Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-07@22:52:56 GMT

۸۴ سال پیش در چنین روزی...

تاریخ انتشار: ۳۰ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۷۳۰۴۰۵

۸۴ سال پیش در چنین روزی...

«دختر لر» اولین فیلم ناطق ایرانی ۸ دهه پیش در ۳۰ آبان ۱۳۱۲ برای اولین بار به روی پرده نقره ای رفت.

به گزارش ایمنا، «دختر لر» اولین فیلم سخنگوی ایرانی است که ۸۴ سال پیش برای اولین بار در ایران نمایش داده شد.

«دختر لر» ملقمه ای به یاد ماندنی در تاریخ سینمای ماست. فیلمی که نامش نماینده قومی در ایران است و بازیگر نقش اولش لهجه غلیظ کرمانی دارد و البته در بمبئی تصویربرداری شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

این فیلم را اردشیر ایرانی در بمبئی ساخت.  

گلنار، دختر یک تاجر ثروتمند، توسط راهزنان ربوده شده و مجبور به رقاصی در یک قهوه‌خانه در خوزستان می‌شود. جعفر در این قهوه‌خانه با گلنار آشنا می‌شود. جعفر که مأمور دولت است، به گلنار علاقه‌مند شده و با کمک هم به شرارت‌های راهزنان خاتمه می‌دهند...

ماجرای این عشق شاهزاده و گدا که البته بسیار هم در بین فیلم فارسی های دهه های اول سینمادار شدنمان طرفدار داشت، برای اولین بار به روی پرده سینما «دیده‌بان» (مایاک سابق) در خیابان لاله‌زار رفت. اکران این فیلم موجب شکوفایی صنعت نوپای سینما در ایران شد.

به نقل از کتاب تاریخ سینمای ایران: «از جمله تناقضات موجود در فیلم، وجود لهجه غلیظ کرمانی سامی‌نژاد بود که در تضاد با شخصیت وی در فیلم که وی را از قوم لر معرفی کرده بود، قرار داشت. با این وجود به دلیل اینکه به نسبت سایر بازیگرهای فیلم که فارسی را با لهجهٔ هندی ادا می‌کردند، تماشاگران نحوه گفتار وی را پذیرفتند و مورد استقبال قرار گرفت.»

سینمای ایران تاکنون مسیر پر فراز و نشیبی را طی کرده و مثل هر کار دیگری ابتدایش سخت تر از ادامه مسیر آن بوده است. اگر سینماگران ما امروزه در جشنواره های بین المللی متعدد حضور دارند و دغدغه اصلی شان قصه و فیلم نامه است و دستشان برای انتخاب بازیگر و داشتن فیلم بردار خوب و تجهیزات باز است (البته در مقایسه با خودمان و یا کشورهای هم رده و نه در قیاس با هالیوود و کشورهای درجه یک اروپایی)، در ابتدا کار به این راحتی ها نبوده است. پس باید همیشه اولین هایمان را بشناسیم و قدردان این پیشکسوت بودنشان باشم که اگر نبودند، یا الان سینمایی وجود نداشت و یا بسیار عقب تر از امروزمان بودیم.  

در پایان مروری بر اولین های سینمای ایران خالی از لطف نیست: 

اولین فیلمبردار ایرانی: میرزا ابراهیم خان عکاس باشی (۱۲۷۹)
اولین سینمای ایرانی: گراند سینما (۱۳۰۵)
اولین فیلم صامت ایرانی: آبی و رابی، اوانس اوگانیانس (۱۳۰۹)
اولین فیلم ناطق ایرانی: دختر لر، اردشیر ایرانی (۱۳۱۲)
اولین فیلم دوبله فارسی: دختر فراری، اسماعیل کوشان (۱۳۲۵)
اولین کارگردان زن ایرانی: شهلا ریاحی، فیلم مرجان (۱۳۳۵)
اولین و قدیمی‌ترین مجله سینمایی ایرانی: ماهنامه سینمایی فیلم (از ۱۳۶۱ تا به امروز)
اولین و تنها جایزه نخل طلای جشنواره فیلم کن برای فیلم طعم گیلاس (۱۳۷۶)
اولین جایزه اسکار بهترین فیلم خارجی زبان برای فیلم جدایی نادر از سیمین (۱۳۹۱)

اولین سینمای عمومی در ایران توسط میرزا ابراهیم خان عکاسباشی در سال ۱۲۸۳ شمسی برابر با ۱۹۰۴ میلادی، افتتاح شد. اما اولین سالن رسمی سینمای ایران در سال ۱۳۰۵ به نام سینما ایران در تهران ساخته شد.

منبع: ایمنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۷۳۰۴۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بزرگداشت کیانوش عیاری در موزه سینما

به گزارش قدس آنلاین به نقل از روابط عمومی موزه سینما، همزمان با زادروز کیانوش عیاری طی مراسم ویژه‌ای در روز ۲۲ اردیبهشت ماه، گنجینه این کارگردان مولف سینمای ایران در موزه سینما افتتاح می‌شود و تعدادی از هنرمندان و سینماگران درباره ویژگی‌های آثار عیاری و نقش او در ارتقاء سینمای ایران سخنرانی خواهند کرد و همزمان فیلم های ۸ میلی متری این هنرمند نیز به نمایش درخواهد آمد. 

همچنین از روز یکشنبه ۲۳ اردیبهشت تا چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت ساعت ۱۷ نسخه‌های اصلاح و مرمت شده فیلم‌های سینمایی «آبادانی‌ها»، «شبح کژدم»، «بیدارشو آرزو» و «بودن یا نبودن» با همکاری فیلمخانه ملی ایران در سالن فردوس به نمایش در می‌آید و پس از نمایش فیلم‌ها جلسه نقد و بررسی با حضور مخاطبان و اهالی رسانه برگزار می‌شود.
حضور در این مراسم برای علاقه‌مندان سینما آزاد است.

دیگر خبرها

  • اولین لژیونر ایرانی به لیگ برزیل پیوست!
  • اعلام اسامی راه‌یافتگان پیچینگ ملی مستند کوتاه انجمن سینمای جوانان ایران
  • اعلام اسامی راه یافتگان پیچینگ ملی مستند کوتاه
  • آیا مست عشق پای ستارگان ترکیه‌ای را به سینمای ایران باز می‌کند؟
  • افتتاح دو نمایشگاه نقشه های تاریخی و کهن خلیج فارس و عروسک های بومی اقوام ایرانی برای اولین بار در خوزستان
  • صحنه‌هایی از فیلم جدید محمدرضا فروتن پس از ۵ سال | ببینید
  • بیوه شدن دختر ۲۳ ساله در شب عروسی/ ۲۰ بار مچ شوهرم را با زن‌های غریبه گرفتم
  • گیشه سینماها در هفته دوم اردیبهشت چقدر فروخت؟
  • دختر وزنه‌بردار ایرانی با تیم پناهندگان در المپیک پاریس!
  • بزرگداشت کیانوش عیاری در موزه سینما