Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش پارس نیوز، 

بانک مرکزی دستورالعمل محاسبه سرمایه نظارتی و کفایت سرمایه موسسات اعتباری را که پس از تصویب در یکهزار و دویست و سی وسومین جلسه مورخ ۲۳ خردادماه ۱۳۹۶ شورای پول و اعتبار، طی بخشنامه شماره ۱۱۱۵۹۷/۹۶ مورخ ۱۷ تیرماه ۱۳۹۶ به شبکه بانکی کشور ابلاغ کرد.

در دستورالعمل جدید سعی بر آن بوده که با بهره‌گیری از آخرین استانداردهای بین‌المللی از جمله اسناد منتشره در این زمینه توسط کمیته بال و هیات خدمات مالی اسلامی (IFSB) و با نظرداشت به شرایط و اقتضائات فعلی نظام بانکی کشور، چارچوب مقررات مربوط به مفایت سرمایه و سرمایه نظارتی تا حد امکان منطبق و هماهنگ با استانداردهای بین‌المللی باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

متعاقب ابلاغ بخشنامه یاد شده و با توجه به جدید بودن مفاد دستورالعمل مذکور، برخی سوالات و ابهامات از سوی شبکه بانکی کشور در خصوص روش‌های محاسباتی مطرح شد که تغییرات و اصلاحاتی را در روش‌های محاسباتی ایجاب می‌نمود. از اینرو، به استناد اختیارات مقرر در ماده (۲۷) دستورالعمل، تغییرات پیشنهادی، در بیست و هشتمین جلسه مورخ ۶ اسفندماه ۱۳۹۶ کمیسیون مقررات و نظارت موسسات اعتباری بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مطرح و مورد تصویب قرار گرفت.

تغییرات مذکور ناظر بر موارد زیر طی بخشنامه ای به مدیران عامل محترم بانک های دولتی، غیردولتی، شرکت دولتی پست‌بانک، موسسات اعتباری غیربانکی و بانک مشترک ایران-ونزوئلا ارسال شد که به شرح زیر است:

نحوه موزون به ریسک نمودن مطالبات از موسسات اعتباری؛

نحوه تعدیل مانده مطالبات بر اساس ارزش وثایق؛

محاسبه سرمایه مورد نیاز برای پوشش ریسک بازار.

علاوه بر این، برخی دیگر از سوالات و ابهامات مطروحه از سوی شبکه بانکی حاکی از برداشت و استنباط ناصحیح از مفاد دستورالعمل بود که در ادامه، توضیحات لازم در این خصوص با هدف رفع ابهامات و تصریح بیشتر آمده است:

بخش (الف) : تغییرات صورت پذیرفته در متن دستورالعمل:

نحوه موزون به ریسک نمودن مطالبات از مؤسسات اعتباری (بند ۱۱-۲ دستورالعمل)

بند (۱۱-۲ ) دستورالعمل به شرح زیر تغییر یافته است:

بر اساس «نسبت کفایت سرمایه» مندرج در آخرین صورت‌های مالی حسابرسی شده مصوب مجمع عمومی و منتشره هر یک از موسسات اعتباری که از تاریخ ثبت صورتجلسه مجمع مذکور بیش از دو سال نگذشته باشد، تعیین وزن ریسک مطالبات (در قالب تسهیلات، سپرده‌گذاری و خرید اوراق بهادار) از موسسات اعتباری به شرح جدول ذیل انجام می‌پذیرد:

تبصره- در صورتی که صورت‌های مالی حسابرسی شده مصوب مجمع عمومی موسسه اعتباری انتشار عمومی نیافته و یا از تاریخ ثبت آخرین صورتجلسه مجمع عمومی آنها جهت تصویب صورت‌های مالی بیش از دو سال گذشته باشد، وزن ریسک مطالبات از مؤسسه اعتباری معادل ۱۰۰ درصد لحاظ شود.

