Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پول نیوز»
2024-05-03@04:09:00 GMT

مسئولان تعریف صنایع کوچک را نمی‌دانند

تاریخ انتشار: ۲۱ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۵۶۹۴۱۷

مسئولان تعریف صنایع کوچک را نمی‌دانند

پول نیوز؛ فرشته بهروزی نیک- این‌که چند سالی است صنایع کوچک و متوسط به حال خودرها شده و بدون هیچ حمایت مطلوب و تاثیرگذاری از سوی دولت‌ها، سخت‌ترین روزهای خود را سپری می‌کنند، به دغدغه‌ای برای صنعت‌گران و همچنین سیاست‌گذاران صنعتی تبدیل شده است. مدتی است حرف از حمایت از صنایع کوچک که به میان می‌آید، پای اعداد و ارقام هم به بحث باز می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اواسط مرداد ماه بود که مدیرعامل سازمان صنایع کوچک  و شهرک‌های صنعتی اعلام کرد: « حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان برای رونق صنایع کوچک اختصاص داده شده است.» با این‌همه پای درد و دل صاحبان این صنایع که  می‌نشینی حرفشان این است: « این پول‌ها هم دردی از ما دوا نمی‌کند، ما به حمایت‌های جدی‌تری نیاز داریم.»  این صنعت‌گران از نوعی تبعیض در اجرای سیاست‌های توسعه صنعتی حرف می‌زنند. می‌گویند چرا  به جای سرمایه‌گذاری روی صنایع کوچک، پاک و پیشرو  بودجه را به سمت صنایع سنگین و نیمه سنگین از جمله خودرو، سرازیر کرده‌اند. اما بهمن آرمان، کارشناس اقتصادی که سال‌ها درباره عملکرد صنایع در کشور تحقیق کرده،  در باره همه گلایه‌هایی که از سوی صاحبان صنایع کوچک مطرح می‌شود، نظر دیگری دارد. او معتقد است، موضوع باید کلی‌تر بررسی شود. می‌گوید: « تعریفی که در باره صنایع کوچک در ایران وجود دارد نیازمند اصلاح است، به دلیل این تعریف نادرست روند حمایتی دولت‌ها از این صنایع سال‌هاست با انحراف مواجه شده است.»  ادامه  این گفت‌و‌گو را می‌خوانید:

***

صاحبان صنایع کوچک سال‌هاست گلایه می‌کنند که از سوی دولت‌ها  نادیده گرفته شده و جایگاهی در توسعه صنعتی در کشور ندارند. اظهار نظرهای متفاوتی هم در این باره مطرح می‌شود. به عقیده شما مشکل بی‌توجهی به صنایع کوچک ریشه در کجا دارد؟ آیا اراده‌ای برای حمایت از این بخش وجود ندارد یا بحث‌های موجود ناشی از بی‌اطلاعی مدیران صنعتی است؟

هیچ کدام، تعریف از صنایع کوچک در ایران نیازمند اصلاح است.

تعریف درست کدام است؟

بر اساس استادارهای بین‌المللی و طبق آنچه در تعریف صنایع در دنیا وجود دارد، صنایع خرد به آن دسته از بنگاه‌های اقتصادی گفته می‌شود که ظرفیت تولیدشان بالای ۲ میلیون تن باشد. این در حالی‌است که طی سال‌هایی که من با پروژه‌های بسیار صنعتی سرو کار داشته‌‌ام، مشاهده کرده‌ام که در ایران آن دسته از صنایع که ۴۰۰ هزار تن هم تولید می‌کنند در زمره صنایع کوچک گنجانده می‌شوند. این تعریف نادرست سر منشاء همه مشکلاتی است که به آن اشاره کردید. متاسفانه اینطور شده که حالا هر کارگاه کوچک هم که با ۱۰ تا ۱۵ نیروی انسانی فعالیت می‌کند، خود را صنعت کوچک دانسته و توقع دارد زیر چتر حمایتی دولت قرار بگیرد.

