Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-04-28@08:44:37 GMT

همه‌پرسی اقلیم از منظر حقوق بین‌الملل

تاریخ انتشار: ۱۲ مهر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۹۴۳۹۰۱

همه‌پرسی اقلیم از منظر حقوق بین‌الملل

اقلیم کردستان یک سرزمین یا کشور مستقل نیست که مستقیما به قوانین بین‌المللی توسل جوید. فعلا و در حال حاضر یک استان یا اقلیم تابع کشور عراق و قانون اساسی کشور مادر است. چنان که در همه‌پرسی اسکاتلند نیز که در نوبت اول با اجازه کتبی نخست‌وزیر بریتانیا همه‌پرسی صورت گرفت و وقتی که خواستند برای بار دوم آن را تکرار کنند، نخست‌وزیر بریتانیا اجازه برگزاری همه‌پرسی بار دوم را نداد و غائله ختم شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به این ترتیب مساله استقلال یک اقلیم خودمختار در عراق مانند هر کشور دیگری نمی‌تواند فقط یک خواست یکطرفه و یک آرزوی خوش باشد. یک زن و شوهر معمولی هم اگر بخواهند از هم طلاق بگیرند باید با هم به دادگاه بروند و با رضایت هم از هم جدا شوند.

در مورد استقلال اقلیم کردستان در عراق تنها دو راه باقی می‌ماند: کسب موافقت دولت عراق به نمایندگی از طرف ملت آن کشور یا برگزاری یک رفراندوم ملی و عمومی در کشور عراق.

در حالی که با همه‌پرسی کاتالونیا در اسپانیا برخورد شد شاید این پرسش پیش آید که چرا با همه‌پرسی استقلال اقلیم کردستان برخوردی صورت نگرفت؟ کردستان دارای خودمختاری است و کسی نمی‌توانست جلوی این کار را در داخل اقلیم یاد شده بگیرد. با وجود این، از آنجا که این همه‌پرسی بدون اجازه و موافقت دولت فدرال عراق انجام شد غیرقانونی است. بالطبع نتایج یک همه‌پرسی غیر‌قانونی نیز تا وقتی که مورد تائید دولت فدرال عراق قرار نگیرد، همچنان غیرقانونی خواهد بود. آیا کشورهای همسایه می‌توانستند جلوی این کار را در داخل اقلیم خود مختار (منطقه‌ای که دارای استقلال داخلی است) بگیرند؟ در پاسخ باید گفت تا زمانی که اقلیم کردستان اعلام استقلال نکرده و مرزهای آن بخشی از کشور عراق است، امکان دخالت کشورهای همسایه در خاک عراق وجود ندارد. زمانی که کردستان اعلام استقلال کند کشورهای همسایه مجوز تلاش برای حفظ منافع خود را خواهند یافت.

بدیهی است که تا نتایج این همه‌پرسی از طرف دولت فدرال در بغداد به رسمیت شناخته نشود، اصل همه‌پرسی و نتایج آن همچنان «غیرقانونی» خواهد بود و حکومت خود مختار اقلیم نمی‌تواند بر اساس این دستاورد اعلام استقلال کند. اگرچه حکومت بارزانی اعلام کرده است که در حال حاضر چنین قصدی را ندارد ولی نمی‌توان به وعده‌های او دلخوش بود.

اگر حکومت خودمختار کردستان چه امروز و چه صد سال دیگر بخواهد، بر اساس این همه‌پرسی، دست به اعلام استقلال زند، حمله نظامی همه کشورهای همسایه و دولت عراق را برای خود خریده است. اگر این احتمال حتمی را هم در نظر نگیریم، باز هم می‌دانیم که اعلام استقلال اقلیم کردستان هرگز مورد تائید کسی قرار نخواهد گرفت؛ حتی اسرائیل که به منظور ایجاد دردسرهای سرزمینی برای ایران، وعده همه‌گونه حمایت از حکومت اقلیم در حرکت به طرف استقلال را می‌دهد، در عمل نخواهد توانست کردستان تجزیه شده غیرقانونی عراق را به عنوان یک کشور مستقل به رسمیت بشناسد، چراکه ایالات متحده آمریکا اگرچه بی‌میل نیست که برای ایران هر روز دردسر تازه‌ای درست شود، ولی از نظر ژئوپلیتیک و ژئواستراتژیک می‌داند چنین تحولی برای یکپارچگی سرزمینی ترکیه نیز بسیار خطرناک خواهد بود. ترکیه متحد نظامی آمریکا در ناتو است و متحدان ناتو نسبت به حفظ و دفاع از یکپارچگی سرزمین هم متعهد هستند. در چنین شرایطی به سیاستمداران اقلیم کردستان توصیه می‌شود شرایط و مواضع را با دقت مطالعه کنند و از تکرار اقدامات خودسرانه غیرقانونی بپرهیزند که سخت به زیان خودشان تمام خواهد شد. حق تعیین سرنوشت هر قوم و ملتی مورد احترام است، اما راهیان راه اختیار تعیین سرنوشت خود باید با مطالعه و دقت از اقدامات غیرقانونی بپرهیزند و از دشمن ساختن همه منطقه علیه خود شدیدا خودداری کنند.

