Web Analytics Made Easy - Statcounter

تهران-ایرنا- رئیس پلیس پیشگیری نیروی انتظامی گفت: در طرح تحول کلانتری و پاسگاه ها لزوم به کارگیری نیروی متخصص، متعهد و اخلاق مدار در مراکز انتظامی به ویژه کلانتری ها تأکید شده است لذا این مهم در پلیس پیشگیری نیز به عنوان یک اولویت جدی مدنظر قرار گرفت.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا ازپایگاه خبری پلیس، سردار'محمدشرفی' درنشست تخصصی دبیران کمیسیون های تحول کوپ و مسئولان کمیته های سلامت اداری و صیانت فرماندهی انتظامی استان های سراسر کشور، افزود: با توجه به مطالبه و انتظار رهبر معظم انقلاب درباره تحول درکلانتری ها، این مهم به تدبیر فرمانده نیروی انتظامی در دستور کار قرار گفت و با تشکیل شورای عالی تحول 'کوپ ها ' (تحول کلانتری و پاسگاه ها) به جد دنبال شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


رئیس پلیس پیشگیری ناجا با اشاره به اهمیت و اثرگذاری کلانتری ها در نگرش و میزان رضایتمندی مردم از پلیس، بیان کرد: ظرفیت های لازم برای ایجاد طرح تحول کلانتری و پاسگاه ها ایجاد و به کارگیری شد و خوشبختانه در مسیر این تحول نیز شاهد دستاوردهای مطلوبی بوده ایم و این مسیر و رویکرد را به جد دنبال خواهیم کرد.
سردارشرفی با بیان این که هرچند تا رسیدن به نقطه ایده آل فاصله وجود دارد، افزود: در این فرآیند نقاط ضعف و قوت احصاء شده و با رفع کاستی ها به دنبال تقویت نقاط مثبت و مطلوب هستیم، 'استدانداردسازی و تعالی رفتار کارکنان' نیز به عنوان یکی از محورهای اساسی طرح تحول کلانتری و پاسگاه ها دنبال می شود.
این مقام عالی انتظامی در ادامه پیشنهاداتی در راستای اجرای بهتر طرح تحول کلانتری و پاسگاه ها ارائه و بیان کرد: تمرکز بر کیفیت و کمیت نیروی به کار گیری شده در کلانتری ها، توجه بر معیشت کارکنان و ساختار کلانتری ها در این فرآیند بسیار حائز اهمیت است.
وی، استاندارسازی رفتار کارکنان در دوره های تکمیلی و تخصصی رسته ای را مهم و اثرگذار معرفی کرد و افزود: برای تحقق این مهم باید توسط معاونت تربیت و آموزش ناجا و دیگر مراکز آموزشی برنامه ریزی صورت بگیرد.
سردارشرفی ادامه داد: معاونت فناوری و اطلاعات ناجا نیز درباره توسعه و تجهیز پایش تصویری تحت نظرگاه و بازداشتگاه های ناجا به منظور افزایش نظارت بر رفتار کارکنان اقدام کند، هرچند لازم می دانم از تلاش های معاونت فناوری و اطلاعات ناجا در راستای تعامل با پلیس پیشگیری تشکر کنم.
وی افزود: معاونت فناوری و اطلاعات ناجا نسبت به تأمین دوربین البسه کارکنان گشت'کوپ' و نصب دوربین به خودروهای گشتی، در طول برنامه ششم توسعه اقدامات لازم را انجام دهد. معاونت نیروی انسانی ناجا نیز نسبت به تعیین تکلیف کارکنان دارای تکرار جرم ضرب و جرح اقدام کند.
رئیس پلیس پیشگیری ناجا گفت: معرفی یگان های دارای بیشترین ضرب و جرح نیز می تواند یکی از اقدامات موثر باشد.
اجتمام9105/1724
تنظیم: معصومه نیکنام * انتشار: حسین فتح الهی

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۰۳۲۴۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کماکان سیستان و بلوچستان نیازمند توجه ویژه خیرین است

 حسن بروشکی در همایش استانی خیرین مدرسه یار سیستان و بلوچستان، ضمن قدردانی از اندیشه و نگاه بلند و عمیق خیرین گران‌قدر بیان کرد: فرزندان معصوم سیستان و بلوچستان هنوز هم در هر دو حوزه مدرسه‌سازی و مدرسه یاری منتظر سخاوت و لطف انسان‌هایی نیک‌اندیش هستند تا با حضور تأثیرگذارشان بارقه‌ای از امید و همدلی در بین دانش‌آموزان استمرار یابد.

وی ادامه: در مسیر مدرسه یاری موضوع نگهداشت و ماندگاری نیروی انسانی در مناطق مختلف استان بسیار حائز اهمیت است و در برخی موارد یک دغدغه خواهد بود؛ به همین دلیل تأمین فضای اسکان آنان یک ضرورت است.

 مدیرکل آموزش‌وپرورش استان تصریح کرد: اصرار و اعتقاد ما بر این است که موضوع جذب نیرو در آزمون‌های استخدامی در سیستان و بلوچستان با اولویت بومی پذیری باشد تا شاهد ماندگاری و رفع کمبود دیرینه نیروی انسانی باشیم.

وی افزود: از مولفه‌های مهم تأثیرگذار در پوشش حداکثری تحصیلی دانش‌آموزان، توسعه طرح روستا مرکزی و مدارس شبانه‌روزی است.

بروشکی اذعان کرد: بسیاری از چالش‌ها و مشکلات آموزش‌وپرورش استان متأثر از رشد جمعیت دانش‌آموزی است که به طور میانگین سالانه بین ۳۵ تا ۴۰ هزار نفر افزایش می‌یابد و هم نیاز به فضا و تجهیزات و هم نیروی انسانی را تشدید می‌کند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: فرزندان معصوم سیستان و بلوچستان هنوز هم در هر دو حوزه مدرسه‌سازی و مدرسه یاری منتظر سخاوت و لطف انسان‌هایی نیک‌اندیش هستند تا با حضور تأثیرگذارشان بارقه‌ای از امید و همدلی در بین دانش‌آموزان استمرار یابد.

باشگاه خبرنگاران جوان سیستان و بلوچستان زاهدان

دیگر خبرها

  • کمبود کلانتری در تهران/ کلانتری‌ها دیجیتال می‌شوند
  • پیش‌بینی می‌کنیم سال آینده کمبود نیروی انسانی نداشته باشیم
  • لزوم توجه به موضوع پیشگیری از جرم در سطح استان
  • مشکلات امروز قزوین به دلیل بی توجهی به پیشگیری از جرم است
  • طرح تحول علوم انسانی در دانشگاه خوارزمی اجرا می‌شود
  • کارآفرین و کارگر ۲ بال حرکت اقتصاد و تولید هستند
  • ۲۵ هزار نیروی جدید در وزارت بهداشت جذب می شوند
  • تورم نیروی انسانی در شهرداری جزو معضلات شهرداری‌هاست
  • کماکان سیستان و بلوچستان نیازمند توجه ویژه خیرین است
  • رونمایی از سند ۵ ساله توسعه شاخص‌های آموزشی، فضاها و نیروی انسانی سیستان و بلوچستان