Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایلنا»
2024-05-03@02:44:51 GMT

فرمان اداره جلسات علنی مجلس دست کیست؟!

تاریخ انتشار: ۲۹ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۷۱۵۲۵۲

فرمان اداره جلسات علنی مجلس دست کیست؟!

به گزارش خبرنگار سیاسی ایلنا، درحالی که بیش از سه‌چهارم از زمان جلسه علنی امروز مجلس، به برگزاری یک جلسه غیرعلنی به‌منظور رسیدگی به وضعیت صندوق تامین اجتماعی اختصاص یافت، در همان مدت کوتاهی که نمایندگان در حضور اصحاب رسانه و محضر ملت، مذاکرات صحن را دنبال کردند، شاهد برخی ناهماهنگی‌ها به‌ویژه در میان اعضای هیات رییسه مجلس بودیم؛ اتفاقی که البته به هیچ عنوان منحصر به این جلسه علنی چند دقیقه‌ای نبود و اتفاقاً در تمامی جلسات علنی شاهد آن هستیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این ناهماهنگی‌ها در حالی میان اعضای هیات رییسه مجلس به‌وجود می‌آید که ازقضا تقسیم‌کاری دقیق میان ۱۱ عضو هیات رییسه انجام گرفته و هر کدام از اعضای این هیات، مسئولیتی مشخص در اداره جلسات علنی و همچنین پیگیری امور مجلس را برعهده دارند.

هیات رییسه  ۱۱ نفره مجلس متشکل است از یک رییس که علی لاریجانی باشد، ۲ نایب رییس که مسعود پزشکیان و علی مطهری هستند، ۶ دبیر و ۳ ناظر.

بنابر آیین‌نامه داخلی مجلس، زمانی که رییس مجلس در صحن حاضر باشد، مسئولیت اداره جلسه را برعهده می‌گیرد و در غیاب او این مسئولیت به‌ترتیب برعهده نایب رییس نخست و دوم مجلس خواهد بود. این درحالی است که از میان ۶ دبیر هیات رییسه معمولاً حداقل ۴ نفر طول جلسه کنار رییسه جلسه نشسته و او را در اداره جلسه همراهی می‌کنند و این درحالی است که ۳ ناظر مجلس صرفاً نقش نظارتی برعهده داشته و باوجود آن‌که در جلسات هیات رییسه برای تصمیم‌گیری درمورد امور مختلف حضور می‌یابند، در زمان برگزاری جلسات علنی «بالای» جایگاه هیات رییسه نمی‌نشینند و همچون عموم نمایندگان به اصطلاح «پایین» می‌نشینند.

بنابر تقسیم‌کاری که از ابتدای اجلاسیه دوم مجلس دهم در هیات رییسه انجام شده، به‌عنوان مثال قرائت دستور کار جلسات در ابتدای هر نشست علنی، برعهده امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی نماینده اصولگرای مشهد است و مسئولیت قرائت موارد اعلام وصولی طرح‌ها، لوایح و سوال‌های نمایندگان از وزرا نیز برعهده محمدعلی وکیلی نماینده اصلاح‌طلب مردم تهران. همچنین در این تقسیم‌کار، اکبررنجبرزاده نماینده اصولگرای اسدآباد مسئولیت قرائت تذکرهای کتبی پایان جلسات علنی مجلس را برعهده دارد.

باوجود این تقسیم‌کار دقیق اما بعضاً شاهد بی‌نظمی در اداره جلسات هستیم. تا آن‌جا که در مواردی دبیر هیات رییسه بجای رییس جلسه درباره این‌که کدام نماینده اظهارنظر کند یا چه وقت صحبتش را قطع کند، صحبت می‌کند و در مواردی حتی بیش از آن، با قطع کردن صحبت رییس جلسه، راساً فرمان اداره جلسه را به دست می‌گیرد.

یکی از مواردی در جریان جلسه علنی کوتاه‌مدت امروز هم در چند مقطع بروز کرد اما اتفاق جالب دیگر جلسه علنی امروز مجلس، از جنس دیگری بود. اتفاقی که البته به کرات در طول جلسات علنی می‌افتد و نمایندگان عمدتاً چند ثانیه‌ای بیش از زمانی که در اختیار دارند، به نطق‌شان ادامه می‌دهند.

با این همه در جلسه امروز مجلس، مسعود پزشکیان نایب رییس نخست مجلس که برای ساعاتی ریاست جلسه علنی را برعهده داشت، منتظر پایان نطق نصرالله پژمانفر که به‌عنوان تذکر شفاهی سخن می‌گفت، نماند و اتمام جلسه علنی را در شرایطی که این نماینده اصولگرای مشهد هنوز در حال صحبت کردن بود، اعلام کرد. جالب آن‌که همزمان اکبر رنجبرزاده نیز بدون دریافت اجازه از رییس جلسه، میکروفون خود را روشن کرد و توضیحاتی درباره نمایندگانی که فرصت بیان تذکر به آن‌ها نرسید، ارائه کرد.

