Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از اصفهان، هژیر خسروی، دکترای مدیریت استراتژیک و متخصص حوزه آینده‌پژوهی با رویکرد جامعه‌شناختی در دومین همایش «مطالعات مشترک انسان‌شناسی فرهنگی و علوم قرآن و حدیث» که امروز 30 آبان‌ماه در دانشگاه اصفهان برگزار شد، اظهار کرد: جامعه ما فارغ از تعقل بوده و رفتارهای آن در حوزه عمومی مبتنی بر تداعی معانی به جای تعقل است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با بیان ویژگی‌های جامعه کنونی، افزود: جامعه ما به ویژه از دهه 70 به بعد دچار لجام‌گسیختگی غریزه شده و لذت‌های آنی را پی‌جویی می‌کند، از مطالعه رویگردان است و شاهد گسست عاطفی در خانواده‌ها هستیم، نرخ موالید و ازدواج کاهش و طلاق به شدت افزایش یافته و با پدیده ازدواج سفید روبرو شده‌ایم، میان درآمد و هزینه‌ها توازن وجود ندارد و طی دو دهه آینده، جامعه‌ای سالمند با نرخ پایین جمعیت جوان خواهیم داشت.خسروی ادامه داد: جامعه ما دچار بحران بی‌اخلاقی، بحران در هویت و عقیده بوده و وضعیت نیهیلیسم روانی بر آن حاکم است. نسل جوان دچار خستگی روحی و روانی شده و هیچ پاسخی برای نیازهای خود از هیچ سمت و سویی نمی‌یابد و در موقعیت سقوط آزاد قرار دارد.وی با بیان اینکه قشر دانشگاهی جامعه به سه گروه تقسیم می‌شوند، گفت: گروه اول کسانی هستند که علم را در خدمت رفتارهای جناحی و نه حقیقت‌جویی قرار می‌دهند. گروه دوم که آنها را لژیونرهای آموزشی می‌نامیم، به امر آموزش و تدریس به عنوان شغل و منبع درآمد نگاه می‌کنند و گروه سوم افرادی هستند که از تمام زندگی خود هزینه می‌کنند تا بتوانند در شاخه تخصصی خود به کشف حقیقت بپردازند و تنها این گروه شایسته عنوان معلم بوده و قابل تعظیم و تکریم هستند.این متخصص آینده‌پژوهی اضافه کرد: رابطه فضای عمومی و فضای آکادمیک تحت تأثیر یک‌سری عوامل انسدادی نظیر ذهنیت‌گرایی، ثقیل بودن زبان و عدم انطباق با نیازهای زمانه دچار خدشه شده و نیازمند نوعی وزارت راه فرهنگی هستیم تا به برقراری ارتباط و تعامل میان این دو فضا کمک کند.وی با بیان اینکه از منظر جامعه‌شناختی، ارتباط مبتنی بر انگاره خود-دیگری است، تصریح کرد: خود در ارتباط با دیگری تعریف می‌شود و در این فرایند، هم محقق و هم موضوع، انسان است و در واقع مجهول می‌خواهد خود را کشف کند.خسروی خاطر نشان کرد: اجماع واحد در رابطه با تعریف «خود» و «فرهنگ» وجود ندارد. در واقع یک مجهول به نام خود یا شخصیت درون مجهول دیگر به نام فرهنگ تعامل و ارتباط برقرار می‌کند. انسان بر اساس محیط فرهنگی تعریف شده و پدیده‌ای فرهنگی محسوب می‌شود. جامعه نیز مجموعه انسان‌ها و مناسبات میان آنها یعنی همان فرهنگ است. انسان‌ها محصولی اجتماعی و فرهنگی‌اند و فرهنگ تعامل میان انسان‌ها و بروندادهای آنها می‌باشد؛ به عبارت دیگر، می‌توان فرد را فرهنگ فردیت یافته و فرهنگ را فرد تکثر یافته نامید.وی با بیان اینکه قرآن کتاب انسان‌شناسی و موضوع آن، انسان است، گفت: انسان‌شناسی قرآن، وحیانی می‌باشد و هم توصیف وضعیت است و هم چگونگی نجات. قرآن پنجره‌ایست که باید آن را باز کرد تا چشم‌انداز به ما نشان دهد و لفظ قرآن یک اشارت به یک بشارت است.این متخصص آینده‌پژوهی تصریح کرد: دستیابی به این چشم‌انداز در پرتو تزکیه و نه فقط تعلیم ممکن بوده و منظور از تزکیه نیز خالی کردن وجود از عناصر فرهنگی، پالایش دادن و فراهم ساختن موجبات رشد است و فقط اهل ایمان و تقوا مورد شفاعت قرآن قرار می‌گیرند.وی با بیان اینکه انسان‌شناسی قرآن بر پایه گمشدگی انسان است، گفت: به همین خاطر، قرآن از سبیل یعنی کوره راه صحبت می‌کند و می‌گوید اگر انسان به خدا متصل باشد، در مواجهه با کثرت اندیشه‌ها مرعوب نمی‌شود.خسروی خاطر نشان کرد: مکتب تشیع از ائمه‌ای برخوردار است که تجسم آگاهی و امیران کلام هستند و این توانایی را دارد که بر سر میز مباحثه بنشیند، مشروط بر اینکه لابی‌های قدرت و ثروت آن را ترور نکنند.

