Web Analytics Made Easy - Statcounter

متخصص طب ایرانی، گفت: نارنگی و پرتقال مزاج سرد و تر دارد و خود سرماخوردگی هم مزاج سرد و تر دارد که خیلی در آموزه های طبّ ایرانی در هنگام سرماخوردگی توصیه نمی شود.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صدای سلامت سرماخوردگی یکی از بیماری های بسیار شایع آن هم در فصول سرد سال است. در نظر بسیاری از مردم این یک بیماری ساده است و به راحتی درمان می شود امّا گاهی با آنفلوآنزا اشتباه گرفته می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به هر حال طب سنتی نسخه های خوبی برای درمان این دو بیماری پیچیده است و می تواند با همان گیاهان و عرقیجات به راحتی درمان را از سر بگیرد. اما یادمان نرود که تصورات، برداشت های عمومی و حرف های مردم آن چیزی نیست که علم طب سنتی می گوید و بهتر است برای استفاده از این طب، صحبت های غیر علمی را به کار نگیریم. از همین رو برای آشنایی با راهکارهای طب سنتی در درمان سرماخوردگی و همچنین باورهای غلط در این رابطه، با محمد مظاهری متخصص و مدیر گروه طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به گفت و گو نشستیم. شما هم با ما همراه باشید.

در ابتدا  تعریفی از تفاوت های سرماخوردگی و آنفلوآنزا بفرمایید

سرماخوردگی یک بیماری ویروسی شایع و مسری است که می تواند نزدیک به 200 ویروس را ایجاد کند. علائم سرماخوردگی خفیف است که تب و سردرد و عطسه از این علائم هستند. امّا با وجود این که آنفلوآنزا ویروسی است، تب، بدن درد و سردرد شدیدی با تب ناگهانی به همراه دارد. آنفلوآنزا شدیدتر از سرماخوردگی است و سریع شروع می شود و پیش روی می کند.

در علم طب سنتی زکام با سرماخوردگی تفاوت دارد؟

در متون حکیم های ایرانی زکام متناظر همین سرماخوردگی است و علائم مشابهی با سرماخوردگی دارد. اصطلاحاتی که در طب نوین رایج است با نظر حکیم های قبلی فرق می کند.

آیا این مورد درست است که می گویند برای درمان خاصی در روزهای اول ابتلای به سرماخوردگی به کار گرفته نشود؟

در آموزه های طبّ سنتی توصیه زیادی به این که درمان سخت و شدیدی در روزهای اوّل سرماخوردگی به کار بگیریم وجود ندارد و طب نوین هم همین را می گوید. اگر بدن درد و آبریزش بینی کمی وجود دارد می تواند دو روز اوّل را تحمّل کند و اگر بهبودی حاصل نشد به پزشک مراجعه کرد.

درمان سرماخوردگی آش، استراحت و استامینوفن است که معادل استامینوفن در طب سنتی آویشن، نعنا و سایر گیاهان گرم است.

چکار کنیم که به سرماخوردگی مبتلا نشویم؟

این که بگوئیم اگر فلان کارها را انجام دهیم تا سرما نخوریم قطعاً علمی نیست، ولی راهکارهایی وجود دارد که افراد می تواند با استفاده از آن ها از سرماخوردگی های مکرّر جلوگیری کنند. خستگی، استرس ها، بی خوابی، مصاحفه و دست و روبوسی با مبتلایان به سرماخوردگی و عدم پوشش مناسب و می تواند ما را دچار به این بیماری کند. ویروس های سرماخوردگی در دمایی پائین تر از 37 درجه رشد می کنند و با قرار داشتن در این دما، فرد مستعد سرماخوردگی می شود.

البتّه شستن دست ها قبل از غذا خوردن بسیار مهم است. شستن دست ها قطعاً در پیشگیری از آلودگی های تنفسی مؤثر است

استقبال خوبی از شلغم در زمان سرماخوردگی می شود. نظر طب سنتی درباره شلغم چیست؟

شلغم به عنوان یک سبزی دارویی از دو منظر در درمان سرماخوردگی مورد تأیید است. یکی از منظر آموزه های طبّ نوین به خاطر این که مواد زیادی از ویتامین های گروه B و C و فیبرها در داخل شلغم وجود دارد و پیشگیری مناسبی هم هست. از منظر طبّ ایرانی شلغم مزاج گرم و تر دارد و سرماخوردگی هم مزاجی سرد و تر دارد که درمان آن باید با گیاهی باشد که با مزاج گرم و خشک یا گرم و تر همراه است.

