Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-07@18:06:05 GMT

آیین سنتی شیردوشان قدمت 400 ساله در دامغان

تاریخ انتشار: ۲ تیر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۳۱۴۸۲۵

آیین سنتی شیردوشان قدمت 400 ساله در دامغان

سمنان- ایرنا- شیردوشان یکی از آیین های سنتی ماندگار استان سمنان است که هر سال در اواخر بهار به همراه قربانی کردن گوسفندان در جوار امامزاده محمد دیباج شهرستان دامغان برگزار می شود.

به گزارش ایرنا، پنجمین جشنواره آیین سنتی شیردوشان ( امامدر) با هدف شکر گزاری از خداوند متعال روز جمعه در دامغان برگزار و مورد استقبال دامداران و مردم واقع شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


در این آیین، شیر دوشی گله های گوسفندان در مدت 10 روز در کنار درخت 2 هزار و 500 ساله ارس دیباج با حضور شماری از مردم و مسوولان انجام شد.
واژه' امامدر' از کلمه' امام' به معنی امامزاده و از در، به معنی درگاهی برای شروع فصلی جدید است، تشکیل شد.
دامداران این منطقه هرساله هنگام بردن دام‌ها به کوهستان به سمت بارگاه امامزاده محمد دیباج آمده و شیر دوشی سال را با صلوات مکرر بر محمد و آل محمد(ص) آغاز می‌کنند و هر دامدار نیمی از شیر گله خود را بین مردم و مستمندان تقسیم و نیم دیگر را به متولی امامزاده تقدیم می‌کند تا با فروش آن بخشی از هزینه‌های این مکان مقدس تأمین شود.
این آیین پس از 400 سال به خوبی در این منطقه با حضور دامداران و مردم برگزار می شود و هنوز گردو غبار فراموشی به خود نگرفته است.
یک پزوهشگر حوزه فرهنگ و مردم به ایرنا گفت: امروز باید آیین های سنتی نظیر شیردوشان به نحو احسن برگزار و اطلاع رسانی شود تا به نسل های اکنون و آیندگان معرفی شود.
رضا مددی مقدم افزود : بسیاری از آیینهای سنتی در مناطق مختلف کشور به ویژه در استان سمنان وجود داشت که متاسفانه بی توجهی به آنها موجب شده تا این آیینها نتوانند ماندگار شوند.
وی معرفی و اطلاع رسانی همه جانبه این آیینها به طرق مختلف در رسانه های گروهی را الزامی دانست.
رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری دامغان با اشاره به برگزاری روز گذشته این جشنواره در دیباج گفت: این جشنواره با هدف افزایش روحیه شادابی و نشاط در مردم، حفظ، احیاء و معرفی این آیین، جذب گردشگران
و معرفی و فروش محصولات صنایع‌دستی منطقه برگزار ‌شد.
معصومه داوودیان روز شنبه در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد: با توجه به برگزاری جشنواره امامدر در چهار سال گذشته، شهر دیباج در بین گردشگران با این جشنواره شناخته می‌شود و شاهدیم که برگزاری این آیین در توسعه گردشگری منطقه موثر بوده است.
وی شهر دیباج را دارای ظرفیت‌های قابل توجه بسیاری در حوزه گردشگری دانست و خاطرنشان کرد: شهر دیباج یکی از شهرهای زیبا و منطقه گردشگری است که باید با استفاده از این جشنواره و جذب گردشگر،از تمام ظرفیت‌ها برای توسعه، اشتغالزایی و رشد اقتصادی شهر بهره برداری شود.
داوودیان دیباج را جزء اقلیم‌های دارای آب و هوای پاک و مطبوع دانست و گفت: توجه بیشتر به امامزاده محمد دیباج، محوطه‌سازی امامزاده، توجه به منطقه سرچشمه، مرمت منطقه تاریخی چارطاقی، درخت کهنسال دو هزار و 500 ساله منطقه و دیگر مناطق گردشگری از خواسته های اهالی منطقه در حوزه گردشگری است.
رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری دامغان تصریح کرد: گردشگری، زمینه‌ساز توسعه صنایع‌دستی، حمایت از مردم و اقتصاد محلی است که یکی از رویکردهای اصلی سازمان میراث فرهنگی توجه به این امر و توسعه گردشگری رویداد محور است.
شهردار دیباج اجرای آیین سنتی شیردوشان، برگزاری برنامه‌های شاد و متنوع، عرضه صنایع‌دستی و سوغات، معرفی جاذبه‌های منطقه و برگزاری تورهای بازدید از جاذبه‌های گردشگری را از جمله برنامه‌های جنبی این جشنواره برشمرد.
مجتبی سفیدیان اضافه کرد: علاوه بر جشنواره امامدر، در روز 31 خرداد ماه میزبان جشنواره اقوام شمال و شمال شرق کشور بوده است.
شهردار دیباج بیان داشت: روز 31 خردادماه، نخستین جشنواره فرهنگی، ورزشی، آیینی شمال و شمال شرق کشور در شهر دیباج با اجرای بازی های بومی محلی و آواهای سنتی از 10 تیم از استان های کشور در دیباج با حضور پرشور مردم برگزار شد.
ایجاد نمایشگاه گردشگری و صنایع دستی، محصولات غذایی و سوغات، اجرای مولودی خوانی، برگزاری مسابقه عکاسی و مسابقه بازی‌های بومی محلی، اجرای موسیقی، برپایی 40 غرفه از محصولات صنایع دستی و سوغات دامغان، برگزاری مسابقه غذاهای محلی، دوشیدن شیر گوسفندان در ایام جشنواره و اهدای شیر بین مردم و به خصوص مستمندان، قربانی کردن گوسفندان، تهیه ماست، دوغ، کره، کشک از دیگر برنامه های جشنواره ذکر کرد.
عشایر دیباج بیش از 40 هزار راس گوسفند دارند و در هر دوره از نذورات، 350 کیلوگرم شیر به نیت امامزاده محمد(ع) بین مردم توزیع می کنند.
دیباج یکی از شهرهای شهرستان دامغان در استان سمنان است و این شهر در 55 کیلومتری شمال شهر دامغان قرار دارد.
جشنواره امامدر به شماره 890 در فهرست میراث ملی به ثبت رسیده است.
6026/9856

