Web Analytics Made Easy - Statcounter

نگاهی به اصل بیست و یکم قانون اساسی به خوبی نشان می دهد که نظام اسلامی توجه ویژه‎ای به حقوق مادی و معنوی زنان دارد. در بند دوم از این اصل دولت مکلف به حمایت از مادران، بالخصوص در دوران بارداري و حضانت فرزند، و حمايت از كودكان بي سرپرست شده‎ است.

تصریح قانون بر دوران باردای مادر نشان از اهمیت این دوران دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دورانی که طبیعتا برای شکل گیری فرزند چه به لحاظ جسمی و ظاهری و چه به لحاظ معنوی بسیار اهمیت دارد. به عبارت دیگر لازمه تحقق شرایط آرام فکری بر مادری که دوران باردای و بعد از آن شیردهی را سپری می‌کند این است که از نیازهای اولیه خود بهره مند بوده و با مشکلات عدیده ای چون سوء تغذیه دست و پنجه نرم نکند.

اما اگرچه در قانون اساسی صراحتا «دولت» مکلف به چنین حمایت هایی شده است اما بسیاری از نهادهای انقلابی و حاکمیتی برای تحقق این اهداف عالی  در کنار دولت راسا دست به کار شده‌اند. بنیاد خیریه علوی وابسته به بنیاد مستضعفان از جمله نهادهای انقلابی است که در طوب سالیان مختلف در این زمینه کارنامه موفقی را ثبت کرده است.

این موفقیت نیز صرفا در چارچوب حرفهای کلی و آماری نیست بلکه در کنار ارائه آمار دقیق خدمت رسانی در این حوزه، نتیجه عملی این اقدامات نیز کاملا قابل لمس و مشاهده برای افکار عمومی است. نحوه حمایت بنیاد علوی از مادران باردار و شیرده به صورت توزیع سبد کالا بوده و از 10 سال گذشته تاکنون در 320 شهرستان در سراسر کشور توزیع شده است. این خدمت رسانی که در ابتدا تنها میان 2000 مادر باردار و شیرده صورت می‌گرفت اکنون 80 هزار نفر از بانوان کشورمان که شیرده و یا باردار هستند و از مشکل سوء تغذیه رنج می‌برند شامل می‌شود.

توضیح دقیق‌تر اینکه این طرح که درپی توافق به عمل آمده میان وزیر بهداشت و ریاست بنیاد مستضعفان و نظر به اجرای پروژه سلامت صورت گرفته است به بررسی آمار مادران باردار و شیرده دچار سوء تغذبه پرداخته و در راستای پيروي ازيك برنامه غذايي مناسب دردوران بارداري و براي حفظ سلامت وپيشگيري ازكاهش ذخايربدن ازريزمغذيها و همچنین آموزش تغذيه مناسب وحمايت تغذيه ايي ازمادران دارای سوء تغذیه بوده است. 

بر اساس این توافق، متخصصین وزارت بهداشت و دانشگاه های علوم تغذیه تهران و شهید بهشتی یک سبد غذایی با میزان 2000 کیلو کالری را جهت اجرا به بنیاد علوی پیشنهاد داده و این بنیاد نیز اقدام به تهیه و توزیع این سبد غذایی در میان مادران باردار و شیرده داری سوء تغذیه می‌کند.

 مصرف چنین بسته غذایی برای این مادران ضمن اصلاح وضعیت تغذیه آن‌ها باعث کاهش عوارض باردای، بهبود روند افزايش وزن مطلوب دردوران بارداري و همچنین جلوگيري ازتولد نوزادان با وزن كمتر از2500 گرم می‌شود. این طرح مهم که  از آبان ماه 1387 در 5 استان بصورت پايلوت آغاز شد  به مرور از  2000 سبد به 78،873 سبد ماهیانه در سال 96 رسید. این اقدام ارزشمند توسط 51 دانشگاه در 27 استان و 334 شهرستان  صورت گرفته و میزان سبد کالای اهدایی در 10 سال گذشته نیز تا پايان سال  1396 به میزان 474/924/2 بوده است.

