Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - فريدون فرهودي سال‌‌هاست براي سينما و تلويزيون فيلمنامه مي‌نويسد. تم بيشتر داستان‌‌هاي او خانواده است، خانواده‌هايي که با بحراني روبه رو مي‌شوند و بعد از پشت سرگذاشتن چالش‌هايي، آرامش به آنها روي خوش نشان مي‌دهد.
فرهودي يکي از سازندگان سريال آينه نيز هست که دهه 60 از تلويزيون پخش مي‌شد و طرفداران زيادي داشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


از ديگر کارهاي اين فيلمنامه‌نويس مي‌توان به سريال‌هاي آرام مي‌گيريم، بازگشت به خانه، دختري با کفش‌هاي کتاني، تکيه بر باد و ... اشاره کرد.با فرهودي درباره خانواده‌هاي ديروز و امروز هم‌صحبت شديم.
از سال‌هايي که در دهه 60 سريال آينه را مي‌ساختيد تا به امروز ساختار خانواده‌هاي ايراني چه تغييراتي کرده است؟
اين يکي از بحث‌هاي جدي جامعه‌شناسي است، اما اگر بخواهيم از منظر رسانه‌اي به آن نگاه کنيم، عمده تغييرات در حوزه دريافت اطلاعات است. اينترنت و شبکه‌‌هاي ماهواره‌اي باعث شده مردم مدام در معرض اطلاعات جديد قرار بگيرند، دامنه اين بمباران اطلاعاتي وسيع است و اولين جايي را که دستخوش تغيير کرده، خانواده به معناي عام آن است. اکنون مثل سابق يا همان دهه 60 که ما سريال آينه را کار مي‌کرديم آدم‌ها احساس نياز به يکديگر نمي‌کنند.
ارتباطات در شبکه‌هاي اجتماعي و فضاي مجازي آنقدر گسترده است که آدم‌ها ديگر نيازي نمي‌بينند خود را مقيد خانواده کنند.همين باعث صدمه به ساختار خانواده شده و روابط بين اعضاي خانواده کمرنگ شده است.البته از آن طرف هم بايد به اين نکته توجه داشت که دسترسي به اطلاعات باعث شده دانش و ‌آگاهي مردم بيشتر شود و عده‌اي به وسيله همين موضوع، آگاهي سطح روابط خانوادگي را افزايش داده و جلوي آسيب‌پذيري آن را مي‌گيرند.
در دهه 60 و در سريالي مانند آينه، تلاش مي‌شد رابطه بين اعضاي خانواده اصلاح شود، اما امروزه با آدم‌هايي روبه‌رو هستيم که زير يک سقف زندگي‌ مي‌کنند، اما هر کدام مثل يک جزيره تنها هستند! در صورتي‌که مهروزي و دريافت محبت يکي از تعاريف اصلي خانواده است، اين چالش را چگونه مي‌توان مديريت کرد؟
خانواده از همين بخش آسيب‌ديده و به همين دليل است که بنيان آن مثل سابق محکم نيست.در دهه 60 و همان سريال آينه که ما حرفش را مي‌زنيم تصويري که ارائه مي‌شد، بيشتر خانواده‌ها را شامل مي‌شد.اما الان آنقدر تنوع زيستي و شيوه زندگي متنوع شده که نمي‌توان آنها را در يک سريال نشان داد. در آن زمان تنها زندگي کردن يک پديده نادر بود، اما اکنون بيشتر جوان‌ها مايلند تنها زندگي کنند و بافت خانواده از اين نظر هم دچار تغيير شده.اين تغييرات هر چند مثبت نيست اما بايد پذيرفت اتفاق افتاده و جامعه ما به آن مبتلا شده است. بهتر است همه طيف‌ خانواده‌ها و مردم در آثار تلويزيوني و بخصوص سريال‌ها بازتاب پيدا کنند، اما اين کار تقريبا شدني نيست!
شايد به همين دليل هم هست که مردم، خودشان را در سريال‌ها و آثار نمايشي نمي‌بينند و اين يکي از دلايلي است که سريال‌ها با ريزش مخاطب روبه رو شده است.در دهه شصت خانواده‌‌هاي سريال آينه با بيشتر مردم جامعه قابل انطباق بود و همين کار تلويزيون را ساده‌تر کرده و لازم نبود که بيشتر سوژه‌ها و داستان‌ها دچار مميزي شوند اما الان آن‌قدر انواع زندگي‌هاي جامعه ما متنوع شده که تلويزيون در جاهايي نمي‌تواند به آنها بپردازد و مجبور است برخي داستان‌‌ها را حذف کند.
سال 2013 فيلمي به نام او (Her) درباره تنهايي آدم‌ها در عصر ارتباطات ساخته شد که بازتاب‌هاي زيادي در سراسر دنيا داشت،آيا به نظرتان ما هم دچار اين نوع تنهايي شده‌ايم؟
اين نوع تنهايي در کشور ما هم رخ داده است اما آنچه که اعضاي يک خانواده را دور هم نگه داشته، شايد نياز‌هاي مالي است. الان خانواده‌‌هاي ما با اين مشکل روبه‌رو هستند که به دلايل مسائل اجتماعي و مالي نمي‌توانند مستقل شوند و در کنار خانواده مي‌مانند اما روابط فضاي مجازي را گسترش مي‌دهند که اتفاقا اين آسيبش از آسيبي که شخصيت فيلم «او» دچار آن شده بود، خيلي بيشتر است! چون اين نوع روابط افسار گسيخته است. الان ديگر نمي‌توان درباره آدم‌هايي که با آنها از طريق شبکه‌هاي اجتماعي ارتباط داريم، قضاوت کنيم چون واقعيت آنها را نمي‌شناسيم و اين خطرناک است. وقتي آدم‌ها در کنار خانواده يا دوستان احساس تنهايي مي‌کنند و به شبکه‌هاي اجتماعي پناه مي‌برند، باورشان نسبت به رابطه درون خانوادگي يا دوستي و رفاقت بشدت کم مي‌شود و اين آدم‌ها را به ورطه‌هاي بدي مي‌کشاند. معتقدم تلويزيون بهتر است تنوع خانواده‌ها و آدم‌ها را در آثار نمايشي خود پوشش دهد. وقتي آدم‌ها خودشان را در قالب شخصيت‌هاي داستاني ببينند مي‌توان به آنها راهکار هم ارائه داد.
پس شما معتقديد که تلويزيون نبايد فقط به ارائه زندگي‌ها اکتفا کند و بايد راهکار هم نشان دهد؟
به نظرم دادن راهکار البته نه به صورت مستقيم و گل‌درشت، لازم است. در همه دنيا کار تلويزيون در کنار نشان دادن واقعيت، ارائه راهکار هم هست چون تلويزيون درون خانواده است و حتي الان ديگر به يکي از اعضاي خانواده تبديل شده است.اما نبايد اين راهکارها شکل نصيحت به خود بگيرد و دو تا آدم مقابل هم قرار گيرند و گفت‌وگوهاي طولاني بين آنها برقرار شود، گفت‌وگوهايي که شکل پند و اندرز دارد و مخاطب را از اثر دلزده مي‌کند. تلويزيون در کنار نشان دادن بحران يا بايد راهکار معرفي کند يا حداقل يک راه درست را به بيننده نشان دهد. تلويزيون اگر دايره تنوع خانواده‌‌هاي آثار نمايشي خود را گسترده‌تر کند، مي‌تواند به درون خانواده‌‌هاي بيشتري راه پيدا کرده و به آنها حداقل اصلاح مسير زندگي را نشان دهد.اتفاقا وقتي بحران خانواده وسيع شده و به مرز هشدار رسيده رسانه‌‌ها، سينما و تلويزيون بايد فعال‌تر وارد موضوع شوند و به حل چالش و بحران کمک کنند.

