Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «انرژی امروز»
2024-04-29@21:05:07 GMT

اعلام برنامه‌های سونی برای تاکسی هوایی ژاپن

تاریخ انتشار: ۵ اسفند ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۷۳۶۰۶۹۰

اعلام برنامه‌های سونی برای تاکسی هوایی ژاپن

شرکت سونی اعلام کرد که قصد دارد سرویس تاکسی‌ آنلاینی را بر پایه هوش مصنوعی با همکاری شش شرکت تاکسیرانی ژاپنی راه اندازی کند.شرکت سونی اعلام کرد که قصد دارد سرویس تاکسی‌ آنلاینی را بر پایه هوش مصنوعی با همکاری شش شرکت تاکسیرانی ژاپنی راه اندازی کند. این تاکسی آنلاین جدید قرار است با بهره مندی از هوش مصنوعی و با درنظر گرفتن وضعیت آب و هوایی و ترافیک هر منطقه، نزدیک‌ترین تاکسی را برای مسافران به محل اعزام کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 بیانیه سونی پیش از آنکه دارا خسروشاهی (مدیرعامل اوبر) از تصمیم این کمپانی برای گسترش همکاری با شرکت‌های ژاپنی خبر دهد، منتشر شد. هم اکنون مدیرعامل اوبر در آسیا حضور دارد و مشغول مذاکره با شرکت‌های آسیایی فعال در حوزه فناوری است. خسروشاهی معتقد است، ژاپن فرصتی بی‌نظیر برای شرکت اوبر به حساب می‌آید، اما متاسفانه سیاست‌های قبلی این شرکت در رابطه با ژاپن اصلا مناسب نبوده است. وی در پایان گفته بود که اوبر امسال تمرکز خود را بر گسترش حضور این شرکت در کشور ژاپن قرار خواهد داد.

 سونی قصد دارد سرویس تاکسی بدون راننده خود را بهار سال ۲۰۱۸ میلادی با همکاری شرکت‌هایی از جمله Daiwa Motor ،Hinomaro Kotsu ،Kokusai Motorcars ،Green Cab و Checker Cab Group به مرحله بهره برداری برساند. اپلیکیشن اختصاصی این سرویس نیز بزودی در اختیار اپراتورها و کاربران ژاپنی قرار می‌گیرد. براساس قوانین رانندگی ژاپن، رانندگان تاکسی در این کشور باید گواهینامه مخصوص داشته باشند، به همین علت شرکت‌هایی مانند اوبر فعلا قادر به ارائه سرویس در برخی از کلان شهرهای این کشور مثل توکیو نیستند. به علاوه بخاطر همین قانون استفاده از اپلیکیشن‌های تاکسی آنلاین در ژاپن تنها برای رانندگان تاکسی دارای گواهینامه مخصوص امکان پذیر است و رانندگان تاکسی غیرحرفه‌ای نمی‌توانند با این سرویس‌ها همکاری کنند.

تاکسی هوشمند سونی باید با یکی از سرویس‌های تاکسی هوشمند ژاپنی به نام Japan Taxi که با کمپانی تویوتا همکاری دارد، به رقابت بپردازد. شرکت Japan Taxi ادعا کرده است که تا کنون حدود ۶۰ هزار راننده تاکسی یعنی حدود ۲۵ درصد تاکسی‌های کشور ژاپن در این سرویس ثبت‌ نام کرده‌اند و در حال حاضر بیشترین سهم از بازار این کشور در این بخش را دارد.

 

منبع: انرژی امروز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت energytoday.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «انرژی امروز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۳۶۰۶۹۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تلوبیون بین برنامه‌ها تبعیض می‌گذارد؟/ محتوایی که ضریب می‌گیرد

احمد خورشیدی مدیرعامل تلوبیون درباره تبعیضی که ممکن است به نظر برسد در تعداد برخی ویدیوهای یک برنامه وجود دارد و به تبع آن بازدید و آمار بیشتر آن برنامه را به دنبال دارد به خبرنگار مهر بیان کرد: ما حدود ۶ سال است که تجربه این مدل سرویس دادن به برنامه ها را داریم و همه تلاشمان این است که تبعیضی بین برنامه ها نباشد.

وی ادامه داد: شاید در سال های اول راه اندازی این سرویس به دلیل کم بودن امکانات، مشکلات فنی یا کمبود تجربه چنین اتفاقی رخ می داد که خارج از اراده ما بود اما در حال حاضر سعی می کنیم حداکثر تلاشمان را داشته باشیم که عدالت بین برنامه ها برقرار شود.

خورشیدی تصریح کرد: خود مدیران شبکه ها و متولیان گروه های مختلف سازمان و شبکه ها در میزان ارتقا و پروموت برنامه ها در صفحه اول تلوبیون خیلی موثر هستند. درواقع به نسبت ضریبی که آنها می دهند و اهمیتی که برنامه دارد در صفحه اول تلوبیون اثر بیشتری از یک برنامه دیده می شود.

مدیرعامل تلوبیون با اشاره به فرایند ضریب گرفتن در این سرویس عنوان کرد: یک اصل در تلوبیون وجود دارد که ما به دلیل آنلاین بودن و شفاف بودن آمار مخاطب، مجبور و محکوم هستیم که به برنامه های پربیننده ضریب بیشتری بدهیم. از طرفی ناخودآگاه برنامه ای که مخاطب و کاربر در مراجعه به تلوبیون چه از طریق صفحه اول و چه از طریق موتورهای جستجو بیشتر سراغ می گیرد، بیشتر نیز دیده می شود و خود این محتوا هم قاعدتاً ضریب بیشتری می گیرد.

وی اضافه کرد: از این حیث برای ما فرقی نمی کند که این محتوا یک برنامه استانی باشد یا برنامه ای در یک شبکه پرمخاطب بلکه میزان علاقه مندی مخاطب است که آنها را تبلیغ (پروموت) می کند.

خورشیدی در پایان درباره کاربران تلوبیون بیان کرد: عدد تجمیعی کاربران تلوبیون یعنی نصب این سرویس در اپلیکیشن ها، ۳۵ میلیون کاربر است اما با توجه به رویدادها تعداد کاربرها فرق دارد مثل رویداد جام جهانی که تعداد بالایی علاقه‌مند هستند آن را تماشا کنند.

کد خبر 6089429 عطیه موذن

دیگر خبرها

  • ایرتاکسی فرصتی برای رونق مسیرهای کم تقاضا
  • درخواست آمریکا : سیستم مشترک دفاع هوایی کشورهای عربی مقابل ایران
  • کندی سرویس‌دهی در خط ۵ مترو تهران
  • شوخی مردم با موضوع «جت شخصی»/ کمک «ایر تاکسی» به صنعت هوایی
  • فعالیت های فرهنگی در فرودگاه های کشور +فیلم
  • تاکسی هوایی امارات تا پایان 2025 به راه می افتد
  • راه‌اندازی اکوسیستم تاکسی هوایی الکتریکی در ابوظبی
  • همکاری ۴۲ گانه برنامه آبادیران و بهزیستی برای رفع چالش‌های حوزه معلولین
  • ◄ بانوی مهمانداری که رئیس هواپیمایی ژاپن شد!
  • تلوبیون بین برنامه‌ها تبعیض می‌گذارد؟/ محتوایی که ضریب می‌گیرد