Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایران اکونومیست - به گزارش ایران اکونومیست؛   دکتر علی جعفریان روز جمعه در حاشیه چهارمین کنگره بین المللی هپاتوپانکراتیکوبیلیاری و پیوند کبد  به علل اصلی پیوند کبد در کشور اشاره کرد و افزود: کبد چرب، بیماری های کبد خودایمن (سی اتوایمیون) و بیماری های ویروسی از علل عمده نارسایی کبد هستند که به پیوند کبد منجرمی شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


فلوشیپ جراحی کبد، مجاری صفراوی و پیوندکبد ادامه داد: اگر توجه جدی به این علل و عوامل نشود، در آینده با حجم زیادی از بیماران نیازمند به پیوند مواجه خواهیم شد که شاید نتوان کار مهمی برای آنان انجام داد.
وی اظهار کرد: خوشبختانه عامل ویروسی این بیماری در ایران محدود شده است. هرچند هپاتیت B هنوز در کشور وجود دارد اما درحال کاهش است؛ هپاتیت C هم قابل درمان است.
جعفریان با بیان اینکه فرهنگ اهدای عضو در کشور در حال گسترش است، افزود: قسمت عمده نیاز ما برای پیوند از دهنده مرگ مغزی تامین می شود.
وی به میزان موفقیت پیوند کبد در ایران هم اشاره کرد و گفت: میزان موفقیت پیوند کبد در ایران در مقایسه با کشورهای منطقه، خوب است و همان اعداد و ارقامی که در مراکز معتبر دنیا وجود دارد ما هم تقریبا به همان میزان هستیم.
جعفریان به کمبود مراکز پیوند در کشور اشاره کرد و گفت: تعداد مراکز فعلی کافی نبوده و به نظر می رسد باید براساس توزیع جغرافیایی، این کار انجام گیرد.
رییس سابق دانشگاه علوم پزشکی تهران افزود: پیوند کبد در جنوب کشور در شیراز انجام می شود، در نیمه شمالی کشور هم تهران و اخیرا مشهد به این تعداد اضافه شده و نظر می رسد نیاز به 3 تا 4 مرکز فعال دیگر داریم تا توزیع جغرافیایی خوبی داشته باشیم.
وی افزود: این کار نیاز به ارزیابی کارشناسی دقیق تری دارد که مرکز پیوند وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در حال انجام این ارزیابی است.
 
** پیوند کبد یکی از فعالیت های مهم درمانی است
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به اینکه یکی از فعالیت های مهم درمانی در کشور پیوند کبد است، گفت: کسانی که دچار نارسایی مزمن کبد می شوند، در مراحل نهایی بیماری، به درمان های دارویی جواب نمی دهند و باید پیوند کبد شوند.
دکتر محسن نصیری طوسی، از مردم درخواست کرد که از عوامل ابتلا به نارسایی کبد خودداری کنند تا هم خود دچار درد و رنج ناشی از بیماری نشوند و هم هزینه ای به خانواده و نظام سلامت تحمیل نشود.
فوق تخصص بیماری گوارش و کبد با اشاره به اینکه هپاتیت و کبدچرب قابل پیشگیری است، گفت: با تزریق واکسن از ابتلا به هپاتیت B و با مراقبت از رفتارهای پرخطر از ابتلا به هپاتیت C می توان جلوگیری کرد. با کنترل مواد غذایی و ورزش، می توان افزایش وزن را کنترل کرد تا به نارسایی کبد چرب مبتلا نشویم.
نصیری طوسی گفت: زندگی شهرنشینی جدید به شدت فعالیت های بدنی را کاهش داده، بسیاری از نوجوانان بازی های فیزیکی انجام نمی دهند و در بزرگسالان هم فعالیت های بدنی کم شده است.
وی گفت: برخی افراد حتی 20 تا 30 دقیقه پیاده روی نمی کنند و بسیاری از بیماران حتی به همین مقدار هم ورزش نمی کنند.
چهارمین کنگره بین المللی هپاتوپانکراتیکوبیلیاری و پیوند کبد نهم آبان در سالن همایش های بیمارستان امام خمینی (ره) آغاز به کار کرد و 12 آبان ماه پایان می یابد.