با فرض اینکه انتقاد شما در خصوص ضرورت اصلاح تعریف صنایع خرد و کوچک پذیرفته باشد، باز هم دو نکته قابل توجه است؛ اول آنکه تاکنون این ضرورت از سوی هیچ یک از مدیران صنعتی طی ادوار گذشته تاکنون مطرح نشده و نکته دوم این‌که، سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی همه هم وغم خود را برای تامین مالی صنایعی گذاشته که به اعتقاد شما با تعریفی اشتباه خود را به صنایع کوچک چسبانده‌اند. چگونه می‌توان به این دو ابهام پاسخ داد؟

برای ارائه پاسخ دقیق به پرسش شما نیاز دارم کمی بیشتر وضعیت صنعت در ایران را شفاف‌تر بازگو کنم. چند سالی است در این بخش با پدیده‌‌ای به نام کارآفرینی مواجه هستیم. به این مفهوم که فردی با سرمایه اندک، جذب ۱۰ تا ۱۵ نیروی کار و ماشین آلات مورد نیاز، اقدام به تولید محدود می کند. این اتفاق در صنعت مواد غذایی و بخش‌هایی از این دست بسیار افتاده است.
این اتفاق در نکاه اول بسیار تاثیر گذار است. دولت‌ها بسیار خرسند می‌شوند که کارآفرینان با سرمایه‌هایی اندک بتوانند آمار اشتغال را افزایش دهند.
این خوشحالی زمانی بیشتر می‌شود که سیاست‌گذاران در زمینه ایجاد اشتغال به بن بست خورده باشند. تا اینجای داستان همه چیز طبق روال عادی است. اما مشکل زمانی خود را نشان می‌دهد که تعداد کارآفرینان در حوزه تولید و صنعت بالا رفته و با وجود آن‌که درصد  بسیار ناچیزی از خلق محصول را به خود اختصاص می‌دهند، اما توقع دریافت تسهیلات بالا از سوی دولت را دارند. در واقع این مشکل کارآفرین نیست. استراتژی‌ نویسان صنعتی باید بتوانند به تعریف درستی در این باره برسند.

اما به نظر می‌رسد بسیاری  از واحدهای تولیدی و صنعتی طی سال‌های تحریم به ناچار کمتر از ظرفیت خود تولید و دست به تعدیل گسترده نیرو زدند. در این باره اینکه می‌گویید صنعتی جزو صنایع خرد است که بیش از دو میلیون تن تولید کند، این توضیح قابل ذکر است که سال‌های تحریم توان تولید را از بسیاری صنایع گرفته است. به نظر می‌رسد به همین جهت حالا که تحریم‌ها برداشته شده، صنایع  چشم انتظار جبران و حمایت  هستند؟

من این بخش نقطه نظر شما را می پذیرم. اما  همچنان بر این موضوع تاکید دارم که نبود برنامه‌ریزی صنعتی ریشه همه بحران‌های موجود است. تحریم ضعف‌های دورنی صنعت در ایران را آشکار کرد و نشان داد تا چه اندازه بی برنامه عمل کرده‌ایم. برای همین باید این بی برنامه‌گی و یا حتی شاید بی تعقلی در سیاست‌گذاری‌ها را جدی بگیریم و آنها را جدی بشناسیم. این موارد باعث شده تا امروز خود دولت هم گرفتار شود و نتواند جوابگوی نیازها و مشکلات موجود باشد. دولت در دوره‌ای به دلیل بی برنامه‌گی نتوانسته تعریف و مقیاس مشخصی از صنایع کوچک ارایه دهد و حالا امروز در این آشفته بازار خود دولت نیز گرفتار است.

منبع: پول نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.poolnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پول نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۵۶۹۴۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

معرفی برترین شرکت‌های دانش بنیان در حوزه معدن و صنایع معدنی 

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز یزد، دبیر اجرایی رویداد ملی چادرو گفت: ۷۰ طرح و ایده فناورانه به دبیرخانه این رویداد از استان‌های مختلف کشور ارسال شد که در مرحله‌ی اول ۳۵ طرح برای ارزیابی انتخاب شدند.

امیرشنوا افزود: در نهایت پس از ارزیابی‌های فنی ۱۰ ایده نوآور برگزیده شدند که در مراسم اختتامیه رویداد از آنها تجلیل و در این بین ۳ ایده برتر هم معرفی شد.

