Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-30@04:18:13 GMT

اندیشکده بلفر: تهران؛ شهر امید، مشارکت و شکوفایی

تاریخ انتشار: ۴ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۷۹۸۱۶۲

اندیشکده بلفر: تهران؛ شهر امید، مشارکت و شکوفایی

تهران-ایرنا- اندیشکده آمریکایی «بلفر» با اشاره به شعار شهردار تهران در گزارشی با همین عنوان 'تهران؛ شهر امید، مشارکت و شکوفایی' با طرح این پرسش ها ' چگونه می توان شعار و انتخاب محمد علی نجفی را ارزیابی کرد؟ اهمیت انتخابات شوراها در جمهوری اسلامی و به طور کلی در سیاست معاصر ایران چیست؟' به بررسی نقش انتخابات شوراها در فضای سیاسی ایران پرداخت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش ایرنا، در گزارش مرکز علوم و امور بین الملل بلفر متعلق به دانشگاه هاروارد آمریکا آمده است:
«« ممکن است شعار 'محمد علی نجفی' شهردار جدید و اصلاح طلب تهران، تعجب آور و متناقض با طرح های ایران باشد یا برعکس. ممکن است آن را نشانه پیروزی بسیاری از نامزدهای اصلاح طلب در انتخابات شورای شهر 2017 و همچنین بازشدن فضای حکومت، دانست. نباید نادیده گرفت که به رغم توافق دوجانبه، انتخابات شورای شهر و روستا مسائلی فراتر از رقابت های اصلاح طلبانه و محافظه کارانه از زمان انقلاب اسلامی 1357 است. در واقع، اگر چه قانون اساسی، شوراهای انتخابی را ' ارگان های اجرایی و تصمیم گیرنده کشور' تعیین می کند، اما فرمان نخست انتخابات شوراها پس از روی کار آمدن دولت اصلاحات در سال 1998 رسمیت پیدا کرد. با توجه به این عناصر، چگونه می توان شعار و انتخاب نجفی را ارزیابی کرد؟ اهمیت انتخابات شوراها در جمهوری اسلامی ایران و به طور کلی در سیاست معاصر ایران چیست؟
برای پاسخ دادن به این سوالات، ابتدا باید فرآیندهای سازمانی که منجر به انتخاب نجفی و در مقیاس بزرگتر، آنچه را فرمان سیاسی سال 1998 منجر به رسمیت یافتن قانون شوارهای شهر و روستا شد، بررسی کنیم. تا پیش از آغاز نخستین انتخابات شوراها، شهرداران از سوی وزارت کشور منصوب می شدند و تنها به مدیریت شهرها و روستاهای ایران می پرداختند. هنگامی که در دولت اصلاحات، انتخابات شوراها رسمیت یافت، شوراهای انتخابی شهرستان ها یا روستاها در سراسر کشور برای هدایت شهرداری ها ایجاد شد. از آن زمان، شورای شهر یا روستا به مدت چهار سال از طریق برگزاری انتخابات عمومی تعیین می شوند. نامزدهای انتخاب شده طی چهار سال ماموریت خود، در میان بسیاری از وظایف و مسئولیت های خود، کنترل بودجه شهرداری و نظارت بر نحوه اجرای شهرداران را هم در حیطه تصمیم گیری های خود بر عهده دارند.
در این زمینه، انتخاب نجفی با پیروزی بی سابقه اصلاح طلبان در شورای شهر تهران مرتبط است. با این حال، فراتر از سیاست های جناحی، این انتخاب، بینش های دیگری در مورد پویایی سیاسی شوراهای محلی می دهد. به عنوان مثال، می توان به این نکته اشاره کرد که پیروزی «لیست امید» نتیجه رقابت دو هزار و 750 نامزد انتخابات (20 درصد از زنان) در تهران برای کرسی شورای شهر بود. در سراسر کشور، حدود 280 هزار نامزد ثبت نام برای 127 هزار و 610 کرسی (120 هزار و 873 کرسی شورای روستا و شش هزار و 737 کرسی شورای شهرستان) ثبت نام کردند. علاوه بر این، به رغم برخی محدودیت ها، در این انتخابات شاهد حضور پررنگ تر اقلیت های مذهبی نسبت به سال های گذشته بودیم. بر اساس این داده ها، می توان دو فرآیند کلی برای فضای سیاسی محلی و ملی کشور مشخص کرد؛