نحوه تعدیل مانده مطالبات بر اساس ارزش وثایق (ماده ۱۲ دستورالعمل)

ماده (۱۲) دستورالعمل به شرح زیر تغییر یافته است:

مطالبات موضوع ماده (۱۱) که بابت آن‌ها وثیقه اخذ شده است، حسب وثایق ماخوذه طبق فرمول زیر تعدیل می‌شود:

E* = E - (C x (۱ – H - Hfx))

که در فرمول فوق، متغیرهای مختلف به صورت زیر تعریف می‌شوند؛

E*: مانده مطالبات تعدیل یافته

E: مانده مطالبات؛

C: ارزش بازار وثایق (ارزش اسمی برای وثایقی که ارزش بازار برای آنها وجود ندارند)؛

H: ضرایب تعدیل طبق جدول شماره ۸؛

Hfx: ضریب تعدیل به میزان ۸٪ در صورتی که واحد پولی وثایق و مطالبات متفاوت باشند.

شایان ذکر است، هیچگونه تغییر دیگری در تبصره‌های ذیل این ماده در متن دستورالعمل به عمل نیامده و تبصره‌های مذکور همچنان به قوت خود باقی می‌باشند.

محاسبه سرمایه مورد نیاز برای پوشش ریسک بازار (ماده ۱۸ دستورالعمل)

ماده ۱۸ دستورالعمل به شرح زیر تغییر یافته است:

سرمایه مورد نیاز برای پوشش ریسک بازار نرخ ارز برابر است با ۸ درصد وضعیت باز مثبت تمامی ارزها یا قدر مطلق وضعیت باز منفی تمامی ارزها هر کدام که بیشتر باشد.

تبصره ۱- وضعیت باز مثبت تمامی ارزها عبارت است از مجموع خالص وضعیت باز مثبت ارزها که برابر مازاد معادل ریالی مجموع دارایی های موسسه اعتباری و تعهدات مشتریان آن به هر ارز نسبت به معادل ریالی مجموع بدهی ها و تعهدات موسسه اعتباری به همان ارز می باشد.

تبصره ۲- وضعیت باز منفی تمامی ارزها عبارت است از مجموع خالص وضعیت باز منفی ارزها که برابر مازاد معادل ریالی مجموع بدهی ها و تعهدات مؤسسه اعتباری به هر ارز نسبت به معادل ریالی مجموع دارایی های مؤسسه اعتباری و تعهدات مشتریان آن به همان ارز است.

بخش (ب) : رفع ابهام و شفاف سازی برخی از مواد دستورالعمل

۱. در ماده (۴) بند (۴-۵)، منظور از (پس از اعمال تعدیلات نظارتی)، بعد از تعدیلات نظارتی انجام شده تا بند قبل از این بند می باشد. در موارد مشابه در سایر بندها نیز، منظور از تعدیلات نظارتی، تعدیلات انجام شده تا قبل از آن بند می باشد.

 ٢. در ماده (۴) بند (۴-۸)، منظور از سرمایه گذاری ها، سرمایه گذاری های بی واسطه مؤسسه اعتباری در واحدهای تابعه مزبور است.

٣. توضیح در خصوص تبصره ۱ ماده (۵): شرط لازم برای قرار گرفتن ابزار مالی در سرمایه لایه (۲) آن است که از مدت سررسید آن حداقل ۵ سال باقی مانده باشد. در این صورت، در سال اول ۱۰۰٪ مبلغ اسمی آن به عنوان سرمایه لایه (۲) لحاظ می شود و به تدریج در سال های بعد با کاهش مدت زمانی باقی مانده تا سررسید، در صد مذکور مطابق با تبصره (۱) ماده (۵) دستورالعمل کاهش یابد.

بنابراین، چنانچه در زمان محاسبه سرمایه نظارتی، یک ابزار مالی کمتر از ۵ سال از سررسید آن باقی مانده باشد، در محاسبه سرمایه نظارتی لحاظ نمی گردد. به بیان دیگر، جدول شماره (۱) موضوع تبصره (۱) ماده (۵) تنها در مورد ابزارهای مالی است که از ابتدا با سررسید حداقل ۵ سال به عنوان سرمایه لایه (۲) لحاظ شده اند. عنوان جدول شماره (۲) موضوع تبصره (۲) ماده (۵) سهوا به جای استفاده از عبارت «مازاد تجدید ارزیابی دارایی ها» از عبارت «درآمد تجدید ارزیابی دارایی ها» استفاده شده است که بدین وسیله اصلاح می شود.

