Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-04-30@23:19:54 GMT

مورچه‌ها چگونه زامبی می‌شوند؟

تاریخ انتشار: ۲ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۷۶۰۶۲۰

مورچه‌ها چگونه زامبی می‌شوند؟

اگر به اندازه‌ کافی خوش‌شانس باشید، مورچه‌ای را می‌بینید که به رگبرگ اصلی برگ متصل است و با آرواره‌، به خاطر زندگی‌اش محکم به برگ چسبیده است. ‌اما در حقیقت زندگی این مورچه در همین لحظه به پایان رسیده است و بدنش به قارچ انگلی آفیوکوردیسپس یونیلترالیس (Ophiocordyceps unilateralis) یا همان زامبی قارچ‌ها تعلق یافته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

زمانی که این قارچ یک مورچه را آلوده می‌کند، درون بدن آن رشد کرده، مواد مغذی‌اش را به طور کامل مصرف می‌کند و ذهنش را به تسخیر در می‌آورد. پس از گذشت یک هفته، مورچه را وادار می‌کند تا لانه‌ امن خود را ترک کند و از زیرزمین به نزدیکی ساقه گیاه بیاید. این انگل، مورچه را در ارتفاع 25 سانتی‌متری از سطح زمین که از نظر دما و رطوبت دقیقا بهترین مکان برای رشد قارچ است، متوقف و در این مرحله، او را وادار می‌کند تا فَکش را دور یک برگ قفل کند. در نهایت، قارچ یک رشته طویل از درون سر مورچه به بیرون می‌فرستد که به کپسول پیازی شکلی که پُر از هاگ قارچ است، تبدیل می‌شود. به دلیل این که معمولا مورچه از برگی بالا می‌رود که بالای لانه‌ محل سکونت کلونی‌اش یا در واقع خانواده‌اش قرار دارد، هاگ‌های قارچ در نهایت به روی سایر مورچه‌ها که زیر آن برگ زندگی می‌کنند،‌ می‌ریزد و آنها نیز به نوبت به بردگی زامبی‌های قارچی در می‌آیند. روش عجیب و مهیجی که این قارچ برای تسخیر کردن استفاده می‌کند،‌ باعث شده که در چند کتاب و بازی‌های رایانه‌ای مربوط به زامبی‌ها از آن استفاده شود.

دکتر دیوید هیوز (David Hughes) حشره‌شناس دانشگاه ایالت پنسیلوانیای آمریکا، چند سال به مطالعه‌ روش دقیق به‌اسارت‌گرفتن این انگل پرداخته و نتایج آخرین تحقیق او نشان داده که عملکرد این قارچ بسیار هیولایی‌تر از چیزی است که ابتدا به نظر می‌آید.

در این تحقیق از میکروسکوپ ویژه‌ای استفاده کردند که بدن مورچه‌ آلوده شده را به برش‌هایی با قطر 50 نانومتر (برابر با یک‌هزارم قطر تار مو) تقسیم می‌کرد. آنها عکس هر برش مقطعی را به تصاویر سه‌بُعدی مدل‌سازی کردند و با کمک هوش مصنوعی آموزش داده شده هر ذره از مورچه یا قارچ را از هم تفکیک کردند. نتیجه‌ این تحقیقات نشان داد،‌ ماجرا بسیار پیچیده‌تر از تصور ماست!

ابتدا، زمانی که قارچ وارد بدن میزبان می‌شود، به صورت یک تک‌سلولی با جریان خون مورچه در بدن او گردش می‌کند. درهمین زمان، با روش جوانه زدن، ذرات مشابه خود را تکثیر و رها می‌کند. این قارچ‌های
تک سلولی بلافاصله با ایجاد لوله‌های کوچکی که مشابه آنها فقط در قارچ‌هایی که گیاهان را آلوده می‌کنند مشاهده شده، به هم متصل می‌شوند. این ذرات از این طریق با هم ارتباط برقرار و مواد مغذی را بین خود رد و بدل می‌کنند.

در این مرحله، آنها شروع به تهاجم به ماهیچه‌های مورچه می‌کنند. برای این کار هم به درون سلول‌های ماهیچه‌ای نفوذ و هم در فضای بین سلولی رشد می‌کنند. سپس فیبرهای ماهیچه‌ای با رشته‌های قارچی محاصره و کاملا تخلیه می‌شوند. این روش از بیماری‌زایی فقط منحصر به قارچ آفیوکوردیسپس است.

روش زندگی و عمل این قارچ تک‌سلولی مانند میزبان خود به صورت کلونی است. ابتدا سلول‌های ریز میکروسکوپی به صورت تک‌سلولی زندگی را آغاز می‌کنند، ولی در نهایت با همکاری یکدیگر به یک اَبَرانگل تبدیل می‌شوند. این تک‌سلولی‌های بی‌مغز در کنار هم موجودی بسیار بزرگ‌تر از خود را مانند یک عروسک خیمه‌شب‌بازی به خدمت می‌گیرند.

