Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار ایلنا، سید عباس صالحی (وزیر فرهنگ و ارشاد) از هفتمین دوسالانه مجسمه‌سازی تهران در موزه‌ی هنرهای معاصر تهران، عصر پنج‌شنبه 13 مهر بازدید کرد. مجید ملانوروزی (رئیس کل دفتر هنرهای تجسمی) و علی‌محمد زارع (سرپرست موزه) وی را مشایعت می‌کردند.

صالحی پس از بازدید از دوسالانه در جمعِ خبرنگاران حاضر شد و گفت: فرصتی خوبی بود تا نمایشگاه دوسالانه را ببینیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

استعداد و خلاقیت ایرانی که از یک طرف ریشه در تاریخ هنر ایران دارد، و از طرفی، به وسیله‌ی آشنایی‌هایی که با هنر مدرن پیدا کرده، ترکیب‌سازی‌های جدیدی را به وجود آورده است. چون هنر ما، ریشه در یک تاریخ کهن دارد، وقتی که فرصت پیدا می‌کند تا با طعم‌های تازه آشنا شود‌، این ترکیب اتاق‌های جدیدی را رقم می‌زند. به نظر می‌رسد که ما در دوران معاصر، داریم از این فرصت برخوردار می‌شویم؛ هم با توجه به گذشته و سابقه‌ی هنری خودمان، هم از لحاظ سبک، و هم از لحاظ ماده و متریال. ترکیب این ریشه‌ها در تاریخ، کمک می‌کند تا ما، احساس نکنیم چیزی که در این نوع موزه‌ها می‌بینیم، صرفاً یک کپی از فضای بیرونی است.

او ادامه داد: از یک طرف هم، باز با توجه به فرصتی که از این معاصریابی و معاصرسازی پیدا کردیم، کاملاً خطوطِ آشنایی با هنر معاصر جهانی را در آن حس ‌می‌کنیم. این پدیده‌ی مثبت و مبارکی است که می‌شود آن را در فضای هنر معاصر ایران دید و از جمله در حوزه‌ی مجسمه‌سازی که امروز، موزه به عنوان برگزارکننده، آثار برجسته‌تری که به دستش رسیده را در حدی که موزه جا داشته، توانسته به نمایش بگذارد.

وزارت فرهنگ و ارشاد افزود: ویژگی دومی دیده می‌شود، این است که ما خلاقیت‌های ملی‌مان گسترده شده، و دیگر صرفاً منحصر به تهران نیست. خیلی از آثار، آثاری بودند که از استان‌ها دیده می‌شدند. این اتفاق خوب از یک جهت، می‌تواند یک مزیت باشد که ما اکنون استعداد خلاقیت‌های هنری‌مان به امتداد 80 میلیون ایرانی گسترده شده، نه صرفاً 10 میلیون تهرانی. و طبعاً وقتی ریشه در یک استعداد 80 میلیونی داشته باشیم، قدرت‌ هماوردی‌مان با هنر جهانی، یا ارتباط‌گیری‌مان با هنر جهانی، افزایش پیدا می‌کند.

وی افزود: ویژگی‌ مثبت دیگری که این اتفاق دارد این است که ما از رنگ و بوم کلّ فضای ایرانی داریم در این هنر و دستاوردهای آن استفاده می‌کنیم. در جای جای این نمایشگاه، چیزی که من از استان‌ها می‌دیدم، متوجه شدم که چگونه رنگ و بومِ کلّ زیست‌بوم ایران، هم در متریال و هم در سبکِ آن‌‌ها دیده می‌شود. این خودش کمک می‌کند تا وقتی که هنر ایرانی با جهان بیرونی مراوده پیدا می‌کند، صرفاً به یک بخش از ایران انتقال پیدا نکند، بلکه بیننده‌ی آن، احساس کند که با بخش‌های مختلفی از ایران در تماس است.