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۰۷۱۰۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مخالفت حاج‌قاسم سلیمانی با شهید شدن بابا پنجعلی

احسان محمدحسنی، مدیر سازمان هنری رسانه‌ای اوج در کتاب «سلیمانی عزیز ۲»، صفحه ۱۹۴ به خاطره جالبی از نگاه سردار سلیمانی فرمانده وقت نیروی قدس سپاه به سریال پایتخت ۵ و سکانس‌های مربوط به داعش اشاره دارد. همچنین سیروس مقدم کارگردان این سریال خاطراتی از ساخت این قسمت‌ها دارد. این روز‌ها که پخش این سریال پرمخاطب در شبکه‌ای فیلم به قسمت‌های حساس حضور خانواده نقی معمولی و همراهانش در سوریه و درگیری با داعش رسیده، بد نیست این خاطرات شیرین را مرور کنیم.

سردار سلیمانی هماهنگ کرد تا عوامل فیلم با اسیران داعشی صحبت کنند

به گزارش همشهری، در کتاب «سلیمانی عزیز ۲» به نقل از مدیر سازمان هنری رسانه‌ای اوج می‌خوانیم: وقتی قرار شد پایتخت ۵ ساخته شود، تیم را بردیم دیدار حاج قاسم. حاجی خیلی کمک کرد تا بچه‌ها با فضای سوریه و مدافعین حرم آشنا بشوند؛ حتی هماهنگ کرد با یکی دوتا اسیر داعشی صحبت کنند. فیلم‌نامه که نهایی شد، یک روز صبحانه مهمان حاج قاسم شدیم. همین که فهمید آخر سریال قرار است بابا پنجعلی شهید شود و در کربلا یا مشهد خاکش کنند، گفت: «فیلم‌نامه رو عوض کنید، همه این خونواده باید صحیح و سالم برگردن ایران.» کارگردان و نویسنده با تعجب نگاهی کردند و گفتند: «نمیشه! ما می‌خوایم قصه این‌طور تموم بشه.» حاجی وقتی دید قبول نمی‌کنند، غیرتمند گفت: «مگر ما مرده باشیم که یکی از این خونواده به دست داعش شهید بشه!»

