Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-02@21:59:01 GMT

جاذبه های گردشگری پاییزی کردستان - عبدالله رحمانی**

تاریخ انتشار: ۲۱ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۵۶۱۹۷۶

جاذبه های گردشگری پاییزی کردستان - عبدالله رحمانی**

پاییز کردستان و جلوه های ویژه طبیعت در این فصل، یکی از زیباترین جاذبه های گردشگری این استان است که بدست فراموشی سپرده شده و تاکنون از این توانمندی برای توسعه کردستان استفاده نشده است.

هر چند همه از پاییز به فصل برگ ریزان و خزان طبیعت یاد می کنند اما پاییز کردستان جلوه هایی از شاهکار خالق هستی در رنگ آمیزی طبیعت این استان است و تنوع و رویایی بودن مناظر در این فصل به اندازه ای است که انسان را برای تشخیص رنگ ها به اشتباه می اندازد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


در این فصل هنگامی که از گردنه های سخت گذر و شیب دار به عمق دره ها و کوهستان های جنگلی بنگری در نخستین نگاه احساس می کنی به تابلوی نقاشی چیره دستی می نگرید که به زیبایی رنگ های ارغوانی، سبز و طلایی را به شیوه ای هنرمندان ترکیب کرده است.
از گردنه ها که به پایین تر می آییی طبیعت پرنگ تر و زیباتر به نظر می رسد و فرو ریختن بخشی از برگ های رنگارنگ در پای درختان، یکنواختی را به طبیعت کردستان بخشیده است.
جاری شدن دوباره رودخانه های فصلی در دره های عمیق، جاری شدن آب چشمه ها در زیر درختان و پر آب شدن جوی های آب، حس زیبایی دارد که هیچ بیانی قادر به توصیف آن نیست.
محاصره شدن قله کوه ها با مه غلیظ پاییزی، دامنه های رنگارنگ آن در روزهای آفتابی پس از بارش باران و نمایان شدن رنگین کمان از دیگر جاذبه های گردشگری این منطقه است که تنها با بودن در آن محیط می توان ابعاد آن را به خوبی به تصویر کشید.
گله های بزرگ گوسفند در دامنه کوه ها و هیاهوی چوپانان و سر و صدای سگ های گله با نمایان شدن غریبه ها، بره های قهوه ای و سفید تازه متولد شده همراه گله، خوردن یک استکان چای آتشی تازه دم در کتری سیاه و لقمه ای نان و پنیر محلی با چوپان، زیبایی های حضور در دامنه کوه های نزدیک روستاها را بیشتر می کند.
در کنار جاده ها، سفره خانه های سنتی دایر شده که در آنها علاوه بر نان محلی (کلانه) و دوغ ترش با قزوان، انواع محصولات باغی پاییزی از جمله زالزالک زرد و قرمز، گلابی کوهی (هه مرو) و انگور سیاه (هه نگوره ره شه) عرضه می شود تا مهمانوازی مردم این دیار را بیشتر نشان دهد.
توقف کلونی هایی چند هزار قطعه ای از پرندگان مهاجر از مناطق مختلف شمالی برای استراحت و تغذیه در تالاب ها، دریاچه سدها و رودخانه های دائمی و فصلی و سر و صدای پرندگان در حال پرواز زیبایی های پاییزی کردستان را دو چندان کرده است.
کردستان به سرزمین منابع آبی غنی مشهور است و علاوه بر تالاب بین المللی زریبار مریوان، دارای 20 سد مخزنی شامل 9 سد در حال بهره برداری و 11 سد در دست اجرا، 17 رودخانه دائمی و 24 رودخانه فصلی است که میزبان پرندگان مهاجر هستند.
در این فصل در منابع آبی کردستان انواع پرندگان مهاجر و بومی از جمله خودتکا، انواع مرغابی ها، فلامینگو، لک لک، باکلان، سیاه کاکل، ماهی خورک ها، سسک ها، چرخ ریسک ها، کلاغ ها، عقاب ماهی گیر، کبوترها، حواصیل خاکستری و سفید، درنای معمولی، پلیکان و قو زیست می کنند.
در کنار این جاذبه های طبیعی غار تاریخی و طبقاتی کرفتو، دریاچه آب شیرین و پناهگاه حیات وحش زریبار مریوان، خانه های پلکانی روستاهای هورامان و پالنگان، عمارت خسروآباد و موزه مردم شناسی خانه کُرد سنندج، پارک جنگی آبیدر، بازارهای سنتی، آثار تاریخی و قدیمی، بازارچه های مرزی سیرانبند بانه و باشماق مریوان بهانه بسیار خوبی را برای حضور مسافران و گردشگران به وجود می آورد.
در این فصل که بسیاری از روستاییان بیکار هستند، علاوه بر اینکه می توانند راهنمایان بسیار خوبی برای گردشگران باشند، با برپایی جشن ها و جشنواره محلی انار، انگور سیاه و گردو سعی می کنند محصولات تولید شده خود را به مهمانان و مسافران این دیار معرفی کنند.
تنوع پوشاک محلی مردم کردستان بویژه هنگام برگزاری آیین ها و مناسبت ها از پاپوش کلاش گرفته تا چوغه و رانک (لباس مردانه کُردی) نیز از دیگر جاذبه های این منطقه بوده که حکایت از اصالت و قدمت ساکنان این منطقه دارد.
با توجه به اینکه کردستان از لحاظ آثار، جاذبه های گردشگری و امکانات اقامتی از ظرفیت و پتانسیل بسیار بالایی برای جذب مسافر و گردشگر برخوردار است، از این قابلیت های کم نظیر باید به خوبی بهره برد و این موارد باید در گردشگری پاییزی نیز مورد توجه قرار گیرند.
پاییز و همه زیبایی های آن مانند طول روزهایش کوتاه بوده و لازم است مسئولان استان از این قابلیت برای توسعه گردشگری پاییزی و فراهم کردن زیرساخت های آن تلاش کرده و گردشگران نیز این فرصت کوتاه برای لذب بردن از طبیعت پاییزی کردستان استفاده کنند.
خبرنگار مرکز سنندج