صالحی در پاسخ به این سؤال که در این دوره از وزرات فرهنگ و ارشاد، باتوجه به کمبود همیشگی بودجه دوسالانه‌ها که در چندین دوره، موجب عدم برگزاری این رویداد شده، برنامه‌ی او در این باره چیست، گفت: رویداد‌هایی از این قبیل، اتفاقات خوبی برای هنر ایران هستند. لذا ما در یک مقطع زمانی، داشته‌های خودمان را مرور می‌کنیم، و این داشته‌ها به ما نشان می‌دهد که ما چقدر پیشرفت کرده‌ایم؛ اینکه در کجاها این پیشرفت‌ها خوب بوده، و در کجاها کمتر بوده، و احیاناً در یک‌جاهایی هم کندی دیده می‌شود. هم‌چنین وجه مثبت دیگری که دارد این است که خلاقیت‌های جوانانه‌تر و شاید گمنام‌تری در آینده پرشکوفاتر در فضای این دوسالانه‌ها، دیده می‌شوند، و خود آن‌ها انرژی تازه‌ای برای کارهای جدید پیدا می‌کنند، و فرصت‌سازی‌هایی که این دوسالانه‌ها می‌توانند در هنر ایران ایجاد کنند.

او افزود: اصل این رویکردی که باید دوسالانه‌ها را جدی گرفت چون، چنین فلسفه‌ی وجودی‌ای در آن وجود دارد، قطعاً جایگاه خودش را دارد و مورد اهتمام دولت و وزارت ارشاد در این دوره است. امیدواریم که منابع مالی دولت، کشور و ارشاد البته با تلاش‌‌هایی که می‌کنیم، کمک کند به اینکه بتوانیم این فلسفه‌ی وجودی را محقق کنیم و فاصله‌ای در برگزاری این دوسالانه‌ها نیفتد. دوسالانه‌ها حتماً مورد حمایت ما هستند؛ البته این حمایت‌ها، فرع بر این است که چقدر تکاپوهایمان جواب بدهد.

صالحی در پاسخ به این سؤال که آیا محل مناسب‌تری برای عرضه‌ی آثار دوسالانه در نظر گرفته شده است، گفت: طبعاً باید فضاهای جادارتر و امکان عرضه‌ی بیشتر و زمان پیوسته‌ و دائمی‌تری برای عرضه‌ی آثار هنری، برای تهران و همه‌ی شهرهایی که مصرف‌کنندگان هنری دارند، ایجاد کنیم؛ چون خود این ارتقای مصرف هنری، عملاً یک اتفاق هنری را برای کشور پدید می‌آورد. جامعه‌ی ایرانی، به مرور باید احساس کنند همان‌طور که می‌توانند در فضاهای دیگری مثلِ فضاهای تجاری یا تفریحی، بخشی از زندگی طبیعی خودشان را بگذرانند، باید یک بخشی از زندگی طبیعی انسانی‌شان را در فضاهای هنری تنفس کنند. تنفس‌کردن در یک فضای هنری، زندگی انسان را بهتر می‌کند. این ارتقای سهم مصرف فرهنگی، هنری و اجتماعی بخشی‌اش هم به این است که فضاهای دیده شدن و عرضه شدن، و آنچه که می‌تواند کمک کند که این ارتقاء پدید بیاید، یک بخشش هم به همین است که زمینه‌ی دیده‌ شدن آثار هنری در موزه‌ها پدید بیاید.

صالحی گفت: موزه‌ی هنرهای معاصر البته در حدی که من تصور می‌کنم، طبعاً این کار را به عنوان یکی از کارهای خودش باید ادامه دهد. موزه عملاً یک خط ارتباطی ایجاد می‌کند. حتی آن بخش‌های گنجینه‌ای موزه هم باید بهتر دیده شوند، و هم متداول است که چنین اتفاقاتی در موزه‌ها بیفتد. در موزه‌ها صرفاً به آثار ثابت اکتفا نمی‌شود، بلکه به آثار موقت هم در نمایشگاه موزه‌ها هم توجه می‌شود. اما اینکه ما بتوانیم جایگاه‌های ثابت‌تر و بزرگ‌تری را فراهم کنیم، باید اتفاقاتی صورت بگیرد.

