Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش جام‌جم، دو زلزله اخیر بم و ورزقان را می‌توان مرگبارترین زلزله‌های ایران در 14 سال اخیر دانست. در زلزله بم که در 5 دی 82 به میزان 6/6 ریشتر به وقوع پیوست، 26 هزار نفر کشته و 30 هزار نفر مجروح شدند و 90 درصد سازه های شهر بم به طور کامل تخریب شد.

در زلزله شهرهای ورزقان، اهر و هریس در آذربایجان شرقی نیز که در 21 مرداد91 به وقوع پیوست 306 نفر کشته و 5000 نفر مجروح شدند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در همین حال مدیرانی که آن زمان در این زلزله‌ها سمت اجرایی برعهده داشته و از نزدیک مدیریت بحران آن را تجربه کرده‌اند دارای تجربیات گرانبهایی هستند که اکنون ضرورت استفاده هر چه بیشتر آن در زلزله کرمانشاه احساس می‌شود. لذا به نظر می‌رسد باید به سراغ آنان رفت و درس‌هایی را برای بهبود کمّی و کیفی امدادرسانی از آنان آموخت.

تلفات کرمانشاه کم می‌شد اگر ...

باقری که در زمان وقوع زلزله بم 1382شهردار این شهر و جوان‌ترین شهردار کشور بود، در گفت‌وگو با جام‌جم با اشاره به شرایط خاص زلزله بم و تجربیاتی که در بحث مدیریت بحران آن به دست آمده است، می‌گوید: زلزله استان کرمانشاه از لحاظ تعداد کشته و میزان تخریب ساختمان‌ها با زلزله بم قابل قیاس نیست و بسیار کمتر است، اما با وجود این اگر از تجربه مدیریت بحران زلزله بم در زلزله کرمانشاه استفاده می‌شد اکنون این مشکلات را در کرمانشاه نداشتیم.

وی می‌افزاید: هنگام وقوع حوادثی همچون زلزله در یک منطقه، مدیریت بحران و امدادرسانی به موقعیت آن شهر، میزان خرابی‌ها، تعداد کشته‌ها و شرایط خاص آن بستگی دارد و تمهیدات خاص خود را می‌طلبد، اما آنچه مسلم است رسیدگی به مسائل اضطراری مردم و تهیه امکانات اولیه آنها باید صورت گیرد تا زندگی ابتدایی خود را داشته باشند و پس از آن بازسازی فیزیکی شهر و رسیدگی به مسائل روحی و روانی مردم صورت گیرد.

شهردار سابق بم با بیان این‌که بر اثر زلزله بم ساختمان شهرداری این شهر با خاک یکسان و ماشین‌آلات و خودروهای شهرداری در زیر آوار مدفون شده بود، می‌گوید: ما در آن زمان هیچ امکاناتی برای امدادرسانی نداشتیم، اما با توجه به شناختی که از شهر بم داشتم، کمک فکری به ستاد بحران بم می‌دادیم تا در امدادرسانی و آواربرداری موفق‌تر عمل کنند، موضوعی که در زلزله کرمانشاه نیز می‌توانست صورت گیرد.

برنامه‌ریزی برای بهداشت روانی زلزله‌زدگان

پس از وقوع زلزله‌های بم در استان کرمان و ورزقان در آذربایجان شرقی و کشته شدن تعداد زیادی از هموطنانمان، کودکان زیادی یتیم شدند و افراد زیادی اعضای خانواده خود را از دست دادند، موضوعی که باعث شد اکثر بازماندگان زلزله به دلیل تخریب منازلشان یا از دست دادن عزیزانشان دچار مشکلات روحی و روانی شوند؛ مشکلاتی که رسیدگی به آنها یکی از ضروریات در امدادرسانی است.

خانم دکتر امامی، مدیر NGO نوازش است که پس از وقوع زلزله‌های شهرستان‌های بم و زرند در استان کرمان روی بهداشت روان کودکانی که اعضای خانواده خود را از دست داده بودند کار کردند و به آنها خدمات روان‌شناسی ارائه دادند.