وی هدف از برگزاری این رویداد را جذب ایده‌ها و طرح‌های فناورانه و نوآورانه عنوان کرد و افزود: ۱۰ ایده برتر رویداد زنجیره ارزش فولاد از اکتشاف معدن تا محصول نهایی در بخش‌های انرژی، آب، محیط زیست، هوشمندسازی و تحول دیجیتال را شامل می‌شدند.

رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری هم در ارتباط ویدئو کنفرانسی در این رویداد با بیان اینکه هم اکنون سهم شرکت‌های دانش بنیان در اقتصاد دانش‌بنیان کشور حدود ۲.۷ درصد در تولید ناخالص ملی است، گفت: بر اساس هدف‌گذاری اعلام شده طبق قانون و در قالب برنامه هفتم توسعه، سهم اقتصاد دانش بنیان باید به ۷ درصد در تولید ناخالص ملی برسد. 

خیاطیان افزود: سیاست ما حمایت از شرکت‌های دانش بنیان است و هم اکنون تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان به حدود ۱۰ هزار شرکت رسیده که حدود ۳۰۰ هزار نفر در این شرکت‌ها مشغول به کار هستند.

وی اظهار داشت: شرکت‌های بزرگ صنعتی معدنی، چون چادرملو، فولاد مبارکه، شرکت پتروشیمی و صنایع بزرگ مواد غذایی باید برای رسیدن به سهم هفت درصدی شرکت‌های دانش بنیان در اقتصاد کشور ورود کرده و از این شرکت‌ها حمایت کنند.

رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری ادامه داد: رویکرد ما این است که شرکت‌های بزرگ، نیاز‌های فناورانه خود را از طریق شرکت‌های دانش بنیان تامین کنند.

رئیس هیات مدیره سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی (ایمیدرو) هم گفت: برای کم کردن فاصله فناوری کشورمان با کشور‌های پیشرفته آن هم در شرایط تحریم باید از توان دانشمندان و شرکت‌های دانش بنیان استفاده کنیم.

موثقی نیا افزود: در رویداد چادرو تعداد قابل توجهی طرح و ایده ارائه شده، اما برای دست یافتن به رشد ۱۳ درصدی معدن در برنامه هفتم توسعه باید تلاش‌های بیشتری در این حوزه صورت گیرد.

مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی چادرملو هم از بومی سازی قطعات و مواد اولیه این شرکت با همکاری مراکز و شرکت‌های دانش بنیان خبر داد و افزود: تعداد هزار و ۴۶۳ قلم قطعات یدکی و مواد اولیه در سال گذشته با صرفه جویی ارزی ۴۷ میلیون یورو با بهره گیری از توان بومی و دانش بنیان انجام شده است.

طاهرزاده تصریح کرد: در راستای حمایت از نخبگان نیز طرح بورسیه صنعتی را در کنکور ۱۴۰۲ اجرا کردیم و تعداد ۶ دانشجوی بورسیه کارشناسی در مجتمع صنعتی چادرملو مشغول به تحصیل هستند.

دیگر خبرها

  • واگذاری کارخانه سامان کاشی بروجرد به هیات حمایت از صنایع
  • معرفی برترین شرکت‌های دانش بنیان در حوزه معدن و صنایع معدنی
  • معرفی برترین شرکت‌های دانش بنیان در حوزه معدن و صنایع معدنی 
  • مسئولان مشکلات کارگران را مورد توجه قرار دهند
  • صادرات اقلام فروشگاهی به کوبا/ نوسازی ۱۶۰ کارخانه نیشکر در کوبا
  • گیلان قطب صنایع غذایی در کشور
  • افتتاح نخستین طرح صنعتی گیلان در سال جهش تولید
  • کاربرد تابلو برق‌های صنعتی در صنایع مختلف (مانند فولاد، نفت، گاز، پتروشیمی و...)
  • ایران به دنبال رابطه برد-برد با آفریقا است/ نگاه برابر داریم
  • آمادگی ایران برای همکاری صنعتی با آفریقا/ رابطه برد_برد می‌خواهیم