Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - امسال بارندگي‌هاي به‌موقع شرايط کشت محصولات پاييزه را فراهم کرده اما کمبود بذر، ايجاد بازار سياه در بخش عرضه و نبود نقدينگي باعث بلاتکليفي کشاورزان در قطب توليد دانه‌هاي روغني شده است.
خبرگزاري مهر، گروه استان‌ها- زهرا بهرامي: هرسال با شروع فصل پاييز و بارندگي‌هاي فصلي شرايط کشت پاييزه در گلستان فراهم مي‌شود، هرچند امسال گلستان تابستان و بهار خشکي را پشت سر گذاشت اما بارندگي‌هاي به‌موقع پاييز و شرايط جوي اراضي کشاورزي استان را براي کشت پاييزه مساعد کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


کارشناسان معتقدند بهترين زمان کشت محصول کلزا هفته آخر مهر و هفته اول آبان ماه است نکته‌اي که در همايش آغاز فصل کشت پاييزه گلستان در 12 مهرماه هم توسط مسئولان جهاد کشاورزي و کارشناسان هواشناسي و اقليم‌شناسي بر آن تأکيد شد.
با توجه به تأکيدات مسئولان و کارشناسان حوزه کشاورزي کلزا بهترين محصول در تناوب کشت با گندم است و زمان کاشت و برداشت آن‌هم حدود يک ماه با گندم در استان فاصله دارد.

درحالي‌که به روزهاي پاياني هفته نخست آبان و پايان بهترين زمان کشت کلزا در استان نزديک مي‌شويم اما نبود بذر کافي کلزا در گلستان، ايجاد بازار سياه قيمت اين محصول و کمبود نقدينگي به دليل پرداخت نشدن به‌موقع مطالبات گندم کاران کشاورزان استان را سرگردان کرده است نکته‌اي که خبرگزاري مهر در گزارش 25 شهريورماه نسبت به پرداخت قطره‌چکاني مطالبات گندم کاران و زمين‌گير شدن کشاورزي و بحراني شدن شرايط اقتصادي استان هشدار داده بود.
کمبود بذر در دومين استان توليدکننده کلزا و قطب توليد دانه‌هاي روغني در حالي مشکل‌ساز شده است که مدير بازاريابي و امور مشتريان شرکت خدمات حمايتي کشاورزي کشور پيش‌ازاين در گفتگو با رسانه‌ها اعلام کرده بود: در سال جاري 420 تن بذر کلزا بين کشاورزان استان‌ها توزيع خواهد شد.
شعباني به واردات بذر کلزا به کشور نيز اشاره کرده و گفته بود: علاوه بر تأمين بذر موردنياز در داخل، تاکنون 160 تن بذر وارداتي کلزا در چهار رقم وارد کشور شده است.
وي در سخنان خود يادآور شده بود که از جهت تأمين بذور شرايط بسيار مناسبي داريم و نگراني خاصي در اين زمينه وجود ندارد.
خريد بذر کلزا به دو برابر قيمت واقعي
يکي از کشاورزان گلستاني به خبرنگار مهر گفت: در سال‌هاي اخير دولت نسبت به مشکلات کشاورزان، بي‌توجه بوده و همين امر بر مشکلات اين قشر افزوده است.
محمد کتولي افزود: درحالي‌که فصل کشت پاييزه در استان شروع‌شده و حدود پنج ماه از تحويل گندم به مراکز خريد مي‌گذرد هنوز بخش قابل‌توجهي از مطالبات کشاورزان پرداخت نشده و نبود نقدينگي باعث سرگرداني کشاورزان شده است.
وي ادامه داد: در سال‌هاي اخير جهاد کشاورزي بارها اعلام کرده است بهترين محصول براي تناوب کشت با گندم کلزا است و با توجه به اينکه هزينه کاشت اين محصول نسبت به گندم کمتر است امسال کشاورزان رغبت بيشتري به کشت کلزا دارند.