۵. در ماده (۱۱) بند (۱۱-۵)، منظور از اصل تسهیلات اعطایی، مانده اصل تسهیلات اعطایی است.

۶. در ماده (۱۱) بند (۱۱-۷-۲)، منظور از سایر تسهیلات اعطایی به هر شخص، تجمیع تمامی سایر تسهیلات اعطایی به یک مشتری است. در این صورت، تمامی تسهیلات اعطایی غیرمشارکتی به اشخاص (اعم از حقیقی و حقوقی به جز تسهیلات اعطایی غیرمشارکتی بابت املاک مسکونی، برای هر شخص تجمیع شده و بر اساس وزن های ریسک تعیین شده در بندهای مختلف ذیل بند (۱۱-۷-۲)، موزون به ریسک می شود.

 ۷. در ماده (۱۱) بند (۱۱-۱۰)، ستون بدون رتبه برای اشخاص حقوقی داخل کشور فاقد موضوعیت است.

 ۰۸ در ماده (۱۳)، در حال حاضر با توجه به عدم اعلام برخی شاخص های مربوطه جهت تعدیل ارزش بازار وثایق موضوع جدول شماره (۸) از سوی بانک مرکزی، ارزش آخرین ارزیابی مبنای عمل خواهد بود و در ماده (۲۰) درآمد هر سال به صورت زیر محاسبه می شود:

جمع درآمدهای عملیاتی + خالص سایر درآمدها و هزینه ها = درآمد هر سال

توضیح اینکه در صورت منفی بودن درآمد هر سال، میزان درآمد مزبور در محاسبه میانگین لحاظ نمی شود. به طور مثال در صورتی که درآمد یک سال از سه سال اخیر، منفی بود، تنها میانگین درآمد دو سال محاسبه می شود.

۱۰. در ماده (۲۶)، شروع دوره گذار پنج ساله، سال ۱۳۹۷ است.

لازم به ذکر است، با توجه به لازم الاجراء بودن «دستورالعمل محاسبه سرمایه نظارتی و کفایت سرمایه موسسات اعتباری» در سال جاری، تمامی موسسات اعتباری ملزم به محاسبه سرمایه نظارتی و کفایت سرمایه خود طبق مفاد دستورالعمل مذکور هستند.

همچنین، با توجه به فراز پایانی دستورالعمل که ناظر بر جایگزینی «آیین نامه سرمایه پایه بانک ها و موسسات اعتباری» و «آیین نامه کفایت سرمایه (بانک های دولتی و غیردولتی)» به ترتیب مصوب یکهزار و سیزدهمین جلسه مورخ ۲۷ دی ماه ۱۳۸۲ و یکهزار و چهاردهمین جلسه مورخ ۲۵ بهمن ماه ۱۳۸۲ شورای محترم پول و اعتبار موضوع بخشنامه های شماره مب/۱۹۱۱ مورخ ۱۶ بهمن ماه ۱۳۸۲ و مب/۱۹۶۶ و مب/۱۹۶۷ مورخ ۲۹ بهمن ماه ۱۳۸۲، با «دستورالعمل محاسبه سرمایه نظارتی و کفایت سرمایه موسسات اعتباری» است، از زمان ابلاغ دستورالعمل اخیرالذکر، محاسبه نسبت های احتیاطی نظیر حد تسهیلات و تعهدات کلان و سایر نسبت های ذی ربط، باید بر اساس سرمایه نظارتی محاسبه شده طبق مفاد دستورالعمل مزبور صورت پذیرد.