وی که در حال تدارک سفر به استان کرمانشاه بود تا از نزدیک وضعیت آسیب‌های روحی بازماندگان زلزله را بررسی کند، در گفت‌وگو با جام‌جم می‌گوید: با توجه به تجربیات ما در زلزله‌های بم و زرند، در اولین قدم باید یک برنامه‌ریزی برای بهداشت روح و روان کودکان صورت گیرد و طبق یک برنامه بلندمدت به کودکانی که پدر و مادر و اعضای خانواده خود را در زلزله از دست داده‌اند و از نظر روحی و روانی آسیب دیده‌اند، کمک کنیم.

وی می‌افزاید: رسیدگی به مشکلات روحی این کودکان در چند هفته میسر نیست، بلکه زمان زیادی می‌برد، به گونه‌ای که در زلزله بم یک و نیم سال طول کشید تا به مشکلات روحی و روانی کودکان بازمانده از زلزله رسیدگی شود.

امامی تصریح می کند: پس از حوادثی همچون زلزله، مردم و بچه‌ها دچار سانحه روانی «استرس پس از سانحه» می‌شوند، لذا بهترین کار این است که طبق اصول و قواعد علمی که وجود دارد روی مشکلات روحی این افراد کار شود و معمولا چون جمعیت زیاد است باید به صورت گروه‌درمانی با آنها کار شود و مشکلات روحی و روانی آنها برطرف شود.

وی با بیان این‌که متاسفانه بچه‌هایی که والدین خود را در زلزله از دست داده‌اند هرگز نمی‌توانند یک زندگی عادی داشته باشند، می‌افزاید: چون این افراد بدون پدر و مادر بزرگ می‌شوند کاملا به زندگی عادی گذشته برنمی‌گردند، اما از این نظر که به سلامت نسبی روحی و روانی برسند معمولا طی 16 جلسه کار به حد قابل‌قبولی خواهند رسید.

از نخاله‌ها تا جلوگیری از آتش‌سوزی

در همین حال خلیل ساعی، مدیرکل مدیریت بحران استان آذربایجان شرقی که با توجه به در اختیار گذاشتن تجربیات زلزله ورزقان و ارسباران به دعوت سازمان مدیریت بحران کشور اکنون در کرمانشاه به سر می‌برد در گفت‌وگو با خبرنگار جام‌جم می‌گوید: در زلزله منطقه ارسباران پس از امدادرسانی مشکلاتی دیده شد که باعث شده اکنون ما آن تجربیات را به همکارانمان در استان کرمانشاه منتقل کنیم.

وی می‌افزاید: به عنوان مثال نخاله‌های ساختمانی حاصل از آواربرداری نباید در مسیری قرار گیرد که سیمای شهرها و جاده‌ها را مخدوش کند یا این‌که نخاله‌ها در داخل رودخانه‌ها تخلیه نشود تا بعدا بر اثر وقوع سیل، شهرهای مجاور تهدید نشود. در زلزله ارسباران چادرهای مردم در کنار هم دایر شده بود که متاسفانه باعث شد یک مورد آتش‌سوزی به چند چادر دیگر سرایت کند که در کرمانشاه این موضوع درکمپ‌هایی که چادرها کنار هم برپا شده بود، تذکر داده شد و از مردم خواستیم چادرها را جدا از هم و با فاصله برپا کنند و مسئولان نیز در هر کمپ یک دستگاه ماشین آتش نشانی و یک دستگاه آمبولانس را مستقر کنند.

ساعی با اشاره به این‌که مردم برای برق‌رسانی به چادرهایشان از سیم‌های معمولی استفاده کرده‌اند، می‌افزاید: با توجه به سرد شدن هوا مردم زلزله زده کرمانشاه برای گرم کردن چادرها از بخاری برقی استفاده می‌کنند که به دلیل ضعیف بودن سیم‌کشی برق چادرها، باعث وقوع آتش‌سوزی می‌شود که در این زمینه هشدار داده شد.