وي با يادآوري اينکه گندم کشاورز پنج ماه قبل به قيمت يک هزار و 300 تومان خريداري شد اما در حال حاضر بذر گندم بين يک هزار و 860 تا يک هزار و 900 تومان به کشاورز عرضه مي‌شود، اضافه کرد: در حال حاضر بذر به‌اندازه کافي در گلستان وجود ندارد و کشاورزان زيادي در ليست نوبت براي دريافت بذر قرار دارند.
کتولي تصريح کرد: قيمت بذر هر کيلوگرم کلزا حدود 27 هزار تومان اعلام شده اما با کمبود بذر در استان هر کيلوگرم بذر توليدي سال 1390 به دو برابر قيمت واقعي و حدود 50 هزار تومان در بازار آزاد عرضه مي‌شود.
جهاد کشاورزي نقش حمايتي ندارد
وي با انتقاد از برنامه دولت و جهاد کشاورزي، خاطرنشان کرد: دولت و جهاد کشاورزي نقش حمايتي از کشاورزان ندارند و فقط دستوري عمل مي‌کنند.
اين کشاورز گلستاني متذکر شد: بيش از يک ماه از آغاز فصل کشت پاييزه مي‌گذرد اما هنوز قيمت تضميني محصولات کشاورزي مانند کلزا و گندم که موردحمايت دولت بوده و به‌صورت تضميني خريداري مي‌شود، اعلام‌نشده است.
وي با تأکيد بر اينکه در حال حاضر تنها کشت شالي در گلستان مقرون‌به‌صرفه است، بيان کرد: در سال زراعي 94-95 مطالبات کلزاکاران و جوکاران با تأخير پرداخت شد و در سال زراعي گذشته پرداخت مطالبات گندم کاران تا فصل جديد کشت به تأخير افتاد و با بي‌برنامگي دولت در خريد تضميني محصول و پرداخت نکردن به‌موقع مطالبات و نبود بذر کافي و نداشتن نقدينگي هم‌اکنون کشاورزان گلستاني بلاتکليف مانده‌اند.
قيمت بذر هر کيلوگرم کلزا حدود 27 هزار تومان اعلام شده اما با کمبود بذر در استان هر کيلو گرم بذر توليدي سال 1390 به دو برابر قيمت واقعي و حدود 50 هزار تومان در بازار آزاد عرضه مي شود
هرچند کشاورزان از دغدغه سرگرداني در انتخاب نوع محصول و کمبود نقدينگي و نبود بذر کافي و همچنين بازار سياه قيمت کلزا سخن مي‌گويند، کارشناسان حوزه کشاورزي نسبت به وارد شدن خسارت به کشاورزان نگران هستند.
يک کارشناس حوزه کشاورزي به خبرنگار مهر گفت: با توجه به اينکه سال زراعي گذشته پول کلزاکاران گلستاني به‌موقع پرداخت شد و هزينه کشت اين محصول پايين‌تر است، کشاورزان به کشت کلزا رو آورده‌اند.
ابراهيم تمسکني هشدار داد: بهترين زمان کشت محصول کلزا در گلستان 20 مهر تا 5 آبان است اما در حال حاضر بذر کافي براي کشت در استان وجود ندارد.
وي متذکر شد: کلزا گياه حساسي است و اگر به‌موقع کشت نشود با کاهش توليد در واحد سطح و يا خسارت ناشي از سرما مانند سال گذشته همراه خواهد شد.