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۵۶۱۹۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مراسم کومسای در منطقه جهانی هورامان برگزار می‌شود

مدیرکل اداره میراث‌فرهنگی،گردشگری و صنایع‌دستی کردستان گفت: مراسم آئینی سنتی کومسای روز جمعه چهاردهم اردیبهشت‌ سال‌جاری در منطقه جهانی هورامان برگزار می‌شود.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از کردستان و به نقل از روابط‌عمومی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان کردستان، منصور مهرزاد اظهار کرد: ثبت جهانی منظر فرهنگی هورامان و وجود ظرفیت‌های فرهنگی، تاریخی و طبیعی در این منطقه موجب شده است تا هورامان به یکی از قطب‌های مهم گردشگری کشور تبدیل شود و همواره مورد توجه تعداد بی‌شماری از گردشگران قرار گیرد.

وی افزود: کومسای از جمله برنامه‌هایی است که هرساله در نیمه اردیبهشت در این منطقه جهانی به‎ صورت ویژه و باشکوه هرچه تمام‌تر برگزار می‌شود.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کردستان خاطرنشان کرد: این مراسم آیینی روز جمعه چهاردهم اردیبهشت سال‌جاری با حضور گردشگران داخلی و خارجی در محوطه‌ای مجاور زیارتگاه سیدمصطفی مشهور به پیرشالیار از نوادگان و سادات حضرت امام جعفرصادق (ع) برگزار می‌شود.

مهرزاد ادامه داد: برپایی نمایشگاه صنایع‌دستی و سوغات منطقه، دف‌نوازی، اجرای شمشال هورامی و شعرخوانی از جمله برنامه‌های پیش‌بینی شده این مراسم آئینی است.