منبع: ایکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۷۳۶۴۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آیت‌اللّه العظمی نوری همدانی: اسلام بزرگترین حامی حقوق زن است/ اسلام «زن‌» را بعنوان اینکه مانند مرد یک انسان کامل است و شایستگی خلیفه الهی بودن را دارد معرفی کرد

به گزارش جماران؛ متن پیام آیت‌اللّه العظمی نوری همدانی به همایش هویت عصری زنان در آینه قرآن و حدیث بدین شرح است:

 

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحیمِ

الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ الصَّلَاةُ وَ السَّلَامُ عَلَی سَیِّدِنا وَ نَبِیِّنَا أَبِی ‌الْقَاسِمِ المصطفی مُحَمَّد وَ عَلَی أهلِ بَیتِهِ الطَّیِّبِینَ الطَّاهِرِینَ سیَّما بَقیَّهَ اللَّهِ فِی الأرَضینَ.

با سلام و تحیت به آن مجمع محترم؛

موضوع «جایگاه و موقعیّت بانوان‌» از دیر باز مورد گفتمان اندیشمندان و صاحب نظران بوده و نویسندگان و نظریه پردازان در این زمینه دیدگاههای گوناگونی‌ارایه داده و هر یک از آنان برداشت و تحلیلی داشته و طبق جهان بینی خود آن را ابراز داشته‌اند. که این موضوع با مطالعه تاریخ اقوام و ملل روشنتر می‌شود.

در این میان مکتب حیات بخش اسلام‌ که کامل‌ترین ادیان است با توجه به نظر واقع بینانه به انسان و وظایف و تکالیف او، موقعیت بانوان را به نحو اصولی مورد تجزیه و تحلیل قرار داده و با عنایت به ساختار خلقت زنان به تبیین حقوق آنها پرداخته است که با نگرش دقیق و خالی از اغراض باید گفت‌: در هیچ‌مکتب و گرایشی اینگونه حریم و حقوق زنان مورد حمایت قرار نگرفته‌ و شأن و منزلت آنان مصونیت پیدا نکرده است‌.

مگر نه این است که پیش از ظهور اسلام با زنان در همه نقاط جهان به بدترین نوع ‌برخورد می‌شده و از کمترین حقوق اجتماعی محرومشان داشته بودند.

که در آن فضای مسموم حضرت رسول اکرم‌(صلی الله علیه و آله) رفعت مقام و شأن والای ‌بانوان‌ را با کمال صراحت اعلام و قوانینی بر اساس فطرت انسان مقرّر داشت‌.

