Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-30@12:04:21 GMT

صرفه‌جویی ‌میلیاردی با بانکداری الکترونیک

تاریخ انتشار: ۲۶ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۰۹۱۷۴۵

صرفه‌جویی ‌میلیاردی با بانکداری الکترونیک

تهران- ایرنا- روزنامه آرمان در گفت وگویی با بهاء الدین حسینی هاشمی کارشناس بانکی، نوشت: این نوع بانکداری باعث می‌شود سرعت گردش پول، تسویه حساب‌ها و مبادله‌های بانکی افزایش یابد که برای تجار، کسبه و تمام کسانی که در بخش اقتصادی فعالیت می‌کنند، خیلی حائز اهمیت است.

در ادامه این گفت وگو آمده است: یکی از رویکردهای اینترنت، بانکداری الکترونیک است که به‌واسطه افزایش تعاملات اقتصادی کشورها، هر روز بر اهمیت آن افزوده می‌شود و براساس تکنولوژی روز دنیا در راستای کاهش بوروکراسی نظام بانکی، راهکارهای راحت‌‌تری در برقراری ارتباط مالی و اقتصادی پیش ‌رو قرار داده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



معاون اقتصادی بانک مرکزی، از کاهش میل نقدینه‌خواهی به 2.4‌درصد با گسترش بانکداری الکترونیک در کشور خبر داده و گفته است: میزان نقدینگی در سال 1391 به‌صورت اسکناس و مسکوک، 7.2 ‌درصد بود که در مهر سال جاری به 2.4 ‌درصد کاهش یافت. پیمان قربانی ادامه داد: در مهر سال جاری نیز 375‌میلیون کارت بانکی، 51‌هزار و 903 خودپرداز، پنج‌میلیون و 562 پایانه فروش و 77هزار و 488 پایانه شعب در کشور فعال بوده است. بهاء‌الدین حسینی هاشمی، کارشناس بانکی، در مورد اهمیت بانکداری الکترونیک در گفت‌و‌گو با «آرمان» می‌گوید: «این نوع بانکداری باعث می‌شود سرعت گردش پول، تسویه حساب‌ها و مبادله‌های بانکی افزایش یابد که برای تجار، کسبه و تمام کسانی که در بخش اقتصادی فعالیت می‌کنند، خیلی حائز اهمیت است. در یک جمله می‌توان گفت خرید، فروش و مبادله را بسیار آسان می‌کند و سرعت انجام آن را بسیار بالا می‌برد.»

**طبق آمار اعلام‌شده با گسترش بانکداری الکترونیک میل به نقدینه‌خواهی در بین مردم کاهش پیدا کرده است. به‌نظر شما این امر چه تاثیری بر نظام بانکداری ما خواهد داشت؟
بانکداری الکترونیک باعث می‌شود مبادلات فیزیکی از بین برود. با روش معاملات الکترونیک مبادلات به‌راحتی صورت می‌گیرد. بانکداری الکترونیک باعث کاهش هزینه در چاپ اسکناس، توزیع و نگهداری آن می‌شود. همچنین مخاطرات نقل‌وانتقال اسکناس و خزانه‌های بانک‌ها را کاهش می‌دهد. پول‌رسانی بانک‌ها به یک سیستم ایمنی پرهزینه نیاز دارد و ماموران محافظ باید برای آنها وجود داشته باشد، اما بانکداری الکترونیک تمام این هزینه‌ها را کاهش می‌دهد.

مهم‌تر از همه باعث می‌شود سرعت گردش پول، تسویه‌حساب‌ها و مبادله‌های بانکی افزایش یابد که برای تجار، کسبه و تمام کسانی که در بخش اقتصادی فعالیت می‌کنند، خیلی حائز اهمیت است. در یک جمله می‌توان گفت خرید، فروش و مبادله را بسیار آسان می‌کند و سرعت انجام آن را بسیار بالا می‌برد. درواقع با رشد روزافزون حجم تجارت الکترونیکی در جهان و با توجه به نیاز تجارت به انجام عملیات بانکی جهت نقل و انتقال منابع مالی، بانکداری الکترونیکی نقش بسیار مهمی در تجارت الکترونیکی یافته است. استقرار بانکداری الکترونیکی، یکی از مسائل مهمی است که امروزه از ضروریات صنعت نوین بانکداری به حساب می‌آید.

بانک‌هایی که در ارائه خدمات همگانی، این‌گونه خدمات را از دست می‌دهند، با خطر ازدست‌دادن تعداد زیادی از مشتریان خود مواجه می‌شوند و برعکس، بانک‌هایی که با سرعت به سوی ارائه این خدمات می‌روند، فرصت آن را خواهند داشت که مشتریان بیشتری را جذب کنند. از طرفی با پیشرفت بانکداری الکترونیک حجم اسکناس کاهش می‌یابد، ولی حجم سکه‌ها افزایش پیدا می‌کند، چون بسیاری از مبادلات برای خرید بلیط، مواد غذایی و... با استفاده از سکه صورت می‌گیرد.