نظر سردار در خصوص ساخت «پایتخت ۵» مثبت بود

سیروس مقدم کارگردان خلاق و خوشفکر این سریال در خصوص این سری از مجموعه پایتخت در یک گفت و گویی مطبوعاتی می‌گوید: پرمخاطبترین فصل سریال پایتخت (فصل پنجم) را تولید کردیم که حملات زیادی هم به آن شد. این سریال با توصیه حاج قاسم سلیمانی ساخته شد. نظر سردار در خصوص ساخت «پایتخت ۵» مثبت بود و فقط یک نگرانی داشتند که انتهای قصه چه می‌شود که ما گفتیم خانواده نقی با رشادت و جانفشانی خودشان را از مهلکه جنگ نجات می‌دهند و در نهایت یک بالگرد سوری این خانواده را از مخصمه نجات می‌دهد. سازمان اوج همفکر و ناظر بر کار بود و قسمت به قسمت فیلمنامه، هم به اوج و هم تلویزیون داده می‌شد و کاملا هماهنگ بودیم... یک صبح زود خدمت‌شان (سردار سلیمانی) رسیدیم، زیرا می‌خواستند سرشان خلوت‌تر باشد و مفصل صحبت کنند. من از فحوای کلامشان متوجه شدم پایتخت‌های دیگر را هم دیده‌اند. ایشان نظراتی داشتند که بحق هم درست بود. ضمن این‌که به ما مشاورانی برای کار معرفی کردند و فقط نگران فینال قصه بودند که قهرمانان نجات پیدا کنند.

جلسات مفصلی با فرماندهان داشتیم

مقدم در ادامه می‌افزاید: بار‌ها من و محسن تنابنده جلسات مفصلی با رده‌های بالای عملیات سوریه داشتیم و پای خاطرات آن‌ها نشستیم و نوشتیم، حتی خودم یک بار پیش سردار سلیمانی رفتم و راجع به پایتخت و داعش صحبت کردیم ...

حضرت‌آقا همه را خوشحال کردند

این کارگردان در ادامه می‌افزاید: حضرت آقا در صحبت‌هایشان تاکید کردند به رئیس وقت سازمان صدا و سیما سفارش کرده‌اند نمونه سریال‌هایی مثل پایتخت ساخته شود که روایتگر یک خانواده متدین، ایرانی و بافرهنگ است و گفته بودند، چرا از این سریال‌ها کم ساخته می‌شود؟ من حرف آقا را به عوامل رساندم و خیلی خوشحال شدیم که ایشان حتی حرف‌های نهفته در سریال را کشف کرده‌اند و تاکید داشتند در پایتخت ۲ خیلی خوب به حق‌الناس پرداخته‌ایم. شنیدن این حرف‌ها خیلی حالمان را خوب کرد.

سیروس مقدم، کارگردان شناخته شده تلویزیون است. او بعد از ساخت مجموعه‌های پرمخاطب تلویزیونی همچون پایتخت، روز‌های زندگی، نرگس، تا ثریا، چک برگشتی، بچه‌های نسبتا بد، مدینه، میکائیل، علی‌البدل و... نشان داده که رگ خواب مخاطب را بخوبی می‌شناسد و می‌داند از چه زاویه‌ای به دغدغه‌های مردم نگاه و آن را از قاب دوربینش به بهترین شکل ثبت کند.

ناگفته نماند سریال پایتخت ۵ هر شب ساعت ۲۱ از شبکه آی فیلم پخش می‌شود.

دیگر خبرها

  • مخالفت حاج‌قاسم سلیمانی با شهید شدن بابا پنجعلی
  • بدهکاری سینما و تلویزیون به روز معلم
  • بهترین و بدترین خاطره معلم کودکان کار
  • (ویدئو) ماجرای سرقت لول‌های تریاک در سریال آینه عبرت | مواد مخدر آتقی واقعی بود!
  • یک درگذشت، خبرهایی از حج و پخش ۳ سریال جدید از تلویزیون
  • فیلم | ماجرای کم شدن لول های تریاک در سریال آینه عبرت | مواد مخدر مصرفی آتقی واقعی بود!
  • بازگشت «افسانه بروسلی» و «پوآرو» به تلویزیون
  • گزارشی از ۳ سریال جدید تلویزیون + زمان پخش
  • تلویزیون «جام‌جم» را تعطیل کرد؟
  • نگاهی به ۳ سریال جدید تلویزیون