وی ابراز امیدواری کرد همواره بتوانیم با همکاری شایسته مردم، بخش خصوصی و دستگاه‌های مربوطه با ارائه خدمات مناسب و کسب رضایتمندی گردشگران در سفر به کردستان، انگیزه حضور دوباره و زمینه انتخاب استان به عنوان مقصد گردشگری را فراهم آوریم.

به گزارش ایمنا، کومسای در هورامی از دو کلمه «کو» به معنی جمع شدن و مجمع و «مسای» به معنی یادگیری تشکیل شده است. روایت می‌شود با توجه به وضعیت خاص منطقه و فرهنگ تعاون و همزیستی نشأت گرفته از طبیعت سخت هورامان و فرهنگ کوچ‌نشینی و هوارنشینی، هر ساله اواسط فصل بهار مردم، روستا را ترک و به هوارهای دور و نزدیک در منطقه کوچ می‌کردند و مدتی بیش از شش ماه از سال را از همدیگر دور بودند و قبل از کوچ لازم می‌دیدند که در جلسه و مراسمی مقرراتی را سامان‌دهی کرده و امورات ضروری اجتماعی را میان خود تقسیم و به افراد واجد شرایط واگذار کنند و برای کوچ آماده می‌شدند.

در ورای این ماجرا یک افسانه روایت می‌شود که پیرشالیار مردی بزرگوار بوده و کرامات خاصی داشته است که به عنوان مثال گفته می‌شود او توانسته شاه بهارخاتون را که دختری کر و لال بوده، شفا بدهد.

همچنین روایاتی وجود دارد که روزی یکی از مریدان پیرشالیار به نام درویش گومار نزد پیرشالیار رفته و از کمبود شیر دام‌های خود گله و شکایت می‌کند، پیرشالیار به او می‌گوید در نزدیکی مزار درویشی که دامپزشک بوده سنگی هست، قطعه‌ای از آن را بِبُر و به مشک دام‌های خود ببند تا شیرشان افزون شود؛ به‌همین دلیل هنوز هم در پایان مراسم کومسای تکه سنگ سفیدی را که در جوار مزار پیرشالیار وجود دارد می‌شکنند و برای تبرک با خود می‌برند که بنا بر اعتقاد اهالی هورامان، خاصیت برکت‌بخشی دارد.

مراسم جشن عروسی پیر شالیار هم یکی از جشن‌های رایج در منطقه جهانی هورامان است که هر ساله در اواسط بهمن و هم‌زمان با جشن سده برگزار می‌شود، این مراسم در واقع سالگرد ازدواج پیر افسانه‌ای به نام شالیار است که ریشه در اسطوره‌ها و اعتقادات و آیین قدیم مردم این سرزمین دارد.

منطقه هورامان تخت در ۶۰ کیلومتری جنوب شهر مریوان و غرب شهرستان سروآباد با جمعیتی بیش از ۳۵۰۰ نفر در میان کوه‌های سر به فلک کشیده تخت‌ثانی، پیررستم، مله‌اسب و کوسالان محصور است و نماد و قلب تپنده منطقه جهانی هورامان به‌عنوان منظری تاریخی و فرهنگی محسوب می‌شود.

کد خبر 749453

دیگر خبرها

  • تصاویر | طبیعت بهاری کردستان
  • عکس های طبیعت بهاری کردستان
  • فعالیت ٦١ دفتر خدمات مسافرتی و گردشگری در کردستان
  • تعطیلی بناهای تاریخی و جاذبه های گردشگری کاشان
  • (تصاویر) طبیعت بهاری کردستان
  • روستایی در مریوان که میزبان لک لک های مهاجر است + فیلم و تصاویر
  • نگاهی به طبیعت بهاری دریاچه سد آغچه در بوئین میاندشت + فیلم
  • مراسم کومسای در منطقه جهانی هورامان برگزار می‌شود
  • نصب بیش از ٥٠ تابلوی دو زبانه راهنمای گردشگری در روستای پالنگان
  • زیبایی نقاشی خداوند در طبیعت زیرکوه