Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-04-26@18:47:29 GMT

ثبت جهانی گلیم سیرجان مزد زحمات مردمان کویر

تاریخ انتشار: ۱۸ مهر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۹۸۱۸۰۱

ثبت جهانی گلیم سیرجان مزد زحمات مردمان کویر

به گزارش ایرنا گلیم سیرجان دستباف هنرمندانه مردمی است که با طبع و روحیه لطیف خالق این هنر اصیل هستند و میراث ماندگار ما به شمار می‌رود.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان در گفت‌و‌گو با ایرنا با اشاره به روند 2 ساله ثبت جهانی گلیم سیرجان گفت: ثبت‌جهانی یک شهر یا روستا 3 مرحله دارد که در مرحله اول پرونده تهیه و به شورای جهانی صنایع‌دستی ارسال می‌شود، در مرحله دوم ارزیاب‌ها به شهرهای نامزدشده سفر می‌کنند و در مرحله سوم رأی‌گیری برای ثبت‌جهانی این مکان‌ها انجام می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وفایی افزود: شورای جهانی ‌صنایع‌دستی نیز بعد از بررسی گزارش ارزیابان اعزامی به ایران در سفر 31 مرداد ماه امسال به این شهرستان، با ثبت سیرجان و مریوان به‌عنوان شهرهای جهانی گلیم و کلاش و روستای کلپورگان به‌عنوان دهکده جهانی سفال موافقت کرد.
وی تصریح کرد: ارزیابان یونسکو از استقبال و شور مردم سیرجان برای ثبت گلیم این شهرستان شگفت زده شدند و سه موضوع آموزش، تولید و تجارت گلیم شیریکی پیچ را مورد بررسی قرار دادند و زیرساخت‌های این ثبت را بیشتر از آنچه تصور می‌کردند، دیدند.
*مزایای جهانی شدن گلیم شیریکی پیچ
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان با اشاره به مزایای جهانی شدن گلیم شیریکی پیچ سیرجان گفت: تبدیل شدن به برند جهانی در بازار صنایع دستی، اعتماد مشتری برای خرید محصول، توسعه بازار صنایع دستی، رقابت‌پذیری در بازارهای بین‌المللی، اشتغالزایی، ارزآوری بالا، حفظ اشتغال موجود، توسعه اشتغال و حفظ اصالت‌های فرهنگی منطقه از رهاوردهای ثبت جهانی این محصول صنایع دستی است.
وی با اشاره به صادرات این گلیم به کشورهای اروپایی و آسیایی بیان کرد: سالانه 50 هزار متر مربع به ارزش 50 میلیارد تومان گلیم در سیرجان تولید داریم که 20 درصد آن به مصرف داخلی می‌رسد و 80 درصد آن نیز به خارج از کشور صادر می‌شود.
وفایی تاکید کرد: با توجه به افزایش روز افزون گلیم شیریکی پیچ و تولید این هنر، باید به تعداد این تشکل‌های حرفه‌ای افزوده شود تا بتوانند گلیم این شهرستان را به بهترین شکل معرفی و به صادرکردن آن توجه کامل کنند.
وی بحث آموزش و زیرساخت‌های گلیم را در سیرجان بالاتر از استاندارد جهانی عنوان کرد و گفت: متعاقب ثبت جهانی، توسعه تشکل‌ها و اتحادیه‌ها و سازمان‌های مردمی مرتبط بیش از گذشته و به طور حرفه‌ای‌تر ادامه خواهد یافت و همچنین در حوزه گلیم بافی از سیاست‌ها و مشاوره‌های توسعه کیفی استفاده می‌شود.
وی با اشاره به لزوم ارائه خدمات آموزشی گلیم به علاقه مندان و متقاضیان، افزود: بدین منظور با همکاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد سیرجان دانشکده هنر و معماری تأسیس شد. دراین دانشکده رشته فرش و گلیم آموزش داده می‌شود و ضمن راه‌اندازی رشته گلیم در هنرستان‌های فنی و حرفه‌ای، آموزش‌های کوتاه مدت توسط دستگاه‌های اجرایی کمیته امداد امام(ره) و فنی و حرفه‌ای در حال انجام است. مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان تصریح کرد: برای هرچه بهتر معرفی شدن گلیم سیرجان در سطح بین‌المللی، سایت تخصصی دو زبانه به منظور معرفی گلیم سیرجان همزمان با حضور ناظران راه‌اندازی و رو نمایی شد و مستند گلیم سیرجان نیز به دو زبان به‌صورت حرفه‌ای در حال تولید است.
وی افزود: موزه دستباف‌های عشایری و روستایی این شهرستان در موقعیت عالی با پیشرفت 80 درصدی در حال تکمیل است و پیشرفت بیش از 80 درصد دارد که تکمیل این طرح نیاز به مساعدت دارد.
*دارستان، دهکده جهانی گلیم
فرماندار سیرجان نیز با اشاره به ثبت جهانی گلیم سیرجان گفت: با این اقدام افتخار آفرین خلاقیت‌های هنری که حاصل سرپنجه زنان روستایی و عشایر سیرجان است و بر گرفته از تلاش و هنرخلاق آنان است، ملی و جهانی شده است.
منصور مکی آبادی افزود: از 2 سال پیش استعدادها و زیرساخت‌های هنر گلیم زنان روستای دارستان که از نامش پیداست، تقویت شد تا بتوانیم سیرجان را به‌عنوان شهر جهانی گلیم و دارستان را به‌عنوان دهکده جهانی گلیم معرفی کنیم.
وی گفت: در حال حاضر 17 هزار بافنده گلیم در شهر سیرجان فعالیت می‌کنند که 4 هزار نفر از آنان تحت پوشش بیمه قرار دارند.
در راستای شناساندن گلیم سیرجان به گردشگران داخلی و خارجی، المان‌های شهری با موضوع گلیم در چهار نقطه از شهرستان طراحی ونصب شده است.
مکی آبادی افزود: 200 کارگاه تولید انفرادی در این شهرستان و در روستای دارستان که مهد گلیم شیریکی پیچ سیرجان است، فعالیت دارند. وی تصریح کرد: ثبت سیرجان به‌عنوان شهر جهانی گلیم، فصلی جدید در تاریخ و فعالیت‌های مرتبط با صنایع دستی و گردشگری این شهرستان ایجاد می‌کند و باعث رونق هر چه بیشتر اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی آن خواهد شد.
شهرستان سیرجان یکی‌ از با سابقه‌ترین مناطق گلیم‌بافی در ایران به شمار می‌رود که صرف‌نظر از عشایر و روستاییان، بسیاری از زنان و دختران شهرنشین نیز به این کار مشغولند.
گلیم شیریکی‌پیچ از شاخص‌ترین دست ‌بافته‌های زنان روستایی و عشایری شهرستان سیرجان است که خاستگاه اصلی آن روستای دارستان در25کیلومتری مرکز شهرستان سیرجان است.
شورای جهانی ‌صنایع‌دستی در شهریور ماه بعد از بررسی گزارش ارزیابان اعزامی به ایران، با ثبت سیرجان و مریوان به‌عنوان شهرهای جهانی گلیم و کلاش و روستای کلپورگان به‌عنوان دهکده جهانی سفال موافقت کرد.
استان کرمان در طول فعالیت دولت تدبیر و امید شاهد ثبت جهانی پنج اثر تاریخی و جاذبه طبیعی روستای تاریخی و دستکند میمند، کویر لوت شهداد، و قنات های گوهر ریز چوپار، قاسم آباد و اکبر آباد بم بوده است.
سیرجان در فاصله 180 کیلومتری غرب کرمان قرار دارد.
تهیه گزارش : داود رجبی ** انتشار : بهنام احمدی *
7347/ 5054

