Web Analytics Made Easy - Statcounter

با آنکه افغانستان یکی از مستعد ترین مناطق پرورش و تولید سیب را دارد اما این محصول ارزشمند به دلیل نبود امکانات نگه داری و نیز تامین آب لازم با بحران روبرو شده است به گونه ای که تولید سیب در افغانستان به دلیل تغییرات اقلیمی حدود 50 درصد کاهش یافته است.

ایران آنلاین / سیب ولایت میدان وردک هر ساله به دلیل فراوانی و ارزانی در پایتخت و ولایات دیگر انبار می‌شد اما امسال محصولات درختان این ولایت حدود پنجاه درصد کاهش یافته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

--- --- ---

باغداران این ولایت که در غرب کابل واقع است، می‌گویند که رسیدن جبهه هوای سرد ناشی از تغییرات اقلیمی هنگام گل سیب و پایین رفتن سطح آب دلیل کاهش این محصولات است.
کریم الله، یکی از باغداران به بی‌بی‌سی گفت که "امسال با توجه به اینکه قیمت سیب چند برابر شده، اما جیب باغداران باز هم خالیست."

او گفت: "پارسال یک باغ ده خروار (۵۶۰۰ کیلو) سیب داشت، امسال به نصف (حدود ۲۸۰۰ کیلو) سیب کاهش یافته است. امسال خشک سالی بود و سطح آب پایین رفت، سال قبل باغ‌های سیب از کاریز و چشمه‌ها آبیاری می‌شد، اما امسال با ماشین چاه‌ها آبیاری می‌شود. ساعت صد افغانی (حدود یک و نیم دلار) به ماشین پول می‌دهیم و حدود پنجاه افغانی هم پترول (بنزین) خرید می‌کنیم."
به گفته او، امسال قیمت سیب دو برابر شده‌ است. سال گذشته قیمت هر ۵۶۰ کیلو سیب هفت تا چهارده هزار افغانی (۱۰۰الی ۲۰۰ دلار) بود، امسال قیمت آن به ۲۲ هزار افغانی ( حدود۳۰۰دلار) فروخته شد، اما باغدار بازهم متضرر شده‌اند.

در ولایت میدان وردک فقط یک سردخانه وجود دارد که ظرفیت نگهداری حدود دو درصد محصولات سیب ولایت وردک را دارد.
باغداران می‌گویند امسال اگر سیب فراوان هم می‌بود، یا ارزان می‌فروختند یا ضایع می‌شد، چون ظرفیت نگهداری در سرد خانه و عرضه آن در وقت مناسب به بازار وجود نداشت.
انتظار می‌رود که در سال‌های آینده دو سرد خانه بزرگ دیگر در میدان وردک ساخته شود. تا ساخت آنها باغداران مجبورند محصولاتشان را قبل از ضایع شدن به قیمت اندک بفروشند.
ولایت میدان وردک به داشتن سیبش در افغانستان مشهور است ولی این سیب در بازار جهانی چندان خریدار ندارد.

دولت افغانستان برای راه یافتن این محصولات به بازار جهانی در پی تغییرات ژنتیکی این محصوب میدان وردک است.
زندی گل‌زمانی، والی میدان وردک می‌گوید برای انجام این کار انواع جدید نهال‌های سیب از بریتانیا و روسیه در صدها باغ میدان وردک غرص شده است.
او می‌گوید: "در جریان یک سال سه هزار باغ جدید احداث کرده‌ایم. در این سه هزار باغ، انواع سیب را به باغداران معرفی کرده‌ایم که در بازار بین‌المللی خریدار دارد. یعنی در سه سال آینده در میدان وردک سیبی خواهیم داشت که خوب نگهداری می‌شود و در بازارهای دوبی، هندوستان و بازارهای اروپا خریدار خواهد داشت."
به گفته او این اقدامات ادامه دارد و این فناوری با همکاری سازمانهای داخلی و بین‌المللی به دهقانان آموزش داده می‌شود.

