Web Analytics Made Easy - Statcounter

دکتر فرشاد مومنی با اشاره به این که گزارش‌های مرکز آمار ایران نشان می‌دهند صرفه‌جویی خانوارهای شهری در ایران به صرفه‌جویی در مصرف مواد پروتئینی، لبنی و حتی برخی موارد نشاسته‌ای رسیده است؛ از منظر اقتصاد سیاسی، از این موضوع تعبیر به مدارای نجیبانه مردم با فقر می‌کند.

ایران آنلاین /

او که در نشست «فقر و فقرزدایی» موسسه دین و اقتصاد سخن می‌گفت؛ معتقد است فقر  معیار اصلی تمایز عملکردها بین کشورهای در حال توسعه و  کشورهای صنعتی، و موضوع محوری مطالعات توسعه است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


مومنی در حالی که تأکید می‌کند برخورد امروز با پیچیدگی مسئله فقر نیازمند هوشمندی و حساسیت بالایی است، از وجود اصراری غیرعادی برای حساسیت‌زدایی و بی توجهی مسوولان به این موضوع خبر می‌دهد و وجود این اصرار را برآمده از ساختار نهادی رانتی اقتصاد ایران توصیف می‌کند.
بنا بر این گزارش، بخشی مهمی‌ از سخنان دکتر مومنی در نشست «فقر و فقر زدایی» در موسسه دین و اقتصاد  به نقد جدی اظهارات پیشین دکتر مسعود نیلی مشاور اقتصادی رئیس جمهور درباره فقر گذشت.
پژوهشگر اقتصاد توسعه ایران که از مسعود نیلی با عنوان یکی از مشاوران رییس جمهور، یاد می‌کند، در واقع به گفته‌های مشهور نیلی در سال ۹۵ اشاره می‌کند که بالاتربودن فروش خودرو در سال ۹۴ نسبت به سال  ۹۳  را تلویحا نشان دهنده کم رنگ شدن مسئله فقر دانسته بود.
مومنی با نقد این اظهارات نیلی توضیح می‌دهد که او عدم ضرورت حساس بودن نسبت به مسئله فقر را این گونه توجیه کرده بود که به دلیل آنکه  خودرو یک کالای مصرفی با دوام است، خانوارها زمانی به این کالا تمایل نشان می‌دهند که از مرحله تأمین حداقل نیازهای اولیه عبور کرده باشند و این گونه سعی می‌کند ذهن مقامات مافوق خودش را  به گستره و عمق فقری که در شرایط کنونی کشور ما با آن روبرو است، غیرحساس کند.
عضو هیأت علمی‌دانشکده اقتصاد علامه طباطبایی این نحوه تحلیل مسایل اقتصاد ایران را بس غم انگیز توصیف می‌کند و درباره تحلیل نیلی توضیح می‌دهد که علاوه بر این که تحلیل گر احتمالا می‌دانست که افزایش فروش خودرو در آن سال بیش از آن که تابع تغییرات تقاضای خانوارها باشد، تابع تزریق دوپینگی چند هزار میلیارد تومان (وام‌های خودرو) از ناحیه خود دولت بود، همچنین او حتما اطلاع داشت که بر اساس گزارش‌هایی که مرکز آمار ایران از تحولات مقداری مصرف خوراکی‌های اساس خانوارها منتشر کرده بوده است. به طرز فاجعه آمیزی اکنون در شرایطی قرار داریم که خانوارهای شهری در ایران، صرفه جویی‌هایشان به صرفه جویی در مصرف مواد پروتئینی، لبنی و حتی برخی موارد نشاسته‌ای رسیده است. که ما از منظر اقتصاد سیاسی، تعبیر من این است وقتی مردم چنین صرفه جویی را دارند، من آن را به مدارای نجیبانه مردم با فقر تعبیر کردم.

