Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تقریب»
2024-04-30@13:03:41 GMT

«دیپلماسی وحدت»؛ پایه گذار همگرائی جهان اسلام

تاریخ انتشار: ۱۹ مهر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۰۱۰۸۵۵

«دیپلماسی وحدت»؛ پایه گذار همگرائی جهان اسلام

بی تردید اصل وحدت و انسجام اسلامی یکی از مهم ترین و کلیدی ترین اصول سیاست خارجی جهان اسلام به شمار می آید. انسجام اسلامی که در واژه، به عنوان تناسب و سازگاری اجزای یک پدیده با پدیده دیگر معنا می شود، در قالب یک گزاره مفهومی به همکاری و همگرائی پیروان فرق و مذاهب اسلامی بر مبنای اصول و مبانی اسلامی و پیگیری یک موضع واحد برای تحقق بخشیدن به اهداف اسلامی در مواجهه با واگرایی هم پیمانان دینی و دشمنان واحد جهان اسلام تعبیر می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

انسجامی که شکل گیری آن در عین وجود اختلافات مذهبی الگوی مطلوب جهان اسلام به شمار می آید. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، این اصل و پیگیری برای دست یابی به آن مورد تاکید و توجه ویژه بنیانگذار انقلاب اسلامی قرار گرفت و به عنوان یکی از ابعاد سیاست تحکیم وحدت جهان اسلام و مقابله با استکبار جهانی، در قالب قانون اساسی و سیاستهای کلی نظام اسلامی تثبیت شد. چنانکه بعدها ضرورت پیگیری تحقق آن در وجوه مختلف سیاست گذاری و نهادسازی در کشور بروز یافت. مقام معظم رهبری هم به فراخور برجسته شدن ضرورت تبیین این اصل و عملیاتی شدن آن در جمهوری اسلامی بارها از تقویت انسجام مذهبی بین شیعه و سنی در درون سیاستگذاری های کلان کشورهای اسلامی حمایت کرده اند. چنانچه جایی در رابطه با این موضوع می فرمایند:«هم در دوران بعد از پیروزی انقلاب و هم پیش از پیروزی انقلاب، همیشه عقیده من بر این بود که امروز شیعه وسنی باید اختلافات دیرین خود را در تعامل روزمره خودشان کنار بگذارند. جنگ و دعوا را کنار بگذارند و مشترکات خود را بچسبند که این یکی از مشترکات می‌تواند باشد. امروز هم عقیده‌ام همین است». ذیل پرداختن به چنین ضرورتی و در شرایطی که وضعیت کنونی جهان اسلام و عمیق تر شدن بحران های منطقه ای، بر آتش نزاع های مذهبی هم دمیده است، این پرسش به ذهن متبادر می شود عملیاتی نمودن راهبرد وحدت جهان اسلام با ابتنا به چه سازوکاری امکان پذیر است؟ چنانکه از یک منظر، تشدید اختلافات شیعی- سنی به افزون شدن تهدید منافع ملی جمهوری اسلامی هم انجامیده است.

برای برون رفت از بحران نزاعهای مذهبی و قومی که بر شدت و حدت آن در خلال دومینوی انقلاب های اسلامی منطقه افزوده شد، «دیپلماسی وحدت» از سوی مقام معظم رهبری مطرح شد. این دیپلماسی که در چارچوبی فراتر از سازوکار دیپلماسی نهادهای رسمی تعریف می شود، راهکار کاستن از اختلافات و تمرکز بر وجوه مشترک جوامع اسلامی را هدفگذاری می کند. هدفی که از طریق فعال کردن و تحرک بخشیدن به تعاملات فکری و ارتباطی جریانهای نخبگی و بهره گیری از گفت وگوهای دقیق و رو در روی روحانیون و عالمان، خواستار وحدت مسلمانان جهان اسلام و تقریب مذاهب است. همچنین ترسیم یک نقشه راهبردی، متمایز ساختن مؤلفه‌های متغیر و ثابت وحدت اسلامی در شرایط موجود منطقه و جهان، اولویت بندی این مولفه ها در بازه زمانی کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت و تشخیص مقتضیات عرصه منطقه ای و بین المللی برای تبیین بهتر اهداف مورد نظر از ملزومات پیگیری دیپلماسی وحدت منظور می شود. در چنین چارچوبی است که انسجام اسلامی به عنوان ماحصل دیالوگ روشنفکران دینی و نه همسان سازی فرق مذهبی و استیلای یک مذهب بر دیگرمذاهب معنادار می شود. چنانکه این گفت وگوهای مذهبی به عنوان یک استراتژی، راه را برای برجسته ساختن اشتراکات وکم رنگ نمودن وجوه افتراق مسلمانان هموار می سازد.

