Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-05-09@00:21:24 GMT

پل های تاریخی فارس چشم انتظار پول های تعمیر

تاریخ انتشار: ۱۷ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۵۰۱۳۳۶

استان‌ها > فارس - «خبرجنوب» نوشت: با اینکه اکثر پل های تاریخی فارس در فهرست ملی به ثبت رسیده و میانگین قدمتشان به 400 تا 500 سال قبل برمی گردد و از ارزش فرهنگی و تاریخی بسیاری برخوردارند، اما در آستانه نابودی قرار دارند و به مخروبه هایی در کنار جاده های استان تبدیل شده اند. آثاری که به رغم آسیب های جدی که دیده اند هنوز هم زیبایی و اصالت خود را حفظ کرده اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به واسطه وجود رودهاي بسياري كه در فارس هست در هر دوره اي از تاريخ، پل هاي متعددي در اين استان ساخته شد، سازه هايي كه قدمتشان به دوره هخامنشي و ساسانيان تا دوره قاجار برمي گردد. آثاري كه از نظر معماري و استفاده از مصالح با يكديگر متفاوت است و مي توان گذر تاريخ فارسي ها را برروي اين بناهاي ملي ديد.
ولي اين روزها، پل هاي تاريخي استان از وضعيت مناسبي برخوردار نيست و قسمت هاي عمده اي از اين آثار از بين رفته است و آن طور كه برخي از كارشناسان و فعالين حوزه ميراث فرهنگي معتقدند، 60 درصد از پل هاي تاريخي فارس يا تخريب شده و يا در آستانه ويراني به سر مي برد و نيازمند مرمت و ساماندهي است.بنابر اين گزارش، بيش از يكصد پل و بقاياي پل تاريخي در استان شناسايي شده كه نيمي از اين رقم به دليل قدمت و اصالتي كه دارد در فهرست ملي به ثبت رسيده است و به گفته سيامك بصيري، كارشناس حوزه مرمت اداره كل ميراث فرهنگي فارس، مرمت و ساماندهي اين آثار تاريخي، يك ضرورت در فارس است.
وي در گفت وگو با خبرنگار ما، افزود: با توجه به حساسيت هاي موجود، طرح ساماندهي و مرمت اين آثار تاريخي تهيه شده و طبق برنامه ريزيهاي صورت گرفته، امسال اعتباري نيز براي اجراي اين طرح درنظر گرفته خواهد شد.
بصيري با بيان اينكه در مرحله نخست، 4 تا 5 پل مهم تاريخي استان مرمت و ساماندهي خواهد شد، افزود: حفاظت از اين آثار تاريخي كه عمدتاً در معرض آسيب هم هست، ضروري مي باشد و اميدواريم با تخصيص اعتبارات بتوانيم مرمت اين آثار را هرچه سريع تر شروع كنيم.
اين كارشناس ميراث فرهنگي فارس ادامه داد: طبق برنامه ريزي ها در حال حاضر 4 پل تاريخي سيمكان، كوار، خان و علي بن حمزه، امسال مورد مرمت و ساماندهي قرار مي گيرد.
وي ميزان اعتبارات مورد نياز براي اجراي اين طرح را عنوان نكرد اما با تاكيد بر اينكه درخواست اعتبارات مرمت و ساماندهي پل هاي تاريخي استان داده شده، افزود: به طور مثال براي مرمت پل تاريخي كوار كه قدمتش به دوره ساساني برمي گردد و دچار آسيب هاي بسياري نيز هست، دستكم به 500 ميليون تومان پول نياز داريم و اميدواريم بخشي از اين اعتبار امسال محقق شود.
بصيري درخصوص مرمت پل علي بن حمزه در شيراز نيز گفت: خوشبختانه اين پل تاريخي طي چندين دوره مرمت و ساماندهي شده و هم اينك در وضعيت مناسبي به سر مي برد، هرچند كه قسمتي از اين سازه تاريخي داراي ترك هاي متعددي است.وي با اشاره به اينكه ترك هاي اين پل تاريخي مشكل حادي نيست، افزود: با توجه به حساسيت هاي موجود و ارزش اين بناي تاريخي، بايد هرچه سريع تر پرونده مرمتي بنا گشوده شود.
پل گچی اسفل
پل گچی اسفل؛ جاذبه ای تاریخی در دل بخش سیمکان جهرم است که در بهمن ماه سال 1381 به شماره 7206 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است .
سیمکان یکی از قدیمی ترین مناطق فارس کهن و از بخش های شهرستان جهرم است .قدمت این پل به دوران صفویه بر می گردد.
این پل توسط خواجه عبدالصمد دوزه ای سیمکانی بر رودخانه سیمکان ساخته شده است که ارتباط دهنده بین شهردوزه و روستای اسفل بوده است.جنس پل از سنگ و ساروج است .
پل کوار
بنا براین گزارش پل کوار در یک کیلومتری شهر کوار و در مسیر قدیمی شیراز- فیروزآباد که به کناره خلیج فارس منتهی می شد، روی رودخانه « قره آقاج « بنا شده و بنای اولیه آن به دوره ساسانی تعلق دارد که در دوره های بعد به ویژه دوره صفویه و قاجاریه بازسازی شده است. پل کوار ۱۲۵ متر طول داشت که امروزه دو دهانه میانی آن فرو ریخته است. پایه ها در جهت بالا دست و پایین دست دارای موج شکن های نوک تیز است که شکل های آنها با توجه به شالوده صخره ای و بازسازی های صورت گرفته ، متفاوت است. مصالح مورد استفاده ، قطعات سنگ های طبیعی به اشکال و ابعاد مختلف و ملات ساروج است.
این اثر در تاریخ ۱۱ دی ۱۳۸۰ با شماره ثبت ۴۵۲۷ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
پل على بن حمزه
گفتنی است پل على بن حمزه در محور شيراز اصفهان واقع شده است . در کنار پل ، بقعه امامزادهاى به نام على بن حمزه قرار گرفته است. اين پل در زمان فرمانروايى آل بويه بر روى رودخانه «خشک» شيراز احداث شده و بارها مورد مرمت قرار گرفته و سرانجام در زمان کريم خان زند به سال ۱۱۸۵ هجرى قمرى تجديد مرمت و نوسازى شده است.
به علت تردد خودروهاى سنگين ، صدمات زيادى به بناى پل وارد شده و نيازمند تعمير ، مرمت اساسى و حفاظت می باشد و هم اکنون نیز تردد خوردروها در این سازه تاریخی ممنوع است.
پل خان
این اثر در تاریخ ۲ آبان ۱۳۵۱ با شماره ثبت ۹۲۹ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این پل نزدیک مرودشت و در مسیر شیراز- اصفهان روی رودخانه کُر بنا شده و از آثار دورصفویه است که بین سال ۱۰۲۱ تا ۱۰۴۳ هجری قمری توسط « امامقلی خان» حکمران فارس ساخته شده است. انتخاب محل احداث پل با دانش زیاد صورت گرفته و پایه های پل روی بستر صخره ای رودخانه قرار دارد. همین امر موجب استحکام و ماندگاری پل در طول چند قرن شده است. اهمیت این انتخاب زمانی مشخص می شود که بدانیم در دوره اخیر برای احداث پل جدیدی در این محل، به علت نامناسب بودن خاک و لجن زار بودن اطراف رودخانه ، نهادن پایه ها روی شالوده طبیعی ممکن نشد و از این رو، پلی آهنی تهیه کرده اند و آن را بر روی چند شمعک قرار داده اند.