وی افزود: موزه به خاطر کمبود فضا، حدود 100 و خورده‌ای از آثار را از بالای 1000 اثر ارسالی، بیشتر نتواست عرضه کند. طبعاً اگر جاهای مناسب‌تری وجود داشته باشد، این امکان هست که فرصت دیده شدن بیشتر آثار به وجود بیاید. من فکر می‌کنم با فضایی که امیدواریم شهرداری تهران، و شهرداری کلان‌شهرها برای امکان نمایش آثار هنری پدید می‌آورند، این کار را انجام دهیم. چراکه بالاخره شهرداری بخشی از حوزه‌ای است که می‌تواند به این مصرف فرهنگی کمک کند. مصرف فرهنگی شهر‌نشینان ما با شرایط سختی که زندگی شهرنشینی دارد، صرفاً با توسعه‌ی پارک‌ها محقق نمی‌شود. توسعه‌ی پارک‌ها در کنار توسعه‌ی فرهنگ‌سراها و در کنار توسعه‌ی موزه‌هاست که فضای تنفس اجتماعی را راحت‌تر و آرام‌تر می‌کند. شهرداری‌ها هم حتماً به این مسئله توجه بیشتری خواهند داشت. امیدواریم که با شورای شهر جدید، و با شهردار جدید، آقای نجفی، و هم‌چنین با شهرداری کلان‌شهرها، و با همکاری دولت، اتفاقات بهتری در این زمینه بیفتد.

منبع: ایلنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۹۷۴۴۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

طالب‌زاده با وجود اهانت‌های گروه‌های مختلف، هیچگاه نه مردد شد و نه ترسید/زیست شهیدانه در زندگی نادر دیده می‌شد

همایش «قدس از چشمان آقای نادر» روز گذشته ۹ اردیبهشت ماه به مناسبت سالگرد عروج نادر طالب‌زاده در سالن سوره حوزه هنری با حضور تعدادی از چهره‌های فرهنگی و هنری برگزار شد.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری دانشجو، همایش «قدس از چشمان آقای نادر» روز گذشته ۹ اردیبهشت ماه به مناسبت سالگرد عروج نادر طالب‌زاده در سالن سوره حوزه هنری با حضور تعدادی از چهره‌های فرهنگی و هنری برگزار شد.

حسن رحیم‌پور ازغدی سخنران افتتاحیه این همایش در توصیف ویژگی های منحصر به فرد نادر طالب‌زاده گفت: یکی از موارد، قدرت شخصیت او بود. هرکسی نمی‌تواند در خود، انقلاب شخصیتی ایجاد کند. اینکه فردی در شخصیت خود انقلاب کرده و فاعل باشد و نه منفعل، بیانگر قدرتمندی بودن او است.

وی افزود: طالب‌زاده از چه محیط و جایگاهی به چه محیطی  آمد؟ چند نفر مانند او را می‌شناسید که مسیری از زندگی در آمریکا و تحصیل در دانشگاه کلمبیا تا حضور در جبهه جنگ را پیموده باشد؟ همینطور جبهه بعد از جنگ.

ازغدی اشاره کرد: طالب‌زاده  با وجود اهانت‌هایی که از گروه‌های مختلف به او می‌شد، نه هیچ گاه مردد شد و نه ترسید. منبع جوشان ایمان او واقعا حیرت انگیز است.

این نویسنده بیان داشت: همه چیز در زندگی‌ای که در آمریکا داشت، برای او محیا بود؛ همان چیزهایی که همه آرزوی آن را دارند و برای آن حاضر هستند حتی خیانت کنند. 

