خرم‌آباد
  • ظاهر عجیب و غریب پهپاد نظامی ساخت هند!
  • تجارت خارجی ۴۱۴ میلیون دلاری از گمرکات کردستان
  • غریب‌آبادی: ۲۸ زندانی پاکستانی آزاد می‌شوند
  • معاون امور بین‌الملل قوه قضائیه: ۲۸ زندانی پاکستانی آزاد می‌شوند
  • غریب آبادی: ۲۸ زندانی پاکستانی در جریان سفر رئیس قوه قضائیه به استان هرمزگان آزاد می‌شوند
  • تفاوت عجیب قیمت خودرو در ایران و امارات
  • آزادی ۲۸ زندانی پاکستانی در جریان سفر رئیس قوه قضاییه به هرمزگان
  • رشد ۴۸ درصدی تجارت خارجی کشور در فروردین ۱۴۰۳
  • فراتر رفتن تجارت خارجی از ۱۰ میلیارد دلار