دکتر پیروز مجتهدزاده

استاد جغرافیای سیاسی

منبع: جام جم آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۹۴۳۹۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازگشایی بازارچه‌های هنگه‌ژال و سیف مطالبه جدی ایران از عراق است

اسماعیل زارعی‌کوشا در اولین جلسه کمیسیون برنامه ریزی، هماهنگی و مبارزه با قاچاق کالا و ارز در سال جاری که در سالن شهدای گمنام استانداری اظهار داشت: مطالبه جدی جمهوری اسلامی ایران از عراق بازگشایی بازارچه‌های هنگه ژال و سیف بوده که اخیرا در جلسه شورای امنیت ملی مصوب شد و پیگیری این موضوع در دستور کار قرار دارد.

استاندار کردستان بر لزوم هماهنگی مرز‌های همجوار تاکید کرد و گفت: نظارت بر مرز‌ها در استان‌های همسایه باید یک رویه مشترک داشته باشد و در لازم است نشست مشترک با استانداران کرمانشاه و آذربایجان غربی جهت جلوگیری از نقض تصمیمات برگزار شود.

وی با بیان اینکه برخورد با قاچاق باید به صورت موثر باشد، اضافه کرد: قاچاق تبعات اقتصادی و امنیتی دارد و ابعاد آن باید به درستی تجزیه و تحلیل شود.

زارعی‌کوشا به راه‌اندازی و استقرار دستگاه ایکس ری در مرز باشماق اشاره و اضافه کرد: همه مرز‌های کشور در این زمینه با مشکل مواجه هستند، اما باید راه‌اندازی به صورت جدی پیگیری شود.

افزایش ۴۲ درصدی کشفیات کالای قاچاق در کردستان

دبیر کمیسیون مبارزه با قاچاق کالا و ارز کردستان نیز گفت:  در سال ۱۴۰۲، یک هزار و ۵۳۸ پرونده قاچاق کشف و هزار و ۱۸۶ متهم دستگیر شدند.

علی خداویسی افزود: در پرونده‌های مذکور بالغ بر پنج هزار و ۳۸۸ میلیارد ریال انواع کالای قاچاق در استان کشف شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن با رشد ۴۲ درصدی همراه بود.

وی گفت: بیشترین میزان افزایش کشفیات در حوزه البسه با رشد ۱۸۱ درصدی به ثبت رسید.

خداویسی یادآور شد: پارسال، سه هزار و ۴۵۵ فقره پرونده قاچاق در شعب بدوی تعزیرات حکومتی استان تشکیل و برای سه هزار و ۱۷۱ پرونده رای محکومیت صادر شد.

باشگاه خبرنگاران جوان کردستان سنندج

دیگر خبرها

  • انتشار تصاویر حمله پهپادی به میدان گازی در سلیمانیه عراق
  • تصاویر حمله پهپادی به یک میدان گازی در سلیمانیه عراق
  • نیروهای ارتش ترکیه مورد حمله عناصر «پ.ک.ک» قرار گرفتند
  • لحظۀ حملۀ پهپاد ناشناس به میدان گازی کورمورِ کردستان عراق
  • حمله مقاومت اسلامی عراق به حیفای اشغالی
  • حمله پهپادی به میدان گازی کورمور در شمال عراق
  • عفو بین‌الملل: دانشگاه‌های آمریکا باید از سرکوب اعتراضات دانشجویان حامی فلسطین دست بردارند
  • غریب‌آبادی: آمریکا صلاحیت ورود به عرصه حقوق بشر را ندارد
  • بازگشایی بازارچه‌های هنگه‌ژال و سیف مطالبه جدی ایران از عراق است
  • شترداری رسته مزیت دار دامداری سازگار با اقلیم کشور