دکتر مجید شاه حسینی، رئیس فرهنگستان هنر از دیگر مهمانان این همایش بود که تصریح کرد: ویژگی جالب در شخصیت نادر طالب‌زاده این بود که هرچه از او می کندند، بی‌تعلق‌تر می‌شد. هرچه از او دریغ می‌کردند، روحیه او با نشاط‌تر می‌شد. 

وی بیان داشت: جمله حاج قاسم سلیمانی «که باید شهید زندگی کنی تا شهید شوی» در شخصیت آقای طالب‌زاده صادق بود و ما زیست شهیدانه را در او دیدیم. بنابراین بنده قطعا معتقد هستم که ایشان در میان شهدا هستند. طالب‌زاده حتی نسبت به کسانی که به او بدی می‌کردند نیز حسن نیت داشت.

شاه‌حسینی در ادامه خطاب به جوانان گفت: سلوک هنری نادر طالب‌زاده را روز به روز مرور کنید. هرچه او جلوتر رفت، موحدتر و انقلابی‌تر شد.

رئیس فرهنگستان هنر در پایان اظهار داشت: نادر طالب‌زاده با این شیوه زندگی، حجت را بر همه ما تمام کرد. نه حق خستگی، نه دلشکستگی و نه توقع برای کسی باقی نگذاشت.

دکتر سید محمد حسینی، معاون پارلمانی رئیس جمهور در ادامه این همایش بیان داشت: این روزها که شاهد خیزش دانشجویان و اساتید آمریکا بخصوص دانشگاه کلبمیا محلی که نادر عزیز در آن تحصیل کرده بود، در حمایت از مردم مظلوم غزه و فلسطین هستیم که البته مدعیان آزادی بیان با برخوردهای خشن و بی رحمانه، اساتید و دانشجویان را به شدت سرکوب و صدها نفر از آن‌ها را بازداشت کرده‌اند، بیشتر به یاد نادر عزیز می افتیم.

دکتر حسینی تاکید کرد: اگرچه نادر طالب‌زاده در آمریکا تحصیل کرد اما مثل غربزده‌ها مرعوب و مفتون تمدن مادی غرب نشد چرا که با بینش عمیق ماهیت واقعی صهیونیسم و امپریالیسم را بخوبی شناخته بود.

وی اظهار داشت: طبق سخن امام علی (ع) که فرمود: «رُبّ کلام انفذ من صولة» چه بسا سخنی که نفوذش از یورش و حمله کردن (نظامی) بیشتر باشد، لذا تاثیر کلام هنرمندانه در مواردی می‌تواند از جنگ و قدرت نظامی بیشتر باشد، همچنان که رهبر معظم انقلاب تاثیر رسانه را از موشک و پهباد افزون دانستند و حاج نادر عزیز از جمله کسانی بود که این مسئله را بخوبی درک کرده بود و حضورش در عرصه رسانه و هنر برای تحقق این هدف بود.

معاون رئیس جمهور تصریح کرد: اسم «نادر» برای مرحوم نادر ظالب‌زاده کاملا با مسمی بود و بر این باوریم که ایشان نادره‌ای در حوزه رسانه بود و با خوش فکری و انتخاب هوشمندانه جریان سازی می‌کرد. او بسیاری از اندیشمندان و متفکران غرب را می‌شناخت و از ظرفیت آن‌ها برای نقد و افشای ماهیت نظام سلطه استفاده می‌کرد.

رضا برجی، مستندساز حوزه جنگ، از دیگر سخنرانان همایش «قدس از چشمان آقای نادر» و طی سخنانی گفت: نادر این را درک کرد که تا ما نتوانیم فرهنگ ایرانی-اسلامی را توأما در کشورها گسترش دهیم، با مشکل مواجه هستیم.

