Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-27@12:08:50 GMT

جمله‌ای مهم در حل مشکل سوریه

تاریخ انتشار: ۸ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۸۵۷۳۱۴

جمله‌ای مهم در حل مشکل سوریه

تهران- ایرنا- در هفته گذشته و پس از پیروزی بر داعش و بیرون راندن آنان از آخرین مناطق شهری تحت اشغال‌شان، نکته‌ای از سوی آقای رییس‌جمهور و در تماس با بشار اسد رییس‌جمهور مطرح شد که حایز اهمیت است.

روزنامه اعتماد در ستون نگاه روز به قلم الیاس حضرتی، آورده است: وی در این تماس تلفنی اعلام کرد که معارضین باید در آینده سوریه نقش داشته باشند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اهمیت این اظهارنظر در چند نکته کلیدی است. بیش از هر چیز مهم است که این دیدگاه بلافاصله پس از موفقیت‌های نظامی در سوریه علیه داعش گفته شده است. بطور معمول بسیاری از سیاستمداران با یک پیروزی نظامی یا سیاسی که به دست می‌آورند خود را در موضع برتر احساس می‌کنند و درخواست‌ها و مطالبات خود را بالا می‌برند و فرآیند تفاهم را دچار دست‌انداز می‌کنند. سیاستمداران واقعی کسانی هستند که پس از پیروزی، دست تفاهم و سازش را نیز دراز می‌کنند، تا طرف مقابل حس نکند که این دست از موضع ضعف عرضه شده است.

نکته مهم دیگر این است که ایران تمایزی جدی میان تروریست‌های داعشی و دست‌پروردگان وهابیت عربستان سعودی با سایر معارضان قایل است. قرار نیست هر کسی که علیه دولت سوریه است را در کنار داعش قرار دهیم. واقعیت این است که معارضان نیز دارای پایگاه و منزلت اجتماعی خاص خود هستند. هرچند به دلایلی در ابتدای کار دچار ارزیابی نادرست شدند و سپس به دلیل اشتباه محاسباتی اقدامات خشونت‌آمیز طرفین بحران را پیچیده کرد. در ابتدا معارضان با نزدیک شدن به عربستان درخواست‌های غیرقابل دفاع خود در ساختار نظام سوریه را به منافع منطقه‌ای عربستان و تا حدی ترکیه پیوند زدند و گمان کردند که از این طریق می‌توانند به سرعت بر حکومت اسد پیروز شوند.

آنان گمان می‌کردند که حکومت سوریه نیز مثل بن علی در تونس و قذافی در لیبی و مبارک در مصر به سرعت با شکست مواجه می‌شود، لذا چشم و گوش بسته، سرنوشت خود را در رهن سیاست‌های منطقه‌ای عربستان قرار دادند. ولی هنگامی که معلوم شد، توان مقابله با دولت سوریه و حامیان آن را ندارند، باز هم از مواضع نادرست خود عقب‌نشینی نکردند زیرا وابستگی شدید آنان به سعودی‌ها مانع از این تغییر رویه شد. هرچند بخشی از معارضان سوری از ابتدا راه خود را از عربستان جدا کردند. ولی اکنون که میان قطر و عربستان شکاف جدی رخ داده است، این امکان وجود دارد که همه معارضان با نزدیکی به قطر، از عربستان فاصله بگیرند و نقش موثرتری در فرآیند صلح احتمالی در سوریه ایفا کنند. ضمن آنکه ترکیه نیز مدت‌هاست راه خود را به نسبت از گذشته جدا کرده است.

ترکیه متوجه شد که حمایت از نیروهای تروریستی علیه سوریه، تیغ دودم خواهد بود که به سرعت لبه تیز آن متوجه ترکیه نیز می‌شود که تعداد زیاد اقدامات تروریستی در ترکیه از سوی این گروه‌ها بخشی از آثار این لبه تیغ تروریستی علیه ترکیه است. همچنین ترکیه متوجه شد تقابل با روسیه و زدن هواپیمای نظامی آن هزینه سنگینی دارد و ناچار است که تغییر خط مشی دهد.

بنابراین موضع آقای روحانی بهترین پیام برای همه معارضان واقعی و دارای زمینه اجتماعی در سوریه است که فصل جدیدی را در گفت‌وگوهای صلح بگشایند. واقعیت این است همان قدر که مساله داعش راه‌حل سیاسی نداشت و تنها از طریق نظامی قابل حل بود، به همان میزان نیز حل مشکل سوریه راه‌حل نظامی ندارد و باید از طریق سیاسی و گفت‌وگو حل شود. ٧ سال جنگ داخلی و میلیون‌ها نفر آواره و صدها هزار نفر کشته و صدها میلیارد دلار خسارت برای رسیدن به تجربه‌ای است که از همان ابتدا باید مورد توجه قرار می‌گرفت.

