Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «رکنا»
2024-04-30@05:24:59 GMT

کار دریاچه ارومیه تمام است؟

تاریخ انتشار: ۶ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۲۸۷۲۸۳

کار دریاچه ارومیه تمام است؟

رکنا: اگر تا چند سال پیش انتظار مردم و تلاش مسئولان بر این بود که با ساز و کاری حساب شده از خشک شدن دریاچه ارومیه جلوگیری کنند، حالا باید آرام آرام به این فکر باشند که چگونه می توان جمعیتی بالغ بر 5 میلیون نفر را از مناطق شمال غرب کشور به فلات خشک مرکزی منتقل و ادامه حیاتشان را تضمین کرد؛ جمعیتی که با خشک شدن دریاچه ارومیه دیگر قادر نیستند در زادگاه آبا و اجدادی خود زندگی کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آمار و اطلاعات منتشر شده از حال و روز کنونی دریاچه ارومیه بسیار نگران کننده است و عملکرد دولت نیز در راستای احیای این اکوسیستم بی نظیر چندان امیدوار کننده نیست. شرایط به گونه ای پیش می رود که گویا مسئولان هم از احیای دریاچه نا امیدند و دیگر فاصله چندانی تا مرگ آن باقی نمانده است.
آنچنان که بررسی های تازه نشان می دهد، تراز آب دریاچه ارومیه در دوم آبان ماه سال جاری به 1270.22 متر رسیده است و نسبت به سال گذشته که تراز آب دریاچه ،1270.46 متر بود کاهش قابل توجه 24 سانتی متری را نشان می دهد.
جدا از تراز آب دریاچه که افت شدیدی را تجربه کرده است، در حال حاضر وسعت نیز دریاچه 1646.72 کیلومتر مربع برآورد می شود که این میزان در مدت مشابه سال گذشته،1953.14 کیلومتر مربع گزارش شده بود و در شرایط کنونی مساحت دریاچه 7.58 کیلومترمربع کاهش یافته است.
این همه آمار نگران کننده از دریاچه ارومیه نیست و در حالی که حجم آب دریاچه در تاریخ 2 آبان ماه سال گذشته یک میلیارد و 400 میلیون متر مکعب بود، این رقم 2 آبان سال جاری به 0.960 میلیون متر مکعب رسید که اشاره به 440 میلیون مترمکعب کاهش دارد.
چرایی کاهش تراز، حجم و مساحت آبی دریاچه ارومیه که به رغم وعده های بزرگ و قطعی شخص رئیس جمهور و ستاد احیایی که برای آن چند سالی هست، تشکیل شده رخ داده است و نیز کیفیت تبعات ویرانگری که این خسارت زیست محیطی در آینده ایجاد خواهد کرد، سئوال های مهمی است که فکر و ذهن هر فرد دوست دار محیط زیست را به خود مشغول کرده است.
واقعیت این است که اگرچه مسئولان دولت مستقر در مقاطع مختلف بر تلاش خود برای احیای دریاچه تأکید کرده اند و در این زمینه با ابزارهای رسانه ای در اختیار تا حدود زیادی بزرگ نمایی کرده اند، اما این مهم در مقام عمل چندان تعریفی نداشته است.
زمستان سال 95 دکتر مسعود تجریشی، مدیر کل دفتر برنامه ریزی و تلفیق ستاد احیاء در گفت و گویی ،‌ از اینکه دولت به موقع و سریع اعتبارات مالی لازم را به ستاد پرداخت نمی کند، گلایه کرد و گفت: «عدم پرداخت اعتبارات در فصل گرم سال و پرداخت بخشی از آن در فصل سرد سال که عملاً امکان فعالیت محیطی چندانی وجود ندارد، شرایط را برای اجرای برنامه ها سخت کرده است.»
در سال جاری نیز با اینکه دولت متعهد شده بود چیزی حدود 800 میلیارد تومان اعتبار برای احیای دریاچه اختصاص دهد، شرایط آنگونه که وعده ها نشان می داد پیش نرفت و عملاً‌در فصل گرم سال اعتباری به ستاد پرداخت نشد. این را می توان از گفته های یکی از مسئولان استانی آذربایجان غربی برداشت کرد.
فرهاد سرخوش مدیردفتر استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه در آذربایجان غربی در تاریخ 3 آبان ماه از تخصیص 200 میلیارد تومان اعتبار به پروژه های حوزه آبریز ستاد احیای دریاچه ارومیه خبرداد و ادامه داد: از 800 میلیارد تومان اعتبار اختصاص یافته به کل حوزه آبریز دریاچه ارومیه طی سال جاری، در مرحله اول ، 200میلیارد تومان در قالب اسناد خزانه اسلامی از ماده 10 و 12 قانون Law تشکیل مدیریت بحران کشور به حوزه آبریز دریاچه ارومیه ابلاغ شده است.
وی ادامه داد: درحال حاضر بین سازمان برنامه و بودجه و دستگاههای اجرایی مبادله موافقتنامه در حال انجام است تا بودجه تخصیصی به دستگاههای اجرایی جهت انجام پروژه های اولویت داراحیای دریاچه ابلاغ شود.
همانطور که دیده می شود، از 800 میلیار د اعتبار سال جاری هم اکنون و در فصل سرد سال دقیقاً شبیه به شرایط سال گذشته مبلغ محدودی از اعتبار آن نه پرداخت بلکه ابلاغ شده است.
شرایط حاکم بر دریاچه به قدری اسفناک و نگران کننده است که در تاریخ 3 آبان ماه اکثر نمایندگان شمال غرب کشور در نامه ای که با محوریت پرسش از رئیس جمهور طراحی شده است، این پرسش را از حسن روحانی طرح کردند و او را برای پاسخ قانع کننده به مجلس فراخواندند.

