Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-04-27@11:12:01 GMT

سینماگرانی که با دستور جامعه فیلم می‌سازند

تاریخ انتشار: ۲۳ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۰۴۷۷۷۰

سینماگرانی که با دستور جامعه فیلم می‌سازند

فرهنگ > تلویزیون - پژمان مظاهری‌پور، مستندساز و عضو هیات انتخاب جشنواره سینما حقیقت که دیشب مهمان برنامه «چشم شب روشن» بود، تاکید کرد جامعه‌ای که در حال تحول است، به مستندساز دستور می‌دهد که بیشتر چه موضوعی را می‌خواهد. فیلمساز این عرصه تحت‌فشار است و این فشارها را تحمل می‌کند تا واقعیت‌های موجود جامعه را بیان کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، در برنامه شب گذشته (چهارشنبه 22 آذر) «چشم شب روشن» که با حضور پژمان مظاهری‌پور و اجرای اکبر نبوی از شبکه چهار روی آنتن رفت، نبوی در بخشی از صحبت‌هایش درباره سینمای مستند گفت: «سینمای مستند از مقطعی، به شکل مستمر، جشنواره‌ای را به خود دید. از شما به‌عنوان کسی که صرفاً در حوزه تولید کار مستند اعم از تهیه‌کنندگی و کارگردانی در خانه سینما فعالیت کرده‌اید می پرسم. به عنوان یک مستندساز چه ارزیابی از این استمرار در برگزاری جشنواره در حوزه فیلم مستند دارید و چه اتفاقی در سینمای مستند رخ داد؟»

پژمان مظاهری‌پور مستندساز در پاسخ نبوی گفت: «اتفاقی که در سینمای مستند افتاد این بود که بعد از جنگ در دهه 70، سینمای مستند و عمده تولیدات آن فقط منحصر به تلویزیون بود، در دهه 80 سینمای مستند از درون تلویزیون به مفهوم باکس سفارشی تلویزیون خارج شد و ما شاهد فیلم‌های مستندی بودیم که خارج از تلویزیون با موضوعات متنوع اجتماعی ساخته می‌شد.»

این مستندساز ادامه داد: «آثار مستند درباره موضوعاتی با ذائقه‌هایی به‌غیر از ذائقه مدیریتی تلویزیون ساخته می‌شد و تصاویری را برای ما به نمایش می گذاشت که برای مردم به نسبت آن چیزی که پیش از آن در تلویزیون می‌دیدند، جذاب‌تر بود. مجموعه‌ای بود که شاید با آن بشود شروع کرد و مربوط به مرحوم سرهنگی با نام «کودکان سرزمین ایران» در شبکه دو سیما تولید می‌شد.»

مظاهری افزود: «با وارد شدن به دهه 80 با دو موضوع روبرو شدیم یکی اینکه مستندسازی تبدیل به حرفه خارج از کارمندی شد یعنی افرادی از طریق این کار پول درمی‌آوردند و زندگی‌شان را می‌گذراندند.»

او ادامه داد: «با آغاز جشنواره‌های اقماری، احساس نیاز به ظرف بزرگ‌تر پیدا کردیم؛ که الزام این اتفاق را هم مستندسازان احساس کردند؛ چون انجمن مستندسازان و تهیه‌کنندگان فیلم مستند در سال 76 تشکیل‌شده بود و این الزام جشنواره سینما حقیقت را به وجود آورد.»

جشنواره سینما حقیقت طی 11 سال، سینمای مستند را جا انداخت

مظاهری پور تاکید کرد: «جشنواره سینما حقیقت حرکتی از پایین به بالابود یعنی جشنواره‌ای که سینمای مستند و مستندسازان می‌خواستند و مدیریت همراه آن‌ها شد و در واقع ما برای سینمای مستند یک سالن داشتیم. در طول 11 سال حرکت این جشنواره، ما سینمای مستند را جا انداختیم، در حال حاضر نزدیک 800 هزار عنوان تولید فیلم مستند کوتاه و بلند داخلی داریم ولی بازاری برای ارائه و فروش آن وجود ندارد.»

نبوی در ادامه با طرح سؤالی ابراز کرد: «از این 800 هزار عنوان چند درصد به‌طور کامل در دستگاه‌های دولتی ساخته می‌شود و چند درصد آن در دستگاه‌های دولتی عمومی مثل تلویزیون ساخته می‌شود؟»

کارگردان «انسان طغیانگر» در پاسخ ادامه داد: «تلویزیون با توجه به آنتنی که دارد سیاست‌گذاری کرده و آثارش را تولید و عرضه می کند و شما وقتی وارد بخش خصوصی می‌شوید، سیاستی ندارید برای اینکه کار را تولید کنید نمی‌دانید این سرمایه‌ای که دارید چقدر از آن بازمی‌گردد. اگر بر مبنای درصد بخواهد بیان شود کمتر از 10 درصد است و بالای 90 درصد آن وارد بخش سرمایه‌گذاری دولتی می‌شود و این آماری دقیق نیست.»