نمای بیرونی دست یابی به چنین رویکرد وحدت آفرینی که در قالب گفتگوهای فراگیر در سطح علمای مذهبی و بر پایه اشتراکات نیرومند دینی و درمیان نخبگان فرهنگی بروز می یابد، همزیستی مسالمت آمیز جریان های مذهبی فارغ از اختلافات کلامی و تاریخی است.

گزاره ای که به درک مناسب دغدغه های فکری و امنیتی مذاهب اسلامی از یکدیگر می انجامد و زمینه را مهیای آن می کند تا از فرصت طلبی گروههای افراطی از طریق دامن زدن به بحران های عمیق منطقه ای خاصه در کشورهای اسلامی جلوگیری کند.

امین تهرانی- سردبیرخبرگزاری تقریب

منبع: تقریب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.taghribnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تقریب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۰۱۰۸۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دشمنان، همواره در تلاش برای ایجاد نفاق برای منحرف کردن مسیر پیشرفت ایران هستند

محسن رضایی، دبیر شورای‌عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا در حاشیه جلسه کمیسیون تخصصی این شورا با بیان اینکه انقلاب اسلامی بر پایه ارزش‌هایی همچون برادری، ایثار، فداکاری و وحدت بنا شده است، اظهار کرد: این ارزش‌ها بودند که مردم ایران را در برابر ظلم و ستم رژیم پهلوی متحد و آنان را به سوی پیروزی رهنمون کردند.

وی ادامه داد: دو گوهر گرانبهای برادری و وحدت در قلب انقلاب اسلامی و دوران دفاع مقدس می‌درخشیدند و این دو ارزش، ریشه در فطرت پاک انسان و تعالیم بلند اسلام دارند و رمز موفقیت و پیروزی ما در سخت‌ترین دوران تاریخ کشورمان بوده‌اند. روح برادری، قوای رزمندگان ما را چند برابر و آنان را به معجزه‌هایی در میدان نبرد تبدیل می‌کرد.

عضو مجمع تشکیل مصلحت نظام، تاکید کرد: متاسفانه در سال‌های اخیر، شاهد کم‌رنگ‌شدن این ارزش‌ها در جامعه بوده‌ایم. این موضوع، نه تنها به ضرر انسجام و همبستگی ملی است، بلکه مانعی در برابر پیشرفت و توسعه کشور به شمار می‌رود.

رضایی افزود: دشمنان قسم‌خورده این ملت، همواره در تلاش برای ایجاد تفرقه و نفاق برای منحرف کردن مسیر پیشرفت ایران هستند و ما باید با هوشیاری و بصیرت، در برابر این توطئه‌ها ایستادگی کنیم و با تکیه بر ارزش‌های مشترک خود، جبهه‌ای واحد و قدرتمند تشکیل دهیم.

وی با بیان اینکه جبهه انقلاب باید با کنار گذاشتن اختلافات جزئی و سلایق شخصی، حول محور منافع ملی و آرمان‌های انقلاب اسلامی حرکت کند، گفت: فقط با وحدت و همدلی می‌توانیم به آرمان‌های خود که ساختن ایران قوی، مقتدر و آباد است، دست پیدا کنیم. همه فعالان سیاسی، دلسوزان انقلاب و جبهه انقلاب اسلامی با درک شرایط حساس کنونی، تمام تلاش خود را برای حفظ و تقویت وحدت و برادری در جبهه انقلاب به کار گیرند تا با گام‌های استوار در مسیر پیشرفت و توسعه کشور حرکت کنیم.

باشگاه خبرنگاران جوان سیاسی مجلس

دیگر خبرها

  • درخواست محسن رضایی از جبهه انقلاب | در سال‌های اخیر، شاهد کم‌رنگ شدن برخی ارزش‌ها بوده‌ایم
  • محسن رضایی: جبهه انقلاب اختلافات جزیی را کنار بگذارد
  • وحدت و برادری نیاز مهم امروز کشور است
  • مشکلات اقتصادی با استحکام پایه‌های علمی حل می شود
  • توصیه محسن رضایی به جبهه انقلاب: اختلافات جزئی و سلایق شخصی را کنار بگذارید
  • دشمنان، همواره در تلاش برای ایجاد نفاق برای منحرف کردن مسیر پیشرفت ایران هستند
  • جبهه انقلاب اختلافات جزیی را کنار بگذارد
  • اخراج سنگربان والنسیا پایه‌گذار بازگشت آبی اناری‌ها شد
  • گسترش همکاری‌های مذهبی - فرهنگی در دستور کار ایران و ازبکستان
  • عملیات تادیب صهیونیست‌هاموجب تحکیم وحدت ملی وارتقای همدلی ملی شد