مومنی تصریح می‌کند: اما تعبیر صریح تر این است که کارد به استخوان رسیده است که خانوارها صرفه جویی‌ها را در این مواضع قرار داده‌اند. این تحلیل گر اقتصاد سیاسی ایران با بیان اینکه در ایران امروز در راستای بهره مندی کسانی که از مناسبات رانتی سود می‌برند، احتمال دستکاری واقعیت‌های مربوط به فقر وجود دارد؛ هم بازی با تعریف و مفهوم فقر و هم بازی با اعداد و ارقام راعوامل دور شدن از واقعیت دانست و تأکید کرد در اقتصاد سیاسی رانتی، امور ظاهرسازانه و ظاهر بینانه از امور واقعی جدی تر گرفته می‌شوند. وی خصلت دیگر اقتصاد رانتی را بازتولید دائمی‌مناسبات مربوط به فقر و نابرابری دانست و هشدار داد کشوری که تحت تاثیر مناسبات رانتی است، باید با سطح بلوغ و حساسیت بسیار زیادی درباره مسائل سرنوشت‌سازی مثل فقر و نابرابری برخورد کند؛ در غیر این صورت ممکن است که در معرض آسیب‌های جدی قرار بگیرد./ جماران

منبع: ایران آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۲۹۲۲۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۸۹ درصد فقرا از شاغلین سابق و امروز هستند

آفتاب‌‌نیوز :

فرشاد مؤمنی، استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی، ضمن هشدار نسبت به وضعیت صندوق‌های بازنشستگی کشور با بیان اینکه اگر شیوه‌های فعلی اصلاح نشوند، چالش‌های بزرگتری در راه هستند، گفت: «در نظام تصمیم‌گیری ما افرادی هستند که شخصاً آدم‌های محترمی هستند، اما صلاحیت تخصصی در زمینه اقتصاد توسعه ندارند. آن‌ها با مافیای رسانه‌ای شان از ضعف اندیشه‌ای افراد کارشناس استفاده می‌کنند و می‌گویند ما را با کشور‌های صنعتی مقایسه می‌کنند و می‌گویند آن‌ها هم اصلاحات پارامتریک و افزایش سن بازنشستگی هم دارند. ولی نمی‌گویند نرخ مشارکت نیروی کار در آن کشور‌ها بین ۷۰ تا ۸۰ درصد است.»

فرشاد مؤمنی گفت: «مرکز آمار گزارشی منتشر کرده و می‌گوید از کل جمعیت فقیر ایران ۸۹ درصد شان شاغلین سابق و لاحق هستند، این عدد تکان‌دهنده است! یعنی بیکار نیستند، ولی شغل‌هایی دارند که از نظر بازدهی درآمدی، قادر به تکافوی حداقل نیاز‌های اساسی‌شان نیست.»

اگر شما از کلام پیامبر می‌فهمید که فقر از هر دری که وارد می‌شود ایمان از آن در خارج می‌شود، ماجرای تحمیل ایمان با زور را کنار بگذارید و ریشه‌های اصلی مساله را بفهمید!

بیش از ۵ سال است که می‌گوییم که گزارش‌های رسمی که منتشر شده حکایت از این دارد که به سوی یک روند قهقرایی به سمت فقر دائما رو به افزایش و عقب ماندگی دائما رو به افزایش حرکت می‌کنیم. شاخص‌های بهره وری کل عوامل تولید و روند‌ها و شاخص پیچیدگی اقتصادی و رابطه مبادله، از ناتوانی فزاینده سیستمی برای مواجهه خردورزانه و موثر با مساله فقر حکایت می‌کند.

منبع: سایت جماران

دیگر خبرها

  • حمله عجیب روزنامه جوان به مدافعان تعطیلی شنبه: پیـام پنهان دارد | از بعد نمادین روزها غفلت نکنید!
  • تحلیل مسعود نیلی از شرایط اقتصادی متفاوت ایران در 10 سال آینده
  • صرفه جویی ۸۰۰ هزار متر مکعب آب با انجام اقدامات حفاظتی در بافق و بهاباد 
  • صرفه جویی آب در شهرستان بافق و بهاباد
  • چرا شرکت‌ها مشکل تامین مالی دارند؟
  • ۸۹ درصد فقرا از شاغلین سابق و امروز هستند
  • صرفه جویی ۲/۵ میلیارد تومانی نیروگاه رامین اهواز با بازسازی دستگاه جت پرشر دیزل
  • صرفه جویی ۴۰ درصدی در مصرف آب با سیستم ابیاری زیر سطحی
  • خودرو ، جایزه صرفه جویی در مصرف برق
  • تأمین آب آشامیدنی قشم با یارانه میلیاری/ صرفه‌جویی کنید