وی اشاره کرد: در زمان آقای احمدی نژاد التماس کردیم یک رقم معقول به ما بدهند تا با کمک بچه‌های جهاد و روی زمینی که خود اهالی بوسنی در اختیار ما می‌گذارند، یک مسجد بسازیم، اما این پول را به ما ندادند. در همان زمان، سرهنگ قذافی پیش از سقوط خود یک مسجد نیمه کاره ساخته بود که اگر بخواهیم این هزینه را به امروز محاسبه کنیم، ۳۵ میلیارد می‌شود.  

این مستندساز بیان داشت: شرایط مدیریتی حوزه‌های فرهنگی ما، خیلی وحشتناک است و نادر این موضوع را نیز درک کرده بود. ما شروع به آموزش بچه‌های لبنانی در باغ فردوس کردیم و آن‌ها با همین آموزش چهار ماهه، شبکه المنار را تاسیس کردند. سپس اقدام به آموزش بچه‌های افغانی و بعد، بوسنیایی کردیم. اما مسئولین باغ فردوس را بستند و آن را به یک موزه تبدیل کردند. ما مطمئن شدیم که این اتفاق، حاصل جریان نفوذ است. این شبکه نفوذ، دقیقا می‌داند که در وزارت ارشاد باید چه کاری انجام دهد و در نتیجه، باغ فردوس را نابود می‌کند.

وی در مورد اهمیت حوزه مستند خاطرنشان کرد: در دنیا، یکی از مهم‌ترین بخش‌های شبکه‌های تلویزیونی، «مستند» است. همین بخش در تلویزیون ما، یکی از بی‌عرضه‌ترین بخش‌ها است. در کشورهای دیگر گفته می‌شود که اگر می‌خواهی فیلمسازی یادبگیری، اول چند فیلم داستانی بساز و بعد سراغ مستند برو؛ اما این سیر در کشور ما معکوس است. 

برجی ادامه داد: در مورد فیلم سینمایی داستانی هم موضوع آن مهم است. آیا ما باید از این خوشحال باشیم که ۸۰ میلیون نفر در کشور «فسیل» را تماشا کردند؟ واقعا چنین مواردی خوشحالی ندارد.

وی اظهار داشت: یکی از دغدغه‌هایی که نادر طالب‌زاده داشت، این بود که چرا دانشگاه‌های ما نسبت به سایر دانشگاه‌ها عقب است؟ چرا الان تمام دانشگاه‌های آمریکا و اروپا، فریاد غزه سر می‌دهند اما دانشجوهای ما بی‌خیال هستند. این اتفاق به دلیل بی‌خیال بودن مسئولین دانشگاه‌های ما است. 

برجی در پایان اشاره کرد: من یقین دارم نادر طالب‌زاده، فرج‌الله سلحشور و جمال شورجه، خط قرمز نفوذ را رد کردند و باید حذف فیزیکی می‌شدند.

دیگر خبرها

  • برپایی نمایشگاه آثار آندره سوروگیان درباره شاهنامه در ایروان
  • با عشق به ایران در ارمنستان
  • تحریم صهیونیست‌ها در دوسالانه هنری ونیز
  • چگونه به هنر نگاه کنیم و واقعا آن را ببینیم؟
  • «از خارجی‌ها همه جا» تا «بنی آدم اعضای یک پیکرند» در دوسالانه هنر ونیز
  • موزه نادر، خانه‌ای برای ادب‌ورزی/ مهمانی هر روز هفته با یار مهربان
  • طالب‌زاده با وجود اهانت‌های گروه‌های مختلف، هیچگاه نه مردد شد و نه ترسید/زیست شهیدانه در زندگی نادر دیده می‌شد
  • مروری بر آثار ایرانی در بینال ونیز/ آنجا که نگاه پایان می‌گیرد
  • نمایشگاه آثار هنری کنگره جهانی محمد(ص) در شورای شهر شیراز برپا شد
  • یادگارهایی از «خلیج‌فارس» در آستان مبارک رضوی