وي بيان کرد: هرچند جهاد کشاورزي تلاش دارد بذر و نهاده‌ها را به‌موقع در اختيار کشاورزان قرار دهد اما در حال حاضر به دليل نبود نقدينگي کافي در دست کشاورز که بيشتر حاصل پرداخت نشدن به‌موقع محصول گندم و ضربه به اقتصاد استان است و نبود بذر کافي کشاورزان با تنش و چالش مواجه هستند.
هرچند کشاورزان و کارشناسان حوزه کشاورزي دغدغه کمبود بذر کلزا را مطرح مي‌کنند اما دبيرخانه کشاورز استان گلستان اعلام نشدن به‌موقع قيمت تضميني محصول را مهم‌ترين چالش کشاورزان عنوان مي‌کند.
علي‌قلي ايماني در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: هم‌اکنون مشکلي در توزيع بذر و نهاده‌ها در استان وجود ندارد و بذر کلزا و گندم در استان در حال توزيع است.
وي افزود: با هماهنگي انجام‌شده از سوي وزارت جهاد کشاورزي با بانک کشاورزي به آن دسته از کشاورزاني که مطالبات خود را دريافت نکرده‌اند حواله بانکي براي تأمين نهاده‌ها داده مي‌شود.
دولت قصد ندارد قيمت خريد گندم را افزايش دهد
رئيس بنياد توانمندسازي گندم کاران ايران گفت: در حال حاضر ما بر سر قيمت محصولات با دولت حرف داريم؛ شنيده‌ها و نشست‌ها در تهران حکايت از آن دارد که دولت قصد ندارد قيمت گندم را افزايش دهد.
وي ادامه داد: قانون خريد تضميني محصولات کشاورزي همچنان به قوت خود باقي است و دولت ملزم به اجراي اين قانون است؛ در قانون قيدشده محصولاتي که مشمول خريد تضميني مي‌شوند سالانه بايد حداقل مطابق نرخ تورم مشمول افزايش قيمت شوند.
ايماني با يادآوري اينکه افزايش سطح کشت گندم در برنامه جهاد کشاورزي نيست، اضافه کرد: به دليل اينکه هزينه توليد گندم در کشور بالاتر از ساير کشورهاست و صادرات آن توجيه ندارد برنامه جهاد کشاورزي بر اين است که با ارتقاي عملکرد و افزايش بهره‌وري، سطح کشت گندم را کاهش دهد و سطح آزادشده را به کشت محصولات کلزا، سويا و دانه‌هاي روغني که به واردات آن وابسته هستيم، اختصاص دهد.

وي تصريح کرد: سال گذشته سطح کشت پيش‌بيني‌شده کلزا در استان 20 هزار هکتار بود که امسال به حدود 70 هزار هکتار رسيده و با توجه به اينکه کشاورز تاکيد شده کشت کلزا براي پايداري گندم لازم است و تناوب خوبي براي اين محصول است، بخش قابل‌توجهي از کشت امسال به اين محصول اختصاص‌يافته است.
زمزمه ها حکايت از افزايش نيافتن قيمت تضميني محصولات دارد و بيم آن مي رود که منافع و معيشت کشاورزان تامين نشود و با چالش هاي جدي در توليد محصولات کشاورزي در استان مواجه شويم
وي تأکيد کرد: در حال حاضر دغدغه اصلي کشاورزان قيمت محصولات کشاورزي است و کشاورزان انتظار دارند اگر تورمي در کشور وجود دارد قيمت محصولات کشاورزي هم متناسب با نرخ تورم افزايش يابد.
ايماني با يادآوري اينکه قيمت تضميني محصولات کشاورزي سال گذشته با تأخير اعلام شد و تنها 2.4 درصد افزايش داشت درحالي‌که شاهد تورم هفت تا هشت درصدي در کشور بوديم، گفت: در حال حاضر زمزمه‌ها حکايت از افزايش نيافتن قيمت تضميني محصولات در سال زراعي جاري دارد و بيم آن مي‌رود که منافع و معيشت کشاورزان تأمين نشود و با چالش‌هاي جدي در توليد برخي از محصولات کشاورزي در استان مواجه شويم.
کشاورزان نگران نباشند
هرچند کارشناسان بر کشت محصول کلزا در هفته آينده تأکيددارند و معتقدند تأخير در کشت مي‌تواند کاهش توليد محصول در سطح (تُناژ) و يا خسارت ناشي از سرمازدگي را براي کشاورزان به همراه داشته باشد اما مدير زراعت جهاد کشاورزي استان گلستان به خبرنگار مهر گفت: کشاورزان نگران کشت محصول پاييزه نباشند چون شرايط جوي براي کشت مساعد است.
محمدرضا عباسي افزود: هرساله شرايط جوي در مهرماه براي کشت کلزا در استان مهيا نبود اما خوشبختانه امسال شرايط جوي مساعد بود و کشاورزان تا پايان آبان ماه براي کشت کلزا وقت دارند.