دولت تسلیم طبیعت شد، کار دریاچه ارومیه تمام است! 
از آنجا که معنای خشک شدن دریاچه ارومیه جز نابودی کامل اکوسیستم شمال غرب کشور و برخاستن توفان های شدید نمکی نیست و از سوی نیز دولت اقدام موثری برای رفع این مشکل بنا به هر دلیل از جمله مشکلات مالی بر نمی دارد، شاید دیگر بهترین کار نه تلاش برای احیای دریاچه بلکه جانمایی برای اسکان مردم شمال غرب ایران در فلات خشک مرکزی باشد.
با شرایطی که رفت به دولتمردان توصیه می شود، ضمن اعلام ناکامی و شکست خود در احیای دریاچه تسلیم طبیعت شدن، راهکارهای سخت و پیچیده انتقال جمعیت نزدیک به 5 میلیون نفری شمال غرب به بخش های مرکزی و جنوبی کشور را بررسی و برای این احتمال آماده باشند.

منبع: رکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.rokna.net دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «رکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۲۸۷۲۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تراز دریاچه ارومیه از مرز ۱۲۷۰ متر عبور کرد

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وزارت نیرو، احمد قندهاری به تشریح مهم‌ترین اقدامات مدیریت حوضه آبریز دریاچه ارومیه پرداخت و گفت: با وجود وضعیت نامساعد بارش‌ها در حوضه آبریز ارومیه در ۶ ماه نخست سال، حدود ۲۰۰ میلیون مترمکعب از سدهای حوضه آبریز، رهاسازی و جریان آب به سوی دریاچه ارومیه و تالاب‌های اقماری آن روان شد.

وی افزود: در ادامه با توجه به وضعیت مناسب‌تر بارش‌های بهاری جریان رهاسازی از سدهای حوضه و کانال انتقال آب به دریاچه افزایش قابل توجه یافته است، به طوری که تا پایان فروردین ماه بالغ بر ۵۸۰ میلیون مترمکعب آب رهاسازی و انتقال آب انجام گرفت.

سرپرست حوضه آبریز دریاچه ارومیه تصریح کرد: بر اساس برنامه‌های در دست انجام، رهاسازی آب از سدهای حوضه به خصوص سدهای بوکان و مهاباد همچنان ادامه دارد؛ در صورت مساعد بودن شرایط، این اقدام تا پایان نیمه اول اردیبهشت ماه ادامه خواهد یافت.

