Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-05@23:08:34 GMT

شهر قم و هفت هزار سال تاریخ بدون موزه

تاریخ انتشار: ۱۶ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۴۹۱۴۹۳

شهر قم و هفت هزار سال تاریخ بدون موزه

روزنامه 19 دی قم در شماره روز سه شنبه 16 آبان ماه مطلبی با عنوان « شهر قم و هفت هزار سال تاریخ بدون موزه » را به قلم زینب آخوندی منتشر کرد.

در این مطلب می خوانیم:
«مسلمان، ما اینجا سرویس بهداشتی‌مان خراب است! تیمم می‌کنیم و نماز می‌خوانیم... با این اوضاع تو از من چه انتظاری داری؟»
حجت‌الاسلام جعفر کشفی، مسئول موزه آستانه حضرت معصومه(س)، پیرمرد باصفایی است که اوقات بیکاری اش در موزه غبار گرفته آستانه، به صندلی قدیمی‌اش تکیه می‌دهد و موش و گربه عبید زاکانی می‌خواند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همینکه از او بپرسی چرا با وجود اینهمه اشیای قیمتی که در حال از بین رفتن است، فضای جدیدی برای موزه آستانه ایجاد نمی‌شود، همین‌ها را خواهی شنید.
عصبانیتش بی‌جا نیست. هر طرف که نگاه می‌کنی، از نسخه‌های خطی ارزشمند تا قالی‌های ابریشمی سلطنتی و سفالینه‌های با ارزش، آنقدر شیئ قدیمی و ارزشمند در این فضا وجود دارد که برای عرضه و نگهداری صحیح از آن باید یک موزه استاندارد امروزی تعریف کرد، وعده‌ای که در جریان ساخت صحن شرقی مطرح شد اما هیچ گاه به نتیجه نرسید.
می‌گوید سنش از 70 رد شده. با آن عمامه و سیاه و محاسن سفید و ابروهایی که تا روی چشم آماده، آنقدر در میان دفینه‌های تاریخی روزگار گذرانده که به قول خودش گویا جزوی از آنها شده است. با این حال انگار این موی سپید باعث نشده به عنوان مدیر موزه آستانه مقدسه حرفش نافذ شود؛ «هر جا رفته‌ام هر جا نشسته ام داد زده ام که موزه آستانه دیگر جای نفس کشیدن ندارد... اینهمه نفایس اینجا هست و کسی نیست به داد برسد تا فضای مناسبی برای اشیا آماده کنیم. من گاهی که اینجا خلوت است حس می‌کنم روح فتحعلی شاه و ناصرالدین شاه با من حرف می‌زنند و می‌گوید ما این همه ثروت به این موزه اهدا کردیم، شما حتی نمی‌توانید از آن مراقبت کنید!»
مدیر موزه آستانه حضرت معصومه از دیگر از گفتن درباره کمبودهای این موزه نا امید شده و می‌گوید مصاحبه یعنی کشک! «تا حالا هر چه مصاحبه کرده‌ام، جز اینکه صفحه روزنامه را پر می‌کنید، نتیجه ای ندیدیم. مسئولان وعده‌های بیجا زیاد می‌دهند اما فقط وعده است و وفا نمی‌کند. در عالم وعده می‌توان از اینجا تا کویر لوت را موزه ساخت و تمام فسیل‌ها را نمایش داد اما واقعیت این است که ما اینجا داریم از بی‌هوایی خفه می‌شویم. اشیایی که میلیاردها قیمت دارند و یا اصلا قیمت نمی‌توان برایشان در نظر گرفت، در حال از بین رفتن هستند و هیچ کس هیچ کاری انجام نمی‌دهد.»
حجت‌الاسلام کشفی از سال 69 در آستانه حضرت معصومه(س) خدمت می‌کند. می‌گوید چندین رئیس جمهور در ایوان طلا سخنرانی کردند و چه وعده‌ها که ندادند اما جوانی‌اش در انتظار همین وعده‌ها سپری شده.
«قالی‌هایی از زمان شاه عباس به این موزه اهدا شده که قیمت ندارد اما چند سال است یک گلیم پاره هم هدیه نمی دهند. هر کس وضعیت این موزه را ببیند تاسف می‌خورد. گاهی می‌گویم اگر این اشیای گرانقیمت را نمی‌خواهید به کشورهای خلیج را اروپایی‌ها بفروشید. بهتر از این است که اینطور از بین برود.»