در خاتمه ضمن ایفاد یک نسخه از اصلاحیه دستورالعمل مذکور و امید به آنکه مجموعه اصلاحات و رفع ابهامات یاد شده بتواند اجرای دستورالعمل را تسهیل کند، خواهشمند است دستور فرمایند مراتب به قید تسریع و با لحاظ مفاد بخشنامه شماره ۹۶/ ۱۴۹۱۵۳ مورخ ۱۶ مردادماه ۱۳۹۶ به تمامی واحدهای ذیربط آن بانک موسسه اعتباری غیربانکی ابلاغ شده و بر حُسن اجرای آن نظارت دقیق به عمل آید.

 

منبع: پارس نیوز

کلیدواژه: سرمایه پول جمهوری اسلامی ایران پوشش وزن جدول نرخ ارز ارز سرمایه گذاری شاخص درآمد دی ماه پارس بخشنامه موسسات اعتباری بانک مرکزی پارس نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارس نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۳۷۵۷۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برای خرید؛ قیمت هر شاخه میلگرد ساده را چگونه محاسبه کنیم؟

یکی از مهم‌ترین مواردی که در تعیین هزینه‌های تمام‌شده یک پروژه عمرانی اهمیت دارد، قیمت هر شاخه میلگرد به خصوص میلگرد ساده است. محاسبه نرخ مصالح مورد نیاز برای ساخت یک ساختمان به افراد کمک می‌کند تا بتوانند جلوی هزینه‌های اضافی را بگیرند تا حداقل در زمان مناسب، بهترین خرید را داشته باشند.

میلگرد از مهم‌ترین مقاطع فولادی است که در بسیاری از صنایع، به‌ویژه صنعت ساختمان‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد. ازآنجایی‌که از این محصول معمولا به‌میزان زیادی در پروژه‌های عمرانی استفاده می‌شود، محاسبه وزن و به‌دنبال آن محاسبه قیمت آن از اهمیت بالایی برخوردار است.

قیمت میلگرد ساده و عوامل موثر بر آن

برای اینکه بتوانیم قیمت هر شاخه میلگرد ساده را بررسی کنیم، بهتر است ابتدا با عوامل موثر بر قیمت این محصول بیشتر آشنا شویم. از آنجایی‌که این مقطع فولادی یکی از مهم‌ترین و پرمصرف‌ترین محصولات فولادی در سراسر جهان است و پروژه ‌های ساختمانی کوچک تا پروژه‌ های عمرانی بزرگ به آن وابسته هستند، تغییر قیمت آن تاثیرات بسیاری در صنایع مختلف دارد. از این رو داشتن اطلاعات کافی در این زمینه می تواند، منجر به خریدی به صرفه برای انواع پروژه های کوچک و بزرگ ساختمانی و صنعتی شود.

تاثیر مواد اولیه بر قیمت میلگرد

مواد اولیه‌ای که برای تولید میلگرد استفاده می‌شود شامل سنگ آهن تا محصولات نیمه نهایی تولید شده مانند بیلت و شمش هستند. در این بین هزینه دستمزد کارگران و مهندسان و همچنین قیمت قراضه را نیز باید در نظر گرفت. هرگونه نوسان در این هزینه‌ها باعث تغییر قیمت میلگرد ساده خواهد شد.

تاثیر نرخ دلار و ارز بر قیمت میلگرد ساده

نرخ دلار و ارز از جمله مهم‌ترین مواردی است که بر قیمت تمامی کالاها تاثیر می‌گذارد. ازآنجایی ‌که بخشی از مواد اولیه‌ای که برای تولید میلگرد مورد استفاده قرار می‌گیرد، از قسمت واردات تامین می‌شود، نرخ ارز و دلار می‌تواند تاثیر بسیاری روی قیمت این محصول داشته باشد.

از طرفی به‌دلیل اینکه کارخانه‌های تولیدکننده این محصول در ایران جزء اصلی‌ترین صادرکنندگان میلگرد در جهان هستند، تغییرات نرخ ارز تاثیر زیادی روی قیمت این محصول دارد.