 

افرادی که مستعد سرطان پستان هستند به خاطر موادی مانند ایندول و کربینول که در شلغم وجود دارد، بهتر است در خوردن این گیاه زیاده روی نکنند. همچنین افرادی که دارای اختلالات تیروئید هستند هم به علّت وجود ایزوتیوسیانات هم در مصرف شلغم مقداری تأمل کنند.

توصیه های شما درباره ترکیبات سوپ چیست؟ سوپی که باید در زمان سرماخوردگی مصرف شود باید محتوی چه موادی باشد؟

توصیه می شود بیشتر از حبوبات و سبزیجات دارای مزاج گرم استفاده شود. البتّه به ذائقه بیمار هم بستگی دارد؛ طبیعت مدبّر در بدن افراد می گوید آن غذایی که فرد بیشتر می پسندد، بیشتر جذب می شود و بهره وری بیشتری برای بدن فرد دارد.

آش بدون گوشت و یا مُزَوَّرِه که در قدیم بیشتر رواج داشت را می گفتند زیاد مصرف نکنید. دلیل این کار چه بود؟

آش مزوره یا در واقع گول زننده آشی است که پروتئین یا گوشت داخل آن نبود. با توجّه به این که ممکن است فرد را به کم خوری توصیه کنیم، از این رو حکیم ها آش مزوره را توصیه می کردند.

طبّ سنتی برای مصرف لبنیات در زمان سرماخوردگی چه نظری دارد؟

استفاده از لبنیات را با مصلح خاص خودش مجاز می دانیم. اگر فردی دچار بیماری حادّی شود که با مصرف لبنیات حال عمومی بدتری پیدا کند ممکن است چند روز یا چند هفته ای توصیه شود که از لبنیات استفاده نکنند. برای مثال شیر گرم با عسل یکی از داروهایی که طبّ ایرانی در زمان سرماخوردگی توصیه می کند ولی دوغ، کشک و ماست ممکن است چند روزی در فصول سرد برای این دسته از بیماران توصیه نشود.

دمنوش ها چطور؟

دمنوش آویشن، نعنا، عرقی جات گل ختمی، پر سیاوشان، بخور آویشن و بابونه شیرازی، دم کرده گل بنفشه و حتّی استفاده از شربت چهار تخم می تواند در درمان سرماخوردگی استفاده شود.

 

قدیمی تر ها می گویند که در زمان سرماخوردگی یک حبّه سیر را باید بخوریم تا بهبود پیدا کنیم. این کار درستی است؟

در طبّ نوین هم داریم کسانی که دچار سرماخوردگی ویروسی هستند بدون این که عفونت بر پایه آن باشد از آنتی بیوتیک استفاده نمی شود. در ارتباط با سیر خام و پیاز خام توصیه هایی وجود دارد. اگر عفونت باکتریایی هم ایجاد شد پزشک باید تصمیم بگیرد که از داروی گیاهی استفاده شود و یا داروی شیمیایی برای بیمار تجویز کند. مزاج سیر به شدّت گرم و خشک و مخالف مزاج سرماخوردگی است که می تواند استفاده شود.

ویتامین درمانی و خوردن میوه هایی که ویتامین C دارند مرسوم است. امّا گویا طبّ سنّتی می گوید در زمان سرماخوردگی پرتقال و نارنگی مصرف نکنید. این درست است؟

نارنگی و پرتقال مزاج سرد و تر دارد و خود سرماخوردگی هم مزاج سرد و تر دارد خیلی در آموزه های طبّ ایرانی در هنگام سرماخوردگی توصیه نمی شود.

پس در هنگام سرماخوردگی بهتر است از چه مرکباتی استفاده شود؟

 لیموشیرین، سیب و انار بسیار توصیه می شود.

سرماخوردگی انواع مختلفی دارد. شاید گاهی با تب، با سردرد یا هر دو و با اصلاً علائم دیگری باشد. برای هر کدام از این ها چه داروی سنتّی پیشنهاد می دهید؟

اگر به اجزای قرص سرماخوردگی دقّت کنیم می بینیم که حاوی استامینوفن برای تسکین درد و تب، دیفن هیدرامین با خاصیت آنتی هیستامین، فنیل افرین و فنیل پروپانول آمین و در برخی موارد حاوی سودو افدرین است. یعنی برای هر علامت سرماخوردگی ماده مؤثری وجود دارد که یک جا جمع شده است.