البته در طرح جامع حرم فضاهای مرتبط برای شکل‌گیری موزه دیده شده اما تجربه صحن شرقی که ساخته شد اما فضایی برای موزه در آن دیده نشد، نشان داد تا تبدیل شدن حرف به عمل راه زیادی در پیش است.
جالب اینجاست که استان قم با وجود داشتن محوطه‌های باستانی و اشیای ارزشمند متعدد، به جز همین موزه آستانه که ساخته عصر قاجاری است و معیارهای امروزی را ندارد، هیچ موزه دیگری ندارد.
«15 هزار شیئ تاریخی در قم داریم که به دلیل نداشتن موزه و مخزن مناسب، در زیرزمین‌های نمور نگهداری می‌شوند. این اشیا اگر همان زیر خاک مانده بودند، احتمال از بین رفتنشان کمتر از شرایط امروز بود.»
اینها سخنان عیسی رضایی، مدیرکل میراث فرهنگی و صنایع دستی قم است. کسی که معتقد است هر چند گردشگری در تمام اسناد بالا دستی، محور توسعه استان قم ذکر شده اما در باور مسئولان این اولویت بندی وجود ندارد و ذهن‌ها به دنبال موضوعات دیگری است.
وی افزود: با وجود اینکه می‌دانیم در قم برای جذب مسافر به مراکز تفریحی نیاز داریم اما هنوز این همت ایجاد نشده که این استان به موزه نیاز دارد. درحالیکه تپه قلی درویش در استان قم سابقه بیشتری از تپه سیلک کاشان دارد اما موزه‌ای نداریم که آثار آن را نمایش دهیم.
مدیرکل میراث فرهنگی و صنایع دستی استان قم با اشاره به ساخته شدن یک مخزن برای نگهداری اشیای تاریخی افزود: با این حال وقتی موزه می‌گوییم منظور ما موزه استاندارد است.
وی افزود: در حال حاضر اشیای تاریخی استان قم را که بسیار با ارزش هستند به استان‌های دیگر اجاره می‌دهیم یا موزه ملی از ما قرض می‌گیرد اما ما جایی برای نمایش آنها نداریم.
عمار کاووسی، معاون میراث فرهنگی اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قم خبر از وجود طرحی برای احداث یک موزه در بلوار پیامبر اعظم(س) می‌دهد.
وی با اشاره به در نظر گرفتن یک قطعه زمین دو هزار متری در مجاورت شاه احمد قاسم در بلوار پیامبر اعظم(ص) برای این منظور اظهار کرد: قرار است شهرداری این زمین را به ما واگذار کند اما مشکلاتی در تملک این زمین وجود دارد که کار را مقداری مشکل کرده است.
وی معتقد است اگر این زمین تملک شده و در اختیار موزه قرار بگیرد، اعتبارات ساخت «موزه قم» از سوی سازمان مرکزی تامین خواهد شد.
محوطه‌های قلی درویش، شادقلی خان، قمرود، تپه صرم و بلوار عمار یاسر از جمله محوطه‌های باستان قم هستند که قرار است اشیای اکتشاف شده در این موزه به نمایش گذاشته شود.
کاووسی با بیان اینکه قم ظرفیت تاسیس چند موزه را دارد افزود: یک موزه با 200 شیئ تاریخی هم یک موزه فنی و خوب محسوب می‌شود اما ما در قم 15 هزار شیئ تاریخی داریم.
وی در عین حال می‌‌گوید برای نگهداری بهتر از اشیای ارزشمند و تاریخی در قم یک مخزن جدید طراحی شده و اشیای تاریخی به زودی به این مخزن منتقل خواهند شد. به گفته او این مخزن در یک فضای 700 متری و با شرایط استاندارد ساخته شده است.
سیامک سرلک، یکی از باستان شناسانی که چند فصل در تپه قلی درویش کاوش کرده، جمله‌ای مشابه با سخن مدیرکل میراث فرهنگی دارد. او می‌گوید تاسف می‌خورد چرا این اشیای ارزشمند را از زیر خاک بیرون آورده که الان در زیرزمین یکی از خانه‌های قدیمی قم ذره ذره از بین برود. شاید اگر او در این روزها این کاوش‌ها را انجام نداده بود، بعدها کسان دیگری این اشیای گرانقیمت را پیدا می‌کردند و سرنوشت بهتری برایشان رقم می‌خورد، کسانی که ارزش تاریخ و هویت را بهتر از ما می‌دانند.
8138/ 6133/ تنظیم کننده: فرزانه پیری **انتشار- جعفرمسلمی