وي با يادآوري اينکه هنوز کشت گندم در گلستان آغاز نشده ادامه داد: امسال بيشتر از پيش‌بيني انجام‌شده کشاورزان گلستاني به کشت کلزا مبادرت کرده‌اند اما نگراني وجود ندارد و به‌زودي بذر موردنياز تأمين مي‌شود.
وي بيان کرد: تا اين لحظه 10 هزار و 848 بهره‌بردار گلستاني 72 هزار و 971 هکتار قرارداد کشت کلزا امضاء کرده‌اند و حدود 334 هزار و 459 کيلوگرم بذر توزيع‌شده است.
عباسي با يادآوري اينکه برنامه کشت کلزا در استان در سال زراعي جاري 65 هزار هکتار بوده و تاکنون 21 هزار 213 هکتار کشت و پنج هزار و 937 هکتار از اراضي سبز شده‌اند، ادامه داد: تاکنون بيش از 45 هزار هکتار قرارداد کشت گندم منعقدشده و حدود پنج هزار و 500 تن بذر توزيع‌شده است.
وي از توزيع هزار تن بذر جو در استان خبر داد و تصريح کرد: سطح قرارداد جو تا پايان وقت اداري سه‌شنبه (دو آبان) دو هزار و 646 هکتار و چغندرقند 450 هکتار است که تاکنون 344 کيلوگرم يونيت در بين کشاورزان توزيع‌شده است.
هرچند مسئولان جهاد کشاورزي معتقدند دغدغه و نگراني در زمينه کشت محصولات پاييزه در استان وجود ندارد اما کشاورزان گلستاني همچنان بلاتکليف هستند و دغدغه معيشت و اقتصاد دارند و اين در شرايطي است که 70 درصد اقتصاد گلستان بر پايه کشاورزي استوار است.

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۲۳۵۹۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خوشه‌های خوش‌سالی در خراسان شمالی با جهش تولید و مشارکت کشاورزان

ایسنا/خراسان شمالی امسال به برکت سخاوت آسمان و بارش‌های خوب بهاری و همچنین اجرای طرح‌هایی مانند جهش تولید در دیمزارها، تولید گندم خراسان شمالی وضعیت خوبی دارد و خوشه‌های طلایی برکت سفرهای مردم استان را تامین خواهد کرد.

در سالی که به «جهش تولید و مشارکت مردم» نامگذاری شده است، وضعیت تولید گندم با مشارکت و تلاش کشاورزان روند بسیار خوب و راضی‌کننده‌ای دارد. خوشه‌های سبز گندم پس از چند سال تازیانه خشکسالی امروز به ثمر نشسته و مورد نوازش نسیم‌ بهاری و شبنم صبحگاهی قرار گرفته‌اند تا خوشه‌هایی طلایی در دیار زرخیز خراسان شمالی در فصل تابستان سفره‌های کشاورزان را تامین کند.

علاوه بر آن، طرح جهش تولید در دیمزارها، روح تازه‌ای به دیمزارهای استان دمیده که چند سال از سوی کشاورزان رها شده بود و سبب شده است در وجب به وجب مزارع خشک، خوشه‌های سبز بروید.

وحید صباغ، مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، بیان کرد: یکی از طرح‌هایی که برای افزایش تولید گندم در کشور و در خراسان شمالی در حال اجراست، جهش تولید در دیمزارهاست. این طرح در کشت پاییزه امسال در سطح ۴۰ هزار هکتار اجرایی شد که ۸۱ هزار هکتار از این سطح کشتزارهای گندم است.