او اظهار کرد: «امسال من به‌عنوان یکی از اعضای هیئت انتخاب در سینما حقیقت حضور داشتم و با فیلم‌هایی روبرو شدم که تهیه‌کننده دارد ولی مشخص است که سرمایه‌اش از جایی آمده و سرمایه‌گذاری در تیتراژ مشخص نیست.»

سینمای داستانی هم دیگر فرم مستند گرفته است

مظاهری‌پور در بخشی دیگری از برنامه گفت: «در سینمای داستانی در سال‌های اخیر می‌بینید که رویکرد سینمای داستانی با فرم سینمای مستند خودش را تعریف می‌کند و می‌خواهد باور بیشتری به مخاطب خود دهد.»

این کارگردان مستند در پاسخ به این سؤال نبوی که چه ژانربندی در حوزه فیلم سینما مستند داریم، گفت: «این دسته‌بندی، بسته به سیاست‌گذاری هست و آنچه ما در سال‌های اخیر می‌بینم، موضوع حیات‌وحش و محیط‌زیست پررنگ‌تر شده، هم خودمان بیشتر علاقه داریم و هم‌مقداری ترسیده‌ایم. در بحث اجتماعی، آسیب‌شناسی اجتماعی، جامعه‌شناسی و میراث فرهنگی که در حال حاضر به چند بخش تقسیم‌شده، همچنین حوزه پرداختن به شخصیت‌ها در سال‌های اخیر خیلی کار شده است و عرصه گسترده‌تری به خود اختصاص داده است.»

در ادامه نبوی با طرح سؤالی گفت آیا این تنوع ژانر احساس رضایتی در شما ایجاد می‌کند؟

مظاهری‌پور در پاسخ گفت: «جامعه‌ای که در حال تحول است، دستور می‌دهد که بیشتر چه موضوعی می‌خواهد. مستندساز فردی همراه جامعه است ولی نوک پیکان حرکت می‌کند. او به‌نوعی تحت‌فشار است و این فشارها را تحمل می‌کند تا واقعیت‌های موجود جامعه را بیان کند و این مستندساز در این واقعیت‌ها دخیل نیست.»

او همچنین در پاسخ سؤال نبوی اظهار کرد: «شما در حوزه سینمای داستانی پخش‌کننده دارید. ولی ما مستندسازها پخش‌کننده نداریم و معتقدم موجودی داریم به نام مستندساز که تمام‌کارهای تهیه‌کننده، کارگردان، فیلم‌بردار و پخش‌کننده را خود انجام می‌دهد و این حرفه دچار معضل است و نمی‌تواند خودش را بیان کند. قسمت پخش نیاز به مخاطب سنجی دارد، کاری که برای سینمای مستند هیچوقت انجام نشده است.»

مجله شبانگاهی «چشم شب روشن» به تهیه‌کنندگی امیر قمیشی و با اجرای محمد صالح علا شنبه تا چهارشنبه ساعت 23 از شبکه چهار سیما پخش می‌شود.

57244

کلید واژه‌ها : جشنواره سینما حقیقت - مجری رادیو و تلویزیون - سینمای مستند - تلویزیون -

منبع: خبرآنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۰۴۷۷۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جایزه بهترین مستند جشنواره فیلم مسکو برای سام کلانتری

جایزه بهترین مستند چهل و ششمین جشنواره بین‌المللی فیلم مسکو به «رخ» ساخته سام کلانتری از ایران اهدا شد.

به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، چهل و ششمین جشنواره بین‌المللی فیلم در مسکو با اهدای جایزه سنت جرج طلایی به فیلم «شرم» محصول مکزیک و قطر به کار خود پایان داد. جایزه سنت جرج نقره‌ای بهترین کارگردانی به همراه دو جایزه جنبی جایزه نت پک [شبکه ارتقای سینمای آسیا]و جایزه بهترین فیلم از نگاه تماشاگران به فیلم «آه سرد» ساخته ناهید عزیزی صدیق از ایران اهدا شد.


چهل و ششمین جشنواره بین‌المللی فیلم مسکو (MIFF) کار خود را به پایان رساند.

نیکیتا میخالکف رئیس جشنواره با اشاره به این که «هشت روز جشنواره، با نمایش ۲۴۰ فیلم از ۵۶ کشور، ۳۸۰ نمایش در ۹ سینما، ۳۹ هزار تماشاگر و بیش از ۷٫۵ هزار مهمان و حضور بیش از ۱۶۰۰ نماینده رسانه برگزار شده است، برپایی این دوره جشنواره را حاصل یک عملکرد خوب ارزیابی کرد.