مدیرکل مدیریت بحران استان آذربایجان شرقی با اشاره به وقوع زلزله کرمانشاه در فصل پاییز و احتمال بارش برف و باران می‌افزاید: به دلیل این‌که تعداد زیادی از واحدهای مسکونی تخریب شده است و فرصت اندکی تا زمستان باقی مانده، به نظر می‌رسد در فصل زمستان نتوانیم شرایط اسکان دائم زلزله‌زدگان را فراهم آوریم، لذا باید تا شرایط جوی اجازه می‌دهد اسکان موقت زلزله‌زدگان با استفاده از کانکس هر چه سریع‌تر صورت گیرد.

حکمت قاسمخانی

جام‌جم کرمان

منبع: جام جم آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۷۴۱۲۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ثبت ۱۶ هزار زلزله در سال گذشته

رئیس سازمان مدیریت بحران کشور، گفت: سال گذشته در کشور ۱۶ هزار زلزله به ثبت رسیده است. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمانشاه، محمدحسن نامی امروز در نشست ستاد پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران استان که در استانداری برگزار شد، با اشاره به اینکه یک میلیون و 200 هزار شرکت صنعتی بالای 500 نفر و 150 هزار شرکت معدنی وجود دارد، اظهار داشت: این کارکنان می‌توانند در قالب تیم‌هایی تحت آموزش قرار بگیرند و در بحران‌ها در کنار دستگاه‌های امدادرسان باشند.

وی با بیان اینکه در صنعت بیمه باید از روش‌های نوین استفاده شود که سبب جذب مشتری شود افزود: براساس آمار اعلام شده تکرار وقوع زلزله در کرمانشاه حدود 40 تا 45 سال بوده و در آخرین زلزله 37 هزار واحد تخریب شده است و نسبت به میزان دریافتی بیمه این تعداد بسیار ناچیز است.

نامی گفت: باید مردم به بیمه اطمینان داشته باشند و ظرفیت آن افزایش یابد که در صورت تخریب منزل، فرد اطمینان داشته باشد که با خسارت بیمه منزل او تا انتها ساخته می‌شود و دغدغه دیگری نداشته باشد. 

رئیس سازمان مدیریت بحران کشور با اشاره به اینکه در سیل خرداد ماه سال گذشته 179 هزار هکتار خسارت دید که کمتر از 10 درصد بیمه بودند افزود: 1961 خودرو گرفتار سیل شدند که هیچکدام بیمه نبودند و این هنر بیمه‌گران است که مردم را ترغیب کنند.

نامی با بیان اینکه 8000 کیلومتر شبکه برق، آب و گاز در کشور وجود دارد که باید بیمه شود عنوان کرد: ساختمان‌های دولتی نیز باید بیمه شوند و در صورت تخریب مکانی بالاترین فرد در دستگاه مسئول است و این موضوع به همه دستگاه‌ها ابلاغ شده است.

وی با اشاره به اینکه از 66 مخاطره‌ای که تاکنون در دنیا شناسایی شده 44 مورد ان در کشور ما به وقوع پیوسته است گفت: مهمترین مخاطرات کشور ما به ترتیب سیلاب، زلزله، فرونشست، آتش سوزی، سرمازدگی و خشکسالی و غیره است و دو مورد اول از اهمیت بسیاری برخوردار هستند.

رئیس سازمان مدیریت بحران کشور با بیان اینکه برای زلزله باید عزم عمومی وجود داشته باشد که مقاومت سازه را به هشت ریشتر و برای اماکن حساس به 10 ریشتر برسانیم افزود: سالانه در کشور حدود 15 هزار زلزله رخ می‌دهد که یک پنجم آن بالای چهار ریشتر است.

نامی گفت: در سال‌هایی که زلزله‌های مهم در کشور رخ داده همچون زلزله کرمانشاه 19 هزار و 300 زلزله به ثبت رسید و در زلزله بم 18 هزار و زلزله منجیل نیز به بیش از 20 هزار زلزله رسیده بود و این نشانگر مهمی محسوب می‌شود.