آنها بدون لمس فیزیکی مغز مورچه، او را به صورت بسیار دقیق به فرمان خود در می‌آورند و از او برای خواسته‌های خود استفاده می‌کنند. آنها تمام بدن مورچه را ـ که شامل سر او نیز می‌شود ـ احاطه می‌کنند، ولی مغز مورچه را دست نخورده باقی می‌گذارند. براساس نتایج تحقیقات انجام شده، به نظر می‌رسد قارچ‌ها پس از آلوده‌کردن بدن مورچه، شبکه عصبی‌ای را که مسئول انتقال فرمان‌های مغزی به ماهیچه‌ها هستند، قطع می‌کنند و آنها را کاملا از بین می‌برند و خود جایگزین این شبکه می‌شوند. به این ترتیب با آزاد کردن یک سری مواد شیمیایی به ماهیچه‌های دلخواه پیام انقباض می‌دهند. اگر این فرضیه درست باشد، زندگی مورچه به صورت یک زندانی در بدن خودش پایان می‌یابد. مغز مورچه همچنان در جایگاه راننده قرار دارد ولی کنترل فرمان در دست قارچ‌هاست تا آنها را به هدف اصلی خود یعنی دسترسی به منابع گیاه برسانند.

منبع: The Atlantic

مترجم: عسل اخویان طهرانی

منبع: جام جم آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۷۶۰۶۲۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مسمویت 70 نفر با قارچ‌های سمی/ استفراغ عمدی اولین راه جلوگیری از مسمومیت

به گزارش گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا؛ طی چند روز گذشته سازمان اورژانس از افزایش 300 درصدی آمار مسمومیت با قارچ در کشور خبر داد.

بابک یکتاپرست سخنگوی اورژانس کشور در گفت‌وگو با خبرنگار گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا با اشاره به مسمومیت 70 نفر در یک ماه گذشته گفت: از این تعداد 14 بیمار بستری و 56 بیمار در مراکز درمانی بهبود یافتند.

وی با بیان اینکه در 24 ساعته گذشته 9 نفر در استان فارس مسموم شدند، گفت: استان فارس با 33 مسمومیت و استان‌های لرستان و کرمانشاه به ترتیب با 12 و 10 مسمومیت بیشترین آمار را به ثبت رسانده‌اند.

همچنین حسن نوری ساری معاون آموزش و اعتباربخشی سازمان اورژانس کشور در خصوص بیشترین محل‌های رشد قارچ‌های سمی در کشور گفت: مناطق کوهستانی و دشت‌ها با آب و هوای بهاری بیشترین مناطقی هستند که قارچ‌های سمی در آن رشد می‌کنند.

تشخیص سمی بودن و نبون قارچ‌ها

وی با اشاره به اینکه قارچ‌های سمی و غیر‌سمی را نمی‌توان از هم تشخیص داد، گفت: کلاهک رنگی، لکه‌دار بودن و لزج‌بودن از علائم قطعی سمی بودن قارچ است اما بعضی قارچ‌ها بدون داشتن این علامت‌ها نیز سمی هستند و از روی ظاهر نمی‌توان سمی‌ بودن قارچ را مشخص کرد.

نوری ساری گفت: قارچ‌های سمی دارای سموم گوناگونی هستند و بر نقاط مختلف بدن تاثیر دارند که هرکدام دارای علائم و عوارض خاصی هستند.

وی با اشاره به اینکه اگر قارچی توسط فرد خورده شد اولین و تنها کاری که می‌توان انجام داد تحریک به استفراغ است، تصریح کرد: با یک استفراغ عمدی در 30 دقیقه اول پس از خوردن قارچ، مواد سمی از بدن دفع و خطر مسمومیت می‌تواند به کلی رفع شود.

معاون آموزش و اعتباربخشی سازمان اورژانس ادامه داد: پس از گذشت 24 ساعت از خوردن قارچ اگر علائمی در فرد پیدا نشد اتفاقی برای فرد رخ نداده و مسمومیتی وجود ندارد.

علائم قارچ‌های گوارشی بعد از 5 ساعت بسیار خطرناک‌اند

وی گفت: سم در گروهی از قارچ‌ها دارای علائم گوارشی، درد شکم، اسهال و تهوع هستند که اگر این عوارض قبل از 5 ساعت پیدا شود خطرناک نیست ولی اگر بعد از 5 ساعت این علائم در فرد پیدا شود نشان دهنده بسیار سمی و خطرناک بودن قارچ است که می‌تواند باعث آسیب به کبد شود.

نوری ساری با بیان اینکه گروهی دیگر از قارچ‌های سمی به عنوان قارچ جادویی یا مجیک ماشروم شناخته می‌شوند، خاطرنشان کرد: این قارچ‌ها توهم‌زا هستند و بعضی افراد از این نوع قارچ به عنوان مواد مخدر استفاده می‌کنند که در آینده موجب تغییر شخصیت می‌شوند و ممکن است یک فرد مهربان پس از مصرف آن به یک فرد خشن تبدیل شود.

وی افزود: اگر افراد در ساعت‌های اولیه مصرف قارچ‌های سمی با اورژانس تماس بگیرند به راحتی می‌توان از آسیب‌های جدی و مسمومیت‌های شدید جلوگیری کنند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • مراقب این قارچ‌ها باشید!
  • مردم از مصرف قارچ خودرو در طبیعت خودداری کنند
  • طرز تهیه پاستای اسفناج و خامه ساده و خوشمزه
  • 70 نفر با قارچ‌های سمی مسموم شدند/ افزایش 300 درصدی مسمومیت با قارچ در کشور
  • مسمویت 70 نفر با قارچ‌های سمی/ افزایش 300 درصدی مسمومیت با قارچ در کشور
  • مسمویت 70 نفر با قارچ‌های سمی/ استفراغ عمدی اولین راه جلوگیری از مسمومیت
  • این ۵ ماده غذایی را که هرگز نباید دوباره گرم کرد
  • نگاهی به طبیعت پارک ملی ساریگل از لنز دوربین شهروند خبرنگار