اما شاید اتفاقی که در لحظات پایانی آخرین جلسه علنی هفته گذشته افتاد، کمی فراتر از این بود. زمانی که علی مطهری نایب رییس مجلس شورای اسلامی به‌عنوان رییس جلسه پایان نشست علنی را اعلام کرد و این مسئله موجب دلخوری رنجبرزاده شد و این عضو هیات رییسه مجلس با صدای بلند و در سکوت حاکم بر صحن به مطهری انتقاد کرد.

رنجبرزاده که به نظر می‌رسید نسبت به آن‌که مطهری اجازه قرائت تذکرهای کتبی را به وی نداده است، دلخور شده از صندلی‌اش بلند شد و با حضور در کنار صندلی رییس جلسه به مطهری انتقاد کرد. اتفاقی که با واکنش چند نفر دیگری از نمایندگان نیز روبرو شد و بر این اساس، چند عضو دیگر هیات رییسه و همچنین چندین نماینده دیگر مجلس که خود را به جایگاه هیات رییسه رسانده بودند، سعی کردند رنجبرزاده را آرام کنند.

البته قطعاً این که نمایندگان سعی کنند با تمام وجود، وظایف‌شان را در اداره جلسات علنی مجلس به انجام برسانند، اتفاقی خوشایند و قابل‌تحسین است اما شاید حفظ آرامش ازسوی نمایندگان نیز برای برگزاری یک جلسه با حداقل تشنج لازم باشد. آرامشی که به‌خصوص وقتی نوبت به قرائت فلان متن از تریبون رسمی مجلس و در زمان پخش زنده رادیویی از نمایندگان دریغ می‌شود، باید از خود نشان دهند.

منبع: ایلنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۷۱۵۲۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جلسات قالیباف و رقبایش با منتخبان مجلس دوازدهم به روایت فرید موسوی /فعلا خبری از مرامنامه و مانیفست نیست

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، رایزنی ها با منتخبان مجلس دوازدهم با هدف انتخابات هیات رئیسه مجلس بالا گرفته است. از گوشه و کنار خبر می رسد کاندیداهای احتمالی حتی با دادن وعده هایی تلاش دارند که رقبای دیگر را از صحنه کنار بزنند.

ترکیب مجلس دوازدهم که در آن تا این لحظه طیفی اکثریت را بدست نیاورده است این رایزنی ها را نیز دشوارتر از ادوار پیشین کرده است.

فرید موسوی از منتخبان اصلاح طلب مجلس دوازدهم که سابقه حضور در مجلس دهم را نیز داشته است، در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین، معتقد است تا روشن نشدن تکلیف 45 کرسی باقیمانده مجلس نمی توان تصویری دقیق از فراکسیون های مجلس دوازدهم ارائه کرد.

موسوی تاکید می کند؛«فراکسیون‌ها اسامی مختلفی دارند اما هنوز فراکسیون سیاسی شکل نگرفته و جلسات بر محور اشخاص بوده است تا احزاب و گروه‌های سیاسی. مثلا جلسه قالیباف، جلسه متکی یا ...

ادامه گفتگوی خبرگزاری خبرآنلاین با فرید موسوی، نماینده منتخب مجلس شورای اسلامی را می‌خوانید؛

****

*آقای موسوی! برخی کارشناسان و چهره های سیاسی معتقدند در مجلس دوازدهم فراکسیون حداکثری شکل نمی‌گیرد، ارزیابی شما از مجلسی با وجود چند فراکسیون به چه صورت است؟

قضاوت زود است و دوستانی که اظهارنظر کردند گمانه‌زنی‌های خودشان بوده و بیشتر رسانه‌ها این بحث‌ها را داشتند اما اینکه واقعیت به چه صورت است باید اجازه بدهیم دوستان از شهرستان‌ها بیایند و نمایندگان بهتر یکدیگر را بشناسند.

در حال حاضر نمایندگان چندان شناختی از هم ندارند، هر اندازه به زمان تشکیل مجلس نزدیک شویم، حضور نمایندگان در تهران و جلسات بیشتر می‌شود، البته به جلساتی که تشکیل می‌شود چندان نمی‌شود اکتفا کرد. در شرایط فعلی بسیاری در حال ارزیابی هستند.