وی افزود: سطح زیر کشت گندم دیم در کشت پاییزه امسال در خراسان شمالی ۹۶ هزار و ۵۰۰ هکتار و گندم آبی ۴۶ هزار و ۲۴۰ هزار هکتار است.

به گفته وی، هدف از اجرای طرح جهش تولید در دیمزارها، انجام حمایت‌های دولتی برای افزایش تولید است که گندمکاران این استان استقبال خوبی از این طرح داشتند و پیش‌بینی می‌شود در کشت پاییزه سال گذشته، تمام کشتزارهای گندم دیم استان تحت پوشش این طرح قرار گیرد.

افزایش تولید گندم در واحد سطح از مهمترین دغدغه‌هاست

صباغ بیان کرد: امسال مهمترین دغدغه برای تولید گندم، بیماری زنگ زرد گندم است و در مجموع، یکی از دغدغه‌های کلی برای تولید گندم، میزان بهره‌وری در واحد سطح است که در طرح جهش تولید به این موضوع توجه ویژه شده است و اگر کشاورزان به امر تناوب در کشت توجه ویژه داشته باشند، افزایش بهره‌وری در واحد سطح انجام می‌شود.

وی افزود: میزان تولید گندم در اراضی دیم استان ۸۰۰ کیلوگرم در هکتار و در اراضی آبی سه تن و ۵۰۰ کیلوگرم در هکتار بوده است و هنوز باید این میزان افزایش یابد.


پیش‌بینی برداشت ۲۱۴ هزار تن گندم در این سال زراعی

مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی از پیش‌بینی برداشت ۲۱۴ هزار تن گندم در این سال زراعی خبر داد و بیان کرد: این میزان تولید نسبت به سال گذشته ۶۰ درصد افزایش خواهد داشت، میزان تولید گندم در سال زراعی گذشته ۱۳۴ هزار تن و میزان خرید آن ۱۰۰ هزار تن بود.

وی ادامه داد: پیش‌بینی می‌شود میزان خرید گندم در این سال زراعی به ۱۵۰ هزار تن برسد؛ اما هنوز خطرهایی بر سر راه وجود دارد که اگر بتوان از آنها عبور کرد، می‌توان به پیش‌بینی تولید دست یافت که یکی از آن‌ها سرمازدگی است.

صباغ گفت: هرچند اکنون دمای هوا مناسب است، اما احتمال بروز سرمازدگی وجود دارد؛ اما طبق پیش‌بینی اداره کل هواشناسی استان، در دو ماه ابتدایی سال، میزان بارندگی‌ها نرمال خواهد بود که نکته بسیار مهمی برای رشد تولید است.

وی توصیه کرد که کشاورزان برای سمپاشی در مزارع با هدف مبارزه با آفات و علف‌های هرز، تغذیه مزارع و  کودپاشی اقدام کنند.

وی افزود: بازار در میزان خرید گندم تاثیر خیلی زیادی دارد، به‌طوری که اگر قیمت علوفه در بازار مناسب باشد، میزان خرید گندم نیز افزایش می‌یابد.

برگزاری مانور برای اعلام هشدار قرمز نسبت به بروز آفات در گندم‌زارها

محمد محمدزاده، رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا با اشاره به اینکه اکنون وضعیت مزارع گندم استان خوب است، تاکید کرد: اگر کشاورزان توصیه‌های آموزشی و ترویجی کارشناسان را جدی بگیرند، به‌طور قطع در سال جهش تولید، در تولید گندم جهش خواهیم داشت.

وی گفت: مهمترین دغدغه کنونی مزارع گندم که سبب نگرانی کشاورزان و مسؤولان جهاد کشاورزی شده، آفت زنگ زرد گندم است که کشاورزان باید نسبت به مبارزه به‌موقع و سمپاشی اقدام کنند.