باید از ابتدا فرآیند گفت‌وگو میان مخالفان و حکومت آغاز می‌شد. ولی ظاهرا اپیدمی بهار عربی چنان با سرعت گسترش یافت که مجال فکر کردن را از همه طرف‌های درگیر گرفت. معارضان به پیروزی خود ایمان قطعی پیدا کردند و حکومت نیز براساس تجربه سه کشور لیبی، تونس و مصر، سیاست مواجهه را برگزید. و چنین شد که سنگین‌ترین تجربه عبور از یک وضع سیاسی نامطلوب را سوریه می‌پردازد. هرچند اگر هم دولت سوریه دست به اقدام جدی نمی‌زد، به احتمال فراوان امروز شاهد یک لیبی دیگر در سوریه بودیم که از طریق اسراییل، اردن، عربستان، امارات، ترکیه و... بر آتش جنگ داخلی آن بنزین می‌ریختند و با فاجعه‌ای بزرگ‌تر از آنچه که امروز هست مواجه می‌شدیم.

در هر حال درباره سوریه باید چند اصل را در نظر گرفت؛ اول اینکه راه‌حل مسائل سوریه مستقل از منافع داخلی سایر کشورها طراحی و اجرا شود. دوم اینکه حل مساله در درجه اول در دست مردم سوریه اعم از دولت و معارضان است، دولت‌های دیگر فقط باید به این فرآیند کمک کنند. سوم اینکه جنگ نه‌تنها بس است، بلکه ٧ سال اضافی جنگ شده، باید مشکل را از طریق سیاسی حل کرد. هیچ گروه و قومی نیز نمی‌تواند دیگری را حذف کند.

*منبع:روزنامه اعتماد،1396،9،8
**گروه اطلاع رسانی**1893**9131**انتشاردهنده: شهربانو جمعه

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۸۵۷۳۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تنها راه امنیت در منطقه از زبان نماینده ایران در سازمان ملل

به گزارش «تابناک» به نقل از خبرگزاری صداوسیما، امیر سعید ایروانی سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد روز پنجشنبه به وقت محلی در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد پیرامون: «وضعیت خاورمیانه: (سوریه)» گفت: وضعیت انسانی در سوریه همچنان وخیم است. مردم سوریه از چالش‌های اقتصادی عمیقی رنج می‌برند. بر اساس آخرین گزارش سازمان ملل متحد، ۱۶.۷ میلیون نفر، یعنی نزدیک به ۷۰ درصد جمعیت سوریه، به کمک‌های بشردوستانه فوری نیاز دارند. سطح بودجه فعلی تخصیص‌یافته برای رسیدگی به بحران انسانی در سوریه نگران‌کننده است.

دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل تصریح کرد: گزارش سازمان ملل تاکید می‌کند که برای اجرای کامل طرح واکنش بشردوستانه سوریه در مجموع ۴.۰۷ میلیارد دلار نیاز است. این مبلغ جهت برآورده‌سازی نیاز‌های فوری ۱۰.۸ میلیون فرد آسیب‌پذیر از میان این ۱۶.۷ میلیون نفر، مورد نیاز است.

وی گفت: ارائه کمک‌های فوری بسیار مهم است، با این حال، این یک راه حل پایدار در دراز مدت نیست. تلاش‌ها باید بر بازسازی زیرساخت‌های حیاتی، ایجاد شرایط برای بازگشت امن پناهندگان و آوارگان داخلی و پیشبرد روند سیاسی متمرکز شود.
ایروانی تاکید کرد: متأسفانه ایالات متحده و متحدانش تصمیم گرفته‌اند چشمان خود را بر وضعیت انسانی ببندند و به برنامه سیاسی خود در سوریه ادامه دهند. آنها از تحریم‌ها به‌عنوان ابزاری برای دستیابی به اهدافی استفاده می‌کنند که از طریق مجاری نظامی یا دیپلماتیک نتوانسته‌اند به آن دست یابند.

سفیر ایران در سازمان ملل ادامه داد: همچنین، آنها تلاش‌های مذبوحانه‌ای مانند سیاسی کردن کمک‌های بشردوستانه و ممانعت از بازگشت آوارگان انجام دادند. چنین اقدامات غیرقانونی تنها می‌تواند به طولانی‌تر شدن بحران و تشدید رنجی که مردم سوریه متحمل شده‌اند کمک کند.

نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد افزود: جمهوری اسلامی ایران خواستار لغو فوری تحریم‌های یکجانبه است. تداوم چنین اقدامات غیرانسانی حقوق اولیه بشری مردم سوریه را نقض می‌کند، کل جمعیت سوریه را مجازات می‌کند و وضعیت اسفبار آسیب‌پذیرترین اقشار جامعه را تشدید می‌کند.

ایروانی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران از دولت سوریه به دلیل همکاری با سازمان ملل متحد و سایر نهاد‌های بین‌المللی، که تسهیلات ضروری برای امدادرسانی و کمک به مناطق آسیب‌دیده از بحران را فراهم می‌کند، قدردانی می‌کند. هر مکانیسم کمکی باید با هماهنگی نزدیک با دولت سوریه اجرا شود و نهایت احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه را تضمین کند.

دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل گفت: جمهوری اسلامی ایران بار دیگر حملات تروریستی بزدلانه رژیم اسرائیل در ۱ آوریل ۲۰۲۴ علیه اماکن دیپلماتیک ما در دمشق را به شدت محکوم می‌کند.

ایروانی افزود: رژیم اسرائیل مرتکب نقض آشکار منشور ملل متحد، به‌ویژه ماده ۲ (۴) منشور سازمان ملل متحد، قوانین بین‌المللی، حاکمیت، استقلال و تمامیت ارضی جمهوری عربی سوریه شد. این نقض فاحش نیز نقض مصونیت نمایندگان و اماکن دیپلماتیک و کنسولی بود. ما همچنین اقدامات تجاوزکارانه رژیم تروریستی اسرائیل علیه حاکمیت و تمامیت ارضی جمهوری عربی سوریه را که با مصونیت کامل و بدون هیچ واکنشی از سوی شورای امنیت ادامه دارد، به شدت محکوم می‌کنیم.

وی گفت: جمهوری اسلامی ایران متعهد به حل این بحران از طریق راه حل سیاسی است. ایران به حمایت از یک فرآیند سیاسی که به‌صورت واقعی تحت رهبری و مالکیت سوریه و با تسهیل سازمان ملل، و همچنین کمک به مردم و دولت سوریه برای بازگرداندن وحدت و تمامیت ارضی کشورشان، قرار دارد ادامه خواهد داد.

ایروانی تاکید کرد: ما به حمایت خود از تلاش‌های آقای پدرسون، فرستاده ویژه، برای از سرگیری جلسات کمیته قانون اساسی به عنوان مکانیزمی مؤثر برای پیشبرد روند سیاسی ادامه می‌دهیم.

سفیر ایران در سازمان ملل اضافه کرد: احیای تمامیت ارضی سوریه مستلزم تلاش‌های بی‌وقفه برای مبارزه مداوم با تمامی گروه‌های تروریستی است. در این زمینه، جمهوری اسلامی ایران به‌طور کامل از دولت سوریه در تلاش‌های ضد تروریسم حمایت و کمک می‌کند.

وی تاکید کرد: با این حال، ضروری است که حفاظت از غیرنظامیان در طول تلاش‌های ضد تروریسم مورد توجه ویژه قرار گیرد.

ایروانی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران بار دیگر درخواست خود را برای خروج فوری تمامی نیرو‌های نظامی آمریکا از سوریه که بخش‌هایی از خاک این کشور را اشغال کرده‌اند، تکرار می‌کند. ادامه حضور غیرقانونی نیرو‌های آمریکایی در سوریه نه تنها حاکمیت و خاک سوریه را نقض می‌کند، بلکه منشأ اصلی بی‌ثباتی وناامنی در این کشور است و تنها فضا را برای گروه‌های تروریستی فراهم می‌کند تا موقعیت خود را مستحکم نموده و جنایات بیشتری مرتکب شوند.

نماینده دائم ایران در سازمان ملل اضافه کرد: همراه با شرکای خود در فرایند آستانه، جمهوری اسلامی ایران متعهد به کار در جهت عادی‌سازی شرایط به صورت طولانی‌مدت و پایدار در داخل و اطراف سوریه است. همچنین بسیار مهم است که تمام تلاش ممکن را برای تسهیل بازگشت امن و شرافتمندانه آوارگان سوری به وطن خود و رفع نیاز‌های بشردوستانه آنها انجام دهیم.

سفیر ایران در سازمان ملل تاکید کرد: در پایان، تنها راه عملی برای بازگرداندن صلح و امنیت به منطقه این است که شورای امنیت رژیم سرکش اسرائیل را مجبور کند تا فوراً جنگ و نسل‌کشی در غزه را متوقف نموده، آتش‌بس فوری و دائمی برقرار کند و به فعالیت‌های بی‌ثبات کننده‌اش در منطقه پایان دهد.

دیگر خبرها

  • برگزاری بیش از ۲۵ تظاهرات در ادلب برای سرنگونی «الجولانی»
  • ارسال ۲۴۰ اثر به جشنواره طوفان القوافی
  • تنها راه امنیت در منطقه از زبان نماینده ایران در سازمان ملل
  • پیام‌های حمله به پایگاه‌های آمریکا در شرق سوریه
  • مستشاران ایرانی از سوریه خارج شدند؟
  • واکنش حماس به ادعای انتقال مقر این جنبش به سوریه
  • پیام های حمله به پایگاه های آمریکا در شرق سوریه
  • حماس : تصمیمی برای انتقال به سوریه نداریم
  • حماس: تصمیمی برای انتقال به سوریه نداریم
  • تکذیب انتقال حماس به کشورهای دیگر از سوی سخنگوی این جنبش