این طرح البته دارای اهداف کلی و اختصاصی است. بهبود وضعيت تغذيه مادران باردار وشيرده دچار سوء تغذیه نيازمند تحت پوشش طبیعتا به عنوان هدف کلی این طرح بیان شده است. اما در بیان اهداف اختصاصی این طرح موارد زیر را می‌توان تعریف کرد:

1- بهبود روند افزايش وزن مطلوب دردوران بارداري مادران نيازمند تحت پوشش

2- كاهش شيوع سوء تغذيه درمادران باردار وشيرده نيازمند تحت پوشش

3- ارتقاء آگاهي هاي تغذيه اي مادران باردار وشيرده نيازمند تحت پوشش

4- افزايش دريافت انرژي ومواد مغذي درمادران باردار وشيرده نيازمند تحت پوشش

5- پیشگیری از اختلال رشد نوزادان و کودکان مادران تحت پوشش پس از تولد.

6-كاهش شيوع كم خوني در مادران باردار و شيرده نيازمند تحت پوشش

7- افزايش درصد تغذيه انحصاري با شير مادر در مادران شيرده تحت پوشش

اما اهمیت این طرح زمانی بیشتر مشخص می‌شود که نتایج این سوء تغذیه بر سلامت مادر و فرزند مورد بررسی قرار گرفته و به صورت مصداقی بیان شود. به عنوان مثال کم خونی ناشی از کمبود آهن باعث می‌شود تا نوزاد پس از تولد 10 امتیاز، ضریب هوشی کمتری نسبت به سایرین داشته باشد. کمبود ید نیز کاهش میزان ضریب هوشی را تا 13.5 امتیاز پایین تر می‌آورد. همچنین نوزاد محروم از شیر مادر باعث کاهش 8 نمره ای ضریب هوشی و تولد نوزاد با وزن کم نیز زمینه ساز کاهش ضریب هوشی تا 5 امتیاز می شود.

اینها بخشی از پیامدهای سوء تغذیه مادران باردار و شیرده است که می‌تواند مخاطرات ذکر شده را برای نوزاد سبب شود. این سوء تغذیه صرفا در حوزه ضریب هوشی خلاصه نشده و باعث پیامدهایی چون کاهش قد و وزن، کاهش ظرفیت مغزی، افزایش خطر بیماری‌های غیر واگیر و حتی در صورت شدت این موضوع به مرگ منتهی شود.

بخشی از این عوارض صرفا به نوزاد مربوط نمی‌شود و ممکن است برای مادر و یا هر دو واقع شود. حالا شاید بتوان اهمیت این اقدام 10 ساله بنیاد علوی را بهتر و بیشتر درک کرد.

منبع: فرارو

کلیدواژه: باردار فرزند بنیاد مستضعفان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۸۹۲۸۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اختصاص ۷۰۰ میلیارد تومان برای آسفالت خیابان‌های کرمان

رئیس شورای شهر کرمان با بیان اینکه آسفالت کوچه‌ها و خیابان‌های کرمان مناسب نیست، گفت: امسال ۷۰۰ میلیارد تومان برای آسفالت شهر کرمان اختصاص داده شده است. - اخبار استانها -

علیرضا نادری در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در کرمان، با بیان اینکه در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بحث شوراها را داریم، اظهار داشت: مجلس شورای اسلامی و شوراهای اسلامی شهر و روستا نیز در راستای سپردن کار مردم به دست خود مردم است.

وی با بیان اینکه امروز مسئولیت اداره شهرها و روستا مستقیماً به شوراهای اسلامی شهر و روستا سپرده شده است که منتخب خود مردم هستند، گفت: مردم شوراها را انتخاب کرده و شوراها در شهر، شهردار را انتخاب می‌کنند.

رئیس شورای شهر کرمان با اشاره به دیگر وظایف شورای اسلامی شهر، بیان کرد: شوراها در حد وظایف و اختیارات خود قانون‌گذاری برای شهرداری را انجام داده، تصویب طرح و لایحه برای اجرا در شهر و نظارت بر کار شهرداری را به عهده دارند.

وی به مهمترین طرح و برنامه‌‌های شورای اسلامی شهر کرمان در این دوره نیز اشاره کرد و افزود: در این دوره توجه عادلانه به کل شهر و آبادانی و زیباسازی شهر توسط شورای شهر و شهردار مدنظر است.

