Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جهان نيوز»
2024-05-07@02:22:23 GMT

سیاست‌های خطرناک عربستان سعودی

تاریخ انتشار: ۲۹ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۷۰۱۳۷۹

سیاست‌های خطرناک عربستان سعودی

به گزارش جهان نيوز، در این روزها سخنان شدید‌اللحنی از طرف عربستان سعودی شنیده می‌شود. ثامر السبهان، وزیر مشاور در امور کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس پس از استعفای سعد حریری، نخست‌وزیر لبنان گفت: «ما با دولت لبنان به عنوان دولتی که علیه ما اعلام جنگ کرده، برخورد خواهیم کرد.» در همین حال، دولت عربستان سعودی از تمام شهروندان خود خواست تا لبنان را ترک کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دولت عربستان حتی حمله موشکی یمن به پایتخت ریاض را که پیش از اصابت به هدف ساقط شده بود، به عنوان یک «اقدام جنگی» از سوی ایران در نظر گرفته بود.

این تشدید تنش‌ها بی‌پایه و ناگهانی نیست. از هنگام به قدرت رسیدن ملک سلمان در ژانویه 2015، عربستان سعودی از خط‌مشی تقابلی و غیرقابل انعطافی در زمینه سیاست خارجی پیروی می‌کند. ملک سلمان همچنین محمد بن سلمان، پسر 32 ساله خود را به عنوان جانشین خود تعیین کرده است. محمد بن سلمان همچنین وزیر دفاع و بدین ترتیب یکی از مسئولین و تصمیم گیرندگان در مورد استراتژی‌های سیاست منطقه‌ای جدید است. در گذشته، عربستان سعودی به عنوان عامل مصالحه در نظر گرفته می‌شد که تمایل به میانجی‌گری جهت حل اختلافات داشت، اکنون این کشور خود را به عنوان یک قدرت منطقه‌ای مداخله‌گر جلوه می‌دهد. در پشت این تغییر، راهبرد عوام گرایانه ولیعهد جوان قرار دارد که می‌خواهد قدرت خود را در درون کشور از طریق تمرکز بر یک دشمن خارجی تثبیت و تحکیم بخشد و آن دشمن خارجی را ایران می‌داند. عربستان سعودی موجودیت خود را در معرض خطری جدی از سوی ایران می‌بیند و نگران است که جمهوری اسلامی بخواهد نفوذ خود را در جهان عرب بیش از پیش گسترش دهد. عربستان متقاعد شده است که به منظور دفاع از برتری عربستان در جهان عرب و حفظ بقای خود باید با نفوذ ایران مقابله کند. بر اساس این دیدگاه، ایران به عنوان ریشه و خاستگاه تمام بدی‌هایی در نظر گرفته می‌شود که منطقه را دچار هرج و مرج کرده و بنا بر این باید متوقف شود. به این ترتیب، در دوران محمد بن سلمان شیطانی جلوه دادن ایران بخشی از فرهنگ سیاسی کشور شده و سیاست خارجی عربستان سعودی را تعیین می‌کند. این نکته را می‌توان در بسیار از مثال‌های مختلف تشخیص داد:

یمن
عربستان سعودی از مارس 2015 تا کنون رهبری ائتلافی نظامی را با هدف جلوگیری از پیشروی شورشیان حوثی در یمن بر عهده دارد. عربستان سعودی حوثی‌ها را به عنوان متحدان ایران می‌بیند که ممکن است کنترل «حیاط خلوت» این کشور را به دست گیرند.

با این حال، رهبران عربستان سعودی تا کنون قادر نبوده اند به اهداف جنگی خود دست یابند. بر عکس، بسیاری از ناظران هم‌اکنون در مورد «ویتنام سعودی» صحبت می‌کنند. سازمان ملل متحد ریاض را به کشتار غیرنظامیان و استفاده از بمب‌های خوشه‌ای متهم می‌کند. در نتیجه مداخله نظامی عربستان، وضعیت بحرانی یمن به طور چشمگیری رو به وخامت گذاشته: 9/2 میلیون نفر در داخل کشور از خانه‌های خود گریخته و حدود یک‌سوم از 27 میلیون نفر جمعیت این کشور با خطر قحطی و مرگ ناشی از گرسنگی روبه‌رو هستند. در بهار 2017، بیماری واگیر وبا سراسر کشور را در بر گرفت. محمد بن سلمان یکی از عاملان و بانیان اصلی این فاجعه بوده و تاکنون هیچ راه‌حل سیاسی پیدا نکرده است.

قطر
مناقشه با قطر نیز به طور غیرمستقیم در نتیجه سیاست «ایران هراسی» عربستان آغاز شده است. در ماه ژوئن 2017، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، بحرین و مصر محاصره قطر را آغاز کرده و سفرای خود را فرا خواندند. یکی از اتهامات عنوان شده آن بود که قطر همکاری بیش از حد نزدیکی با ایران دارد. این نکته حقیقت دارد که قطر و ایران از یک میدان مشترک گازی استفاده کرده و از این رو همکاری اقتصادی دارند. اما هیچ مشارکت راهبردی سیاسی بین دوحه و تهران وجود ندارد. اما محمد بن سلمان با تظاهر به وجود چنین اتحادی، می‌تواند قصد واقعی خود را دنبال کند.