منبع: ایران اکونومیست

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۴۱۰۸۶۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ضرورت توسعه حمل ونقل هوایی و دریایی میان ایران و قاره آفریقا

تین نیوز

مدیر آفریقا و عربی معاونت بین الملل اتاق ایران بر ضرورت توسعه حمل ونقل هوایی و دریایی میان ایران و قاره آفریقا، گفت: باید با افزایش تبادل هیأت های تجاری و برگزاری همایش ها و نمایشگاه های تجاری، اطلاعات تجار و بازرگانان ایرانی و آفریقایی را بالا ببریم

به گزارش  تین نیوز به نقل ازاتاق ایران آنلاین، شهرام خاصی پور در نشست تجاری مشترک ایران، غنا، کامرون، بورکینافاسو و موریتانی، با تأکید بر اینکه توسعه روابط تجاری با کشورهای آفریقایی در اولویت اتاق ایران است، ادامه داد: حجم مبادلات ایران با کشورهای آفریقایی تناسبی با روابط خوب سیاسی با این کشورها و ظرفیت های تجاری دو طرف ندارد.

وی گفت: برخی مشکلات در زمینه مبادلات بانکی و حمل ونقل، مانع از توسعه روابط ایران و آفریقا شده است. توسعه حمل ونقل هوایی، دریایی و حل مشکلات نقل و انتقالات مالی به توسعه این روابط منجر خواهد شد.

مسعود برهمن، رئیس اتاق مشترک ایران و شرق آفریقا نیز در این نشست با تأکید بر ضرورت رفع موانع توسعه تجاری ایران و آفریقا، گفت: در شرایط رکود اقتصادی که گرفتار آن هستیم باید صادرات را بیش از قبل توسعه دهیم تا تولید متوقف نشده و چرخ اقتصاد به حیات خود ادامه دهد.

با اشاره به اینکه ایران با ۳۹ کشور در قاره آفریقا تجارت می کند، افزود: بر اساس آمار منتشر شده از این میان، بیشترین حجم تجارت ایران مربوط به سال ۱۴۰۰ و با کشور غنا بوده است.

او تأکید کرد: مشکل حمل ونقل میان ایران و آفریقا هم به صورت هوایی و هم دریایی و همچنین مشکل نقل و انتقالات مالی، دو مشکل اصلی تجارت ما با قاره آفریقا است.

هدایت نژاد با اشاره به تلاش ها برای حل مشکلات تبادل مالی ایران و غنا، افزود: در حال برنامه ریزی برای ایجاد صندوق مالی مشترک بین ایران و غنا هستیم که اگر عملیاتی شود، در ارتقا همکاری های تجاری تأثیر زیادی دارد.

در ادامه بهروز هدایت نژاد، رئیس مرکز تجاری ایران در غنا، ژوزف کوآکو اوبنگ، رئیس اتحادیه های تجاری کشور غنا و هلیدو بلو، دبیرکل اتاق بازرگانی کامرون، به بیان مطالبی در این رابطه پرداختند.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • نگران آینده پزشکی ایران هستم/ بحران پرستاری سراغ پزشکی خواهد آمد
  • ترکیه تجارتش با چین، هند و آفریقا را جایگزین رژیم صهیونیستی می‌کند
  • کسب رتبه پانزدهم دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) در میان دانشگاه‌های ایران
  • کسب رتبه پانزدهم دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) در میان دانشگاههای ایران
  • مدیران خودرو 777، میزبان سران اقتصادی آفریقا و ایران
  • کسب رتبه پانزدهم دانشگاه امام خمینی (ره) در میان دانشگاه های کشور
  • دانشگاه اراک در میان برترین‌های آسیا قرار گرفت
  • دانشگاه تبریز در رتبه‌بندی آسیایی تایمز در جایگاه ۱۲۱ دانشگاه‌های آسیا قرار گرفت
  • نگاه ویژه ایران به توسعه همکاری با آفریقا
  • ضرورت توسعه حمل ونقل هوایی و دریایی میان ایران و قاره آفریقا