برنده جایزه بزرگ سنت جرج طلایی این دوره جشنواره، میگل سالگادو کارگردان مکزیکی با فیلم «شرم» محصول مکزیک و قطر بود. این درام داستان دو نوجوان است که توسط یک باند خلافکار اسیر می‌شوند. یکی از آن‌ها می‌میرد، دومی موفق به فرار می‌شود، اما او با خود مبارزه می‌کند و نمی‌تواند به بستگان دوستش در مورد مرگ خود بگوید. کارگردان فیلم پس از دریافت جایزه گفت: «ما این فیلم را درباره معضل بسیار جدی حضور و مشارکت جوانان در باند‌های خلافکار و جنایتکار ساختیم که در مکزیک با آن مبارزه کرده‌ایم و هنوز هم می‌جنگیم.

جایزه سنت جرج نقره‌ای بهترین کارگردانی به همراه دو جایزه جنبی جایزه نت پک [شبکه ارتقای سینمای آسیا]و جایزه بهترین فیلم از نگاه تماشاگران به فیلم «آه سرد» ساخته ناهید عزیزی صدیق از ایران اهدا شد.
او هنگام دریافت جایزه گفت: حضور در این سالن برای من افتخار بزرگی است. از هیئت داوران جشنواره بسیار سپاسگزارم.

جایزه بهترین بازیگر مرد به خوان رامون لوپز برای «شرم» اهدا شد؛ و ماریکه بیکیرش بازیگر فیلم آلمانی «شلیمازل» جایزه بهترین زن را دریافت کرد.
همچنین جایزه نقره‌ای سنت جرج به فیلم «دروغگو» ساخته یولیا تروفیمووا در مسابقه «پرومیز روسیه» رسید.
سرگئی اورسولیاک کارگردان روسی به دلیل کمک به پیشرفت سینما جایزه ویژه سنت جرج دریافت کرد.

هیئت داوران فیلم «شریک‌ها» ساخته خوزه ماریا فلورس کارگردان اسپانیایی را به عنوان بهترین فیلم کوتاه معرفی کردند. جایزه بهترین فیلم مستند «رخ» ساخته سام کلانتری از ایران اهدا شد.

همچنین جایزه ویژه هیئت داوران به فیلم «نیروانا» به کارگردانی آصف اسلام از بنگلادش رسید. این فیلم صامت سیاه و سفید شبیه یک آلبوم عکس، داستان سفر درونی سه شخصیت را روایت می‌کند.

در مراسم اختتامیه شخصیت‌های مشهور سینما و فرهنگ روسیه از جمله بازیگران سرگئی گرماش و ماکسیم استویانوف، بازیگران زن اکاترینا ولکووا و اولسیا سودزیلوسکایا، کارگردانان الکسی اوچیتل و سرگئی اورسولیاک، نویسنده الکساندر تسیپکین حضور داشتند. سازندگان و بازیگران فیلم سینمایی «تندر اصلی: بازی» که فیلم اختتامیه جشنواره شد نیز معرفی شدند.

این جشنواره در سال ۱۹۳۵ تأسیس شد که آن را به دومین جشنواره قدیمی فیلم جهان پس از رویداد ونیز تبدیل کرد. در سال ۱۹۹۵ اعلام شد که جشنواره فیلم سالانه می‌شود، اگرچه در سال‌های ۱۹۹۶ و ۱۹۹۸ برگزار نشد، اما از سال ۱۹۹۹، MIFF هر سال برگزار می‌شود.

چهل و ششمین جشنواره بین المللی فیلم مسکو (MIFF) از ۱۹ تا ۲۶ آوریل ۲۰۲۴ (۳۱ فروردین تا ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳) در پایتخت روسیه برگزار شد.

دیگر خبرها

  • عاشقانه شمس و مولانا رکورد کمدی‌ها را زد/تغییر ناگهانی دبیر اقوام
  • رکورد فروش روزانه سینما شکسته شد
  • ویدئوی آهنگ عاشقانه منوچهر هادی برای دخترش سوفیا
  • از سینمای متفکر به فیلم های کمدی رسیدیم
  • جایزه بهترین مستند جشنواره فیلم مسکو برای سام کلانتری
  • مستند «آقای خاص» کشتی برای اولین بار از تلویزیون
  • نگاه به سینما جدی نیست/ بررسی پیدایش هالیوود در مستند «پشت صحنه»
  • اکران مردمی فیلم سینمایی آپاراتچی در برخوار
  • حمید سهیلی سرباز سینما بود/ راش‌هایی که اسناد تاریخی مهمی هستند
  • ماجرای ورورد فیلمساز مشهور آمریکایی به تهران