محمدزاده افزود: با هدف آگاه‌سازی کشاورزان هشدارهای قرمز به کشاورزان اعلام و مانور در شهرستان های مختلف برگزار شده است تا کشاورزان متوجه وضعیت موجود شوند و اقدام به سمپاشی مزارع کنند.

۴۵ هزار هکتار از مزارع خراسان شمالی آلوده به زنگ زرد گندم

محمد رضایی، مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا از رسیدن بیماری زنگ زرد گندم به دیمزارهای گندم این استان خبر داد و اظهار کرد: بیماری زنگ زرد گندم یک بیماری هوابرد است که با جریانات آب و هوایی منتقل می‌شود و می‌تواند خسارت فراوانی به مزارع وارد کند.

وی با اشاره به اینکه تاکنون این بیماری به مزارع استان خسارت‌هایی را وارد کرده است، گفت: طبق پیش‌بینی‌های هواشناسی تا یک ماه آینده رطوبت در استان وجود دارد و میانگین دمای هوا ۱۲ تا ۱۵ درجه سانتیگراد است. بنابراین این آفت تا یک ماه آینده در مزارع استان وجود دارد.

رضایی افزود: تا وقتی دمای هوا به ۳۰ درجه سانتیگراد نرسد، شرایط برای فعالیت آفت زنگ زرد گندم وجود دارد و تا وقتی این آفت در استان وجود داشته باشد، باید سمپاشی مزارع ادامه یابد.

وی با اشاره به اینکه ۴۵ هزار هکتار از مزارع استان آلوده به زنگ زرد گندم است، ادامه داد: تمام این سطوح نیاز به سمپاشی ندارد. تاکنون در ۶۵۰۰ هکتار مبارزه انجام شده است و باید خود را برای مبارزه تا سطح ۱۵ هزار هکتار آماده کنیم.

وی توضیح داد: اکنون شهرستان‌های گرمه، جاجرم، اسفراین و فاروج مشکلی درباره با زنگ زرد گندم وجود ندارد و بیشتر مشکل در شهرستان‌های بجنورد، مانه، سملقان، بجنورد و شیروان است.

وی بیان کرد: زنگ زرد گندم از مزارع آبی به مزارع دیم استان رسیده است و باید کشاورزان مبارزه در این مزارع را جدی بگیرند.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی تاکید کرد: در حال حاضر اولویت مبارزه با ارقام گندمی مانند آذر ۲، کوه دشت، سبلان، پیشگام، پیشتاز و سیروان است که نسبت به سایر ارقام حساس بوده است.

وی با اشاره به بیماری سن گندم، گفت: تاکنون در سطح ۸۹۰۰ هکتار علیه این بیماری مبارزه شده است و اولین پوره‌های سن گندم در مزارع اسفراین، جاجرم، مانه و سملقان دیده شده و در یک هفته آینده مبارزه با پوره سن گندم در استان آغاز می‌شود.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • ۲۰۰ هزار تن از گندم‌های آماده برداشت خوزستان از دست رفت
  • خوشه‌های خوش‌سالی در خراسان شمالی با جهش تولید و مشارکت کشاورزان
  • طوفان ۲۰۰ هزار تن گندم این استان را از بین برد !
  • ثبت رکورد تولید و برداشت دانه روغنی کلزا در ایلام
  • خسارت بارندگی به گندمزارهای آماده برداشت در خوزستان
  • خسارات سنگین طوفان به ۱۰۰ هزار هکتار از گندم‌زارهای خوزستان
  • خسارت سنگین باران به کشاورزان خوزستان/ چقدر گندم از بین رفت؟
  • تولید کلزا در ایلام رکورد زد
  • یک هزار تن کلزا با نرخ تضمینی در فارس خریداری شد
  • کشاورزان کماکان چشم انتظار اصلاح قیمت خرید تضمینی گندم