Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-04-30@15:48:17 GMT

لگجی؛ سلاح جدید بوشهر در برابر ریزگردها

تاریخ انتشار: ۲۲ مهر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۰۳۳۲۹۸

لگجی؛ سلاح جدید بوشهر در برابر ریزگردها

به گزارش جام‌جم، در حال حاضر 14درصد از اراضی و دشت‌های این استان جنوبی و گرم و خشک و در عین حال کم‌بارش که وسعتی حدود 330 هزار هکتار را شامل می‌شود بیابانی است که برنامه‌ریزی‌های لازم برای احیای 4000هکتار آن با روش‌های بیولوژیک و مبتنی بر پوشش گیاهی، بذرکاری و جمع‌آوری هرز آب‌ها و آب‌های ناشی از بارندگی‌ها و جنگل‌کاری در دستور کار قرار گرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

البته اجرای طرح‌های بیابان‌زدایی از سال 1351 در استان بوشهر آغاز شد و تاکنون در 30 هزار هکتار از اراضی بیابانی عملیات مالچ‌پاشی روی تپه‌های ماسه‌ای و نهال‌کاری در سطح 30 هزار هکتار دیگر با کشت گونه‌هایی چون گز، اسکنبیل، پانیکوم، کهور، آکاسیا ویکتوریا و سالیسینیا انجام شده که نقش مهمی در تثبیت شن‌های روان و جلوگیری از بیابان‌زایی داشته است.

اما اکنون مسئولان با اتخاذ راهکارهای جدید در نظر دارند با توسعه کشت گیاه بومی لگجی که سازگاری مناسبی با اقلیم بوشهر دارد و افزون بر نقش تثبیت‌کننده شن‌های روان و مقابله با پدیده ریزگردها، خواص درمانی و غذایی و اقتصادی دارد روند بیابان‌زدایی در بوشهر را شتاب ببخشند.

گیاه لگجی، پس از اجرای طرح‌های مطالعاتی و بررسی اولیه روی چند گونه گیاهی مطرح دارویی و اقتصادی استان انتخاب شده است. در واقع گیاه لگجی با نام علمی spinosa Capparis گیاهی چند ساله با شکل رویشی علفی از گیاهان دارای ارزش اقتصادی است که با توجه به مقاومت زیاد آن به کم‌آبی و شرایط محدودکننده خاک، انتخاب شده است.

خواص لگجی

رئیس اداره مرتع اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان بوشهر در این باره به جام‌جم می‌گوید: گیاه لگجی از جمله گیاهان با ارزش چند منظوره استان بوشهر محسوب می‌شود و به دلیل رشد و توسعه مناسب ریشه، مقاومت این گیاه به شرایط کم‌بارشی بسیار زیاد بوده و در شرایط استان بخوبی مستقر و تولید محصول می‌کند.

علی بوستانی می‌افزاید: افزون بر این، تاج پوششی بسیار خوب این گیاه؛ بخصوص که در اراضی با خاک سبک و ماسه‌ای بعضا تا چهار متر مربع توسعه می‌یابد، توانایی بسیار مناسبی در تثبیت خاک و جلوگیری از فرسایش و تولید ریزگرد‌ها نشان می‌دهد .

وی می‌گوید: فرم رویشی لگجی به صورت بوته چندساله علفی است که هر ساله با شروع فصل سرد اندام هوایی خود را از دست می‌دهد و با اتمام سرما یعنی اسفندماه از پایه اصلی شروع به رشد مجدد می‌کند. این مقام مسئول تصریح می‌کند: به صورت معمول از میوه و سرشاخه لگجی استفاده خوراکی و دام می‌شود. گیاه لگجی به عنوان گیاه اقتصادی چند منظوره این ظرفیت را دارد که توسط بهره‌برداران عرصه‌های منابع طبیعی و کشاورزان در اراضی دیم بخوبی توسعه یافته و ما را به نتایج محسوسی در زمینه‌های درآمدزایی، ترسیب کربن، اشتغالزایی، جلوگیری از فرسایش خاک و کنترل ریزگردهای برخاسته از اراضی دیم کم‌بازده و مراتع ضعیف برساند.