میزان عرضه و تقاضای میلگرد

قیمت هر شاخه میلگرد ساده را تا میزان بسیار زیادی حجم عرضه و تقاضای آن تعیین می‌کند. گاهی اوقات به‌دلیل شرایط مختلف سیاسی و اقتصادی میزان عرضه و تقاضای این محصول تغییر خواهدکرد. به‌عنوان مثال در فصول گرم سال به‌دلیل افزایش ساخت‌وسازها تقاضا برای این محصول افزایش پیدا می‌کند و همین امر نیز باعث افزایش قیمت آن می‌شود.

از طرفی افزایش صادرات و همچنین کاهش میزان تولید کارخانه‌های تولیدکننده باعث می‌شود تا عرضه کاهش پیدا کرده و قیمت میلگرد نیز افزایش یابد. در فصول سرد سال میزان ساخت‌وساز کاهش پیدا می‌کند و همین امر باعث کاهش قیمت این محصول خواهد شد.

هزینه‌های حمل‌ونقل

هزینه‌های حمل‌ونقل از دیگر عوامل تاثیرگذار روی قیمت میلگرد ساده است. این هزینه‌ها خود رابطه مستقیمی با قیمت انرژی و نفت دارد؛ زیرا وسایل مختلف حمل‌ونقل مانند کشتی‌رانی و کامیون نیاز به سوخت دارند.

نحوه محاسبه قیمت هر شاخه میلگرد ساده

خرید میلگرد ساده به صورت شاخه معمولا براساس وزن آن انجام می‌شود. برای اینکه بتوانیم قیمت هر شاخه میلگرد ساده را محاسبه کنیم، باید اطلاعات دقیقی درباره وزن یک شاخه میلگرد داشته باشیم. وزن یک شاخه میلگرد را نیز براساس یک وزن یک متر از میلگرد می‌توانیم محاسبه کنیم.

راه‌های به‌دست‌آوردن وزن یک متر از میلگرد استفاده از جدول اشتال، جدول وزنی کارخانه، جدول لیستوفر و همچنین فرمول‌های ارائه‌شده برای محاسبه وزن است. طبق یکی از این 4 روش می‌توان وزن یک متر از میلگرد را به‌دست آورد و سپس این عدد را در طول این محصول ضرب کرد.

برای محاسبه قیمت هر شاخه میلگرد لازم است پس از محاسبه وزن، قیمت هرکیلو میلگرد را به‌دست آورده و آن را در وزن شاخه ضرب کنیم.

فرمول محاسبه قیمت یک شاخه میلگرد ساده

همانطور که اشاره شد، یکی از راه‌های محاسبه وزن میلگرد ساده، استفاده از فرمول است. پس از محاسبه وزن این محصول و ضرب آن در قیمت هر کیلو میلگرد ساده می‌توان به قیمت یک شاخه این محصول رسید.

طبق فرمول محاسبه وزن، برای به‌دست‌آوردن وزن یک شاخه میلگرد لازم است قطر میلگرد را به‌ توان 2 رسانده و سپس ضرب‌ در طول آن کرده و عدد به‌دست‌آمده را تقسیم بر 164 کنید. برای به‌دست‌آوردن وزن این محصول با استفاده از مشخصات فنی آن می‌توانید از جدول اشتال کمک بگیرید. برای محاسبه قیمت روز میلگرد نیز می‌توانید وزن به‌دست‌آمده را در قیمت روز آن ضرب کنید.

نحوه خرید میلگرد ساده به صورت شاخه ای

یکی از مهم‌ترین مواردی که روی قیمت هر شاخه میلگرد ساده تاثیر می‌گذارد، نحوه خرید این محصول است. در حالت کلی می‌توان میلگرد ساده را به 3 روش در ایران خریداری کرد. خرید از کارخانه تولیدکننده، خرید از بنگاه‌ها و خرید از شرکت‌های بازرگانی این 3 روش هستند. در ادامه به‌بررسی هریک از این روش‌ها می‌پردازیم.

خرید از کارخانه تولیدکننده: نه‌تنها در مورد خرید میلگرد بلکه در رابطه با خرید تمامی کالاها، خرید مستقیم و بدون واسطه از تولیدکننده اصلی همیشه مقرون‌به‌صرفه‌تر است.