**در مورد نقش بانکداری الکترونیک در خریدهای مجازی توضیح می‌دهید؟
جدا از این مسائل گفته‌شده می‌توان به خریدهای اینترنتی، الکترونیکی و مجازی اشاره کرد که در این حالت لازم نیست خریدار و فروشنده در یک بازار به‌صورت رو در رو با یکدیگر مبادله کنند و پرداخت‌ها را انجام دهند. همچنین نیازی به مراجعه حضوری مشتریان به بانک‌ها برای دریافت پول نیست. افراد می‌توانند از وسایل پرداخت عمومی مانند ای.تی.ام، پوز و... و دستگاه‌های خصوصی مانند تلفن همراه و سایر روش‌ها مبادلات خود را انجام دهند. بنابراین بانکداری الکترونیک هم فواید عینی بسیاری دارد که به‌وضوح می‌توان دید و هم شامل فواید پنهانی می‌شود که تسهیل در امور تجارت و مبادلات اقتصادی است.

**در حال حاضر وضعیت بانکداری الکترونیک در ایران را چطور ارزیابی می‌کنید و برای گسترش آن چه اقداماتی باید صورت گیرد؟
از نظر نقل و انتقال پول، مبادلات پولی و بانکی و ارائه خدمات الکترونیکی در سطح استاندارد بین‌المللی قرار داریم. برای گسترش این روش از بانکداری باید زیرساخت‌های مخابراتی گسترش پیدا کند که ارتباط مخابراتی برای انجام آن فراهم شود.

سیستم امنیت، کنترل و ایمنی مورد توجه بیشتری قرار گیرد تا هکر‌ها و ‌سوء‌استفاده‌کنندگان مجازی نتوانند به حساب‌های بانکی افراد دسترسی پیدا کنند. آموزش مردم از مباحث بسیار مهم است. در کشور ما به‌ویژه کسانی که سن بالاتری دارند یا دانش الکترونیک ندارند و با فضای مجازی آشنا نیستند، ممکن است مورد سوء‌استفاده قرار گیرند. اما با آموزش‌های عمومی و اطلاع‌رسانی لازم می‌توان از این کار جلوگیری کرد. اقتصاد به سمتی حرکت می‌کند که پول فیزیکی از چرخه اقتصادی حذف می‌شود و اکنون ما در عصر پول‌های دیجیتال مانند بیت‌کوین قرار داریم. درآینده دارایی‌ها به‌صورت دیجیتال نگهداری می‌شوند؛ یعنی به‌صورت عدد و رقم هستند و شما نمی‌توانید دارایی فیزیکی داشته باشید.

این سیر تکامل و پیشرفت اقتصادی در دنیاست که ما هم خوشبختانه در حال حرکت به همین سمت هستیم. کشور ایران با توجه به ظرفیت‌های بالای اقتصادی و صنعتی می‌‌تواند با توسعه زیرساخت‌‌های تجارت الکترونیک و بانکداری الکترونیک علاوه بر همسوشدن با کشورهای پیشرفته در این صنعت با کاهش هزینه تولید و خدمات بانکی موجب صرفه‌جویی میلیاردها ریال شود.

*منبع: روزنامه آرمان؛ 1396،9،26
**گروه اطلاع رسانی**2059**2002**انتشاردهنده: فاطمه قنادقرصی

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۰۹۱۷۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا عمده مردم از دریافت وام بانکی محروم اند؟/سو استفاده بانک ها

به گزارش خبرنگار مهر، به‌روزرسانی فهرست ابر بدهکاران بانکی از سوی بانک مرکزی را شاید بتوان بزرگ‌ترین اقدام در راستای شناسایی عوامل وضعیت ناترازی بانک‌ها و خلق نقدینگی در اقتصاد کشور دانست، این فهرست حکایت از آن دارد که اغلب ابر بدهکاران بانکی، همان بانک‌ها در قالب یک نام دیگر هستند؛ به بیانی دیگر بانک‌ها با تأسیس شرکت‌هایی، تسهیلات کلان را به‌راحتی دریافت می‌کنند.

آمار و اطلاعات موجود نشان می‌دهد؛ بانک‌ها به‌سهولت به شرکت‌های زیر مجموعه خود تسهیلات کلان پرداخت می‌کنند، به‌عنوان نمونه یکی از شرکت های زیر مجموعه یکی از بانک های خصوصی ۵۷ هزار میلیارد تومان تسهیلات دریافت کرده است.

این در حالی است که مطابق با آیین‌نامه تسهیلات و تعهدات کلان بانک مرکزی، مجموع خالص تسهیلات و تعهدات اعطایی و ایجادشده به هر ذی‌نفع واحد که میزان آن حداقل معادل ۱۰ درصد سرمایه پایه مؤسسه اعتباری باشد، تسهیلات و تعهدات کلان محسوب می‌شود.