مزیت‌های اقتصادی لگجی

بوستانی می‌افزاید: براساس نتایج تجربی و تحقیقاتی به‌دست آمده و بسته به شرایط، میزان ثمردهی این گیاه حدود دو تا سه کیلوگرم در شرایط دیم و حدود چهارتا شش کیلوگرم میوه در شرایط آبیاری است. لذا امکان توسعه این گیاه در اغلب دیمه‌زارهای کم‌بازده وجود دارد و در مقایسه با کشت غلات که دارای ریسک بسیاری است با شرایط موجود، توانایی درآمدزایی بالاتری دارد. البته هیچ‌گاه نباید سایر کارکردهای توسعه این گیاه را در اراضی کشاورزی درجه 2 فراموش کرد، زیرا عمر مفید بوته‌های لگجی بیش از 25 سال است.

وی اضافه می‌کند: با فرض تعداد 400 بوته در هکتار و متوسط تولید 5/1کیلوگرم میوه هر بوته سه ساله، میانگین تولید محصول میوه لگجی در هکتار حدود 600 کیلوگرم برآورد می‌شود. با احتساب قیمت 50 هزار ریالی فروش میوه لگجی در بازار، میزان سود حاصل از فروش محصول یک هکتار این گیاه حدود 30 میلیون ریال خواهد بود در حالی که درآمد ناخالص یک هکتار لگجی حدود پنج میلیون تومان برآورد می‌شود.

این مقام مسئول خاطرنشان می‌کند: این درحالی است که درآمد ناخالص یک هکتار کشت غالب دیم استان که شامل گندم یا جو است، براساس قیمت‌های خرید تضمینی سال 96 برای گندم حدوددومیلیون و700 هزار تومان وبرای جو یک میلیون و600 هزار تومان است که همین مقایسه ساده مزیت اقتصادی کشت لگجی را مشخص می‌کند.

ترغیب کشاورزان بوشهری

درهمین حال کارشناس منابع طبیعی و آبخیزداری استان بوشهر از اجرای برنامه‌هایی برای ترغیب کشاورزان بوشهری به کشت لگجی خبرداد.

سهیل مهاجری برازجانی درگفت‌وگو با جام‌جم اظهار می‌کند: با توجه به کمیاب بودن بذر لگجی، از ابتدای سال 96 با اطلاع‌رسانی گسترده به مجریان طرح‌های مرتع‌داری و بسیج منابع انسانی، حدود 25کیلوگرم بذر جمع‌آوری شد و با همکاری کارشناسان اداره امور مراتع و ادارات منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان‌های دیر و دشتی و دشتستان تولید نهال لگجی در دستور کار قرار گرفت که با موفقیت همراه بود. اکنون با تولید انبوه نهال لگجی، عملیات توسعه این گیاهان اقتصادی در دشت‌های استان بوشهر آغاز شده است.

وی یادآور می‌شود: همچنین با انجام توصیه‌های ترویجی و راهنمایی‌های کارشناسان منابع طبیعی به مجریان طرح‌های مرتع‌داری، کاشت این گیاه در شهرستان‌های دیلم، دشتستان، دشتی، کنگان و عسلویه به صورت بذرکاری در هلالی‌های آبگیر و بندهای خاکی کوچک و کپه‌کاری عملیاتی می‌شود.

کارشناس منابع طبیعی و آبخیزداری استان بوشهر تصریح می‌کند: در سال جاری نیز با استفاده از تجربیات موفق و توصیه گسترده‌تر بین مرتع‌داران قصد داریم کشت لگجی ارزشمند در سطح وسیع‌تر و با تکیه بر مشارکت بیشتر مجریان طرح‌های مرتعداری تداوم داشته باشد. به این منظور در اعتبارات سال 1396 بستر مناسبی برای کاشت و توسعه این گیاه با ارزش اقتصادی توسط مرتع‌داران فراهم آمده است.