نصیر احمد، مسئول انجمن قوریه‌داران موسوم به "داکتر عبد الوکیل"، به بی‌بی‌سی گفت در دو سال گذشته علاقه‌مندی مردم برای غرص انواع جدید نهال رو به افزایش است.
به گفته او در حال حاضر ده‌ها هزار نهال جدید را پیوند کرده‌اند و برای غرص در باغها آماده است.
او می‌گوید: "اکثر باغداران میدان وردک زمین کافی ندارند، از این رو، از لحاظ اقتصادی نسل سیب‌های قدکوتاه برای دهقانان کم زمین بسیار اقتصادی تمام می‌شود."
به گفته او درخت‌های سابق، سال هفتم بعد از کشت حاصل می‌دهند. اما نسل جدید و قد کوتاه سال دوم به حاصل می‌آید و بار می دهند و محصولاتش هم ده برابر بیشتر است، چون در یک جریب زمین حدود چهار صد نهال غرص می‌شود.
مسئولان زارعت ولایت میدان وردک و انجمن قوریه‌داران آن می‌گویند که روند آگاهی دهی و آموزش باغداران برای نظارت و نگهداری درست نهال‌های قدکوتاه و سیب‌های اصلاح شده زمانبرخواهد بود، اما ابراز امیدواری می‌کنند که تا چند سال دیگر انواع جدید سیب نه تنها در ولایت میدان وردک بلکه در ولایت‌های دیگر افغانستان نیز فراگیر خواهد شد./بی بی سی 

منبع: ایران آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۴۲۲۳۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سیستم روشنایی بوستان ولایت قم تکمیل می‌شود

مدیر منطقه سه شهرداری قم گفت: روشنایی بوستان ولایت در ورودی شهر با هزینه ۲۵ میلیارد تومان تا پایان اردیبهشت تکمیل خواهد شد.

مهرداد روحانی وزیری در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا در قم به معضل بافت فرسوده در منطقه سه شهرداری قم اشاره و اظهار کرد: تقریباً ۱۵ درصد از مساحت منطقه را بافت فرسوده تشکیل می‌دهد که برای توسعه آن پروانه را به‌صورت رایگان صادر می‌کنیم که به دلیل شبکه معابر فرسوده منطقه استقبال خوبی از طرف مردم نشده است.

وی افزود: بخش دیگری از این منطقه کاربری صنعتی دارد که در سال ۱۴۰۱ حدود ۲۵۰ مورد پروانه صادر شده که در سال ۱۴۰۲ این عدد به ۴۰۰ پروانه رسیده است.

مدیر منطقه سه شهرداری قم با اشاره به تکمیل و بهسازی شهربازی فدک، خاطرنشان کرد: این شهربازی نوستالژی بعد از سال‌ها مذاکره و پیگیری امسال به شهرداری واگذار شد و با حمایت‌های سازمان سیما و منظر و آقای جوادیان بهسازی آن در دستور کار قرارگرفته و مراحل پایانی آن در حال انجام است و به‌زودی در اختیار شهروندان قرار خواهد گرفت.

روحانی وزیری اقدامات انجام شده در بوستان ولایت را مطرح و تصریح کرد: سال ۱۴۰۲ حدود ۲۵ میلیارد تومان برای روشنایی این بوستان هزینه شد که تا اردیبهشت سال جاری به اتمام خواهد رسید، همچنین مشکلات ورودی این بوستان نیز حل‌شده و بخش زمین‌های بازی آن نیز در حال تکمیل شدن است.

وی ادامه داد: برنامه منطقه برای سال ۱۴۰۳ این است که به پروژه‌های روبنایی بپردازد و زیباسازی و نورپردازی منطقه را بیشتر در دستور کار خود قرار دهد تا بتوانیم ازنظر بصری نیز منطقه را به یک حد قابل قبولی برسانیم.

کد خبر 749119

دیگر خبرها

  • تاکید طالبان بر توسعه ارتباط افغانستان و منطقه
  • پیش بینی برداشت بیش از سه هزار تن انگور امسال از تاکستانهای مهاباد
  • پرداخت ۳۰۰ میلیارد تومان تسهیلات به نیازمندان فارس
  • پرداخت تسهیلات قرض‌الحسنه ۱۰ میلیون تومانی به مددجویان
  • سیستم روشنایی بوستان ولایت قم تکمیل می‌شود
  • باغات مرکبات مازندران شناسنامه‌دار می‌شوند
  • هشدار وقوع سیلاب در افغانستان
  • تعداد جان‌باختگان سیل در افغانستان افزایش یافت
  • مجمع تشخیص مصلحت نظام منشأ بزرگ فساد را می‌خشکاند؟!
  • شیوع بیماری ناشناخته در بدخشان