نادری با بیان اینکه در این دوره شورا تلاش کردیم که عادلانه به کل شهر رسیدگی شود تا خدمات در یک نقطه متمرکز نشده و در یک نقطه از شهر محرومیت نداشته باشیم، ادامه داد: در این دوره کار را از نقاط محروم شهر آغاز کردیم و تاکنون نیز کارهای خوبی انجام شده است.

وی با اشاره با اقدامات انجام شده در حوزه زیباسازی، آسفالت، پیاده‌روسازی، کارهای فرهنگی، مسائل تاریخی و فرهنگی و مذهبی، گفت: در همه این حوزه‌ها تلاش شده که نگاه متوازن و متعادلی داشته باشیم و شهر را برای مردم به یک مکان دلپذیر و آرام‌بخش تبدیل کنیم.

رئیس شورای شهر کرمان با بیان اینکه این اقدامات آغاز شده البته هنوز با حد اعلا نرسیدیم اما تلاش خود را کردیم تا حد امکان شهر از حالت دو قطبی بودن خارج کنیم و عدالت را در آبادانی شهر داشته باشیم، افزود: در این دوره توجه ویژه به مناطق محروم بیشتر مدنظر بوده است.

وی با اشاره به تغییر شهردار کرمان، گفت: شهردار قبلی کرمان فردی دلسوز و سالم بود اما انتظار داشتیم که شهر را متحول کند اما انتظارات ما از شهردار قبلی برآورده نشد و زمانی که به گزینه بهتری رسیدیم شهردار جدید را جایگزین وی کردیم و حکم شهردار جدید در وزارت کشور شرف صدور است.

نادری با اشاره به بودجه و درآمدهای ضعیف شهرداری کرمان باعث شد که به شهر توجه زیادی نشود، ادامه داد: در این دوره از شورای شهر هم توجه به مناطق محروم شدت گرفت و هم افزایش درآمد و بودجه شهرداری را داشتیم.

وی با بیان اینکه بودجه شهرداری کرمان در ابتدای این دوره شورای اسلامی شهر هزار و 300 میلیارد تومان بود که این عدد در سال 1403 به 7 هزار و 800 میلیارد تومان رسیده است، گفت: امیدواریم که با همین روند آبادانی شهر هم انجام شود.

رئیس شورای شهر کرمان با اشاره به اینکه وضعیت پیاده‌روها، جداول و آسفالت کوچه‌ها و خیابان‌های شهر کرمان نامناسب و مطالبه مردم در این حوزه کاملاً درست است، بیان کرد: در بودجه امسال شهرداری حدود 700 میلیارد تومان برای آسفالت شهر کرمان اختصاص داده شده که بی‌‌سابقه است.

وی با بیان اینکه امسال توجه ویژه‌ای به بحث آسفالت، پیاده‌روسازی و جدول‌گذاری در شهر کرمان شده است، ادامه داد: امیدوار هستیم که امسال مردم کرمان حرکت قابل توجهی را در سطح شهر شاهد باشند.

انتهای پیام/511/

دیگر خبرها

  • افزایش ۲ برابری سطح پوشش گیاهی در مراتع گنبدکاووس؛ مانعی برای ریزگرد‌ها و غذایی برای دام‌ها
  • تشکیل کمیته تخصصی «سبز و آبی» در راستای اهمیت امنیت غذایی در کشور
  • اختصاص ۷۰۰ میلیارد تومان برای آسفالت خیابان‌های کرمان
  • فرهنگ کار در کشور دچار آسیب شده است
  • اگر می‌خواهید لاغر شوید این ۵ صبحانه کم کالری معجزه می‌کند
  • خواص بی نظیر نخود فرنگی برای لاغری | هر فنجان نخود فرنگی چقدر کالری دارد؟
  • ۵۶ درصد صادرات زنجان به کشور ترکیه اختصاص دارد
  • معیار انتخاب یک ضد آفتاب مناسب/ مصرف ضد آفتاب در مادران باردار و کودکان چگونه است؟
  • بسته‌های ویژه مادران باردار به ۸۲۵ هزار خانوار خراسان رضوی تعلق می‌گیرد
  • سردار رادان : چشم مردم وقتی به بی حیایی عادت کند، آرام آرام غیرت گرفته می شود/ ما باید از مادران آینده صیانت کنیم