خرید از کارخانه تولیدکننده برای آن دسته از مشتریانی که حجم خریدشان بیشتر از یک تریلی باشد، توصیه می‌شود. البته خرید از کارخانه مشکلاتی مانند محدودیت حداقل خرید، عدم عرضه روزانه محصول و همچنین مسافت طولانی را نیز دارد.

خرید از بنگاه‌ها: خرید از بنگاه‌ها برای آن دسته از افرادی مناسب است که حجم خرید بالایی ندارند. بنگاه‌ها محدودیت در حداقل خرید را نداشته و می‌توانید متناسب با نیاز خود، حتی به‌اندازه یک شاخه میلگرد را نیز از این مراکز خریداری کنید.

دسترسی آسان و امکان ارسال بار با هزینه کمتر از دیگر مزایای خرید از بنگاه‌ها است. اما معایبی مانند قیمت بالاتر، محدودیت در حجم بالای خرید و همچنین محدودیت در انبارداری را نیز باید در نظر گرفت.

خرید از شرکت‌های بازرگانی: خرید از شرکت‌های بازرگانی را می‌توان روش مناسب‌تری نسبت به 2 روش قبلی دانست. شرکت‌های بازرگانی اغلب شرایط ویژه‌ای را برای فروش محصولات خود در نظر می‌گیرند که خریداران می‌توانند با استفاده از این مزایا خرید بهتر و مقرون‌به‌صرفه‌تری داشته باشند.

به‌عنوان مثال این شرکت‌ها خدماتی مانند مشاوره خرید، ضمانت برای برگشت کالا در صورت مغایرت با فاکتور، ارسال سریع، امکان مقایسه قیمت محصولات تولیدکنندگان مختلف و همچنین صادرکردن فاکتور رسمی برای شرکت‌های مختلف را نیز ارائه می‌دهند.

جمع‌بندی

میلگرد یکی از پرمصرف‌ترین و مهم‌ترین مقاطع فولادی در صنایع مختلف، به‌ویژه صنعت ساختمان‌سازی است. به‌ همین دلیل، محاسبه قیمت آن اهمیت بسیاری دارد. قیمت هر شاخه میلگرد ساده به‌عوامل گوناگونی مانند نرخ دلار، میزان عرضه و تقاضا، هزینه حمل‌ونقل و همچنین قیمت مواد اولیه بستگی دارد. برای محاسبه قیمت هر شاخه میلگرد ساده، ابتدا باید وزن یک شاخه میلگرد را به دست آورد که از طرق فرمول و یا جدول اشتال یا وزنی این امکان وجود دارد. با این حال، با به دست آورن قیمت یک شاخه از این محصول، باید به یاد داشت، نوسانات رخ داده در بازار، نرخ فولاد، می تواند بر قیمت روانه میلگرد به خصوص میلگرد ساده تاثیر مستقیم داشته باشد.

 

دیگر خبرها

  • برای خرید؛ قیمت هر شاخه میلگرد ساده را چگونه محاسبه کنیم؟
  • ابلاغ دستورالعمل رسیدگی به تخلفات رسانه‌های فراگیر
  • مدیرکل ثبت شرکت‌ها: ۷۴۴ هزار شرکت صوری در کشور داریم
  • ابراهیم رئیسی یک ماده قانونی را برای اجرا ابلاغ کرد+ جزئیات
  • ماده واحده «اصلاح ماده ۴ آیین‌نامه شورای تخصصی حوزوی» ابلاغ شد
  • افزایش دو برابری سقف ضمانت‌نامه‌های صنایع کوچک
  • رئیس جمهور ماده واحده شورای عالی انقلاب فرهنگی را برای اجرا ابلاغ کرد
  • افزایش ۲ برابری ضمانت‌نامه‌های اعتباری و غیراعتباری صندوق سرمایه‌گذاری صنایع کوچک
  • سقف ضمانت‌نامه‌های صندوق ضمانت سرمایه‌گذاری صنایع کوچک افزایش یافت
  • ابلاغ ماده واحده «تأیید انتخاب دبیر شورای فرهنگ عمومی»