وی با اشاره به اینکه سال گذشته 16 هزار زلزله به ثبت رسید افزود: صفحه ایران از چهار صفحه از بیرون تحت فشار است که خطرناک‌ترین آن شبه جزیره عربستان است و در نیمه اول سال گذشته در حرکتی غیرقابل انتظار حدود 21 میلی‌متر حرکت کرد در حالی که سال‌های قبل کمتر از یک میلی‌متر حرکت داشت و در یک منطقه در مدت پنج ماه و 10 روز بیش از 2400 زلزله رخ داد.

رئیس سازمان مدیریت بحران کشور بیان کرد: وضعیت 220 سال گذشته مورد مطالعه قرار گرفت و متوجه شدیم در این مدت 12 زلزله بالای هفت ریشتر رخ داده که آخرین آن 7.7 ریشتر بوده است و این نشان داد اگر مقاومت سازه به استاندارد 7 ریشتر برسد زلزله به یک پدیده تبدیل می‌رسد.

نامی با اشاره به اینکه این فرهنگ بین مردم تقویت و نسبت به مقاوم سازی منازل خود حساس باشند گفت: 33 وزارتخانه، سازمان و نهادهای زیر نظر مقام معظم رهبری نسبت به مدیریت بحران وظیفه دارند و همه ما باید احساس مسئولیت کنیم.

وی با بیان اینکه سیلاب یکی از خطرناک‌ترین مخاطره‌های امروز است افزود: با توجه به اینکه نظم آب و هوایی در دنیا به هم خورده باید هر روز منتظر این مخاطره باشیم و یکی از 34 چالش موجود در دنیا است.

رئیس سازمان مدیریت بحران کشور با اشاره به اینکه برای در امان بودن از سیلاب‌ها راهی جز آبخیزداری و آبخوان‌داری نداریم گفت: آبخیزداری در بالادست بسیار مهم است و علاوه بر حفظ خاک مانع از بروز سیلاب می‌شود.

نامی با بیان اینکه باید از ساخت و سازهای غیرمجاز و غیراصولی به طور جدی جلوگیری شود، عنوان کرد: از دادستان‌ها درخواست شده این موضوع را کنترل کنند، زیرا این موضوع بدهکار کردن جامعه به آینده است و این سبب حفظ جان و دارایی مردم می‌شود.

وی با بیان اینکه 144 هزار و 610 کیلومتر رودخانه در کشور وجود دارد که 6820 کیلومتر ان از مناطق مسکونی شهری و روستایی عبور می‌کند، گفت: باید با احداث سیل‌بند عرضی، اصلاح مسیر رودخانه‌ها و برخورد جدی با ساخت و سازهای غیرمجاز از وقوع اتفاقات ناگوار پیشگیری کرد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • رفع مشکلات مدیریت بحران کرمانشاه در گرو ۴ همت اعتبار
  • ثبت ۱۶ هزار زلزله در سال گذشته
  • وقوع سالانه ۱۴ تا ۱۵ هزار زلزله در سطح کشور
  • برای اتمام واقعی بازسازی زلزله کرمانشاه و ایمن سازی استان ۴ همت اعتبار نیاز است
  • ساختمان‌های اداری باقیمانده در مناطق زلزله‌زده کرمانشاه بازسازی و تکمیل می‌شود
  • مبلغ مسئولان کرمانشاه برای تکمیل مناطق زلزله‌زده دقیق نیست
  • سازه‌های کشور باید در برابر زلزله‌های ۸ ریشتری مقاوم باشند
  • عملیات تیم مدیریت بحران تهران با هدف امدادرسانی به سیل‌زدگان
  • بازدید میدانی رئیس سازمان مدیریت بحران کشور از بنا‌های آسیب دیده زلزله ۹۶
  • عملیات تیم مدیریت بحران تهران در امدادرسانی به سیل‌زدگان سیستان و بلوچستان