Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-05-01@05:03:17 GMT

سیاره فراخورشیدی که در آن ضدآفتاب می‌بارد!

تاریخ انتشار: ۶ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۳۰۴۶۹۳

سیاره فراخورشیدی که در آن ضدآفتاب می‌بارد!

دانش > نجوم - منجمان به تازگی موفق به کشف یک سیاره فراخورشیدی شده‌اند که در قسمت‌ تاریک آن همواره برف‌هایی از جنس تیتانیوم‌ اکسید می‌بارد.

به گزارش ایسنا و به نقل از گیزمگ، طبیعت جهان هستی همواره انسان را شگفت‌زده می‌کند و محققان به تازگی یکی از عجیب‌ترین سیارات فراخورشیدی را کشف کرده‌اند که ماده ضدآفتاب تیتانیوم اکسید به صورت برف در آن می‌بارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این تحقیق می‌تواند اطلاعات ارزشمندی را در رابطه با ویژگی‌های جو سیارات فراخورشیدی مشابه زمین در اختیار محققان بگذارد.

این سیاره که "کپلر-13ای‌بی"(Kepler-13Ab) نام دارد، یکی از داغ‌ترین سیارات فراخورشیدی شناخته شده محسوب می‌شود که دمای آن در طول روز به 2760 درجه سانتی‌گراد می‌رسد.

دلیل این دمای بسیار بالا نزدیکی این سیاره به ستاره میزبانش است که جلوی گردش آن به دور خودش را می‌گیرد و سبب می‌شود همانند ماه زمین که همواره یک سمت آن به سمت زمین بوده و سمت دیگر دیده نمی‌شود، این سیاره نیز یک سمت به سمت ستاره و بخش دیگری در طرف دیگر داشته باشد که همواره در تاریکی قرار دارد.

محققان برای شناخت ویژگی‌های جوی این سیاره تلسکوپ فضایی هابل را به نحوی هدایت کردند تا با طیف‌سنجی مادون قرمز در زمان قرارگیری این سیاره بین هابل و ستاره میزبانش، بتوانند اطلاعات بیشتری در رابطه با آن بدست آورند.

داده‌های بدست آمده نشان می‌دهد که جو بالای این سیاره بسیار خنک‌تر از آن چیزی است که پیش‌بینی شده است.

محققان معتقدند که دلیل این خنکی، نبود گازهای جاذب و منتشرکننده حرارت است که سبب می‌شود تیتانیوم اکسید موجود در جو بالا رفته و به صورت ابر درآید.

برای تبدیل تیتانیوم اکسید به ابر نیاز است که بادهای شدید آنها را به محل مناسب برسانند.

این سیاره جاذبه‌ای 6 برابر مشتری دارد و همین موضوع سبب ایجاد برف‌های تیتانیوم‌اکسیدی می‌شود که به این فرایند "تله سرد" گفته می‌شود.

"توماس بیتی"( Thomas Beatty) از دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا می‌گوید: در حالت کلی مطالعات جوی ما بر روی سیارات مشتری داغ یک آماده‌سازی برای شناخت سیارات خاکی مشابه زمین است، زیرا این سیارات ما را با بهترین دیدگاه‌ها در رابطه با وضعیت آب و هوایی سیارات فراخورشیدی آشنا می‌کنند.

این تیم معتقد است که فرایند اتمسفری "تله سرما" احتمالا در اکثریت قریب به اتفاق مشتریان داغ رخ می‌دهد. با این حال، توزیع مواد در بخش‌های روز و شب این سیارات یکسان نیست و در سیارات کوچک‌تر، احتمال دارد که برف اکسید تیتانیوم به قسمت روز از سیاره برسد، تبخیر شده و به حالت اولیه خود یعنی گاز برگردد.

این سیاره 1730 سال نوری از زمین فاصله دارد، اما اگر روزی موفق به سفر به آنجا شدید، باید کرم ضد آفتاب هم همراه خود ببرید، زیرا ضدآفتاب‌های طبیعی آن در قسمت شب آن می‌بارند.

نتایج این تحقیق در نشریه علمی Astronomical منتشر شده است.

۵۴۵۴

کلید واژه‌ها : نجوم آماتوری - نجوم -

منبع: خبرآنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۳۰۴۶۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تازه‌ترین شواهد از وجود سیاره X در لبه تاریک منظومه شمسی

گروهی از دانشمندان سیاره‌شناس از کالتک (مؤسسه فناوری کالیفرنیا)، دانشگاه کوت د-ازور و مؤسسه تحقیقات ساوت‌وست شواهد جدیدی را مبنی بر وجود سیاره نهم گزارش کرده‌اند. آن‌ها مقاله خود را روی سرور preprint arXiv منتشر کرده‌اند و این مقاله برای انتشار در «آستروفیزیکال ژورنال لترز» پذیرفته شده است.