نخست، اگر چه انتخابات در ایران نظارت شده است، اما انتخابات شوراها در جمهوری اسلامی ایران مانند انتخابات ریاست جمهوری و مجلس کاملا رقابتی است. در واقع، در سال های 1999، 2003، 2006، 2012، و 2017 انتخابات شورای شهر و روستا شاهد تعداد زیادی از نامزدها برای به دست آوردن کرسی مورد نظر بوده ایم. نتایج، اغلب اوقات بسیار تنگاتنگ بوده و گاهی شاهد تغییر قدرت در بسیاری از شوراها بوده ایم. از یک طرف، این نتایج می تواند به دلیل تزریق منابع جدید، مالی و نمادین توضیح داده شود و از سوی دیگر، می تواند ناشی از حضور داوطلبان از تمامی بخش ها، محافظه کار، اصلاح طلب یا مستقل باشد. به عبارت دیگر، از زمان آغاز برگزاری انتخابات شوراها ثابت شده که فضای حاکم کاملا باز است. همانطور که مجلس انتخابات را نظارت می کند (در حالی که برای انتخابات قانون اساسی و ریاست جمهوری، شورای نگهبان آن را مورد بازبینی قرار می دهد) تنوع بیشتری از کاندیداها و امکان دسترسی زنان، اقلیت های مذهبی ، جوانان، مخالفان سیاسی و غیره نیز وجود دارد.
دوم، شرکت بالا در انتخابات و یکپارچگی نسبی در نتایج، این واقعیت را برجسته می کند که انتخابات شوراهای شهر و روستا به طور قابل توجهی توسط جمهوری اسلامی ایران نهادینه شده اند و ارزیابی «مشارکت مردم» حاکی از اهمیت مشروعیت انتخاباتی در ایران است.
بنابراین، امروز می توان شاهد گفتمان 'مشارکت با مردم' و 'توسعه مشارکت شهروندی' و چالش های پیش رو برای اجرای این مشارکت باشیم. برای مثال، از زمان آغاز اجرای انتخابات شوراهای شهر و روستا، روابط میان شهرداران و شوراهای منتخب در تضاد بوده است. در عمل، شهرداران به سادگی تحت نظارت شورای شهر و روستا قرار نگرفته اند، حتی با وجود اینکه توسط آنها انتخاب شده اند. همچنین، اعضای انتخاب شده موانع و محدودیت های حقوقی و مالی فراوانی در راه فعالیت های قانونی و اختیارات خود داشته اند. به عنوان مثال، با برداشته شدن حمایت مالی و اصلاحات مالیاتی (به عنوان مثال قانون پرداخت مالیات در سال 2003)، آنها به طور فزاینده ای به حمایت شهردار برای تخصیص بودجه شهرداری نیاز دارند. اما نمونه بهتر چنین مشکلاتی را می توان انتخابات سال 2011 دانست؛ هنگامی که هماهنگی انتخابات ریاست جمهوری و شوراها در حال انجام بود و اهمیت وجودی شوراهای شهر و روستا را زیر سوال قرار داد. در حالی که بحث در مورد نحوه هماهنگ کردن این انتخابات در اوج خود بود، برخی از بازیگران سیاسی پیشنهاد دادند زمان برگزاری انتخابات شوراهای محلی به انتخابات بعدی موکول شود. اما بعد از چند ماه بحث جدی، مجلس در نهایت تصمیم گرفت تا دو سال دیگر این انتخابات را برگزار کند.
با این وجود، پاسخ سوالات اولیه چیست؟ انتخاب نجفی و به طور گسترده تر انتخابات شوراها درباره فضای سیاسی ایران چه می گوید؟ می توان نتیجه گیری کرد که شوراها تنها طبل توخالی نیستند و به طور فزاینده ای نهادینه شده اند. در یک تصویر گسترده تر، می توان گفت که مسائل مربوط به توزیع قدرت در میان نهادها و روابط میان بخش های دولتی و شهروندان به طور مداوم مورد بحث است.
به عبارت دیگر، انتخابات شهرداری و فرایندهای تمرکززدایی در ایران نشان می دهد که فضای سیاسی ایران پیچیده تر و متنوع تر ازیک طبقه بندی 'اقتدارگرا' است. در بسیاری از زمینه های دیگر نیز مسائل اصلی سیاسی ایران به اختلاف نظر در مورد اینکه چه کسی مشروعیت لازم برای حضور به عنوان نامزد را در انتخابات دارد و کدام نحوه مشارکت با این انتخابات سازگار است، مربوط می شود.»»
اروپام**7276**مترجم: مرضیه جلال الدینی **انتشار دهنده: زهرا هژبری