همچنین مطابق با همین آیین‌نامه، حداکثر مجموع تسهیلات و تعهدات کلان به هر ذی‌نفع واحد نباید از ٢٠ درصد سرمایه پایه آن مؤسسه اعتباری تجاوز کند. هر چند آیین‌نامه فوق خالی از اشکال نیست، اما همین مفاد قانونی نیز دور زده می‌شود.

درواقع بانک‌ها در یک تعامل جالب، به شرکت‌های زیرمجموعه سایر بانک‌ها تسهیلات پرداخت می‌کنند، در واقع شاهد تسهیلات ضربدری میان بانک‌ها هستیم.

البته پرداخت تسهیلات به‌منظور فعالیت اقتصادی مولد برای هر نظام اقتصادی قابل‌پذیرش است، اما در نظام بانکی کشور، شاهد شرکت‌های غیرمولدی هستیم که تسهیلات کلان را تنها به سبب زیرمجموعه بودن یک مؤسسه اعتباری و مالی دریافت می‌کنند.

از آنجایی که بانک‌های ناتراز یکی از علل اصلی افزایش نقدینگی هستند، لذا هر گونه تغییر در پرداخت تسهیلات کلان، به تغییر مولفه‌های اقتصادی کشور منجر می‌شود، اما شرایط فعلی، تغییر رویکردی را پیرامون پرداخت تسهیلات کلان بانک‌ها به شرکت‌های زیرمجموعه خود و کاهش خلق نقدینگی نشان نمی‌دهد.

شکل‌گیری فساد نتیجه پرداخت تسهیلات کلان از سوی بانک‌ها به شرکت‌های خودی

مرتضی افقه، کارشناس اقتصادی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، در خصوص پرداخت تسهیلات کلان به شرکت‌های زیرمجموعه خود بیان کرد: بانک‌های خصوصی در ابتدا برای مشارکت در فعالیت‌های مولد در جهت پیشرفت اقتصادی کشور مجوز دریافت کرده بودند؛ اما متأسفانه برخی از ساختارها، زمینه سوءاستفاده و فساد را در این حوزه فراهم کرده است.

وی با بیان اینکه اطلاعی از منع قانونی بابت پرداخت تسهیلات کلان به شرکت‌های زیرمجموعه بانک‌ها ندارد، ادامه داد: بانک‌ها سپرده‌های مردم را جمع‌آوری کرده؛ اما در جهت منافع خاص خود یعنی پرداخت تسهیلات به شرکت‌های زیرمجموعه بانکی که حتی عمده سهام‌داران اصلی آن نیز بانک‌ها هستند، به کار می‌گیرند و این مسئله یکی از مظاهر فساد است.

تراکم ثروت و فساد با پرداخت تسهیلات کلان به شرکت‌های بانکی

به گفته افقه پرداخت تسهیلات کلان به شرکت‌های زیرمجموعه باعث تراکم ثروت، فساد و محروم شدن توده مردم از تسهیلات بانک‌ها می‌شود. وی ادامه داد: چراکه تمرکز تسهیلات بانک‌ها به شرکت‌های خاص و وابسته به بانک‌ها یا حتی شرکت‌های محدود، توده مردم را از اخذ تسهیلات بانکی برای مشارکت در فرایندهای اقتصادی محروم می‌کند.

این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: برخی از اقتصاددان‌ها با تقلید از کشورهای موفق دنیا، بانکداری خصوصی و فشار برای بهره‌برداری از بخش خصوصی را بدون فراهم‌کردن زمینه و زیرساخت به کشور آوردند؛ اما متأسفانه شواهد نشان می‌دهد بانکداری خصوصی بسترساز بسیاری از فسادهای انجام شده در کشور بوده است.

وی در پایان با اشاره به تراکم ثروت پدیدآمده در بانکداری خصوصی گفت: به دلیل فراهم بودن زمینه فساد، این‌گونه سرمایه‌گذاری‌ها موجب تشدید نابرابری‌ها و سوءاستفاده عده‌ای از منابع کشور می‌شود.

کد خبر 6092788 محمدحسین سیف اللهی مقدم

دیگر خبرها

  • فعال‌سازی بانکداری اینترنتی در بانک ملت بدون مراجعه حضوری
  • مدیرعامل بانک سینا تغییر کرد/ ابدالی سرپرست شد
  • صرفه‌جویی ۴۰۰ مگاواتی برق با اصلاح روشنایی معابر
  • چرا عمده مردم از دریافت وام بانکی محروم اند؟/سو استفاده بانک ها
  • کمتر از ۳۰ درصد مخازن سد‌های خراسان‌شمالی آب دارد/ضرورت صرفه جویی درتابستان
  • رونمایی رسمی از بزرگترین پویش کشور در زمینه انرژی
  • صرفه‌جویی جالب به سبک کمیته داوران!
  • مجوزهای الکترونیک به نفع فعالان اقتصادی واقعی است
  • از فعالان اقتصادی واقعی حمایت می‌شود
  • استاندار هرمزگان: از فعالان اقتصادی واقعی حمایت می‌شود