لبنان
جدیدترین مرکز مناقشه در سیاست منطقه‌ای عربستان سعودی، لبنان است. سعد حریری، نخست‌وزیر سنی‌مذهب این کشور به طور ناگهانی استعفا داد. این واقعیت که او استعفای خود را در ریاض، پایتخت عربستان سعودی اعلام کرد، این احتمال را تقویت می‌کند که عربستان سعودی او را مجبور به انجام این کار کرده است. محافل دولتی لبنان اکنون حتی بر این گمان هستند که حریری در عربستان دستگیر و زندانی شده است.

عنکبوتی در تار خود
محمد بن سلمان بازی خطرناکی را به پیش می‌برد. او می‌خواهد مانند یک عنکبوت عمل کند و سر تارها را در شبکه‌ای متشکل از یمن، قطر و لبنان به این سو و آن سو بکشد، اما بیش از پیش در تارهای تنیده خود به دام می‌افتد. به جای تضعیف ایران، این دشمن دیرینه از اقدامات بدون فکر و بدون برنامه ریزی عربستان سعودی بهره می‌برد. این نکته را می‌توان به خوبی در یمن مشاهده کرد، جایی که نفوذ ایران پس از مداخله عربستان سعودی به طور قابل توجهی افزایش یافته است. این موضوع همچنین در بحران قطر مشهود است، جایی که نزدیک بودن ادعایی روابط میان قطر و ایران به یک «پیشگویی درست از آب درآمده» تبدیل شده است. این گونه اقدامات در لبنان نیز می‌تواند حزب‌الله را در میان مدت تقویت کند.

منبع:جام جم

منبع: جهان نيوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jahannews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جهان نيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۷۰۱۳۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آمریکا به دنبال فروش نسخه‌های جدید اف-۱۵ به عربستان است

به گزارش خبرآنلاین، عربستان سال‌هاست از جنگنده‌های «اف-۱۵ ایگل» استفاده می‌کند و در گذشته نیز نسخه‌های پیشرفته‌ای از این جنگنده را خریداری کرده است. با این حال، بوئینگ در حالی به دنبال فروش این جنگنده‌های اف-۱۵ به عربستان است که رقبای اروپایی بوئینگ هم سعی دارند به ریاض جنگنده بفروشند، از جمله جنگنده‌های «داسو رافال» و «یوروفایتر تایفون».

در همین حال بوئینگ اخیرا جنگنده‌های «اف-۱۵ ای.ایکس» را به لهستان پیشنهاد کرده و رژیم صهیونیستی هم خواستار دریافت نسخه سفارشی خود شده است.

به گزارش ایسنا، وزارت خارجه آمریکا همچنین با فروش این جنگنده‌ها به اندونزی هم موافقت کرده است.

هم‌زمان منابع عبری گزارش کرده‌اند عربستان سعودی نگران دو قابلیت اصلی در هواپیماهای اف-۱۵ کنونی خود است و این دو نکته قابلیت حمل سلاح و کار مداوم برای مدت طولانی است که این دو مورد در نسخه جدید اف ۱۵ ارتقا یافته است.

نیروی هوایی عربستان در حال حاضر دارای ۸۴ جنگنده F-۱۵ SA و همچنین ۶۸ جنگنده F-۱۵ s است.

آمریکا از چند ماه گذشته درصدد پیش بردن یک توافق امنیتی با عربستان سعودی است تا از طریق آن به عادی سازی روابط میان ریاض و تل‌آویو دست یابد.

دولت بایدن پیش از ۷ اکتبر به سمت توافقی برای عربستان سعودی برای سازش با تل‌آویو پیش می‌رفت که منجر به موافقت واشنگتن با یک پیمان دفاعی با ریاض و حمایت از برنامه هسته‌ای غیرنظامی آن در ازای امتیاز دادن رژیم صهیونیستی به فلسطینی‌ها می‌شد.

با این حال عملیات فلسطینی طوفان الاقصی و حمله تلافی‌جویانه صهیونیست‌ها به غزه این روند را تغییر داد، اما ایالات متحده و عربستان سعودی به بحث در مورد توافق احتمالی به‌عنوان بخشی از برنامه‌های گسترده‌تر پس از جنگ ادامه دادند.

اما عربستان سعودی به صراحت اعلام کرده است که پس از هفتم اکتبر، رژیم صهیونیستی را ملزم به دادن امتیازات مهم‌تری به فلسطینی‌ها می‌کند و تاکید دارد که باید شاهد «گام‌های برگشت‌ناپذیر» به سوی تشکیل کشور فلسطین باشد.

310310

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1903142

دیگر خبرها

  • الهلال و النصر دست نیافتنی می‌شوند
  • ماجرای یک مناسبت جدید و مهم در تقویم عربستان
  • سفرهای سریالی مقامات سعودی به پاکستان برای تجارت و سرمایه‌گذاری
  • فروش نسخه‌های جدید اف-۱۵ آمریکایی به عربستان؟!
  • آمریکا به دنبال فروش نسخه‌های جدید اف-۱۵ به عربستان است
  • نگاهی به توافق امنیتی جدید عربستان و آمریکا/ واشنگتن و ریاض در انتظار چراغ سبز اسرائیل
  • دیدار امیرعبداللهیان با وزرای خارجه مصر و عربستان
  • دیدار وزرای خارجه ایران و عربستان در گامبیا
  • وزرای خارجه ایران و عربستان دیدار کردند
  • معامله ریاض – واشنگتن به مویی بند است/ عربستان نمی تواند از شرط تشکیل کشور مستقل فلسطین بگذرد/ غنی سازی بومی اورانیوم در عربستان؛ خط قرمز قانونگذاران آمریکایی