و مگر نه این است که با استقبال از حضور زنان در عرصه‌های جهادی و آموزشی و پرورشی و اجتماعی سالهای نخستین ظهور اسلام به عصر طلایی تبدیل شد و بر تارک ‌جبین تاریخ اسلام درخشید.

انسانی در میان دو دیوار بلندِ تحجر و تمدّن‌ِ کاذب‌. محبوسی در اعماق دو زندان‌: زندان جاهلیّت و زندان بردگی مُدِرن‌. اسیر دو کمند: کمند اوهام و خرافات و کمند تهمت و افتراءآت‌. مقهور دو فرهنگ‌، فرهنگ جاهلی و فرهنگ کلمات فریبنده به نام آزادی ‌و بعنوان علم و تمدن و تساوی حقوق‌. بالاخره فریادگری بدون فریادرس‌! و مُجرمی بدون ارتکاب جرم‌، مظلومی به ‌ظلم مضاعف و محروم از حقوق زندگی صحیح‌!

در روزگاری که در تمام فرهنگهای اقوام و ملل جهان «زن‌» بعنوان یک‌ «موجود پست » و «طفیلی » و انسان درجه دوّم‌ مطرح بود و تلخی ‌و محرومیّت بر همه ابعاد و زندگی او چه سیاسی‌، چه فرهنگی و چه اقتصادی ‌سایه افکنده و مورد بدبینی‌ ها و آماج تهمت‌ها بود و از هیچ روزنه‌ای بر افق زندگی ‌او روشنایی نمی‌تابید، و همه درها بر روی او بسته بود، خورشید اسلام طلوع ‌کرد و افق زندگی او را از کَران تا کَران روشن نمود و ندای عطوفت‌آمیز پیغمبر رحمت‌، حضرت محمّد مصطفی(صلی الله علیه و آله) روح نشاط و امید در کالبد او دمید و راه ‌ترقی و تکامل را به روی او از همه جهت باز کرد.

حضرتش موقعیّت مهم «زن» در اجتماع بشری و جایگاه بلند او و شایستگی‌ ها و استعدادهای فراوانی را که دست آفرینش در وجود این‌موجود بدیع قرار داده است را گوشزد کرد و آیه‌هایی از قرآن مجید را در رابطه با معرفی مقام مهم زن و ارزش والای او برای مردم بیان نمود. «زن‌» را بعنوان اینکه مانند مرد یک انسان کامل است و شایسته همه‌کمالات و کرامت‌های انسانی است و شایستگی خلیفه الهی بودن را دارد معرفی کرد.

«مَنْ عَمِلَ صَالِحًا مِنْ ذَکَرٍ أَوْ أُنْثَى وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْیِیَنَّهُ حَیَاةً طَیِّبَةً وَلَنَجْزِیَنَّهُمْ أَجْرَهُمْ بِأَحْسَنِ مَا کَانُوا یَعْمَلُونَ»

«إِنَّ الْمُسْلِمِینَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِینَ وَالْمُؤْمِنَاتِ وَالْقَانِتِینَ وَالْقَانِتَاتِ وَالصَّادِقِینَ وَالصَّادِقَاتِ وَالصَّابِرِینَ وَالصَّابِرَاتِ وَالْخَاشِعِینَ وَالْخَاشِعَاتِ وَالْمُتَصَدِّقِینَ وَالْمُتَصَدِّقَاتِ وَالصَّائِمِینَ وَالصَّائِمَاتِ وَالْحَافِظِینَ فُرُوجَهُمْ وَالْحَافِظَاتِ وَالذَّاکِرِینَ اللَّهَ کَثِیرًا وَالذَّاکِرَاتِ أَعَدَّ اللَّهُ لَهُمْ مَغْفِرَةً وَأَجْرًا عَظِیمًا»

و این نمونه‌ای از آیات قرآن در عظمت زنان است و بر همین اساس همانطور که نمونه‌ای از مردان برای الگوسازی ذکر نمود، از زنان شایسته نیز به عنوان الگو معرفی می‌شود:

« ضَرَبَ اللَّهُ مَثَلًا لِلَّذِینَ کَفَرُوا امْرَأَتَ نُوحٍ وَامْرَأَتَ لُوطٍ کَانَتَا تَحْتَ عَبْدَیْنِ مِنْ عِبَادِنَا صَالِحَیْنِ فَخَانَتَاهُمَا فَلَمْ یُغْنِیَا عَنْهُمَا مِنَ اللَّهِ شَیْئًا وَقِیلَ ادْخُلَا النَّارَ مَعَ الدَّاخِلِینَ وَضَرَبَ اللَّهُ مَثَلًا لِلَّذِینَ آمَنُوا امْرَأَتَ فِرْعَوْنَ إِذْ قَالَتْ رَبِّ ابْنِ لِی عِنْدَکَ بَیْتًا فِی الْجَنَّةِ وَنَجِّنِی مِنْ فِرْعَوْنَ وَعَمَلِهِ وَنَجِّنِی مِنَ الْقَوْمِ الظَّالِمِینَ وَمَرْیَمَ ابْنَتَ عِمْرَانَ الَّتِی أَحْصَنَتْ فَرْجَهَا فَنَفَخْنَا فِیهِ مِنْ رُوحِنَا وَصَدَّقَتْ بِکَلِمَاتِ رَبِّهَا وَکُتُبِهِ وَکَانَتْ مِنَ الْقَانِتِینَ»

و در روایات ما نیز احادیث مختلف و متواتر درباره حقوق و جایگاه بانوان ذکر شده‌است که توصیه می‌شود به کتب حدیثی ما مراجعه کرده و با در نظر گرفتن سند احادیث بعضی از مطالب جعلی که با قرآن کریم مطابقت ندارد را استثناء نمود.

امروز نیز دنیای کفر با متهم ساختن اسلام نسبت به حقوق زن آنچه را که خود در عمل انجام می‌دهد به دین مقدس ما نسبت می‌دهد در حالی که با این عمل می‌خواهد پرده سیاه بر حقایق و موقعیت زن در اسلام بپوشاند و عمل ننگین خود را نسبت به بانوان توجیه نماید، اما باید با صدای رسا و بلند اعلام کرد که این دین بزرگترین حامی حقوق زن می‌باشد.

در پایان از همه حاضرین، خصوصاً از برگزار کنندگان این جلسه محترم و بویژه نماینده معظم ولی فقیه آیت الله آقای نورمفیدی کمال سپاس و تشکر را دارم و توفیق همگان را از خداوند متعال خواستارم و متلمس دعای خیر می‌باشم.

والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته

 

قم مقدسه

حسین نوری همدانی

دیگر خبرها

  • جامعه‌شناختی تفکرات اجتماعی
  • معلم؛ روایتگر تاریخ و مظهر فرهنگ
  • دانشگاه با فرهنگ‌سازی در جامعه خودباوری را به منصه ظهور برساند
  • معاون امور فرهنگی کمیته امداد: ۲۰ درصد افراد جامعه دچار مشکلات روانشناختی هستند
  • معاون امور فرهنگی کمیته امداد کشور: ۲۰ درصد افراد جامعه دچار مشکلات روانشناختی هستند
  • آیت‌اللّه نوری همدانی: اسلام بزرگترین حامی حقوق زن است
  • تهران و قم میزبان همایش دین‌، فرهنگ و رسانه‌های نوین شدند
  • آیت‌اللّه العظمی نوری همدانی: اسلام بزرگترین حامی حقوق زن است/ اسلام «زن‌» را بعنوان اینکه مانند مرد یک انسان کامل است و شایستگی خلیفه الهی بودن را دارد معرفی کرد
  • قاسمی: هر جا از قرآن فاصله گرفتیم به همان میزان دچار مشکل و انحراف شدیم +فیلم
  • تکرار گناه فرصت‌ تعالی را از انسان می‌گیرد