 

46

کلید واژه‌ها : استان فارس -

منبع: خبرآنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۵۰۱۳۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توقف پیاده‌راه‌سازی خیابان باباطاهر همدان در پی کشف آثار تاریخی

مدیرکل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان همدان گفت: کشف شواهدی از آثار تاریخی در عمق ۱.۵ متری زمین، روند اجرای عملیات پیاده‌راه‌سازی خیابان باباطاهر را به طور موقت متوقف کرد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از همدان، محسن معصوم علیزاده امروز _دوشنبه هفدهم اردیبهشت_ در جمع خبرنگاران اظهار کرد: با توجه به قرار گرفتن خیابان باباطاهر در مرکز شهر و تاریخی‌ترین بافت همدان و پیش‌بینی کشف آثار تاریخی در این مکان، کارشناسان میراث‌فرهنگی از ابتدای اجرای طرح پیاده‌راه‌سازی بر روند اجرای کار نظارت داشتند.

وی افزود: به دنبال اجرای این طرح، روز گذشته و هنگام خاکبرداری شواهدی از آثار تاریخی در این محدوده نمایان شد که به صورت موقت تا اعلام نظر دقیق کارشناسان ادامه اجرای کار متوقف شده است و هنوز ابعاد مختلف این اثر شناسایی نشده و در نخستین فرصت در صورت نیاز نسبت به کاوش آن تصمیم‌گیری خواهد شد.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان همدان ادامه داد: تلاش داریم در کنار حفظ آثار تاریخی مانع فعالیت‌های عمرانی شهر نشویم و به همین دلیل تیم کارشناسی بررسی ابعاد مختلف این اثر تشکیل شده تا هرچه زودتر نسبت به انجام مراحل کار کارشناسی و ادامه روند اجرای طرح تصمیم‌گیری شود.

معصوم‌علیزاده اضافه کرد: تصمیم داریم در صورت کشف اثر تاریخی، از آن به عنوان یک ظرفیت گردشگری در کنار فعالیت‌های عمرانی و شهرسازی شهرداری برای شهر همدان استفاده کنیم.

وی گفت: همانطور که در همه نقاط استان از میراث فرهنگی حفاظت می‌شود، یگان حفاظت میراث فرهنگی ناظر پروژه است تا از هرگونه آسیب و دخل و تصرف در آن جلوگیری شود.

کد خبر 751136

دیگر خبرها

  • ظرفیت هتل‌ها و مراکز اقامتی استان فارس تکمیل شد
  • مرمت مسجد تاریخی«چهلستون و یری» با جدیت ادامه یابد
  • انتقال آثار تاریخی با ارزش از موزه ملی به کرمان
  • تخصیص اعتبار برای مرمت مساجد تاریخی «چهلستون» و «یری پایین» زنجان
  • آغاز مرمت و بازسازی مسجد تاریخی یوردشاهی ارومیه
  • مرمت پل تاریخی زمان‌خان سامان مدیریت شود
  • توقف پیاده‌راه‌سازی خیابان باباطاهر همدان در پی کشف آثار تاریخی
  • ترک‌خوردگی‌ها و فرونشست عجیب نقش جهان
  • کشف دیواره تاریخی در خیابان باباطاهر همدان + عکس
  • اینجا آثار تاریخی را با زباله تزئین می‌کنند!