منبع: جماران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۹۸۱۸۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تزریق ۵.۵ هزار میلیارد اعتبار به گردشگری آذربایجان‌شرقی

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان‌شرقی گفت: برای افتتاح ۴۵ پروژه زیرساختی تأسیسات گردشگری، رقم ۵ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان در طول سال‌جاری برنامه ریزی صورت گرفته است. - اخبار استانها -

 به گزارش خبرگزاری تسنیم از تبریز، احمد حمزه‌زاده در حاشیه جلسه کمیته فنی طرح‌های سرمایه‌گذاری صنعت گردشگری آذربایجان شرقی گفت: برای افتتاح تعداد 45 پروژه زیرساختی گردشگری در سال جاری با رقم 5 هزار و 500میلیارد تومان پیش‌بینی شده است که تا به امروز دو هزار میلیارد تومان در اجرای این پروژه‌ها سرمایه‌گذاری صورت گرفته است.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان‌شرقی افزود: درصد مشارکت بخش خصوصی در سرمایه گذاری این پروژه‌ها 100 درصد پیش‌بینی شده که از چالش‌های مهم برای تحقق هدف افتتاح 45 پروژه زیرساختی استان، تأمین 400 میلیاردتومان تسهیلات بانکی است.

حمزه‌زاده گفت: همچنین افتتاح 3 پروژه‌ زیرساختی صنایع‌دستی با حجم سرمایه‌گذاری یک هزار و 300 میلیارد تومان در سال جاری در دستورکار قرار گرفته‌است که با بهره‌برداری این سه پروژه، حجم‌سرمایه‌گذاری در بخش زیرساختی گردشگری آذربایجان‌شرقی به رقم 6 هزار و 800 میلیارد تومان خواهد رسید.

وی خاطرنشان کرد: تدوین بسته های سرمایه‌گذاری با صدور موافقت‌های اصولی برای 50 نقطه مستعد سرمایه‌گذاری در آذربایجان‌شرقی درکنار افتتاح 45 پروژه زیرساختی گردشگری و 3 پروژه زیرساختی صنایع‌دستی برای یک هزار و پانصد نفر به‌صورت مستقیم ایجاد اشتغال خواهد داشت.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • دژکرد اقلید شهر ملی کیسه‌بافی می‌شود
  • میراث‌فرهنگی اصفهان باید دوباره زنده شود
  • گردشگری، مردمی‌ترین سهم ما در اقتصاد است
  • 43 دوره آموزشی صنایع‌دستی در گلستان برگزار شد
  • برگزاری نمایشگاه گل و گیاه در اصفهان
  • ملایر شاهد یک تحول جدی در حوزه گردشگری و صنایع دستی است
  • تزریق ۵.۵ هزار میلیارد اعتبار به گردشگری آذربایجان‌شرقی
  • حفاران غیرمجاز در شهرستان سنندج دستگیر شدند
  • برگزاری جشنواره شکوفه‌های بادام در شهر دژ کرد شهرستان اقلید
  • محوطه تاریخی نوشیجان در فهرست موقت یونسکو ثبت می‌شود