Web Analytics Made Easy - Statcounter

دیروز مدیرعامل هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران و رییس کمیسیون عمران مجلس به فاصله چند ساعت از یکدیگر اظهارات بسیار متفاوتی در خصوص جدیدترین وضعیت خرید هواپیماهای ایرباس و بوئینگ و فاینانس بیان کردند.

شرفبافی از شرف جذب فاینانسر برای هواپیماها خبر داده و گفته است: « مذاکرات فاینانس بسیار خوب پیش می‌رود و مشکلی در این رابطه وجود ندارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همانطور که در گذشته اعلام کرده‌ام برای هواپیماهایی که در آینده به دستمان خواهد رسید در شرف جذب فاینانسر هستیم.»

وی در گفت‌وگو با هفته‌نامه حمل‌ونقل افزود: تا قبل از پایان سال به احتمال بسیار زیاد دو فروند هواپیمایATR  را تحویل خواهیم گرفت.

این در حالی است که رئیس کمیسیون عمران مجلس از لغو فروش هواپیماهای ایرباس و بوئینگ به ایران خبر داده و گفته: به‌طور قطع آمریکایی‌ها از هر اقدامی برای تحریم‌ جمهوری اسلامی ایران استفاده می‌کنند و از هیچ اقدامی نیز کوتاهی نمی‌کنند؛ هم‌اکنون نیز فشار می‌آورند که فروش هواپیماهای ایرباس و بوئینگ را منتفی کنند.

رضایی افزود: در صحبت‌هایی که با وزیر راه داشتم، مشخص شد دولت بر سر تأمین منابع مالی برای خرید هواپیماهایی که طبق برجام قراردادهای آنرا امضا کرده است، مشکل دارد.

وی با بیان این که قرار بود که فاینانس آن تأمین شود، تصریح کرد: اصل مطلب در زمینه قراردادهای خرید هواپیما این است که به فرض محال هم که آمریکایی‌ها فروش هواپیماها را آزاد کنند، کدام شرکت می‌خواهد این هواپیماها را فاینانس کند و به ما تحویل دهد؟

وی یکی از مهم‌ترین مشکلات در زمینه خرید هواپیماها را در حوزه تامین فاینانس دانست و گفت: در این زمینه مشکل داریم و از طرفی اصل فروش این هواپیماها مسئله‌دار شده و آمریکایی‌ها اجازه فروش بوئینگ و ایرباس را نمی‌دهند.

رییس کمیسیون عمران مجلس با اشاره به این‌که شاید بتوانیم فقط چند فروند ATR را خریداری کنیم، افزود:‌ بعید می‌دانم در موضوع خرید هواپیماهای ایرباس و بوئینگ، قراردادها ادامه پیدا کند و آمریکایی‌ها کارشکنی می‌کنند و دستاورد برجام در زمینه خرید هواپیما بی نتیجه مانده است.

به گزارش تسنیم، در دو سال اخیر با وجود وعده‌های متعدد مسئولان وزارت راه و شهرسازی برای تامین فاینانس خرید هواپیماهای ایران‌ایر، اما در عمل اتفاقی در این رابطه روی نداده است. طی 24 ماه اخیر روز به روز بر ابهامات قراردادهای میلیارد دلاری خرید هواپیما افزوده می‌شود. مقامات مسئول از جمله وزیر راه و قائم مقام تاکنون در این‌باره شفاف‌سازی لازم را انجام نداده‌اند.

انتهای پیام/

      

منبع: اکوفارس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ecofars.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اکوفارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۹۲۸۲۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خرید و فروش استقلال و پرسپولیس در چه زمانی امکان‌پذیر است؟

زمان فروش باشگاه‌های استقلال و پرسپولیس توسط مالکان خصوصی آنها مشخص شد. - اخبار ورزشی -

به گزارش خبرنگار ورزشی خبرگزاری تسنیم، در روز 5 اردیبهشت ماه سال جاری  مالکیت باشگاه‌های استقلال و پرسپولیس رسماً به بخش خصوصی واگذار شد. بر این اساس 85 درصد از سهام باشگاه استقلال از سوی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس، شرکت‌های تابعه آن شامل پتروشیمی بندر امام، پتروشیمی بوعلی سینا، پتروشیمی شهید تندگویان، پتروشیمی پارس و شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس واگذار شد و همین مقدار از سهام باشگاه پرسپولیس نیز به بانک‌های شهر (30 درصد)، ملت (20 درصد)، تجارت (20 درصد)، صادرات (پنج درصد)، رفاه (پنج درصد) و اقتصاد نوین (پنج درصد) انتقال پیدا کرد. 10 درصد سهام دو باشگاه نیز پیش‌تر به هواداران واگذار شده بود. طبق اعلام وزیر ورزش قرار است 5 درصد باقی‌مانده سهام دو باشگاه نیز به زودی به پیشکسوتان واگذار شود.

پرسپولیس و استقلال رسماً واگذار شدند/ سهم پیشکسوتان؛ 5 درصد

در این میان سؤالی مطرح است که آیا مالک خصوصی چه زمانی قادر به واگذاری باشگاه مورد تملکش است؟ پاسخ این سؤال نیازمند رعایت یک پیش‌نیاز است.

از آنجایی که دو باشگاه به‌صورت اقساطی خریداری شدند، طبق توافق صورت گرفته، سرخابی‌ها تا شش سال زیر نظر سازمان خصوصی‌سازی خواهند بود و مالکان بخش خصوصی آنها باید تا تاریخ معین شده، اقساط خود را  به دولت بپردازند. حتی اگر بخش خصوصی سریع‌تر از زمان موعود (پیش از شش سال)، اقساط خود را تسویه کند، می‌تواند فردای همان روز سهام باشگاه موردنظر را در فرابورس عرضه کند. در غیر این‌صورت بعد از پایان شش سال و تسویه مطالبات دولت از محل سرخابی‌ها، بخش خصوصی قادر به فروش سرخابی‌ها خواهد بود.

انتهای پیام/

 

دیگر خبرها

  • ترکیه ناو هواپیمابر می‌سازد
  • رسانه عبری: چین ارتش اسرائیل را به پهپاد مجهز می‌کند
  • فروش اقساطی خودرو کارکرده؛ رونمایی از تب جدید معاملات خودرویی
  • اعلام آمار فروش تماشاخانه‌های دولتی
  • ترتیل صفحه 240 کلام الله مجید+ صوت
  • هلی کوپتر ایرباس رکورد سرعت را شکست
  • اخبار ضد و نقیض درباره وضعیت سلامتی پادشاه انگلیس
  • خرید و فروش استقلال و پرسپولیس در چه زمانی امکان‌پذیر است؟
  • یک پیش‌بینی جدید درباره قیمت خودرو در روز‌های آینده؛ زمان خرید خودرو هست یا خیر؟
  • دستور استاندار لرستان بر خودداری از خرید گل و نصب بنر تبریک انتصاب