به گفته قندهاری، تمامی این فعالیت‌ها سبب شد که هم‌اکنون تراز دریاچه ارومیه به رقم ۱۲۷۰.۵۳ متر، به وسعت ۱۷۹۰ کیلومتر مربع و به حجم ۲.۳۴ میلیارد مترمکعب برسد.

سرپرست حوضه آبریز دریاچه ارومیه یادآور شد: تأمین نیاز زیست محیطی تالاب‌های اقماری نیز به بیش از ۸۰ میلیون مترمکعب (۱۵ میلیون مترمکعب بیشتر از برنامه) محقق شد.

وی در ادامه گفت: چندین سال است که دریاچه ارومیه در کانون توجه اقشار مختلف مردم، فعالان محیط زیست و سازمان‌های مردم نهاد قرار گرفته است. از دیرباز وزارت نیرو به عنوان متولی تأمین نیاز زیست محیطی دریاچه ارومیه، اقدامات کنترلی برای جلوگیری از کم آبی این دریاچه تعریف و دست یاری به سوی کنشگران و ذی مدخلان موضوع دراز کرده است.

وی افزود: اگرچه طرح‌ها و برنامه‌های بسیاری برای نیل به این هدف تعریف و اجرا شده است اما تا رسیدن به چشم‌انداز تعریف شده، اقدامات بسیاری باید انجام داد که نیازمند همکاری طیف وسیعی از آحاد جامعه و دولت به خصوص کشاورزان منطقه و وزارتخانه جهاد کشاورزی، سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان برنامه و بودجه با وزارت نیرو است تا فرآیند تعریف شده که با ترمیم و بهسازی آغاز می‌شود، به احیای دریاچه ارومیه منجر شود.

قندهاری اظهار کرد: پس از اجرای عملیات موفق سد و تونل انتقال آب به دریاچه در دولت سیزدهم و جاری شدن آب به سوی دریاچه ارومیه، به همراه عملیات رهاسازی آب سدهای حوضه و عدم آبگیری انهار زراعی در فصل غیر کشت، بخش قابل توجهی از پیکره دریاچه ارومیه از خشکی خارج و پر آب شد.

سرپرست حوضه آبریز دریاچه ارومیه خاطرنشان کرد: سال آبی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه با کم‌بارشی آغاز شد و بارش‌ها چندان قابل توجه نبود. این موضوع سبب شد برنامه منابع و مصارف و تأمین نیاز زیست محیطی دریاچه ارومیه تحت شرایط بارش بدبینانه تنظیم شود. به هر حال با سپری شدن پاییز و شروع زمستان به خصوص در بهمن سال ۱۴۰۲، بارش‌های مناسبی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه به وقوع پیوست و این مهم موجب شد که تا پایان فروردین ۱۴۰۳ به اندازه کل بارش سال آبی گذشته، این حوضه از رحمت خداوند منتفع شود.

کد خبر 6091123 فاطمه صفری دهکردی

دیگر خبرها

  • دلشوره دریاچه ارومیه ادامه دارد/ وعده‌ها محقق می‌شود؟
  • تصاویر| تفریح در بخش پرآب دریاچه ارومیه
  • تراز دریاچه ارومیه از مرز ۱۲۷۰ متر عبور کرد
  • آب‌گیری دریاچه ارومیه در ایام گرم و کم بارش ادامه پیدا کند
  • فیلم| حال خوش مردم در جوار دریاچه ارومیه
  • وضعیت دریاچه ارومیه برخلاف خوش‌بینی‌ها بحرانی است!
  • آخرین وضعیت دریاچه ارومیه
  • دمیده شدن دوباره امید در کالبد دریاچه ارومیه/ حال خوش این روزهای نگین فیروزه‌ای آذربایجان
  • حال خوش این روزهای نگین فیروزه‌ای آذربایجان
  • آب چه رودخانه‌هایی از کردستان به دریاچه ارومیه سرازیر می‌شود؟