در طبّ سنتی هم همین اصل برقرار است. مثلاً ممکن است کسی که سردرد دارد باید عرق نعنا و آویشن بخورد. در بدن درد گیاه بید یا سالیکس آلبا توصیه می شود. همچنین برای ضعف و بی حالی ماء العسل که در واقع آب گرم و مقداری عسل توصیه شود و برای گلو درد قرقره آب نمک، دم کرده گل ختمی و دم کرده پر سیاوشان مصرف می شود. درمان سنتّی تب خفیف هم گل بنفشه، عرق کاسنی و عرق بید است. ممکن است شرکت دارویی همه این اجزاء را در یک بسته جمع کند و یک درمان سرماخوردگی درست کند و فرد برای هر کدام از این علامت ها نیاز نداشته باشد از گیاه یا عرق خاصی استفاده کند.

افرادی که زیاد سرما می خورند باید چکار کنند؟

امروزه یکی از گیاهانی که برای پیشگیری از سرماخوردگی های مکرر و تقویت سیستم ایمنی مصرف می شود گیاه سرخارگل است که قرص ایمواستیم یا محلول ایمواستیم و قرص های اکیناسه در بازار وجود دارد. ادعای سازندگان این است که با تقویت سیستم های ایمنی دچار سرماخوردگی های کمتری می شویم که این باید از سوی پزشک متخصص طبّ سنتی تجویز شود.

انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۸۵۰۳۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

متفورمین و سرماخوردگی بزرگسالان پرمصرف‌ترین داروهای کشور

رئیس اداره پایش زنجیره مصرف داروی سازمان غذا و دارو گفت: داروهای "متفورمین" و "سرماخوردگی بزرگسالان" پرمصرف‌ترین داروهای سال ۱۴۰۲ بوده‌اند. - اخبار اجتماعی -

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، محمدحسین متولی اظهار کرد: پرفروش‌ترین داروها از لحاظ تعدادی در سال گذشته ترتیب متفورمین با 2 میلیارد و 209میلیون عدد، سرماخوردگی بزرگسالان با یک میلیارد و 920 میلیون عدد، آسپرین با یک میلیارد و 763 میلیون عدد، لووتروکسین با یک میلیارد و 235 میلیون عدد، فاموتیدین با یک میلیاردو 231 میلیون عدد بوده‌اند.

وی افزود: داروهایی همچون «آموکسی سیلین»، «استامینوفن+کافئین+ایپوپروفن»، «کدئین»، «لوزارتان» و «آتورواستاتین» نیز از لحاظ فروش در رده‌های پنجم تا دهم فروش قرار دارند.

فقط یک‌چهارم گیاهان دارویی برای تولید دارو استفاده شده‌اند

به گفته رئیس اداره پایش زنجیره مصرف داروی سازمان غذا و دارو پرمصرف‌ترین داروهای تأمینی سال 1402 از نظر ریالی نیز به ترتیب آموکسی سیلین، سفکسیم، IVIG، سرماخوردگی بزرگسالان، انوکساپارین، متفورمین، استامینوفن، کوآموکسی کلاو بوده‌اند.

متولی خاطرنشان کرد: داروهای ذکر شده 10 درصد ارزش ریالی بازار دارویی را به خود اختصاص داده‌اند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • التیام سریع زخم پای دیابتی با استفاده روزانه از یک محصول فناورانه ایرانی در منزل
  • دستور تهیه ۱۰جوشانده گیاهیِ ضد سرماخوردگی
  • نوشیدن آب هنگام خوردن مفید است یا مضر؟ + فیلم
  • (عکس) ورزشکار جنجالی مدل شد؛ سارا خادم‌الشریعه روی جلد مجله معروف
  • چرا ایرانی‌ها بیشتر سنگ کلیه می‌گیرند؟/ شایع‌ ترین بیماری های اورولوژی در کشور
  • متفورمین و سرماخوردگی بزرگسالان پرمصرف‌ترین داروهای کشور
  • ورزشکار زن ایرانی روی جلد مجله معروف؛ ورود به عرصه مد پس از مهاجرت! + عکس
  • قیمت پیاز با مدیریت صادرات متعادل می‌شود
  • چرا ایرانی‌ها بیشتر سنگ کلیه می گیرند؟
  • در اکثر خانواده‌های ایرانی یک مورد ابتلا به سرطان دیده می‌شود | ابتلای مردان به این سرطان بیشتر شده است