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۷۹۸۱۶۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مسئولان به بازخورد انجام وظایف خود در انتخابات توجه کنند

نماینده مردم قزوین،‌ البرز و آبیک در مجلس شورای اسلامی گفت: کارنامه مسئولان همان مشارکت مردم در عرصه انتخابات است و باید هر مسئولی به بازخورد انجام وظایف خود که در مشارکت مردم در انتخابات منعکس می‌شود، توجه کند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از قزوین، سالار آبنوش عصر امروز _شنبه هشتم فروردین_ در شورای اداری شهرستان البرز، اظهار کرد: بی‌تردید کارنامه مسئولان همان مشارکت مردم در عرصه انتخابات است که باید هر مسئولی به بازخورد انجام وظایف خود که در انتخابات و مشارکت مردم منعکس می‌شود، توجه کند.

وی با تأکید بر اهمیت حل مشکلات مردم اضافه کرد: باید اذعان کرد که بهترین مردم را داریم به همین دلیل لازم است همه مسئولان نسبت به انجام رسالت خود در برابر مردم و قدردانی از مشارکت آنها در عرصه‌های مختلف، خدمت رسانی را جدی بگیرند.

منتخب مردم قزوین، آبیک و البرز در مجلس شورای اسلامی با اشاره به تأکید مقام معظم رهبری مبنی بر توجه به مردم و رسیدگی به امور آنها گفت: به همین خاطر مسئولان باید ضمن بازنگری در رفتار خود نسبت به خدمت‌رسانی صادقانه تلاش کنند.

آبنوش افزود: مسیری که رهبری و شهدا به ما نشان داده‌اند، جز خدمت و کار کردن برای مردم نیست و همه کسانی که مسئولیتی بر عهده دارند، باید به دنبال عملکردی باشیم تا مردم از ما راضی باشند و در عرصه‌های مختلف و انتخابات مشارکت مؤثر داشته باشند.

وی ضمن اشاره به مسیر پیش روی جمهوری اسلامی ایران در عرصه‌های جهانی ادامه داد: امروز به برکت امامین انقلاب و جان نثاری شهدا، جانبازان و رزمندگان گام نخست تثبیت نظام محقق شده و افق‌های پیش روی جمهوری اسلامی ایران در عرصه‌های جهانی نیز روشن و درخشان است.

منتخب مردم قزوین، آبیک و البرز در مجلس در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به وضعیت محور مقاومت اسلامی گفت: امروز جغرافیای منازعات تغییر کرده و به برکت جمهوری اسلامی ایران دیگر جنگ نه در مرزهای ایران بلکه در قلب رژیم صهیونیستی محل تمرکز جبهه کفر دنیاست و با امنیت و آرامش موجود در داخل کشورمان رژیم صهیونیستی در مقابل اراده مقاومت به زانو درآمده است.

آبنوش اضافه کرد: عملیات «وعده صادق» به ذهن مردم دنیا سرعت بخشید تا افرادی هم که تحت تبلیغات دشمن تردید داشتند، باور کنند که کوه یخی رژیم صهیونیستی و شیطان بزرگ آمریکا به برکت جمهوری اسلامی ایران و برکات فقه جعفری و رهبری معظم انقلاب اسلامی فرو ریخته است.

وی اضمحلال و فروپاشی درونی رژیم صهیونیستی را از نتایج راهبردی جبهه مقاومت دانست و ادامه داد: امروز دنیا فلسطین یکپارچه را می‌شناسد و صدای فریاد این ملت مظلوم به لطف جبهه مقاومت به گوش جهانیان رسیده و رژیم صهیونیستی رسوا شده است.

منتخب مردم قزوین در انتهای صحبت‌هایش به اهمیت تحقق گام دوم انقلاب اشاره کرد و گفت: امروز به برکت سال‌ها ایستادگی و مقاومت در برابر استکبار جهانی، روز قدس به یک رویداد جهانی تبدیل شده و چهره نمایشی و دروغین استکبار فرو ریخته که مسئولان باید به شکرانه این نعمت خادم مردم باشند و هرچه در توان دارند برای رضایت و حل مشکلات مردم به کار گیرند تا اعتمادسازی شود.

کد خبر 748523

دیگر خبرها

  • راز عبور شورای شهر قشم از محدودیت منابع
  • منافع شخصی دلیل عدم عمل به قانون در شهرداری ها / استمرار کاهش کیفیت زندگی در کلانشهرها و شهرها /نتایج وخیم عدم مشارکت در انتخابات شوراها
  • زمان برگزاری نشست مشارکت در بازآفرینی شهری اداره کل راه و شهرسازی
  • شوراها از جمله مظاهر مشارکت مردم در حکمرانی است
  • بازداشت ۳۷ عضو شوراهای استان تهران در سال گذشته
  • تلاش در راستای رفع مشکلات مردم از وظایف مهم شورا است
  • برنامه‌های خود را در فرصت باقیمانده به سرانجام می‌رسانم
  • مسئولان به بازخورد انجام وظایف خود در انتخابات توجه کنند
  • دستگاه‌های مختلف مردمی و فرهنگی در انتخابات همکاری داشتند
  • برگزاری انتخابات تمام الکترونیک در پنج حوزه انتخابیه تهران