علیرضا برازجانی

جام‌جم بوشهر

منبع: جام جم آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۰۳۳۲۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خانه‌های هلال در کشور به ۸۰۰۰ خانه افزایش می‌یابد

مدیرکل توسعه خانه‌های هلال جمعیت هلال احمر کشور از راه‌اندازی بیش از ۷ هزار خانه هلال در استان‌ها خبر داد و گفت: در هفته هلال احمر تعداد خانه‌های هلال در سطح کشور به ۸ هزار خانه افزایش خواهد یافت. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بوشهر، عباس احدپور  صبح امروز در نشست بررسی توسعه کمی و کیفی خانه‌های هلال در سطح استان بوشهر با اشاره به نقش مهم این خانه‌ها در عرصه حل مشکلات جامعه هدف، اظهار داشت: در هفته هلال احمر تعداد خانه‌های هلال در سطح کشور به 8 هزار خانه افزایش خواهد یافت.

وی اضافه کرد: تاکنون بیش از 7 هزار خانه هلال در سه بخش روستایی، شهری و تخصصی راه‌اندازی شده که یکی از نقش‌های مهم آن هنگام وقوع حوادث رسیدگی سریع به آسیب‌دیدگان، دیده‌بانی و اطلاع‌رسانی است.

مدیرکل توسعه خانه‌های هلال جمعیت هلال احمر کشور با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در راستای مشارکت‌های مردمی، گفت: نقش محوری خانه‌های هلال استفاده از ظرفیت‌های موجود در همان مناطق است که در استان بوشهر شاهد این ظرفیت عالی هستیم و باید برنامه پاسخگویی و برنامه هدف‌گذاری مناسب در ادامه راه وجود داشته باشد که در زمان بحران بهترین پاسخگویی ارائه شود.

احدپور با بیان نقش موثر آموزش محور بودن خانه‌های هلال، تصریح کرد: توسعه توان امدادی و آموزشی خانه‌های هلال در سطح کشور به نوعی برنامه‌ریزی بلند مدت به‌شمار می‌آید ، ما امروز شاهد آن هستیم که مردم در زمان حضور حوادث پیشتاز هستند اما این توان و انسان‌دوستانه مردم نیاز به آموزش و مهارت‌آموزی امدادی است.

وی در ادامه خاطرنشان کرد: امروز اثرگذاری و تأثیرات آموزش مدون را در خانه‌های هلال شاهد هستیم ، وقتی حادثه‌ای در این مناطق رخ می‌دهد همین افراد به عنوان گروه‌های امدادی پیشتاز و ارزیابان اولیه در پاسخ اضطراری به این حوادث حضور پیدا می‌کنند که این مهم در سطح کلان و بحران‌های بزرگتر نیز موثر خواهد بود.

مدیرکل توسعه خانه‌های هلال جمعیت هلال احمر کشور در پایان ضمن قدردانی از تعامل دستگاه‌ها با جمعیت هلال احمر استان بوشهر گفت: آنچه اینجا شاهد هستیم قابل تقدیر است و با توجه به ظرفیت این استان مطمئناً شاهد درخشش‌های بیشتری خواهیم بود.

انتهای پیام/190/

دیگر خبرها

  • جشن روز کارگر در بوشهر برگزار شد
  • بوشهر سومین استان کشور در ارزیابی توسعه اقتصاد دانش‌بنیان است
  • خانه‌های هلال در کشور به ۸۰۰۰ خانه افزایش می‌یابد
  • کسب رتبه سوم استان بوشهر در توسعه اقتصاد دانش بنیان
  • آلودگی هوا باعث تشدید بیماری‌های زمینه‌ای می‌شود
  • توسعه کشت دیم انجیر در شهرستان خاتم
  • برنامه‌ریزی برای توسعه ۱۶۰۰ هکتاری باغات
  • اسناد مالکیت ۸۷۴ هکتار زمین طرح نهضت ملی مسکن استان بوشهر صادر شد
  • ۴۰ هزار تن گندم در استان بوشهر برداشت می‌شود
  • برداشت ۱۵ هزار تن گندم از مزارع استان بوشهر