به گزارش خبرآنلاین، سال ۲۰۱۵ (۱۳۹۴) بود که دو اخترشناس کلتک، چندین جرم کمربند کایپر (کویی‌پر) را در خارج از مدار نپتون، در نزدیکی لبه منظومه شمسی پیدا کردند که به نظر می‌رسید در جهت‌گیری تقریبا نزدیکی نسبت به خورشید واقع شده‌اند. دانشمندان دلیل این انباشتگی را کشش گرانشی سیاره‌ای ناشناخته پیشنهاد دادند؛ سیاره‌ای که بعداً سیاره نهم نام گرفت. این سیاره پیشنهادی حدود ۶ برابر زمین سنگینی دارد و فاصله‌اش از خورشید می‌تواند بین ۳۵۰ تا ۶۰۰ برابر دورتر از فاصله زمین تا خورشید باشد.

البته داستان سیاره نهم هم داستان جالبی است. از زمان کشف سیاره کوتوله پلوتو در اوایل قرن بیستم تا سال ۲۰۰۶ (۱۳۸۵) که پلوتو هنوز جزء سیارات منظومه شمسی دسته‌بندی می‌شد، اخترشناسان به دنبال سیاره دهم بودند و آن را سیاره X می‌نامیدند.

طی سه دهه اخیر و با یافتن تعداد بیشتری از اجرام کمربند کایپر و فرانپتونی‌ها (TNOها)، شواهد آماری ضدونقیضی از وجود سیاره نهم ارائه شده است. برخی تحلیل‌ها، توزیع اجرام یافت‌شده را به نفع وجود سیاره نهم تفسیر می‌کنند و برخی دیگر، کفه ترازو را به نفع نبود این سیاره تغییر می‌دهند. مقاله جدید به نفع وجود سیاره نهم است.

پژوهشگران در تحقیق خود به ردیابی حرکت‌های اجرام بلنددوره‌ای پرداختند که از مدار نپتون می‌گذرند و در طول سفر خود، حرکت‌های نامنظمی نشان می‌دهند. آن‌ها از این مشاهدات برای ایجاد چند شبیه‌سازی کامپیوتری استفاده کردند که هرکدام، سناریوهای متفاوتی را به تصویر می‌کشند.

دانشمندان علاوه بر تصحیح اثر کشش گرانشی سیارات بزرگ منظومه شمسی بخصوص نپتون، داده‌های جزرومد کهکشانی را نیز به شبیه‌سازی اضافه کردند. جزرومد کهکشانی عبارت است از ترکیب نیروهای گرانشی اجرام راه‌شیری که در ورای مرزهای منظومه شمسی واقع شده‌اند.

شبیه‌سازی‌ها نشان داد که قابل‌قبول‌ترین توضیح برای رفتار اجرام فرانپتونی، تداخل جاذبه گرانشی از سیاره بزرگ دوردست است. متأسفانه شبیه‌سازی‌ها از آن نوع نبود که به تیم تحقیقاتی اجازه دهد مکان سیاره را نیز تعیین کند.

شرح عکس: مقایسه توزیع‌های مداری از شبیه‌سازی‌های حرکت nجسم شامل سیاره نهم ( P۹، چپ) و بدون آن (راست). هر دو پنل، فاصله حضیض (کمترین فاصله تا خورشید) را در برابر نیم‌محور اصلی ردپای مداری فرانپتونی‌های شبیه‌سازی‌شده با زاویه تمایل مداری کمتر از ۴۰ درجه (i

دیگر خبرها

  • برای نابودی ویروس‌ها پنجره را باز کنید!
  • بارش‌های رگباری پنجشنبه دراصفهان می‌بارد/آماده باش نیروهای امدادی
  • سیاره عطارد در اوج خورشیدی قرار می‌گیرد
  • انتقال پیام صوتی به قمر مشتری به شکل موج‌های بصری
  • ستاره‌شناسان قوی‌ترین شواهد برای سیاره نهم را کشف کردند
  • تازه‌ترین شواهد از وجود سیاره X در لبه تاریک منظومه شمسی
  • تصویر روز ناسا: گلبرگ‌های اطراف سحابی حلقه
  • رصد عنکبوت در سیاره سرخ