منبع: ایرنا

کلیدواژه: فرهنگي آيين سنتي

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۳۱۴۸۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایران در رتبه چهارم تولید علم دنیا در حوزه گیاهان دارویی

به گزارش خبرنگار مهر به نقل از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری، محمدرضا شمس اردکانی خاطرنشان کرد: ما از نظر علمی و عملی جایگاه خوب و رتبه ممتاز و بین المللی قابل قبولی در حوزه گیاهان دارویی کسب کرده ایم.

وی با بیان اینکه سابقه استفاده از گیاهان دارویی و طب سنتی در این حوزه چند هزار ساله است، افزود: پس از تشکیل دانشکده‌های طب سنتی در سال ۱۳۸۶ با توفیق بسیار خوب و شتاب مناسبی در حوزه تولید علم در دنیا خودمان را نشان دادیم و از دو سال پیش (۲۰۲۲) تاکنون توانستیم رتبه چهارم دنیا را کسب کنیم که این موفقیت بسیار ویژه ای است.

شمس اردکانی تصریح کرد: ستاد اقتصاد دانش بنیان گیاهان دارویی و طب سنتی در حوزه معاونت علمی ریاست جمهوری تلاش و عزم جدی دارد که در پازل ایران قوی بتواند موضوع و سر فصل بسیار مهم در حوزه طب سنتی و گیاهان دارویی داشته باشد.

دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش بنیان گیاهان دارویی در ادامه بیان کرد: در این راستا ما شرکت های دانش بنیان خوبی داریم که در حوزه تولید و فرآوری و استخراج فعالیت می کنند و ستاد نیز از آنها حمایت خواهد کرد.

به گفته او، مردم در ایران از نظر فرهنگی و تمدنی و سابقه، دید خوبی نسبت به عطاری ها دارند و عطاری ها توانسته اند در بیشتر موارد اعتماد و رضایت مردم را جلب کنند.

وی مطرح کرد: شرکت‌های دانش‌‎بنیان به خوبی در حوزه‌های مختلف تلاش کرده اند و ما باید در حال حاضر با دست به دست هم دادن و ظرفیت های افزوده کار را پیش ببریم. در سال های اخیر بازگشت به طبیعت در همه حوزه ها پر رنگ شده و امیدواریم با تلاش خودمان و به کارگیری همه ظرفیت ها در این زمینه موفق تر از پیش عمل کنیم.

شمس اردکانی، طب سنتی ایرانی را سلامت محور دانست و افزود: بسیاری از آموزه های طب سنتی ایران مبتنی بر اصلاح سبک زندگی است و با توجه به ریشه دار بودن این آموزه ها در فرهنگ مردم، قابلیت پذیرش خوبی دارد و دسترسی به خدمات آن نیز برای مردم آسان است.

وی ادامه داد: ارتقای سلامت و کاهش بیماری‌ها مستلزم افزایش سطح سواد سلامت مردم و تغییر رفتار آنها است. امروزه به دلیل تغییر سبک زندگی ، نوع غذاها، کم تحرکی و ... علیرغم کنترل بیماری‌های واگیر و عفونی، بار بیماری‌های غیر واگیر افزایش یافته است.

شمس اردکانی در پایان "رعایت اصول تغذیه بر مبنای طب سنتی" را مهمترین اصلی دانست که رعایت آن منجر به حفظ سلامتی می شود.

کد خبر 6098303

دیگر خبرها

  • عبور از نگاه سنتی به رسانه با پدیده‌ دانشجو ـ خبرنگار
  • ضرورت توجه به معماری و شهرسازی ایرانی ـ اسلامی 
  • ایران در رتبه چهارم تولید علم دنیا در حوزه گیاهان دارویی
  • کشف شمشیر کمیاب ۱۰۰۰ ساله
  • کشف شمشیر کمیاب هزار ساله در اسپانیا
  • کشف شمشیر کمیاب هزار ساله
  • تعیین تکلیف پروژه ۱۵ ساله سد قشلاق تا ۳۱ اردیبهشت
  • پانزدهمین جشنواره گل غلتان نوزادان امیریه دامغان برگزار می‌شود
  • جشنواره غذاهای سنتی شهرستان گرمی برگزار شد
  • مردم نمی‌دانند در چه حوزه‌هایی وقف کنند