نظام سیاسی در کشور ما حزبی نیست و در پارلمان احزاب نقش آنچنانی ندارند که بگوییم این منتخب از آن حزب است و دیگری از این حزب. بسیاری با استفاده از ظرفیت‌های شخصی خود حضور پیدا کردند. لذا اواخر اردیبهشت ماه می‌توان برداشت دقیق از ترکیب فراکسیون‌ها داشت و الان نمی‌توان گفت که کدام فراکسیون اکثریت دارد.

در جلسات با منتخبان مجلس دوازدهم خبری از مرامنامه و مانیفست نیست

*خبری منتشر شد که تشکیل فراکسیون انقلاب اسلامی در مجلس آینده کلید خورده و با برخی منتخبان نیز جلساتی تشکیل داده، شما به این جلسات دعوت شدید؟

بله، جلسات متعددی تشکیل می‌شود و افرادی که برای هیئت رئیسه تلاش می‌کنند، جلسه برگزار می‌کنند و تا الان اسامی مختلفی مطرح شده است اما در جلسات خبری از مرامنامه و مانیسفت نیست و نمی‌توان به تعداد حاضران در جلسه اکتفا کرد، به این علت که افرادی هستند که در همه جلسات شرکت می‌کنند تا بتوانند ارزیابی دقیق‌تری داشته باشند اما به نظر بنده نمی‌توان برداشت صحیح داشت و قضاوت زود است.

فراکسیون‌ها اسامی مختلفی دارند اما هنوز فراکسیون سیاسی شکل نگرفته و جلسات بر محور اشخاص بوده است تا احزاب و گروه‌های سیاسی.

جلسات با محوریت اشخاص شکل می گیرد نه طیف سیاسی

*مثلاً می‌گویند فراکسیون قالیباف یا فراکسیون متکی یا....

بله، برای مثال می‌گویند جلسه قالیباف، متکی یا صبح ایران و ... که هنوز نمی‌توان گفت به چه صورت است. البته اعتدالی‌ها هم جلساتی را دارند اما هنوز مرزبندی‌های دقیق‌تر مشخص نشده است.

*چند فراکسیونی بودن مجلس چه آثاری دارد؟

فراکسیون‌های مختلف به جای خود اما اینکه سلایق مختلف در جامعه صدای نماینده خود را در مجلس بشنوند هم امنیت ملی را افزایش می ‎دهد و هم منجر به این می شود که صدای مردم در مجلس انعکاس داشته باشند.

تکثر صداهای مردم در مجلس به افزایش سرمایه اجتماعی کشور کمک می کند

نکته قابل توجه این است که اگر همگی را در یک مجموعه خلاصه کنیم و مانع شنیده شدن صحبت‌های دیگر بشویم، از جهات مختلف برای کشور و مردم آسیب‌زا است و در شرایط فعلی که سرمایه اجتماعی با چالش جدی روبرو است، تکصدایی وضعیت را پیچیده‌تر می‌کند. اما تکثر صداهای مختلف می‌تواند در افزایش سرمایه اجتماعی کشور موثر باشد.

حمله به ستاد انتخاباتی ام، از سوی رقبا صورت گرفته بود

*آقای موسوی! در روز اول تبلیغات انتخاباتی، خبر حمله به ستاد انتخاباتی شما منتشر شد، ماجرا چه بود؟

ماجرای حمله به ستاد بنده را با دیدگاه سیاسی نمی‌توان نگاه کرد، در حقیقت بحث‌های منطقه‌ای و محلی بود که رفع شد اما موضوعی است که اتفاق افتاد و زیبنده مردم این شهر نبود و امیدوارم افرادی که این اتفاق رارقم زدند به اشتباه خود پی برده باشند.

*این حمله از طرف رقبای شما بود؟

بله.

۲۷۲۱۱

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900709

دیگر خبرها

  • رسمی؛ علی خطیر برکنار شد
  • منع نمایندگان هیات مدیره شرکت‌های دولتی از داوطلبی مجلس
  • دوراهی قالیباف برای رسیدن به صندلی ریاست
  • جلسات دولت و مجلس برای اتخاذ تدابیر ارزی به کجا رسید؟
  • مجلس هفته آینده جلسه علنی ندارد
  • لحظه به لحظه از صحن علنی مجلس / ادامه بررسی ایرادات شورای نگهبان در لایحه برنامه هفتم توسعه
  • پایان بررسی جداول لایحه بودجه در جلسات علنی مجلس
  • آغاز جلسه علنی عصر مجلس
  • اتفاق عجیب در صحن علنی مجلس /نمایندگان به جداول بودجه دسترسی ندارند!
  • جلسات قالیباف و رقبایش با منتخبان مجلس دوازدهم به روایت فرید موسوی /فعلا خبری از مرامنامه و مانیفست نیست