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۴۹۱۴۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری آیین نکوداشت روز مراغه

به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز آذربایجان شرقی ۱۶ اردیبهشت سالروز آغاز فعالیت رصد خانه تاریخی مراغه و بسته شدن زیج ایلخانی در سال ۶۵۷ هجری بنام روز مراغه نام گذاری شده است.

امام جمعه مراغه در این مراسم گفت: تاریخ علمی، ادبی، نجومی و فرهنگی مراغه پر افتخار است.

حجت‌الاسلام و المسلمین پور محمدی افزود: روز مراغه بهترن فرصت برای شناساندن تاریخ، فرهنگ و شخصیت‌های علمی و ادبی این شهر برای نسل جوان است.

وی اظهار کرد: خواجه نصیر الدین طوسی با ساخت رصد خانه مراغه بزرگترین مرکز علمی و پژوهشی زمان خود را دراین شهر بنا کرده است که به برکت این رصد خانه دانشمندان بسیاری از کشور‌های مختلف دنیای آن زمان در این شهر تحصیل کرده اند.

امام جمعه مراغه در ادامه افزود: دانشمندان بسیاری از جمله خواجه نصیر الدین طوسی، قطب الدین شیرازی و علامه حلی در مراغه درس خوانده اند و شاگردان بسیاری تربیت کرده اند

وی تصریح کرد: مراغه قبل از رصد خانه تاریخی این شهر مدارس و شخصیت‌های علمی بزرگی داشته است و اسناد و شواهد تاریخی نشان می‌دهد مردم این شهر همیشه علاقمند علم ودانش بوده اند.

وی افزود: اوحدی، عبدالقادر مراغه‌ای، درویش اشرف، قاضی کمال الدین، شیخ بابا، خواجه معز الدین، میرعبدالله فتاح و در زمان حاضر نیز استاد کریمی و حیدر عباسی همه مفاخر مراغه هستند.

معاون سیاسی استاندار آذربایجان شرقی  نیز در آیین نکوداشت روز مراغه افزود: این شهرستان به لحاظ بنا‌های تاریخی در استان دارای اهمیت و تاثیر گذار است.

محمدی افزود: مراغه از نظر قدمت شهرنشینی، تاریخی و فرهنگی همتراز شهر‌های اصفهان، شیراز، کرمان و یزد است.

وی اضافه کرد: وجود منطقه فسیلی در مراغه این شهرستان را به بهشت فسیلی تبدیل کرده است.

فرماندار شهرستان ویژه مراغه نیز در این مراسم گفت: تاریخ و گذشته مراغه بسیار درخشان و پرافتخار دارد.

مینویی افزود: در زمان حاضر نیز مردم اگاه و بصیر این شهر در تمامی صحنه‌های انقلاب از دفاع مقدس گرفته پای صندوق‌های رای همیشه حاضر و آمده هستند.

دبیر نکو داشت روز مراغه نیز گفت: ۱۶ اردیبهشت روز مراغه نام گذاری شده تا فرصت برای معرفی این شهر فرهنگی و تاریخی باشد.

عسکری افزود: این شهردر طول تاریخ از مناطق مهم علمی، اقتصادی، شهر نشینی بوده و علمای بسیاری از جمله اوحدی، عبدالقادر مراغه‌ای در این شهر متولد شده اند.

وی اضافه کرد: در این شهر همچنین علما و دانشمندان بسیاری از جمله شیخ شهاب الدین سهروردی، علامه حلی و فومن جی چینی در این شهر تحصیل کرده اند.

معاون سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور نیز در این مراسم، با اشاره به اینکه درجه شهرداری مراغه از دهه ۶۰ شمسی ارتقا نیافته بود، گفت: این درجه پس از حدود سه دهه از ۹ به ۱۰ ارتقا یافت که در توسعه ساختار تشکیلاتی، تعداد نیروی انسانی و میزان اعتبارات دولتی می‌تواند مفید باشد.

 «سیدسجاد انوشه» در جشن «روز مراغه» که در تالار سرباز این کهن‌شهر برگزار شد، افزود: کسب درجه ۱۰ با توجه به اینکه آخرین درجه در شهرداری‌های کلانشهر‌ها ۱۲ است، موفقیت بزرگی برای مراغه به شمار می‌رود.

دیگر خبرها

  • برگزاری آیین نکوداشت ۱۶ اردیبهشت روز مراغه
  • سرنوشت «تلخ» کارخانه‌ای که «موزه» نشد/«ریسباف» فقط «دست به دست» می‌شود!
  • برگزاری آیین نکوداشت روز مراغه
  • مهاباد به موزه جدید و نمایشگاه دائمی صنایع‌دستی نیاز دارد
  • حفر گودال ۱۵ متری برای کشف اشیای تاریخی موجب دستگیری ۳ نفر شد
  • چشم انتظاری تاریخ بر بالین ریسباف پیر؛ رویای اصفهان تعبیر می‌شود
  • تعطیلی تمام موزه‌ها و اماکن تاریخی استان کرمانشاه
  • اماکن تاریخی کرمانشاه امروز تعطیل است
  • نمایش اشیای تاریخی ارزشمند کرمان در باغ موزه هرندی
  • تعطیلی اماکن تاریخی در سالروز شهادت امام جعفر صادق (ع)